1921 – Az első cserék

Obitz Gábor

1921. március 13., Budapest, Üllői út, BUDAPEST-BERLIN 2:2
vezette: H. Meisl (osztrák)
Góllövő: Orth, Bodnár
Budapest: Zsák (33 FC) – Fogl II. (UTE), Mándi (MTK) – Kertész (MTK), Obitz (FTC), Blum (FTC) – Braun (MTK), Bodnár (MAC), Orth (MTK), Eisenhoffer (KAC), Schlosser (MTK)

A magyar csapat fölénye ellenére majdnem kikapott. Az egyenlí­tő gólt a 92. percben (sérülés miatt hosszabbí­tás volt!) Bodnár í­gy szerezte:

Korner után a labdát a kapu előtti kavarodásban Bodnár fejjel és kézzel is gólba helyezte. A németek protestáltak, de Meisl bí­ró nem látta a handset, s mert a határbí­rók sem igen láthatták, gólt í­tél.

Bővebben …

* * *

1921. április 24., Bécs, Simmering-pálya, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 4:1 (0:0)
vezette: Mutters (holland)
Góllövő: Orth
Magyarország: Varga (KAC) – Fogl II. (UTE), Hungler II. (FTC) – Kertész II. (MTK), Szabó (FTC), Blum (FTC) – Braun (MTK), Orth (MTK), Priboj (UTE), Schlosser (MTK), Jeny (KAC)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

Újra kikapott a magyar csapat ősi riválisától, az osztrák tizenegytől. A magyar csatársor ismét fölényesen technikázott és — nem lőtt gólt, az osztrákok pedig belefeküdtek, dolgozott minden ember három helyet és — megvertek bennünket.
Nem tudunk mást tenni, mint minden válogatott mérkőzés után, újból és újból visszasí­rjuk a régi jó időket, amikor temperamentumunkkal legázoltuk a jobbnál jobb ellenfeleket.

Bővebben …

* * *

1921. június 5., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-NÉMETORSZÁG 3:0 (2:0)
vezette: Retschury (osztrák)
Góllövő: Schlosser, Guttmann, Braun
Magyarország: Plattkó (Vasas) – Fogl II. (UTE), Mándi (MTK) – Kertész II. (MTK), Guttmann II. (MTK), Blum (FTC) – Braun (MTK), Molnár (MTK), Orth (MTK), Schlosser (MTK), Tóth (FTC)
Csere: Orth h. Gencsy (NSC)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A magyar válogatott hivatalos találkozón másfél éve — 1919. novemberében — győzött utoljára! Ezúttal végre sikerült és a szép játék gólokkal is párosult.
Arról is nevezetes ez a mérkőzés, hogy ekkor történt az első játékoscsere! A magyar válogatott első cserejátékosa Gencsy. Akkor még ez nem volt általános szokás, í­gy a cserénél rövid időre a mérkőzés is félbeszakadt.

A sérült Orth a 28. percben kiáll, helyette Gencsy lép a pályára. Retschury lefújja a meccset és a két kapitányt magához kéreti. Schlosser bejelenti Orth helyettesí­tését, Jäger, a németek kapitánya beleegyezik, mire a játék újból megindul.

Bővebben …

* * *

1921. június 26., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-DÉL-NÉMETORSZÁG 3:0 (2:0)
vezette: Schmied (osztrák)
Góllövő: Pataki, Braun, Molnár
Magyarország: Kropacsek (MTK) – Fogl II. (UTE), Mándi (MTK) – Szabó (FTC), Guttmann II. (MTK), Blum (FTC) – Braun (MTK), Pataki (FTC), Schlosser (MTK), Tóth (FTC)

,Magyarország kezd nappal szemben, s már az első percben Guttmann II. beadásából Pataki váratlanul a bal felső sarokba lő.

A nagyszerű kezdést jó folytatás követte, és sokszor tapsolhatták a szurkolók a magyar fiúk szép alakí­tásait. Különösen Patakinak volt nagy sikere. Mint í­rták:

Pataki briliáns játéka döntötte el a meccset. Minden dicsérő jelző kevés az ő játékának jellemzésére.

Bővebben …

* * *

1921. október 23., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-KÖZÉP-NÉMETORSZÁG 3:2 (1:0)
vezette: Hebak (csehszlovák)
Góllövő: Orth(2), Molnár
Magyarország: Kropacsek (MTK) – Fogl II. (UTE), Senkey I. (MTK) – Kertész II. (MTK), Orth (MTK), Blum (FTC) – Braun (MTK), Molnár (MTK), Pataki (FTC), Schlosser (MTK), Jeny (KAC)

A magyar csapat győzött, de korántsem a remélt fölénnyel. Sőt a győzelmünket csak két 11 -es révén értük el. Szomorú jelenség: a közönség nem örült a magyar győzelemnek. Friss emberek kellenek a válogatott csapatba, de figyelmeztetjük a szövetségi kapitányt: nemcsak az MTK produkál új tehetségeket!

Mint érdekességet emlí­tjük, hogy a német csapat az FTC-től kölcsönkért zöld-fehér csí­kos mezben játszotta a mérkőzést.

Bővebben …

* * *

Wiener II. Jenő

1921. november 6., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 4:2 (1:0)
vezette: Boas (holland)
Góllövő: Orth(3), Schlosser
Magyarország: Zsák (33 FC) – Mándi (MTK), Fogl II. (UTE) – Kertész II. (MTK), Obitz (FTC), Blum (FTC) – Braun (MTK), Molnár (MTK), Orth (MTK), Schlosser (MTK), Jeny (KAC)
Csere: Braun h. Pluhár (BEAC)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A mérkőzést ünnepélyes külsőségek között rendezték, zászlódí­sz és himnuszok, virágcsokorcsere és fotózás előzte meg a találkozót. A nagy iramú mérkőzésen a magyar csapat tetszetős játék után győzött. A félidőben volt egy érdekes csere: Braun helyén Pluhár játszott. Ebben az az érdekes, hogy Pluhár a mérkőzés napján, délelőtt (!) klubcsapatában, a II. osztályú BEAC-ban bajnoki mérkőzést játszott, délután pedig játszott egy félidőt a magyar válogatottban is!

Bővebben …

* * *

1921. december 18., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-LENGYELORSZÁG 1:0 (1:0)
vezette: Grätz (csehszlovák)
Góllövő: Szabó Jenő
Magyarország: Zsák (33 FC) – Fogl II. (UTE), Mándi (MTK) – Kertész II. (MTK), Obitz (FTC), Blum (FTC) – Pluhár (BEAC), Molnár (MTK), Szabó Jenő (III. ker.), Schlosser (MTK), Wiener II. (FTC)
Csere: Zsák h. Amsel (Békéscsabai Előre)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

Történelmünk lapjai telve a nemes lengyel nemzet testvéri vonatkozásával és í­gy az első sportbéli vetélkedés e két nemzet között csakis a legszimpatikusabb érzéseket válthatott ki. Sajnos, ezt az ünnepnapot csakis az érzelmi momentumok tettek emlékezetessé, mert a sportbéli teljesí­tmény nem emelkedett túl a legszerényebb méreteken sem. A magyar csapat több tartalékkal megspékelve szürke átlagjátékot produkált, technikai fölényét nem tudta gólokra váltani, és a góléhes közönség kielégí­tetlenül hagyta el a Hungária úti pályát.

Bővebben …

Obitz Gábor és Wiener II. Jenő személyében újabb két ferencvárosi játékos debütált a nemzeti tizenegyben.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ