1908.IX.13. Fővárosi TC – FTC 2:1 (edzőmérkőzés)

Kettős footballmérkőzés a Margitszigeten. Vasárnap d. u. a Margitszigeten kettős football-mérkőzés lesz a Magyar Athletikai Club és a Postások és a Ferencvárosi TC — a Főv. TC között. (…) A mérkőzés fél 3 órakor fog kezdődni és trainingjegyekkel tekinthető meg.

(Pesti Hí­rlap, 1908. szeptember 12.-13.)

1908. szeptember 13., 14:30, Margitsziget, Fővárosi TC – FTC 2:1 (2:1)
vezette: Fehéry Ákos (BTC)
*Fővárosi TC: Beimel – Rauch, Nemetz – Weisz, Jávor, Schönfeld – Maly, Rusz, Roóz, Salamon, Boor
FTC: Dobronyi – Rumbold, ? – ?, ?, ? – ?, Weisz, ?, Schlosser, ?
Gól: Roóz (3., 5.) illetve Schlosser (12.)

Barátságos mérkőzések. Főv. TC .—FTC. 2:1. (Margitsziget.) Minden valószí­nűség szerint az idény legnagyobb meglepetése ment végbe a Főv. TC. győzelmében, a veretlen Ferencvárosi Torna-Clubbal szemben a Margitszigeten, ahol a sors már oly sok meglepetésben részesí­tette éppen a zöld-fehérek csapatát. Váratlan volt az eset s azok közé tartozó, amelyeknél mentséget is ritkán talál az azt kereső. A FővTC. oly gyors tempóban kezdi a játékot, hogy a kissé könnyelműen dolgozó FTC. védelme csak akkor ocsúdik fel ámulatából, amikor már a második gól is hálójában van. A FTC. az első félidőben egy gólt visszaad ugyan, de a szél ellen való kemény küzdelem teljesen kiszedi erejét, a második félidőben már nem bir a hevesen dolgozó fővárosiakkal cserben hagyja energiája és különösen lélekjelenléte. Hiába várjuk már a FTC. utolsó negyedóráját, amelyben döntő fölénybe kerül s a győzelmet megszerzi. Nem következett be. Hanem inkább annyira kifáradt, hogy az utolsó 10 percben ismét a FővTC. kerekedik felül. A FTC. csapata legyőzötten hagyja el a pályát, a fővárosi közönség pedig leirhatatlan ovációt rendez győztes csapatának,

Szél ellen FTC. kezd, de a labda Schönfeldtől Malyhoz kerül, aki centerez és Rooz 28 méteres erős lövése Dobronyi kezéről a gólba talál helyet (2 és fél p.). Ismét a Főv.-nál van a labda, Rumbold ügyetlenül támadja meg a fővárosiak centerét, aki a kapus feje fölött második gólt emeli be a FTC. góljába. (5 p.). A FTC. összeszedi magát s komoly munkába fog, hogy eredményt elérjen. Ezen törekvése részben teljesül, amennyiben 11 percnyi játék után Weisz egy előre tolt labdáját Schlosser a gólba vágja. (2:1.). Mindkét csapat még egy kornert ér el, majd váltogatott támadások után a félidő befejezést nyer. Félidő 2:1.

A széllel játszó FTC. most fölénybe kerül, amely azonban Beimel kiváló védése miatt eredménytelen marad. Schlosser veszélyes lövését Beimel kornerre menti. De a másik percben Rusz lefutását, nem a góljából kirohanó Dobronyi, hanem a segí­tségére siető szél védi ki azáltal, hogy a labdát félretereli irányából. Most a FTC. elhatározó fölénybe kerül s valósággal bombázza a Fővárosiak kapuját, de hiába és hiába: Beimel mindent ment. A játék utolsó negyed órájában a zöld-fehérek fejüket vesztve játszanak, ami a Fővárosiakat segí­ti ujabb támadásokhoz, az eredmény azonban változatlan marad.

Biró Fehéry (BTC.).

FÖV. TC. II.—FERENCVÁROSI TC. II. 2:0 (1:0). (Soroksári-uti p.). Biró Tihanyi (ILSz.).

(Nemzeti Sport, 1908. szeptember 19.)

Alig kezdődött meg az őszi szezon s máris meglepetésről, előre épenséggel nem várt eredményről kell megemlékeznünk. A múlt vasárnapi FTC — FővTC mérkőzés eredménye volt ugyanis a meglepetés, mert a mérkőzés a FTC-nál, a tavaszi fordulóban jóval gyengébb FővTC győzelmével végződött. Tény, hogy a ferenczvárosi csapat a margitszigeti pályán mindig balszerencsével játszik, de ez alkalommal ehhez valószí­nűleg még az ellenfél le kicsinylése, az elbizakodás is hozzájárult. Az elbizakodottság pedig mindig megszokta hozni a maga következményeit.

Barátságos mérkőzések. FővTC—FTC. 2:1. Az idény egyik legnagyobb meglepetése marad kétségkí­vül e mérkőzés eredménye. A margitszigeti pályán folyt le e mérkőzés, mely a FővTC előre nem látott győzelmével végződött. A Fővárosiak — tőlük nem várt eréllyel és kedvvel dolgoztak s mindjárt az első perczekben Rooz két igen szép góllal megszerzi a vezetést és a győzelmet. A FTC-ot kétségkí­vül nagyon hátráltatta az óriási szél, de meg el is kedvetlení­tette az általa lekicsinyelt csapat elért eredménye, eleinte csupán védekezésre szorí­tkozik. Majd támadni próbál, de a FővTC igen jól dolgozó védelme és fedezetsora mindent megakadályoz. Csupán Schlosser közelről lőtt labdáját nem tudja a kitünően védő Beimel kifogni. A félidő végén a FővTC ismét erősen támad, de eredményt már nem ér el. Az első félidő 2:1 eredménye marad meg végig, noha a második halftimeben a FTC jut nagy előnybe, de a kapkodva, rendszertelenül játszó csatárok nem tudnak újabb eredményre jutni. Russ (FővTC) lerohanása is eredménytelen, ugyancsak a FTC csatárainak lövései sem juttatják a csapatot gólhoz. A mérkőzés utolsó perceiben a FővTC veszélyes támadásokat intéz, de siker nélkül.

A nagyszámú közönség előtt lefolyt mérkőzést Fehéry Ákos (BTC) biró kitünően vezette.

FővTC II.— FTC II. 2:0. Biró: Tihanyi (ILSz).

(Sport-Világ, 1908. szeptember 20.)

*Budapesti Hí­rlap, 1908. szeptember 15.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ