1914.VI.28. Pécsi AC – FTC 2:5 (edzőmérkőzés)

Nyári túra. Az FTC I. b) csapata túrára indul junius végén. Az ut állomásai: Pécs, Kaposvár, Zágráb, Susák. A végcél Velence, a hol a túra fáradalmait pihenné ki a csapat.

(Sporthí­rlap, 1914. június 15.)

A Ferencvárosi Torna Club I. Pécsett. Mint tegnapi számunkban jeleztük, vasárnap és hétfőn, Péter és Pál napján a Ferencvárosi Torna Club hí­rneves első csapata mérkőzik a Pécsi Atlétikai Club első csapatával. Ez év legszebb mérkőzésének í­gérkezik a kettős ünnepnapi sportesemény. Az eredmény kétely tárgyát nem képezheti, egyrészt a FTC jelenlegi kitűnő formában van, másrészt a Pécsi A. C. ezen a mérkőzésen igyekszik a jövő vasárnapi vidéki bajnoki mérkőzésre traininget szerezni. A mieink egész uj csapatösszeállí­tásban szerepelnek és e kétnapos mérkőzés legjobb játékosai kerülnek a Tatabányai F. C. ellen játszó csapatba. A Ferencvárosi Torna Club a következő csapatát szerepelteti: Ungár — Rumbold, Marossy — Blum, Bródi, Rosmann — Weisz, Tóth, Pataki, Schlosser, Klein. Tartalék: Rumbold II., Barna, Bergmann.

A F. T. C. teljes fenti csapata szerepel, csupán Schlosser szereplése kétséges.

A Pécsi A. C. a kétnapos mérkőzésre a következő két csapatát szerepelteti: Hainesz — Bercsényi, Kemény — Perler, Dietz, Puskás — Lengyel, Grécsy, Horn, Markovich, Szabó. Tartalék: Baranics, Takács, Somogyi, Lázár.

Hétfőn, Péter és Pál napján: Hainesz — Bercsényi, Somogyi — Takács, Baranics, Lázár — Lengyel, Horváth, Horn, Markovics, Szabó. Tartalék: Grécsy, Dietz, Kemény, Perler.

A délután fél 5 órakor kezdődő mérkőzéseket Friedmann Mór (T. T. C.) szövetségi biró, régi ismerősünk fogja vezetni.

(Pécsi Napló, 1914. június 28.)

1914. június 28., 16:30, Pécs, Pécsi AC – FTC 2:5 (2:3)
vezette: Friedmann Mór (TTC)
nézőszám: ?
Pécsi AC: Hainesz II. — ?, ? — ?, ?, ? — Lengyel, Horváth, Horn, Markovich, ?
FTC: Ungár — Rumbold, Marositz — Blum, Bródy, Rossmann — Weisz F., Hegyi, Pataky, Klein, Tóth-Potya
Edző: Barney Gannon
Gól: Horvát (10.), Horn (?.) illetve Pataky (20., 32., ?., ?.), Tóth-Potya (?.)

A Ferencvárosi Torna Club I. vasárnap 5:2, hétfőn 8:2 arányban győz a Pécsi A. C. I. ellen.

A F. T. C. vasárnapi számunkban közölt összeállí­tásban, Schlosser hiányában, szerepeltette kitűnő első csapatát. Ezzel szemben a PAC-nál hétfőn hiányzott Markovich, ami nagyon hátrányosan hefolyásofta a mieink játékát. Újból beigazolódott az angol közmondás, hogy legjobb védelem a támadás, mert amí­g vasárnap a F. T. C. fedezetsorát támadásunk lekötötte, addig hétfőn a halfsornak kevés munkát adott csatársorunk és igy offenzivebben játszhatott és állandóan támogathatta a F. T. C. csatársorát.

A vasárnapi mérkőzés a legszebbek egyike volt, amelyet nálunk lejátszottak. Az első 20 percben PAC csapatát látjuk frontban és Markovits lövése az 5 percben hajszálnyira kerüli el a kaput. A 10. percben Lengyel kornert rúg, melyet Horvát Blum elől a goalba fejel. A 20. percben Pataki helyezett lövése kiegyenlí­ti az eredményt, sőt 12 perccel később Weisz beadásából Pataki csodaszép goalt fejel. Ezután rendkí­vüli idegizgató, gyönyörű játék következik. Markovich és Horn kijátsza Rumboldot és Horn védhetlen lövéssel kiegyenlí­ti az eredményt. A félidő vége előtt Pataki újabb goalhoz juttatja csapatát. A második félidőben erős tempóban folyik a játék és Pataki s Tóth 5-re emeli a FTC. goaljainak számát.

Hétfőn Lengyel játszott Markovich helyett összekötőt, nem tudván helyettesí­teni elődjét, viszont az ifjúsági Szalai kitünően debütált a halszélen. A kifáradt PAC elég jól állta meg helyét, ámbár látszott, hogy lábaiban érzi az előző napi erős mérkőzést, ellenben a FTC. megváltoztatta csapatát, amennyiben az előző napon balszélsőt játszó Potyát a jobbösszekötőbe tette, aki ezután „csak“ négy szép goalt rúgott, viszont Pataki és társai a FTC. goaljait 8-ra emelték, ezzel szemben a II-ik csapatból az elsőbe került Horváth vonta magára a közönség figyelmét, aki vehemens játékával hétfőn 2 goalhoz juttatta a PAC-ot. A két csapat játékosaira nézve a FTC. játékosairól nem mondhatunk más kritikát, mini azt, hogy a legtökéletesebbet nyújtották a mit footballjáték mestereitől elvárhatunk. Csatársorukban a magyar válogatott középcsatár Pataki finoman kidolgozott labdáit, a két szélső Weisz és Potya szédületes lerohanásait, a fedezetsorban Blum gyönyörű fejeseit és Brodi kitűnő labdaosztásait, mig a védelemnél Rumbold absolut biztos kapcsolásait és remek felszabadí­tó rúgásait volt alkalmunk megcsodálni. Néhány bravúros védést láttunk a FTC kapusától. Ezzel kapcsolatosan a legmelegebb elismerés hangján kell megemlékeznünk a mieink szerepeléséről. Különösen első nap mutattak oly játékot, hogy a közönség önkéntelenül is kételkedett azon, hogy ez-e az a csapat, amely a Máv. Gépgyártól és a MAC-től néhány hét előtt oly súlyos vereséget szenvedett. A csapat legjobb része a csatársor, különösen Horváth és Markovich összekötők. Horntól többet vártunk, viszont Lengyel első nap brillí­rozott, mig második nap mint összekötő nem elégí­tett ki. Puskás a jobbszélen még nem szokta meg teljesen uj posztját, de sejteti velünk, hogy rövidesen méltóan betölti e fontos posztot. A fedezetsor legjobb embere az ifjúsági Lázár volt, mig Takács, Baranics és Perlertől többet várunk. A legkelemesebb meglepetést az uj hátvéd, Kálmán szerezte, aki különösen felszabadí­tó rúgásaival sokszor tapsra ragadta a közönséget, viszont Somogyi felesleges kezeléseivel 2 goal okozója lett. Az ifjúsági kapus, Hainesz II. néhány szép védést produkált, de 1 —2 goal az ő lelkén szárad. Hiába nehéz Győrit pótolni. A mérkőzést mindkét napon Friedmann Mór (TTC.) szövetségi biró kiválóan vezette.

(Pécsi Napló, 1914. július 1.)

Vidéki mérkőzések.

(Pécs.) FTC—Pécsi AC 5:2 (2:2). Bí­ró: Friedmann M.
(Temesvár.) FTC Ib)—Temesvári Kinizsi 0:0

Nagyhegyi Mátyás, a III. ker. Torna- és Vivó Egylet volt csatára junius 15. óta az FTC igazolt játékosa. Az FTC múlt héten próbálta ki Nagyhegyit a Pécsett lefolyt mérkőzéseiben. Az első nap jobbösszekötőt játszott, ezen a poszton azonban nem vált be, annál jobb volt Péter Pál napján a balszélső helyén. Borbás helyére most tehát már két komoly reflektáns is van: Antony és Nagyhegyi.

(Sporthí­rlap, 1914. június 29 – július 6.)

Temesvár. FTC — Kinizsi 0:0. Az FTC Ungárral megerősí­tett második és harmadik csapatának játékosaival játszott, a Kinizsi csapatában szintén 4 tartalék volt. A közönség nagyon meglepődött az FTC gyáva játékán, mivel a fiatal játékosok az erős szervezetű temesváriaktól a szó-szoros értelmében féltek. Unalmas mezőnyjáték után egyik fél sem tud eredményt elérni. Jó biró volt Biró Sándor.

(Pesti Hí­rlap, 1914. július 2.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ