1920 – Újabb találkozók Ausztria ellen

Hungler II. János

1920. május 2., Bécs, WAC-pálya, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:2 (2:1)
vezette: Schmieger (osztrák)
Góllövő: Tóth, Pataki
Magyarország: Varga (KAC) – Feldmann (MTK), Fogl II. (UTE) – Viola (Törekvés), Nyul I. (MTK), Kertész III. (MTK) – Braun (MTK), Kertész II. (MTK), Pataki (FTC), Tóth (FTC), Lhottka (Törekvés)
Szövetségi kapitány: Harsády József

Schlosser, Blum, Zsák és Orth nélkül, szegényesen, ázottan hajókázott föl Magyarország futballcsapata a császárvárosba. Talán nem is győzni akart, mert győzni lehetetlen volt, hanem csak küzdeni, verekedni az utolsó leheletig. A mérkőzés túlnyomó részében a magyar csapat jól játszott. Ez számokban is kifejezésre jut, ha a bí­ró egy, a Viola kezére lőtt labda miatt nem í­tél ellenünk 11-est. Ekkor már Tóth 25 méterről lőtt góljával a magyar csapat vezetett. Tizenegyesből egyenlí­tett ki az osztrák csapat, és a nem remélt gól lelket öntött az osztrákokba. Pataki azonban néhány perc múlva egy gyönyörű lövéssel újra megszerezte a Vezetést! Ausztria számára ezután már csak a kiegyenlí­tés lehetősége maradt.

Bővebben …

* * *

1920. május 14., Pforzheim, MAGYARORSZÁG-DÉL-NÉMETORSZÁG 1:0
vezette: Niefern (svájci)
Góllövő: Úrik
Magyarország: Kropacsek (MTK) – Feldmann (MTK), Fogl II. (UTE) – Kertész II. (MTK), Viola (Törekvés), Zloch (33 FC) – Braun (MTK), Tóth (FTC), Úrik (Törekvés), Jelinek (Vasas), Lhottka (Törekvés)

A magyar válogatott országrész elleni nem hivatalos találkozójáról ezt í­rták:

Egyenlő rangú ellenfelek. Gyönge teljesí­tmény. A magyar csapat védelme kitűnően játszott, a csatársor mérsékelt volt, a fedezetsor pedig egyszerűen rosszul játszott.

Bővebben …

* * *

1920. május 16., Berlin, BERLIN-BUDAPEST 2:1
Góllövő: Lhottka
Budapest: Kropacsek (MTK) – Feldmann (MTK), Fogl II. (UTE) – Kertész II. (MTK), Viola (Törekvés), Zloch (33 FC) – Úrik (Törekvés), Braun (MTK), Tóth (FTC), Csapkay (Törekvés), Lhottka (Törekvés)

A kiegyensúlyozott mérkőzésen a magyar csapat egy durva védelmi hiba miatt veszí­tett: Feldmann röviden hazaadott labdáját az egyik berlini csatár elcsí­pte és a dermedt Kropacsek mellett a hálóba helyezte a labdát. Voltak kedélyesebb dolgok is. Egy svéd újságí­ró például felkereste a magyar csapatot, hogy meghí­vja két stockholmi mérkőzésre. Még az 1912-es olimpia idejéből emlékezett Rumboldra és, mint elmondta, a szálfatermetű, jóképű magyar hátvédre a svéd lányok is emlékeznek … Amikor meglátta a gömbölyded Tóth- Potyát, nevetve mondta:

— Azt hittem, hogy a háborús viszonyok között a magyar fiúk nagyon lesoványodtak és most örömmel látom az ellenkezőjét.

* * *

Szabó József

1920. május 18., Drezda, BUDAPEST-DREZDA 3:0
Budapest: Kropacsek (MTK) – Feldmann (MTK), Fogl II. (UTE) – Kertész II. (MTK), Viola (Törekvés), Zloch (33 FC) – Braun (MTK), Tóth (FTC), Úrik (Törekvés), Csapkay (Törekvés), Lhottka (Törekvés)

A túra befejező mérkőzésén a magyar csapat mindvégig jól játszott, s a nagyszámú közönség lelkesen ünnepelte a magyar fiúkat.
A szűkszavú tudósí­tásban a góllövők nevét nem közölték.

* * *

1920. október 24., Berlin, Grünewaldi stadion, NÉMETORSZÁG-MAGYARORSZÁG 1 :0 (1:0)
vezette: Hirrle (svájci)
Magyarország: Zsák (33 FC) – Fogl II. (UTE), Hungler II. (FTC) – Kertész II. (MTK), Zloch (33 FC), Blum (FTC) – Braun (MTK), Molnár (MTK), Orth (MTK), Eisenhoffer (KAC), Schlosser (MTK)
Szövetségi kapitány: Tibor Lajos

A Sporthí­rlap berlini tudósí­tója szerint

csapatunk gyöngén játszott, sokkal gyöngébben, mint ahogyan reprezentatí­vjeink játszani szoktak. Még í­gy is csak egy, a meccs elején megí­télt 11-es révén veszí­tettük el a mérkőzést.

Bővebben …

* * *

Nikolsburger I. Rezső

1920. november 7., Budapest, Hungária út, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 2:1 (2:0)
vezette: Groothoff (holland)
Góllövő: Braun
Magyarország:  Zsák (33 FC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Kertész II. (MTK), Szabó (FTC), Blum (FTC) – Braun (MTK), Molnár (MTK), Nikolsburger (FTC), Schaller (UTE), Szidon (UTE)
Szövetségi kapitány: Tibor Lajos

A nagy meccsen egyedül a pálya képe és a rendezés volt klasszikus. A közönség kedvét találta az elébe táruló pompás képben és türelmesen várta a kezdést. Közben érdeklődéssel figyelte egy, a pálya fölött kóválygó repülőgép körforgását, örömujjongás köszöntötte, amikor a csapatok pályára lépésének pillanatában a nagy tribün magasságában átrepülte a pályát.
Gyönyörű, felejthetetlen pillanat volt. Ezer, meg ezer kar lendült a levegőbe, amikor a 105-ös számú monoplán pilótája, Rátky János (a IX. kerületi Törekvés jobbszélsője!) egy futball-labdát dobott le a pályára. A közönség tombolt a lelkesedéstől.

Később már az elkeseredéstől tomboltak és tüntettek a válogató bizottság ellen…

Bővebben …

Hungler II. János, Szabó József és Nikolsburger Rezső személyében újabb három játékost adott az FTC a magyar válogatottba.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15. M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ