1909.II.28. BTC – FTC 0:3

A millenáris versenypályán fél 4 órakor lesz a Ferencvárosi Torna-Klub és a Budapesti Torna- Klub bajnoki mérkőzése. A F. T. K. csapatában ismét szerepel Koródy középső csatázó. A bajnoki küzdelem előtt Nyugatmagyarország bajnokcsapata, a Győri Egyetértés a Nemzeti Sport-Klub-bal mérkőzik az ezüstlabdáért. Délelőtt a B. T. K. és a F. T. K. II., illetőleg III. csapatai játszanak.

(Budapesti Hí­rlap, 1909. február 27.)

1909. február 28., 15:30, Millenáris, BTC – FTC 0:3 (0:2)
vezette: Schubert M. Ferenc (MUE.)
BTC: Bihary – Korda, Késmárky, Sárközy, Simon, Szendrő, Molnár II., Molnár III., Sári, Petz
FTC: ? – Rumbold, Manglitz – Weinber, Bródy, Gorszky – Weisz, ?, Koródy, Schlosser, Szeitler
Gól: Schlosser (3., 10. – 11-esből, 58.)

A B. T. K. és a F. T. K. mérkőzésben, mint előrelátható volt, a ferencvárosiak 3:0 arányban biztos győzelmet arattak és fényes revánsot vettek az őszi vereségért. A F. T. K. tegnapi összeállí­tásában sokkal jobb volt, mint az előző mérkőzéseiben. Koródy, bár még nincsen legjobb formájában, megbecsülhetetlen erősség, Schlosser kitűnő, úgyszintén Szeitler és Veisz Ferenc is. A födözetsorban Gorszky most a legjobb, de Bródi és Veinber is hasznos. Ha később ők is elérik régi formájukat, a ferencvárosi födözetsor az idén is utolérhetetlen lesz. A védelemben csak Rumbold kifogástalan, Manglitz gyakorta ejt hibát, mí­g a kapuvédő formájáról még nem igen lehetett meggyőződést szerezni.

A B. T. K. még tegnap sem igazolta a hí­reket, a melyek bemutatkozása előtt forgalomban voltak. A csatázósorban csak Korda és Késmárky üti meg a mértéket, a védelemben pedig egyedül Bihari megfelelő. Ha a csapat többi tagja szorgalmasan trení­roz és legtöbbje letesz a durvaságra hajló játékmódról, akkor a B. T. K. csapata még helyrehozhatja a mulasztottakat és visszaszerezheti a közönség szimpátiáját.

Az első félidő harmadik percében már megvolt az első gól. A váratlan eredmény lehangolta a heves iramban dolgozó csapatot és csakhamar a ferencvárosi csapat lőtt a helyzet ura. A 10-dik percben egy erős lövés Sárközy kezét érte, mire a biró 11 méterest í­télt, a miből F. T. K. második gólt szerzett. (Félidő 2:0). A második félidőben teljesen kidomborodik a F. T. K. fölsőbbsége. Sürü támadását csak néha szakí­tja meg a B. T. K. rövid ideig tartó ostroma. A 15-dik percben a ferencvárosi csatázósor jobbszárnya precí­z adogatása után Schlosser a mérkőzés utolsó gólját rúgta.

(Budapesti Hí­rlap, 1909. március 2.)

NSC.—Győri Egyetértés 2:2. (Millenáris). (…) A Győrieknél: Payer és Szeif, a NSC.-nál Feldman, Tóth és Romet váltak ki. (…)

*

FTC.—BTC. 3:0. (Millenáris.) A tavaszi szezon első szép mérkőzésének í­gérkezett a Budapesti Torna-Clubnak találkozása a Ferencvárosi Torna-Clubbal. Nagy sportélvezetet helyezett kilátásba a két egylet csapatainak találkozása már csak azért is, mert őszszel a BTC. 4:2 arányban meglepetésszerü győzelmet aratott a nálánál jobb zöld-fehérek fölött. A küzdelem, a szép, szí­vós játék azonban elmaradt. A mérkőzés nem nyújtotta azt a képet, amit a BTC.-nak a FTC.-al a múltban való találkozásainál megszoktunk volt. Eltekintve attól, hogy a csömöri-uti pálya annyira rossz állapotban volt, hogy ott ní­vós játékot produkálni nem lehetett, mert a pálya keskeny peremét kivéve, a pálya belső része sár és viztengertől volt borí­tva, a BTC. egynéhány játékosa pedig olyan durván, ízléstelenül viselkedett, hogy az mindennek volt nevezhető, csak football játéknak nem. A bí­rói beavatkozás, sajnos, igen ritkán nyilatkozott meg, és akkor is igen enyhe formában. Pedig ilyenkor kí­méletlen elbánásra van szükség! A FTC. oly korán biztosí­totta be a győzelmet, és annyira könnyű szerrel, hogy ez teljesen letörte a BTC. minden várható küzdőképességét és ellenállását. Ez az oka annak, hogy a BTC. kedvét vesztve úgyszólván meg sem próbálta a FTC. játékbeli túlsúlyát ellensúlyozni. Felháborodása pedig az imént érintett durváskodásban nyert kifejezést. A zöld-fehérek első gólja ugyanis — már a 3-ik percben úgy esik, hogy Schlosser elébb a kapust, a másik pilanatban pedig a labdát nyomja a kapuba — kezével! 7 percnyi játék után 11-est vét a BTC., amely Schlosser révén a második gólt eredményezi. (10 p.). E két gól után BTC. nem sok ambí­cióval játszik, viszont a FTC. is megpihen munkájának korai eredményén. A játék ellaposodik, szomorú élénkséget csak a helylyel-közzel megismétlődő tülekedések kölcsönöznek. Ebben a BTC. vezet: Molnár testvérek, Simon és a fair, szimpatikus játékáról ismert Szendrő járnak elől; persze, hogy a franzstadtlerek sem hagyják magukat és méltó retorzióval élnek majd minden esetben. í­gy elképzelhető, hogy milyen lehetett a régen hí­res BTC—FTC. találkozás! Haladás-e ez, vagy visszaesés?

A FTC. még nem érte el őszi formáját. Játéka nélkülözi a kellő elevenséget és változatosságot, amit a múltban tőle tapasztaltunk. Csatársora korántsem a régi, ami Koródy rossz formájának eredménye. Csak néha láttunk Szeidler, Schlosser és Koródy között a múltra emlékeztető pontos, céltudatos, lapos passzjátékot. Weisz a jobb szélen egyénileg tűnt ki. A védelemben Rumbold ismét nagy formában van, hatalmas rúgásai viharos tapsra ragadta nem egyszer a közönséget. A halfsor jó volt.

A BTC. játékáról nem sok jó mondani valónk van. Hanyatlás minden vonalon! A halfsor gyenge, játékmodora rossz. A két bek sem a régi. A csatársorban szereplők csak ismert nevek, de nem a régi tudással. Pedig nagy anyag van együtt, fegyelmezés, erős tréning és a BTC. ismét elsők között van! Ellenkező esetben a megkezdődött visszafejlődni processzus az idén már rohamlépésekben fog folytatódni. Egyedül két játékos érdemli meg, hogy nevével foglalkozzunk, a kis Bihary kapus és Korda. Előbbi igazán mesteri védést produkált, utóbbi pedig lelkét öntötte bele a küzdelembe, hogy eredményt tudjon csapata elérni. De hiába!

Kezdés után BTC. azonnal felnyomul, de a FTC. ellentámadása, Schlosser szabálytalan gólja miatt már a 3-ik percben, hamarosan lehűti a piros-fehérek harci kedvét. A BTC. ennek dacára ismét támad, de vissza veretvén: a FTC. újbóli támadása ismét góllal végződik. Sári kézzel érinti a labdát. A 11-est Schlosser magas í­vben a kapuba lövi. (10. p.) 2:0! A közönség hangulata ekkor már nagyon lármássá válik és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a játék elfajuljon. A félidő további folyamán a BTC. támad, de 2 korneren kivül többre nem igen megy. Félidő 2:0.

A második félidő Petz gyönyörű kitörésével kezdődik, azonban lövése irányt téveszt. A lanyha játékot a 13-ik percben Schlosser remek gólja teszi pillanatokra változatossá. Továbbra a FTC. támad.

Biró: Schubert M. Ferenc (MUE.)

Szövetségi dij. BTC. II.—FTC. II. 1:0. (Millenáris.) A BTC. csak nehéz küzdelem után képes győzni a FTC. jó képességű második csapata ellen. Félidő 0:0. Biró: Schubert M. Ferenc (MUE.).

FTC. III.—BTC. III. 3:1. (Millenáris.) Biró: László Simon dr. („33“ FC.).

(Nemzeti Sport, 1909. március 6.)

FTC—BTC 3:0. A melegebb időjárás, túlságos lágygyá, helyenkint nagyon sárossá és vizessé tette a millenáris pálya talaját is. Ez a körülmény igen befolyásolta a játék menetét, mert a középső csatárok (ugyanis a pálya középső része volt a legsárosabb) majdnem tétlenségre voltak kárhoztatva, csupán a szélsők munkájára kellett a csapatoknak szorí­tkozni.

A FTC, habár még nem érte el őszi formáját, határozottan magasabb ní­vójú játékot mutatott mint a BTC, mely az első perczek igazán szép lefutását leszámí­tva, ezúttal ideges és kapkodó, néha kissé erélyes játékkal dolgozott. Összjáték egyik csapatban sem volt bár a zöld-fehéreknél, még inkább látszott némi kombinácziókra való törekvés.

A játék lefolyása egyébként a következő volt. A FTC kezdi a játékot, de a piros-fehérek azonnal megszerzik a labdát, szép lefutással előre nyomulnak, de csakhamar visszavonulni kénytelenek. Weisz (FTC) a kapura lő, a kapus Bihari, bár elesik, de a labdát kivédi, mely Schlosserhez repül, ki azt, — látszólag kezével is segí­tve — a kapuba juttatja. A váratlan eredmény meglepi a BTC-ot, mely ettől kezdve, minden kombináczió nélkül, kapkodva játszik. A 10 perczben a biró FTC javára tizenegyest í­tél, melyet Schlosser könnyen a kapuba juttat. Változatos játék következik ezután, de egyik fél sem ér el újabb eredményt.

A második félidőben, bár a BTC is gyakran támad, a zöld-fehérek fölénye feltűnőbb. A FTC a 15-ik perczben éri el legszebb gólját, Schlosser védhetlen lövése révén. A FTC további támadásai mind megtörnek a briliánsul dolgozó Bihary kapuvéd játékán, kinek egyetlen hibája, a kis termete. Unalmas játék után egy-két pillanatra még a FTC van fölényben, de újabb eredményt nem sikerül elérnie.

Biró: Schubert M. Ferencz (MUE) volt.

BTC II.— FTC II. 1:0. Szövetségidij mérkőzés. Biró: Schubert M. Ferencz (MUE)
FTC III .—BTC III. 3:1. Barátságos mérkőzés. Biró: Dr. László (33 FC).

(Sport-Világ, 1909. március 6.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ