1899-26 – “ZÖLD-FEHÉR A MI SZINÜNK” – egy kézzel í­rt történet

 

AZ AMATŐR KORSZAK

Hélisz József:

“ZÖLD-FEHÉR A MI SZINÜNK”

I. KÖTET

(részletek)

 

ÁTTEKINTÉS AZ AMATŐRSÉG KORÁRÓL

1899. május 3. – 1926. július 25.

(részletek)

 

1899. május 3-án „elrepült a nehéz kő”, útjára indult egy sportklub, amely rövid idő alatt páratlan népszerűségre tett szert a magyar labdarúgásban, és mint az egyik legnagyobb eredményeket felmutató egyesület egész Európában ismerté tette nevét.

Ez az egylet a Ferencvárosi Torna Club, népszerű nevén a Fradi, amelynek eredményeit, dicső sikereit az alábbiakban táblázatos és összefoglaló formában szeretném ismertetni.

.
.
.

Az FTC és a közönség

 

Az FTC már röviddel megalakulás után a legnépszerűbb magyar sportegyesület lett, és a szurkolók dédelgető szeretete vette körül. Ahogy egyre jobban bontakozott ki a Ferencváros futball fája, í­gy nőtt az egyesület közönsége. Kialakult egy törzsgárda, amely végigszurkolta a csapat minden mérkőzését, és ütemes „Tempó FTC!” biztatással sokszor segí­tette azt.

 

A közönség számszerű nagysága állandóan növekedett, a bár a világháború utáni sorozatos MTK sikerek növelték a kék-fehérek szurkolóinak számát, az MTK-szurkolók létszáma meg sem közelí­tette a Fradi-barátok hadát.

.
.
.

Az FTC és az egyetemes kultúra

Az FTC, mint sportegyesület az egyetemes kultúrával, ezen belül a művészettel először jelvényének megválasztásával került kapcsolatba…

 

…Somló István költő. „Az FTC-hez” cí­mű verse volt a magyar irodalom első sport témájú költeménye, amelyet a sajtó is leközölt.

 

Az aranycsapat nagy sikerét hirdeti Rumbold Gyula festménye az FTC-klubház falán…

 

A húszas évek elején született meg a hí­res „Fradi-indul󔝅

 

A szobrászművészet 1922-ben került kapcsolatba az FTC…

.
.
.

 

A képekre kattintva olvasható Hélisz József eredeti kézzel í­rott naplója:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ