Valamikor nevettünk rajta…(U, Ü)

Vándor Kálmán

VÁNDOR KÁLMÁN:

A magyar labdarúgás gunyoros-humoros-hézagpótló,
a szurkolók nélkülözhetetlen kis ábc-je

Újságíró. Mindent jobban lát, mindent jobban tud, mindent jobban ért, s ezért mindenkinek ellenszenves. Elsősorban edzőknek és a játékosoknak.

UEFA: a Labdarúgó Szövetségek Európai Uniója. Székhelye Bern, postafiók 16. Kár írni, a bíróküldés máshol dől el. Az eredmény is.

ÚJ CSILLAG: azt írtam róla, hogy üstökös — és mindjárt lezuhant.

ÚJRAKEZDÉS: Gól után a labdát elhelyezik a kezdő körbe, és onnan indítják újra útjára. Kedvező esetben ez többször ismétlődik egy mérkőzésen. Játékos esetében legfeljebb egyszer a pályafutása során. Aztán többé senki nem hisz neki — nincs újrakezdés!

ULCUS: a futballszurkolók gyakori betegsége. A sok bosszúság, keserűség savat képez, ami fekélyt okoz.Az orvos röviden csak így nevezi: Ulcus! Ellenszere — a gól!

ÚJSÁGÍRÓ - (karikatúra: Dluhopolszky László)

 

UNALOM: huszonkét játékos lassú iramban kerget egy labdát, s ügyel arra, hogy messzire ne guruljon, az ellenfeleket ne borzolja fel, s ki ne pukkadjon a játékvezető utolsó sípszava előtt. Megjelenési időpontja: a mérkőzés utolsó negyedórája, döntetlen állásnál. Szóhasználat: dögunalom.

UTÁNPÓTLÁS: az élvonalat hivatott rendszeresen kiegészíteni tehetséges labdarúgókkal. Az e feladatra kijelölt szakemberek ezt úgy értelmezik, hogy a saját szükségleteiket kell egy kis mellékkeresettel utánpótolni.

 

ÜDÍTŐITAL: meleg, sárga vagy piros színű élvezhetetlen lötty, amely arra ingerli a szurkolókat, hogy inkább sört és bort igyanak.

ÜGETŐ: Sándor Csikar szerda—szombat délutáni kiegészítő sportja. A különbség lényeges: most már ő fizet azért, hogy játszhasson.

ÜLLŐI ÚT: nagyszerű futballhagyományok őrzője. A zöld-fehér hívők második otthona. A végletek paradicsoma. A város felőli állóhely a rendőrségi krónikákban is szerepel. A legemlékezetesebb mérkőzés: Ferencváros—Ausztria 6-1! 1937. július huszonötödikén, a Közép-Európai Kupa döntőjében.

ÜTKÖZÉS - (karikatúra: Dluhopolszky László)

ÜRESJÁRAT: futkározás a pályán légüres térben, az edző megtévesztésére. Más szóval: alibi. Jól alkalmazva — teli zseb.

ÜRGE: az ellenfél szurkolója. Nem ért hozzá. Különben is, fogja be a száját idegenben! Más szóval: bunkó!

ÜZLET: lelépési díj helyett, átigazolási kiegészítésként mondjuk anyós, após, testvér nevére — gebinben. Nem mindig jó üzlet.

Részletek:
Vándor Kálmán
GÓL, VOLT, GÓL NEM VOLT… című könnyvéből

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST