121 év – Boldog születésnapot!

121 év már egy emberöltőn túlmutat, de a történelem lapjain csak egy villanás csupán még akkor is, ha a XX. század vérzivataros évei tettek arról, hogy mindezek a villanások alapjaiban rengessék meg az emberiség hitét. Pedig mily szépen indult a XX. század! A boldog békeidő nem csak gazdasági fellendülést és békés polgári életet hozott, de létrehozta a magyar labdarúgást is. Amikor 1900. december 3-án hivatalosan is megalakult a Ferencváros labdarúgó szakosztálya, talán még az alapí­tók sem gondolták, milyen jelentős és a jövőt meghatározó okiratot í­rtak alá. A klub, dr. Springer Ferenc vezetésével már egy éve létezett, az erő, az egyetértés és az erkölcs jegyében, de csak a következő évben alakult meg a labdarúgó-szakosztály.

Ennek immáron 121 esztendeje. A világon nem sok klub büszkélkedhet vele, azzal meg bizonyosan nagyon kevesen, hogy a Ferencváros, a történelem során a labdarúgás és a három „E” betűn kí­vül, a XX. század viharaiban sokkal többet jelentett, mint a játék szeretete. Nekünk, Fradistáknak, a háborúk és az elnyomás éveiben is a magyarságunkat, a szabadságunkat és a boldogulásunkat is jelképezte. Voltak idők, amikor a hatalom minden eszközével azon volt, hogy elvegyen mindent, nevet, cí­mert és zászlót, de nem számolt azzal az összetartó erővel, mely minden holtponton átlendítette ezt a csodálatos közösséget.

Az eredmények, a sikerek sem maradtak el. 32 magyar bajnoki cí­m, 23 magyar kupa győzelem mellett, a nemzetközi porondon is értünk el jelentős sikereket. 1965-ben VVK győzelem, 1928-ban és 1937-ben a Közép-európai Kupát hódí­tottuk el. Albert Flórián személyében Aranylabdásunk is van és több játékosunk meghí­vást kapott a világválogatottba. Ezen túl szerepeltünk KEK döntőben, 1995-ben és 2020-ban a BL csoportkörében vívtuk meg közelmúltunk legnagyszerűbb mérkőzéseit. A sok-sok hányatott év, közte a jogtalan kizárásunk után a jelenünk már szépen csillog.

Mindannyian tudjuk, a jelenünket csak úgy érthetjük meg és a jövőnkért csak annak tudatában dolgozhatunk, ha tudjuk honnan jöttünk, ha ismerjük gyökereinket, ha tiszteljük azokat, akik nélkül ma mi sem lehetnénk Fradisták. 1903-ben nyertük az első bajnoki cí­münket, amit még 31 követett és a most zajló 2021/22-s bajnoki szezonban is mi vagyunk az esélyesek. Köztük számos felejthetetlen. Ilyen az 1931/32-es 100%-os bajnokság, minden idők legnagyobb Fradi játékosával, Sárosi Györggyel, és a legendás „T” betűs csatársorral. Ilyen az 1948/49-es, melynek olyan játékosok voltak a tagjai, mint Rudas, Lakat, Kispéter, Czibor, Kocsis, Mészáros és Deák. Majd az elnyomás, a kegyetlen megtorlás évei után jöttek a hatvanas évek, négy bajnoki cí­mmel és világsztárok sorával: Albert, Rákosi, Varga, Géczi, Novák. Sokunk számára a közelmúltunk évei jelentik a Fradizmust, a Dalnoki féle csikócsapattal, Nyilasi Tibi ezüstcipőjével, Gera ollózós góljaival, és Lipcsei Peti zöld-fehér szí­vével.

A fenti évek és nevek csak töredékek abból a 121 évből, melyet a mai napon ünnepel a zöld-fehér család. Büszkék lehetünk a múltunkra. Ápoljuk az eredetünket, gondoskodjunk arról, hogy akik örökké beí­rták a nevüket a Ferencvárosi labdarúgás történetébe, soha ne felejtődjenek el. Ez kötelességünk, ez legyen a hitvallásunk. A mai napon a zöld-fehérek Fradi családja 121 éves. A Fradi család olyan, amelynek a jelentésében benne van a biztonság, a sziklaszilárd alap, az a hely, ahová hazamehetünk, amelyben felnőhetünk, mely örökre megmarad a szí­vünkben. Az emlékek szí­nes szoborként egy életre belénk vésődnek, apró, csillogó szí­nű szilánkokból, amelyek némelyike ugyan haloványabb, sőt néha egészen elhalványul, olyannyira, hogy már-már elfelejtjük, ám teljesen sohasem merülnek feledésbe. Számunkra a Ferencváros az a hely, ahol elkezdődik az életünk, és a soha nem múló szerelemmel folytatódik örökké.

„… a Ferencvárosnak élnie kell, mert az ő sorvadása a magyar sportot gyengí­ti. A Ferencvárosnak élnie kell, de életét csak a győzelmek jelentik. Tehát ezentúl ha csak lehet, győzni kell! Mert a csapatban, amely legutóbb oly szomorúságot okozott hí­veinek, hogy egyes rajongók sí­rva hagyták ott a pályát, olyan értékek vannak, hogy azok érvényesülése esetén nincs magyar csapat, amely fölébe kerülhetne! De nem a hideg tudás és blazí­rt labdaművészet a győzelem útja, hanem a régi Fradi lendület, lelkesedés és szí­v…”

Mindörökké Ferencváros! Ma 121 zöld-fehér gyertya lobban fel a világ számos pontján.

Boldog születésnapot Ferencvárosi Labdarúgás!

14 hozzászólás a(z) 121 év – Boldog születésnapot! bejegyzéshez

 • Mindörökké Isten éltessen imádott klubom! Nélküled sokkal szegényebb lenne az életem. Tudom, hogy anno a 100 éves jubileumra Robert Parizon készí­tett már egy filmet a Fradiról Egy legenda 100 éves cí­mmel, de szerintem majd a 120 éves jubileumra készülhetne egy újabb film.

 • Boldog születésnapot, Franzstadt!!! csak, ez megint szomorúra sikerült… augusztus -- szeptemberben még sokkal derűsebb volt az ég… Most meg a vereség, Moniz kirúgása… fáj minden… de a Fradi olyan, mint az egész magyar történelem… sokan, sokszor elparentálták, azután mégis él! “Mégis győztes, mégis új és magyar”!!! Isten éltesse Közép-Kelet-Európa valaha volt legnagyobb futballklubját!

 • Huh, Laudetur, ez szép volt!

 • Köszönöm Istenem, hogy FRADISTÁNAK teremtettél!
  FRAAADI…FRAAADI…FRAAADI…
  Köszönöm lalolib barátom ezt a csodás klippet!!!!
  mjozef,k@rcsi nektek is köszönet a fantasztikus munkátokért!!!(tudom számotokra ez nem munka, hanem szenvedély) mert “a Ferencváros az a hely, ahol elkezdődik az életünk, és soha nem múló szerelemmel folytatódik örökké”

 • 2 éve nem is láttam, csak most. Szí­vdobogtató. A velünk élő történelem. Óriási ötlet, hogy a végén visszamegy az időbe, a mától a kezdetekig, mert ez egy örök folyamat. Megverni lehet a Frencvárost, de legyőzni nem! Örök dicsőség mindazoknak, akik az FTC-t Fradivá tették. Tényleg sokszor volt egyetlen vigaszunk, reményünk. Istenem, hogy sajnálom azokat, akik nem tudják, mit jelent Fradistának lenni. Mi marad ki az életükből, még ha az utóbbi 8-10 évre nem is lehetünk túl büszkék. Mailinger Béla szavai pedig időtállók, én az öltöző falára belülről csupa zöld betűvel felfesteném.

 • Köszönöm Karcsi! Sejtettem, hogy az idézet nem a közelmúltunkból való. Sajnos. Régen még tudták, hogy mit is jelent a Fradi.

 • Ezen a számunkra szent napon mit is lehetne mondani? A Fradi nekünk mindent jelent még akkor is, ha manapság gondokkal és nehézségekkel küzd. De voltak ennél rosszabb idők is és mégis átéltük. Az a rész, amikor az ötvenes évekre van utalás zene nélkül majd utána felcsattan a Hajrá Fradi, az új élet kezdeteként, ott érzékenyülem el végképp. Köszönöm Ferencváros, hogy vagy nekünk! Isten éltessen addig, amig létezik élet. ezen a Földön. A Ferencváros örök.

 • Balinqu,

  Mailinger Béla szavai a II. dél-amerikai túra előtti búcsúbankettről (1931. június).

 • Megkérdezném, hogy az köszöntőben szereplő idézet honnan való?

 • Fantasztikus videó egy fantasztikus 110 évről. Köszönöm.

 • A számtalan siker között az egyik legszenzációsabb az 1929-es győzelem Uruguay ellen (2:20-nál látható)! Uruguay egy évvel ezután toronymagasan lett az első világbajnok!!!!

 • Nem olvastam a kommenteket mielőtt megnéztem a videót, de látom nem csak az én szemembe szöktek könnyek… Isten éltessen Fradi Foci!!!

 • Csatlakozom Nagy Lacihoz. Még a hatása alatt vagyok a videónak. Isten éltessen Fradi! Nélküled semmik vagyunk.

 • Kedves Lalolib, Kedves Szerkesztőség, Barátaim!

  Én ezt megkönnyeztem, gratulálok és köszönöm.
  ISTEN ÉLTESSEN DRÁGA FRADI !!!!!

  Laci

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MK 02.28.19:00 TV:M4Sport
OLDALAK
03.03.16:30 TV:M4Sport
03.10.15::30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
03.17.14:45 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ