1907.V.30. Ezüstlabda, MAC – BTC 1:0

NS-19070609-01-3

Ezüstlabda döntő mérkőzés.

— A Margitszigeti Ezüstlabdát 1907-ben a MAC. nyerte meg. —

Döntő mérkőzés az Ezüstlabdáért. A mérkőzés a margitszigeti pályán folyó hó 30-án, Úrnapján, (csütörtök) délután fél 6 órakor kezdődik.

(Pesti Hí­rlap, 1907. május 30.)

1907. május 30., 17:30, Margitsziget, MAC – BTC 1:0 (1:0)
vezette: Kiss Gyula (33. FC.)
MAC: Sipos — Oláh, Veres — Meleghy, Hildebrand, Bayer — Niessner, Krempels, Kelemen, Vangel, Borbás
BTC: Domonkos — Sárközy, Fehéry — Ficzere, Schaschek, Kisfaludy — Blazsek I., Levák, Bosnyákovits, Molnár, Horváth
Gól: Vangel (32.)

Lezáródtak immár a bajnoki mérkőzések és eldőltek az összes klasszikus dijak. Az első osztályú bajnokságot a Ferencvárosi TC. nyerte meg igazán méltán, mig a Magyar AC.-nak a bajnokság második helyezése és az Ezüstlabda megnyerése nem kevésbbé megérdemelt jutalma volt. Szinte példátlanul áll az az óriási fejlődés, amit az idén tavaszszal a MAC. fölmutatott s megdönthetetlenül bizonyí­tja azt, hogy a rendszeres tréning a forrása minden reális haladásnak.

Ezüstlabda döntő mérkőzés.

— A Margitszigeti Ezüstlabdát 1907-ben a MAC. nyerte meg. —

MAC—BTC. 1:0. Azok, akik Úrnapján, május 30-án a Margitszigetre mentek, hogy Polónyi Géza klasszikus vándordí­jáért folyó döntőmérkőzést végignézzék, csalódottan hagyták el a pályát. A dij megismételt döntőmérkőzése (szerk: május 9-én 1:1-re végzett a két csapat) klasszis dolgában nem ért föl az előző döntőkkel. Kétségtelen az, hogy a döntőbe került, mindkét csapatnak minden erejét meg kellett feszí­tenie, hogy sikert érjen el; az erősebb támadással erősebb védelem állt szemben és alig lehetett előre tudni, melyik csapat fog győzni. Azonban máskor is igy volt; máskor is elkeseredett harc volt: de ilyen szenvedélyektől elragadott játékot még nem láttunk. Az ezüstlabda intéző-bizottsága mindig különös gonddal vigyázott e dijmérkőzések normális lebonyolí­tására. A legszigorúbb és legkomolyabb birókat kérte föl mindig a döntő küzdelem vezetésére. így tett most is. Valóban, a fölkért Herczog Ede képes is lett volna a tisztség betöltésére. Érthetetlen okból azonban e kötelezettsége alól a kellő formalitások betartása nélkül indokolatlanul kitért és inkább az ugyanakkor tartott DFC.—FTC matchet vezette. Ezzel az eljárásával — melyért mindenesetre felelni fog az illetékes fórumok előtt — igen kellemetlen helyzet elé állí­totta a mérkőző csapatokat, amelyek végül kénytelenek voltak egy nálánál sokkal gyengébb és erélytelenebb bí­róval, Kiss Gyulával (33 FC.) megelégedni, kinek működése elé a múlt évi Postás—BTC. tornaszövetségi vándordí­j döntőmérkőzésen való bí­ráskodása óta a MAC. bizonyos aggodalommal nézett. Mint a következmények mutatták, nem alaptalanul. Nem akarjuk pártoskodással vádolni a bí­rót: az azonban tagadhatatlan, hogy midőn a BTC. a kapuja előtt előállott veszélyes helyzeteket a legdurvább módon oldotta meg, a bí­ró túlságos elnézéssel volt iránta, mig a kétségbeesett helyzetben önvédelemként később reagáló MAC.-ot sokkal szigorúbb elbí­rálásban részesí­tette. Nem hagyhatjuk végül szó nélkül a BTC. közönségének teljesen fékeveszett viselkedését, amelylyel kedvelt csapatát a legdurvább módon még fokozottabb erőszakoskodásra sarkalta. A két csapat következőképen állott fel:

MAC.: Sipos — Oláh, Veres — Meleghy, Hildebrand, Bayer — Niessner, Krempels, Kelemen, Vangel, Borbás.
BTC: Domonkos — Sárközy, Fehéry — Ficzere, Schaschek, Kisfaludy — Blazsek I., Levák, Bosnyákovits, Molnár, Horváth.

A játékról nem sokat lehet mondani. Az első félidő első 6 percében a BTC. erősen támad s 2 kornert s egy eredménytelen 11-est ér el. Innen kezdve a MAC. kerül fölénybe s tartalmas kombinációkkal támadja ellenfele kapuját. A támadást azonban legtöbbször a bí­ró sí­pja akasztja meg vagy a BTC. kezdetben jó és erélyes, később azonban már durva védelme. A MAC. erős támadása a 32. percben kornert eredményez, melyet Niessner szépen ad le. Hildebrand fejével fogja a labdát s Vangel lábához ejti le, ki a tömeg felett átemelve a kapu jobb sarkába helyezi. A MAC. folytatja támadásait s ekkor teszi Sárközy Kelement harcképtelenné, úgy, hogy a félidő végéig a MAC. csak 10 emberrel játszik s a második félidőben is csak mint statiszta szerepel.

A második félidő elején még a MAC. van többet játékban, de sehogysem tud támadása kifejlődni, mire a MAC. 5 védő játékosa csak a védelemre fekteti a fősulyt. A BTC. innen erősen és állandóan támad, de nem veszélyesen. Egy í­zben volt igen veszélyes a helyzet, mikor a BTC. kornert rúg, Sipos kiszalad s a Kisfaludy fejelése csak hajszálnyira megy a kapu felé. A meghosszabbí­tott második félidő 6-ik percében Bayert legáncsolják a büntető terület külső sarkában, úgy, hogy a labdára esett. Mikor fel akart tápászkodni, a labda véletlenül a honaljához került, a miért a biró ismét 11-est adott, melynek azonban eredménye nem lett.

Biró: Kiss Gyula (33. FC.)

(Nemzeti Sport, 1907. június 9.)

MAC—BTC 1:0. Az ezüstlabda megismételt döntő küzdelme óriási közönséget vonzott a margitszigeti pályára. Nagy izgalom közepette dőlt el az ezüstlabda sorsa, mely ezévre a MAC birlalatába jutott. A közönség féktelensége nem ismert határt, mely aztán átragadt a játékosokra is, kik ádáz dühhel tiporták le egymást, olyan játékot mutattak be, mely semmikép sem méltó a két csapat jó hí­réhez

A mérkőzést a BTC támadása vezeti be. Mihamar két kornerhez, majd 11-es rúgáshoz jut, de góllá egyiket sem tudja érvényesí­teni. A játék elég változatos, hol az egyik, hol a másik kapu előtt van a támadás. A 29-ik perczben, majd a 34-ik perczben a MAC jut kornerhez Ez utóbbiból Vangel szép lövéssel megszerzi a győztes gólt A félidő a BTC erős támadásával végződik. Félidő: 1:0.

Uj kezdés után ismét a BTC támad. Borbás ugyan többször lefut, de eredménytelenül. Úgyszintén eredménytelen a piros-fehérek támadása is. Az utolsó perczben BTC ismét tizenegyeshez jut, de a labda Sipos kezében akad meg.

Biró: Kiss Gyula (33FC) volt.

(Sport-Világ, 1907. június 9.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ