1911.III.5. FTC – 33 FC 2:0

A Ferencvárosi Torna Klub és a 33 as Futball Klub között vasárnap délután 3 órakor az Üllöi-uti versenypályán döntésre kerülő bajnoki küzdelem vezetésére Sugár Istvánt kérték föl. — A F. T. K. II. és a 33-as F. K. II. csapatainak szövetségi dij-mérkőzése vasárnap délelőtt tiz órakor lesz, ugyancsak az üllői-uti pályán.

A vasárnapi mérkőzés részletes programja a következő: Elsőosztályu bajnokság. Üllői-uti pálya: Délután két órakor Magyar Testgyakorlok Köre—Törekvés Sport Egyesület (Biró: Sugár István). — Délután 1/2 4 órakor Ferencvárosi Torna Klub—33-as Futball Klub (Biró: Sugár István).

(Budapesti Hí­rlap, 1911. március 3-5.)

1911. március 5., 15:30, Üllői út, FTC – 33 FC 2:0 (1:0)
vezette: Sugár István
nézőszám: 6 000
FTC: Fritz – Rumbold, Manglitz – Weinber, Bródy, Payer – Pápay, Szeitler, Koródy, Schlosser, Borbás dr.
33 FC: Zsák – ?, ? – Stana, ?, ? – ?, Horváth, ?, ?, ?
Gól: Borbás dr. (2.), Pápay (65.)

SH-19110306-0304-19110305A Ferencváros és a 33-asok múlt vasárnapi bajnoki mérkőzése az FTC biztos, de nem nagyarányú győzelmével végződvén (2:0, félidő 1:0), körülbelül eldöntöttnek vehető a bajnokság első helyének a kérdése; mert az MTK a Törekvéssel csak holtversenyt érvén el, annyi ponttal engedte előre a zöld fehéreket, hogy alig van kilátás arra, hogy még utolérhesse vagy pláne megelőzze a FTC-t. A Ferencvárosiaknak a játékban mutatott fölénye nem mutatkozik az eredményben; ami főleg annak tulajdoní­tható, hogy az első perceket kivéve jóformán állandóan védekezett a 33-as, amit ezúttal (dicséretére legyen mondva) mindvégig a legfairebb módon tett meg, az eredményben is kellemes ellentétben az őszi mérkőzéssel. Zsák, a 33-asok fiatal kapusa megfelelt a felcsigázott várakozásoknak, nehéz, szinte védhetleneknek látszó „Schlossereket“ is bravúrral fogott, de kedvezett neki a jó goalkeperek szerencséje is; akárhány lövés úgy találta, hogy a gól mellén akadt A 33-asokat pech üldözi. Bosnyákovits, Weisz és Biró László hiányát erősen érzi a csapat s igy a fedezetsor főleg a hátvédek támogatására szorí­tkozott s néha kiszökő csatársorát nem követhette jókor.

A Ferencvárosiak Weisz nélkül állottak ki s a jobbszélre Pápayt állí­tották, ki sok igyekezettel és tudással dolgozott, de még nincs meg közötte és társai között az a harmónia, amely a régóta összetanult csatársorban Weisz szereplésekor uralkodik. Jellemző eset, hogy e napon a szélsők érték el a nap két gólját. Az elsőt kornerból Borbás fejelte be, a másodikat Pápay Borbás centeréből érte el a második félidőben. Schlossert állandó koronaőrséggel tisztelte meg a 33-as s igy Korody egyéni játékkal, dribblizéssel és kiszökéssel próbált szerencsét, de inkább csak azt érte el, hogy Szeitler szép játéka az összekötőben haszon nélkül maradt s csak a football í­nyenceket gyönyörködtette, kik örömmel konstatálták, hogy vasárnapról-vasárnapra javul a szimpatikus fiatal játékos tudása és képessége. A fedezetsorban Bródy és Payer már összeszoktak, mintha Gorszkyt már többet szóhoz sem akarnák juttatni Weinberrel együtt — ki legfölebb előrekalandozásában téved néha — úgy működik a halfsor, mint valami gép s talán ez az oka annak, hogy róluk különös feltűnőt nem emlí­thet a krónikás.

Rumbold ismét a régi és Manglitz egyre fiatalodik. Frissebb mint valaha s hogy abbahagyott a gyaloglási versenyekkel szemmértéke is közel áll a tökéleteshez.

Horváth, a 33-asok jobbösszekötője volt a zöld-fehérek védelmére a legveszélyesebb. Az első percek izgalmában penaltyt vétett a FTC s Horváthnak jutott a balszerencse, hogy Fritz kezébe lővén a büntetőrugást, a 33-asok aznapi legszebb chanceját elprédálta. A játék első perceiben felnyomult a 33-as a FTC góljához, Weinber Manglitz kezére pattantja a labdát és a biró (Sugár) nyomban meg is adja a jobb sorra érdemes penaltyt, mely mint emlí­tettük eredmény nélkül maradt.

A FTC párthí­vei megkönnyebbülten fellélegzettek az elmúlt veszély láttára, mert ismervén a FTC csatárainak némelykor érthetlen játékát, még félteni is képesek lettek volna gólkapás után a zöld-fehéreket.

A 11-es után kevéssel kornert ér el a FTC s Borbás jó fejeléssel góllá értékesí­ti az esetet. A továbbiakban állandóan támad a FTC, de a 33-asok összegyülemlő védelmén megtörik a támadások ereje, melyek különben is inkább egyéni erőkifejtésekből, mint taktikai játékból eredtek s 1:0 eredménynyel végződik a félidő.

A második félidőben ugyanaz a kép. A FTC állandó támadásban van, de mintha csak valami matraccal boxolnának; a 33-asok tömörült védelmében elvesz a támadások ereje. Egyoldalú lévén a játék, nem is jut lendületbe a FTC s a nézők nem jutnak izgatóbb élvezethez s hajlandók unalmasnak találni a mérkőzés e részét. A 20-ik percben némi változatossághoz jutnak ők is, mikor Borbás centerezését Pápay gólra váltja fel. Csak az utolsó negyedórában látnak hozzá a 33-asok az erősebb támadáshoz és Fritznek néhány veszélyes lövést kell elhárí­tani a zöld-fehérek kapujából, amit kifutással sikeresen el is ért.

A mérkőzés mindvégig fairen folyt le, ami nem utolsó sorban Sugárnak, a bí­rónak érdeme, ki e napon két mérkőzést vezetett, kellő szigort párosí­tván a játékosok iránti jóindulattal, ami, mint mindig, most is megtette a maga jó hatását.

Szövetségi dí­jért folyt mérkőzések: I osztály: FTC II—33. FC 6:1 (2:0) Biró: Langfelder.

(Sport-Világ, 1911. március 11.)

A 33-asok rossz formája folytonos. Igen visszaesett ugy ez, mint a NSC és egviknél sincs kizárva, hegy kiesnek az első osztályból. Bizonyos a vasárnapi események után csak egy: hogy FTC-től a bajnokságot elvitatni nem lehet.

I. oszt. bajn. FTC I—33 FC I 2:0. Üllői ut. Biró: Sugár J.
I. oszt. szöv. dí­j. FTC II—33 FC II 6:1. Üllői ut. Biró: Langfelder.

(Nemzeti Sport, 1911. március 12.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ