1914.XI.8. Ausztria – Magyarország 1:2

19141108-ausztria

Magyarország – Ausztria 2:1 (0:0)

A válogatott csapat. A válogató-bizottság hétfő este tartott ülésében a november 8-án Bécsben, a hadi jótékony alapokra megtartandó osztrák—magyar mérkőzésre a következő csapatot állí­totta össze: Zsák (33)—Kehrling (MAC), Csüdör (MTK)—Biró (MTK), Hlavay (MTK), Einwag (BTC)—Tóth (FTC), Bodnár (MAC), Weisz Fr. (33), Schloser (FTC), dr. Borbás (FTC).

(Pesti Hí­rlap, 1914. november 3.)

Az osztrák válogatott csapat. Az osztrák labdarugó szövetség tegnap este jelölte ki azokat a játékosokat, a kik a vasárnap Bécsben dűlőre jutó mérkőzésben az osztrák szineket képviselni fogják. A csapat összeállí­tása ez: Bode (WAF) — Dittrich (Rapid), Schlosser (WAC)—Achatzi (WSC), Braundstetter (Rapid), Tekusch dr. (WAF)—Heist (WAF), Bauer (Rapid), Kuthan (Rapid), Neumann (WAC), Krzal (Rapid).

A magyar és osztrák labdarugó-mérkőzés. Holnap, vasárnap délután Bécsben, a Práter-pályán lesz a magyar-osztrák jótékonysági reváns-mérkőzés. A magyar válogatott csapat tagjai és kí­sérői ma délután a nyugati pályaudvarból utaztak Bécsbe. A csapat nem fog az eredeti összeállí­tásban a küzdőtérségre állani. Nem mehetett föl Bécsbe Weisz Frigyes, a ki ezredével a harctérre ment, valamint Einwag, a ki karfájása következtében lemondott. Weisz Frigyes helyett Konrád II. (MTK), Einwag helyett Mandl Frigyes („33“ FC) lesz tagja a csapatnak. A mai utazásból elmaradt Csüdör Ferenc is. Remélik azonban, hogy a jeles hátvédőt nem leszünk kénytelenek nélkülözni s a csapat után utazik holnap reggel. Ha Csüdör mégis itthon maradna, Szandovits lesz Kehrling Béla hátvédő társa.

(Budapesti Hí­rlap, 1914. november 7-8.)

1914. november 8., *14:30, Bécs, WAC-pálya, Ausztria — Magyarország 1:2 (0:0)
vezette: Schmieger (osztrák)
nézőszám: 6 000
Ausztria: Bode (WAF) — Dittrich (Rapid), Schlosser (WAC) — Ahatzy (WSC), Brandstatter (Rapid), Tekusch dr. (WAF) — Haist (WAF), Bauer (Rapid), Kuthan (Rapid), Neumann (WAC), Krzal (Rapid)
Magyarország: Zsák (33 FC) — Kehrling (MAC), Csüdör (MTK) — Mandl (33 FC), Hlavay (MTK), Bí­ró (MTK) — Tóth (FTC), Bodnár (MAC), Konrád II. (MTK), Schlosser (FTC), Borbás dr. (FTC)
Gól: Kuthan (68.) illetve Konrád II. (59.), Bodnár (87.)
A válogató bizottság összetétele: Herendi Arthur, Minder Frigyes, Oláh Aladár, Ordódy Béla, Oprée Rezső
Szövetségi kapitány: Herczog Ede távollétében ?

SH-19141109-03-19141108

Osztrák kritika a magyar válogatott játékosokról. A bécsi Fremdenblatt a legapróbb részlegre kiterjedő kritikájában a következőképpen emlékezik meg a magyar játékosokról:

A magyar csapatban a hátvéd-, fedezet- és csatársor egyaránt jó volt. Már a tradí­ció kedvéért is első sorban a védelemről kell a dicséret hangján megemlékezni. Szép stí­lust mutattak, körültekintéssel és kitartással játszottak. Ezért jutott ritkán az osztrák csatársor sikert í­gérő goalhelyzethez és Zsák labdához. Zsák egyébként néhány éles lövést a szokott eleganciával védett ki, de azért úgy rémlett, mintha ezúttal nem lett volna a legjobban diszponálva. A közvetlen védelemből, a mely semmiben sem maradt vissza az ismert Payer—Rumbold-pártól, Kehrling szép tiszta rúgásaival, Csüdör kipróbált taktikájával tűnt ki. Különösen tetszett, hogy a védelem nemcsak erőteljes védelmi parádékkal, hanem céltudatosan irányí­tott labdákkal dolgozott. A fedezetsorban Hlavay és Biró túlerőseknek bizonyultak az osztrák csatárokkal szemben. Nem voltak talán jobbak mint Brandstatter és Tekusch, de játékuk elegánsabb volt. Pompás volt a halfsor fejjátéka és az a sokatérő tulajdonsága, hogy nyomon követték a támadást. Mandl, a bécsi Victoria egykori játékosa kitűnő helyettese volt Einwagnak. Különösen az első félidőben mutatott nagyszerű formát. A csatársorban Schlosser és Bodnár volt a legjobb. Az első negyedórában csak néhány szép cselezést mutatott az ismert FTC játékos. Mint mindig, ezúttal is élvezetes volt a stoppolási és labdatovábbitási készsége. Csak a legutolsó pillanatban és akkor is csak együttes erővel tudták elszedni tőle a labdát. Kevéssé tűnt ki azonban ezúttal a goallövő képessége. Borbás dr.-nak, a ki Schlosser részéről mindig megértésre talál, kitűnő napja volt. Villámgyors mesterkéletlen lefutásai, megállás nélküli labdaátvitele nagyon elütnek osztrák kollégái stí­lusától. E mellett fáradhatlan volt a labdaszedésben is, mindig előkelő az eszközök megválogatásában. Látható kedvvel dolgozva erősen túlszárnyalta a fiatalok ambí­cióját. Bodnár ezúttal is a bátran előretörtető lelke volt a támadásnak. Nem mutatott talán ezúttal nagyon sokat, de ha a labdához jutott, ez az osztrák kapu felé törtető támadást jelentette. Bodnár kitűnő támaszt talált Tóthban, a ki mint jobbszélső kitűnő volt. Különösen a második félidőben mutatott a »kövérkés« FTC játékos néhány hihetetlenül gyors és nagy agilitással keresztülvitt támadást. Tóth játékának legnagyobb ereje azonban a mértani pontossággal beadott centerekben rejlik, a melyek puhán esve a középre, könnyen kihasználhatók. A kornerrugásokban is mint mester mutatkozott be Tóth. Nagyon kellemesen hatott Konrád II. játéka. Munkája nem volt feltűnő, de intelligens és hatásos.

*

Neumann 11-ese. A múlt vasárnap lefolyt reprezentatí­v mérkőzésen Schmieger biró tudvalevőleg az osztrákoknak egv tizenegyest í­télt, a melyet Neumann félrelőtt. Állí­tólag ez volt Neumann első tizenegyese, a mely célt tévesztett.

*

Az osztrák válogatott csapat, amely vasárnap ellenünk játszott Bécsben, tiz katonából állott. A csapatban egyedül Kuthan volt civil, a többi a császár kabátját cserélte föl a football dresszel másfél órára.

(Sporthí­rlap, 1914. november 16.)

A bécsi osztrák—magyar mérkőzés elszámolása. Az osztrák labdarugók szövetsége most teszi közzé a november 8-án, Bécsben lefolyt osztrák-magyar mérkőzés anyagi eredményét. E szerint a bruttó-bevétel 5890 koronát tett ki, a mely összegből levonásba jön kiadások cí­mén 2303 korona. A tiszta jövedelem tehát 3587 korona. A WAC a pályahasználatért 1187 koronát kapott, s az összeget gavallérosan a bécsi 4. népfelkelőezrednek ajándékozta.

(Sporthí­rlap, 1914. december 21.)

*Pesti Napló, 1914. november 9.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ