1919 – Osztrák-magyar, magyar-osztrák IV.

1919. április 6., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:1 (1:1)
vezette: Szüsz (magyar)
Góllövő: Orth, Braun
Magyarország: Zsák (33 FC) – Zatykó (Vasas), Fogl II. (UTE) – Kertész II. (MTK), Ging (Törekvés), Tury (Vasas) – Braun (MTK), Konrád II. (MTK), Orth (MTK), Schaffer (MTK), Szabó P. (MTK)
Szövetségi kapitány: Fehéry Ákos

A Tanácsköztársaság ideje alatti egyetlen válogatott mérkőzésről lelkesen tudósí­tottak az újságok:

Az októberi forradalom óta ez az első megnyilatkozása a magyar sportnak, s kiáltó bizonysága a külföld előtt, hogy Magyarország a teljes rend jegyében megy keresztül az újjászületésen A magyar footballsportnak ma lezajlott szép ünnepe í­gy nem csak a sport ügyét szolgálta, de szolgálta az ország politikáját is, nyilván legalább akkora eredménnyel, mint magát a footballsportot.

Minden lobogója, minden dí­sze a pályának vörös volt, a forradalom szí­nében fürdött a leáldozó nap, de egy röpke percre a match kezdetén mégis kivillantak a nemzeti szí­nek. Akkor történt, mikor a zöld inges bí­ró jelenlétében a fehér dresszes Popovich a vörös dresszes Kertész II. magyar kapitánnyal sorsolt a kapukra.

Kevesen vették észre, s nem is törődtek vele. Amint hogy az sem keltett különösebb feltűnést, hogy a magyar cí­mer — ezúttal először — hiányzott a vörös ingekről.

Az osztrákok vezető gólja után Orth 20 méteres, középmagas lövéssel egyenlí­tett, majd 10 perccel a befejezés előtt Braun egyéni akcióból szerezte a győztes gólt.

Bővebben …

* * *

1919. október 5., Bécs, WAC-pálya, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 2:0 (2:0)
vezette: Retschury (osztrák)
Magyarország: Zsák (33 FC) – Fogl II. (UTE), Feldmann (MTK) – Kertész II. (MTK), Orth (MTK), Zloch (33 FC) – Nemes (FTC), Pataki (FTC), Priboj (UTE), Schaller (UTE), Jeny (KAC)
Szövetségi kapitány: Minder Frigyes

A magyar csapat az I. félidőben többet támadott és úgy látszott, hogy gólképtelensége miatt 0:0-lal fogja végezni a félidőt, amikor az utolsó öt percben váratlanul két góllal terhelték az osztrákok a magyar kaput. Ez öt perctől eltekintve a magyar csapat volt a jobbik.

Az osztrákok győzelem feletti öröme nem sokáig tartott. Hamarosan hí­re ment, hogy a találkozó alatt a szövetség páncélszekrényét három helyen megfúrták és elemelték az egész elővételi összeget, valamint 1.400 márkát, amelyet szintén ott tartottak. A betörők ismerhették a helyi viszonyokat, hiszen a páncélszekrény egy iratszekrénnyel volt eltakarva és í­gy is rátalállak.

Bővebben …

* * *

1919. november 9., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 3:2 (3:0)
vezette: Szüsz (magyar)
Góllövő: Pataki(2), Orth
Magyarország: Zsák (33 FC) – Fogl II. (UTE), Wiener I. (FTC) – Kertész II. (MTK), Orth (MTK), Nyul I. (MTK) – Braun (MTK), Winkler I. (MTK), Pataki (FTC), Schlosser (MTK), Tóth (FTC)
Szövetségi kapitány: Minder Frigyes

A 7. percben a magyar balszárny vezet támadást, akcióját Weiss hibásan szereli, magas labdája az osztrák kapu elé kerül, s a nagyszerűen startoló Pataki szép magas lövéssel gyönyörű góllá értékesí­ti.

Pataki továbbra is rendkí­vül aktí­v volt, rúgott még egy 11-es gólt, valamint egy zúgó kapufát.

Bővebben …

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ