Zöld-fehér mécses

„Bizton állíthatom, hogy valóban létezik újbóli élet, az élet a halálból ered, és a halottak lelke tovább él”. Szókratész, az ókori görög filozófus kb. 2500 éve már megfejtette a titkot. Azt, amelynek jöttétől mindenki fél, de egyben bízik is benne, hogy a lelke tovább fog élni a mindenkori jelenben és az emlékezés meghitt pillanataiban.

Mindenszentek napja egy ilyen pillanat. Virágok a sírokon, szelíden hunyorgó mécsesek pislákolnak a temetőkben, s alkonyatkor varázsosan nyugodttá, csendessé teszik a sírkerteket. Emlékezünk. Ez az ima és az elhunytak emlékének időszaka. A múltat nem feledhetjük – ez a visszatekintés és a jövő parancsa.

Csak úgy érthetjük meg a jelenünket, ha tiszteljük az őseinket. Ne feledjük, a mi lelkünk is csak akkor marad meg az utókornak, ha egyszer értünk is gyertyák fognak gyúlni. Az élet körforgása hálózza be a mindenséget. Egy gyertya, egy élet. A pislákoló gyertyák rengetege meg tisztelet azok iránt, akik nélkül mi sem lehetnénk.

A Ferencváros több mint száz éves történelme, több száz gyertyaláng is egyben. Vannak hősi halottaink, akik a háborúk borzalmaiban hunytak el. Vannak, akik a diktatúrák áldozatai. Vannak tragikus hirtelenséggel elhunytak és vannak olyanok, akik a hosszú élet fáradalmait hátrahagyva tértek örök nyugalomra. Ahány gyertya, annyi sors. Egy közös van bennük: a szívük, a lelkük örökké a Ferencváros soha ki nem múló csillagát vigyázzák. Nekünk, akik óvjuk az örökséget, meghitt az emlékezés.

Olyanokra emlékezhetünk, akik dicsőséget hoztak, akik megteremtették számunkra a zöld-fehér világot, akik bajnokságokat, kupákat nyertek, akik nélkül ma csak céltalanul keresnénk a helyünket, akik nélkül ma nem lenne címerünk és himnuszunk, akik nélkül nem lennénk büszkék arra, hogy Fradisták vagyunk.

Ezért ne felejtsük el meggyújtani mindenszentek napján szívünk és lelkünk zöld-fehér mécsesét és emlékezzünk a Fradi család halottjaira. Sajnos sokan vannak, de együtt sokat is jelentenek. A lélek számára nincs feledés.

Mindörökké Ferencváros!


5 hozzászólás a(z) Zöld-fehér mécses bejegyzéshez

 • Igazad van, Kinizsi, pl. egy Csikós -- Mátrai Kispéter Dalnoki -- Sárosi III. Lakat -- Budai II. Varga Albert Sárosi dr. Gyetvai összeállítású csapat BL-esélyes lenne! (És a kispadon Kocsis, Deák, Kubala, Pusztai Laci, Zsiborás, Fodor Foci…) megszámlálhatatlan klasszisunk nyeri sorozatban a trófeákat az “örök futballpályákon”… Nyugodjanak békében és örök dicsőségben…

 • Jó lenne FENTRŐL igazolni néhány játékost! Emléküket megőrizzük. Hajrá Fradi!

 • Mi jövünk és megyünk, megjövünk és elmegyünk, a FERENCVÁROS ÖRÖK!!!

 • MINDÖRÖKKÉ FERENCVÁROS!!!
  Tisztelet, köszönet és hála azoknak az elődeinknek, akik tettek azért, hogy mi FRADISTÁK lehetünk!
  Ma és holnap halottainkért égnek a gyertyák, de emlékük minden nap tovább él bennünk!

 • Isten óvjon minden Fradistát a földön és az égben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
Következik: 06.10. 21:05 Paks–FTC (Tv: M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST