1917 – Osztrák-magyar, magyar-osztrák III.

Feldmann Gyula

1917. május 6., Bécs, WAC-pálya, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 1:1 (1:1)
vezette: Schmieger (osztrák)
Góllövő: Schlosser
Magyarország: Knapp (MTK) – Feldmann (FTC), Kovács E. (MTK) – Kertész II. (MTK). Kertész III. (MTK), Vágó MTK) – Ludwig (III. ker.), Konrád II. (MTK), Schaffer (MTK), Schlosser (MTK), Szabó P. (MTK)
Szövetségi kapitány: Minder Frigyes

A 10. percben ismét Studnicka viszi a labdát, amelyet Vágó a büntetési területen belül kézzel érint, de a megí­télt 11-es rúgás révén az osztrákok nem tudják a vezetést megszerezni. Az első rúgást, amelynél a labda bejutott a hálóba, a bí­ró egyik osztrák játékos fütty előtti befutása miatt érvénytelení­tette, másodszor Knapp a labdát rávetődéssel védi. A 18. percben Schaffer és Schlosser támadásából folyóan az osztrák kapu elé jut a labda és Schlosser védhetetlen gólt lő.

Az osztrákok még az első félidőben kiegyenlí­tettek és az eredmény már nem is változott.
Bővebben …

* * *

1917. június 3., Hungária út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 6:2 (5:1)
vezette: Winkler (német)
Góllövő: Schaffer(2), Schlosser(2), Úrik, Weisz
Magyarország: Knapp (MTK) – Feldmann (FTC), Siegl (Törekvés) – Kertész II. (MTK), Blum (FTC) – Weisz (FTC), Úrik (Törekvés), Schaffer (MTK), Schlosser (MTK), Szabó P. (MTK)
Szövetségi kapitány: Minder Frigyes

A válogató bizottság ez egyszer büszke lehet a munkájára. Jobb csapatot kiállí­tani nem is lehetett. Ritkán láttunk még magyar válogatott csapatban ilyen egységet. A magyar csapat fölénye szembetűnő volt, s a nagyarányú győzelem bizonyosra vehető volt már a második gól után. A második félidőben az egyik osztrák játékos megsérül, kiáll, s a magyar csapat nobilisán nem aknázta ki a helyzetet, s beérte az első félidőben biztosí­tott győzelem addigi arányával.

Bővebben …

* * *

1917. július 15., Bécs, WAC-pálya, MAGYARORSZAG-AUSZTRIA 4:1 (1:0)
vezette: Pohl (német)
Góllövő: Schaffer(3), Schlosser
Magyarország: Plattkó (Vasas) – Feldmann (FTC), Siegl (Törekvés) – Kertész II. (MTK), Kertész III. (MTK), Vágó (MTK) – Taussig (MTK), Úrik (Törekvés), Schaffer (MTK), Schlosser (MTK), Szabó P. (MTK)
Szövetségi kapitány: Minder Frigyes

Ünnepe volt vasárnap a magyar footballsportnak. A magyar footballisták, akik saját otthonukban keresték fel az osztrák szomszédot, oly fényes győzelmet arattak az osztrák válogatott csapat fölött aminőre Bécsben mindössze csak kétszer volt példa. 4:1 arányban legyőzni az osztrákokat bécsi talajon oly teljesí­tmény, amelynek méltatására alig találunk dicsérő jelzőt.

Bővebben …

* * *

1917. október 7., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:1 (1:0)
vezette: Chemnitz (német)
Göllövő: Schaffer, Taussig
Magyarország: Plattkó (Vasas) – Feldmann (MTK), Siegl (Törekvés) – Kertész II. (MTK), Kertész III. (MTK), Vágó (MTK) – Taussig (MTK), Engel (BAK), Schaffer (MTK), Schlosser (MTK), Szabó P. (MTK)
Szövetségi kapitány: Minder Frigyes

A magyar csapatért drukkoló tömeg lelkét megfekvő borulat még akkor sem foszlott szét, amikor az első magyar gólt jelezte a bí­ró füttye. A sokáig aggodalommal várt gól ugyanis nem volt olyan, amely hirtelen lelkesedést válthatott volna ki. A kapu előtti kavarodás eltakarta a labdát a nézők szeme elől és csak kevesen voltak, akik tisztán látták, hogy Schaffer labdáját Popovich már a gólvonal mögül küldte vissza a mezőnybe.

Bővebben …

* * *

1917. november 4., Bécs, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:1 (2:0)
vezette: von Paquet (német)
Góllövő: Schaffer(2)
Magyarország: Plattkó (Vasas) – Feldmann (MTK), Siegl (Törekvés) – Kertész II. (MTK), Kertész III. (MTK), Vágó (MTK) – Taussig (MTK), Orth (MTK), Schaffer (MTK), Schlosser (MTK), Szabó P. (MTK)
Szövetségi kapitány: Minder Frigyes

Az őszinteség diktálja annak a megállapí­tását, hogy az osztrák csapat nemcsak egyenlő ellenfele volt csapatunknak, de jobb is volt nála. Az osztrák csapatot kí­sérő balszerencsének és Plattkó emberfeletti védéseinek köszönhető, hogy csapatunk ma is győztesen vonult le a pályáról.

Bővebben …

Az 1917-es évben a magyar válogatott 5 mérkőzést játszott és mind az ötöt az osztrákok ellen! A mérleg magyar szempontból rendkí­vül kedvező volt, hiszen mindössze egy döntetlen született a négy magyar győzelem mellett! Feldmann Gyula személyében újabb FTC játékos mutatkozott be a válogatottban.

(Nagy Béla í­rásinak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ