1931 – Két ferencvárosi világklasszis

Lázár Gyula

1931. március 22., Prága, Sparta-pálya, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 3:3 (2:2)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: Avar(3)
Magyarország: Amsel (Ferencváros) – Mándi (Hungária), Török (Nemzeti) – Borsányi (Új­pest), Kléber (Hungária), Korányi (Ferencváros) – Ströck (Újpest), Avar (Újpest), Turay (Ferencváros), Spitz (Újpest), P. Szabó (Újpest)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Nem sikerűit megtörni a varázst! Nem sikerült megszerezni a győzelmet Prágában! De már nagyon közel jártunk hozzá: 2:0-ra vezettünk, sőt a II. félidőben is mi szereztük meg a vezetést. Szóval ezúttal már mi játszottuk az első hegedűt Prágában. Reméljük, hogy ezután már nem fog sokáig váratni magára az a bizonyos sorozatölő győzelem sem!

Bővebben …

* * *

1931. április 12., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 6:2 (2:2)
vezette: Barlassina (olasz)
Góllövő: Avar(3), P. Szabó, Kalmár, Táncos
Magyarország: Huber (Újpest) – Dudás (Újpest), Mándi (Hungária) – Lyka (Ferencvá­ros), Kléber (Hungária), Lázár (Ferencváros) – Táncos (Ferencváros), Avar (Újpest), Kalmár (Hungária), Spitz (Újpest), P. Szabó (Újpest)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Ezúttal Lázár Gyula mutatkozott be nagy sikerrel a válogatottban. Táncos már nem volt újonc, ritkán is lőtt gólt, de akkor nagyot!

Avar fordulásból in­dí­tja Táncost (ki tudná tartani?), fut, csúszik befelé a jobbszélső, tí­z méterről laposan (a föld alatt megy a labda?) lő: irány az ellenkező sarok! A nép el­felejti, hogy még meccs van, kis tömeg befut és fölemeli a góllövő Táncost a levegőbe!

A mérkőzés végén ismét vállra emelték a jobbszélsőt:

Beront a tömeg, agyonölelgeti a győzteseket. A jobbszárnyát felkapják a levegőbe, í­gy utazik az öltözőbe Táncos és Avar, a mérkőzés két hőse.

Bővebben …

* * *

1931. április 12., Belgrád, BUDAPEST-ZÁGRÁB 5:0
Góllövő: Turay(3), Szedlacsik, Takács II.
Budapest: Fehér (III. ker.) – Takács I. (Ferencváros), Biró (III. ker.) – Steiner (III. ker.), Sárosi (Ferencváros), Magyar (III. ker.) – Fenyvesi (III. ker.), Takács II. (Ferencváros), Turay (Ferencváros), Szedlacsik (Ferencváros), Kohut (Ferencváros)

A négy város nemzetközi tornáján Budapestet a Ferencváros és a III. ke­rület FC vegyes csapata képviselte. A játékosok nagyszerű futballbemutatót tartottak és sorra lőtték a gólokat. Turay mesterhármasával már félidőben 3:0 volt az eredmény.

* * *

1931. április 13., Belgrád, BUDAPEST-BELGRÁD 3:3
Góllövő: Turay, Fenyvesi, Zilahy
Budapest: Amsel (Ferencváros) — Takács I. (Ferencváros), Bí­ró (III. ker.) — Steiner (III. ker.), Lutz II. (III. ker.), Magyar (III. ker.) – Fenyvesi (III. ker.), Ta­kács II. (Ferencváros), Turay (Ferencváros). Szedlacsik (Ferencváros), Kohut (Ferencváros)
Csere: Zilahy (III. ker.)

A döntetlen eredmény is elég volt ahhoz, hogy Budapest csapata a kör­mérkőzés győztese legyen. Ennek dí­ja serleg lenne, de erről a serlegről egyelőre még senki sem hallott. A belgrádi közönség egyébként lovagias és sport­szerű volt. Nem fukarkodott az elismeréssel, sőt Takács I-et valósággal becézte a közönség. De általában a ferencvárosi játékosokat itt nagy népszerűség övezi, aminek az egész mérkőzés alatt tapasztaltuk a jeleit. Jól sikerült két mérkőzés volt.

* * *

1931. április 19., Graz, AUSZTRIA-MAGYARORSZAG 6:2 (amatőr csapatok mérkőzése)
Góllövő: Fáy II., Cseh II.
Magyarország: Bástyai (BSE) – Orbán (BTC), Ghymessy (BEAC) – Ladányi (Bohn SC), Š°ri (BSZKRT), Rajnai (BEAC) – Savanyó (Herminamezei AC), Berecz (BSZKRT), Cseh II. (BSE), Déri (Törekvés), Fáy II. (D. Magyarság)

* * *

1931. május 3., Bécs, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 0:0
vezette: Mercet (svájci)
Magyarország:  Gallina (Nemzeti) — Dudás (Újpest), Mándi (Hungária) — Lyka (Ferenc­város), Kléber (Hungária), Korányi (Ferencváros) — Táncos (Ferencváros), Barátky (Hungária), Turay (Ferencváros), Kalmár (Hungária), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

A magyar csapatról nem lehet megemlékezni másként, minthogy Gallina nevével kezdjük ezt a megemlékezést. A Nemzeti kapusa volt ennek a mérkő­zésnek legkellemesebb meglepetése. Játékával a mérkőzés hőse lett és méltó volt a két bekkhez, akikkel a magyar védelmet alkotta.

Bár a védelem végig nagy munkában volt, de a csatársor villámgyors megugrásai is sűrű veszélyt jelentettek. Tizenegyes-gyanús eseteknél maradt néma a bí­rói sí­p.

Bővebben …

* * *

1931. május 10., Pozsony, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 5:2 (amatőr csapatok mérkőzése)
Góllövő: Keszei II.(2), Regős II.(2), Déri
Magyarország:  Sárkány (Tokod) – Orbán (BTC), Soponyai (BSE) – Rajnai (BEAC), Te­leki (BSE), Bodrogi (Postás) — Nemes (Törekvés), Regős II. (Törekvés), Keszei II. (Törekvés), Déri (Törekvés), Baráth (Törekvés)

* * *

1931. május 14., Budapest, Üllői út, OLASZORSZÁG B-MAGYARORSZÁG B 1 :0 (B válogatott)
Magyarország: Ujváry (Hungária) — Dudás (Újpest), Fogl III. (Újpest) — Borsányi (Új­pest), Kalmár (Hungária), Lázár (Ferencváros) — Táncos (Ferencváros), Takács II. (Ferencváros), Teleki (Bocskai), Hí­res (Hungária), Titkos (Hun­gária)

A fiatal olasz csapat alaposan meglepte a jó nevekből álló magyar gár­dát. Az olaszok támadó kedvére jellemző, hogy még három kapufát is rúgtak.

* * *

Sárosi György

1931. május 21., Belgrád, JUGOSZLÁVIA-MAGYARORSZÁG 3:2 (1:1)
vezette: Göbel (osztrák)
Góllövő: Avar(2)
Magyarország:  Gallina (Nemzeti) – Mándi (Hungária), Török (Nemzeti) — Borsányi (Új­pest), Lutz (III. ker.), Korányi (Ferencváros) — Táncos (Ferencváros), Avar (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Turay (Ferencváros), Kohut (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Sárosi György, a magyar labdarúgás egyik legnagyobb egyénisége ekkor játszott először a nagyválogatottban. A balsikerű mérkőzésen ő sem produkált sokat, de nehéz dolga is volt, hiszen újoncnak ez a forró légkörű meccs nem is kedvezett. Tény, hogy a játékvezető működése (két gólban benne volt) ala­posan befolyásolta a mérkőzés végeredményét, de a magyar csapat is elég gyengén szerepelt.

Bővebben …

* * *

1931. június 4., Pardubice, CSEHSZLOVÁKIA-MAGYARORSZÁG 3:0 (amatőr csapatok mérkőzése)
Magyarország:  Sárkány (Tokod) – Orbán (BTC), Soponyai (BSE) – Ellbogen (BSE), Bod­rogi (Postás), Kolozsvári (ÚTE) — Farkas (Győri ETO), Regős II. (Törek­vés), Keszei II. (Törekvés), Déri (Törekvés), Borszéki (Törekvés)

* * *

1931. június 7., Bitterfeld, MAGYAR PROFI KOMBINÁLT-KÖZÉP-NÉMETORSZÁG 5:1
Góllövő: Belkó(2), Jakube, Vadas, Kovács I.
Magyarország:  Gallina (Nemzeti) – Werner (III. ker.), Biró (III. ker.) – Steiner (III. ker.), Vámos (Sabaria), Belesik (Nemzeti) – Kovács I. (Nemzeti), Kovács II. (Sabaria), Jakube (Somogy), Vadas (Nemzeti), Belkó (Sabaria)

A bitterfeldi stadionavatóra a legjobb magyar tizenegyet hí­vták, í­gy hűvösen fogadták az ismeretlen erőkből álló csapatot. A mutatott játék után felolvadt a hűvösség, sőt a mérkőzés végén már teljes szí­vvel ünnepelték a lelke­sen és jól játszó magyar fiúkat.

* * *

1931. június 9., Lipcse, MAGYAR PROFI KOMBINÁLT-KÖZÉP-NÉMETORSZÁG 3:0
Góllövő: Jakube(2), Gentsch (öngól)
Magyarország:  Gallina (Nemzeti) – Werner (III. ker.), Bí­ró (III. ker.) – Steiner (III. ker.), Kompóti-Kléber (Hungária), Belesik (Nemzeti) – Kovács I. (Nemzeti), Kovács II. (Sabaria), Jakube (Somogy), Odry (Nemzeti), Belkó (Sabaria)
Csere: Weinhardt (Sabaria)

A mérkőzés egyik vitatott eseténél érdekes dolog derült ki: Németország­ban ekkor még a vezetőbí­rón és partjelzőn kí­vül gólbí­ró is működött. (A szá­zadelőn egyébként nálunk is!)

A csúszós labda kiesik Gallina kezéből és to­vábbmegy a kapu felé, de a kapus még jókor veti magát rá és a vonal előtt kaparintja meg. A közönség gólt reklamál, de a gólbí­ró – itt az is van! — int, hogy nem esett gól.

* * *

1931. június 10., Chemnitz, MAGYAR PROFI KOMBINÁLT-KÖZÉP-NÉMETORSZÁG 3:3
Góllövő: Jakube(2), Kovács II.
Magyarország:  Weinhardt (Sabaria) – Török (Nemzeti), Bí­ró (III. ker.) – Steiner (III. ker.), Odry (Nemzeti), Szaniszló (Sabaria) – Iglódy (Sabaria), Kovács II. (Sabaria), Jakube (Somogy), Vadas (Nemzeti), Belkó (Sabaria)
Csere: Werner (III. ker.)

* * *

1931. augusztus 23., Budapest, Hungária út, BUDAPEST-MADRID 2:0
Góllövő: Kalmár(2)
Budapest: Aknai (Újpest) – Dudás (Újpest), Mándi (Hungária) – Borsányi (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Táncos (Ferencváros), Avar (Újpest), Kalmár (Hungária), Turay (Ferencváros), Hí­res (Hungária)
Csere: Kővágó (Újpest)

Meg kell dicsérni a magyar csapat minden tagját. Ezek a professzionista játékosok megmutatták, hogy szí­vügyük a futball. Játékuk tele volt kedvvel, ambí­cióval és egy pillanatig sem látszott meg, hogy a fizetéseket az egész vo­nalon leszállí­totta a szövetség.

Újra bebizonyosodott, hogy a mi fiaink magáért a sportért futballoznak, még ha az megélhetést is jelent számukra.

Az újságok elragadtatva í­rtak a nagy élményről és megállapí­tották, hogy a budapesti csapat valóságos propagandajátékot mutatott be. Sárosi nagy­szerű játékával a mérkőzés hőse volt. Az első gól Kalmár ragyogó fejeséből esett, mí­g a második gólnál Zamora Zsák hat év előtti tragédiáját elevení­tette fel, olyan potyagólt kapott. A biztos győzelem, a szép játék után minden futballbarát érdeklődéssel várta az őszi évad válogatott mérkőzéseit. Már ezen a mérkőzésen is felhang­zott az új buzdí­tás, majd a következő találkozókon egyre erőteljesebben har­sogta a szurkolótábor: „Hajrá, magyarok!”

Bővebben …

* * *

1931. szeptember 20,, Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 3:0 (3:0)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: Turay, Avar, Kalmár
Magyarország:  Aknai (Újpest) – Dudás (Újpest), Mándi (Hungária) – Borsányi (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Markos (Bocskai), Avar (Újpest), Kalmár (Hungária), Turay (Ferencváros), Hirzer (Hungá­ria)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Már a mérkőzés előtt baleset érte a csehszlovákokat. Amikor a szállodá­ból elindultak, kocsijuk a Múzeum kőrútnál összeütközött egy taxival. A 10. percben is volt egy ütközet: Planicka leütötte Kalmár fejéről a beí­velt labdát, de az balszerencséjére Turay elé került, és a csatár begurí­totta az üresen maradt kapuba – 1:0!

Van csók a pályán, van öröm a nézőtéren, van hangulat lent is, fent is.

A jó hangulatról játékosaink később is gondoskodtak. Különösen Sárosi György volt elemében.

Sárosi sikere teljes volt. Nem azért, mert az ellenfél egykori büszkeségé­vel, Kadával szemben felülmaradt, hanem azért, mert olyan centerhalf játékot játszott, amely őt beérkezett, nagy játékosnak mutatta. Sárosi lassú, kimért, kissé lomha mozgása nem mutatja, hogy az új magyar centerhalf egészen fia­tal még. De az a sima, egyszerű, minden póztól felesleges mozdulattól mentes játék sem árulja el, amit tőle láttunk, hogy még csak alig fél éve játssza a nagy mérkőzéseket. Mintha évek rutinjával, hosszú esztendők tapasztalataival látná el posztja nehéz feladatát.

Sárosi ezen a mérkőzésen még csak másodszor volt válogatott…

Bővebben …

* * *

1931. október 4., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:2 (1:0)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: P. Szabó, Spitz
Magyarország:  Aknai (Újpest) – Mándi (Hungária), Dudás (Újpest) – Borsányi (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Drössler (III. ker.), Avar (Újpest), Turay (Ferencváros), Spitz (Újpest), P. Szabó (Újpest)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Botrányos mérkőzés! A német játékvezető í­téleteivel végig a Wundermannschaft-nak kedvezett, és az utolsó percekben egy nyilvánvaló vitathatatlan 11-est nem adott meg a magyar csapat javára. A mérkőzés lefújása előtt már a

pálya körül végsőkig feszí­tett idegekkel áll a nézősereg. A lefújás után, pillanatok alatt ezrek és ezrek futnak össze a salakos pályán. Sokan a csatakos, lihegő magyar játékosokat simogatják, ölelgetik. Egy másik, öklét rázó, kiáltozó csoport a bí­ró után veti magát. A bí­ró elé a pályára be­szalad egy rendőrtiszt és néhány rendőr, aki bástyát von köréje, majd egyszerre kardot rántanak mind és a bí­ró a kardok védelme alatt vonul ki a jáétktérről.

Bővebben …

* * *

1931. október 4., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-ROMÁNIA 4:0 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Déri(2), Engelhardt, Szaniszló
Magyarország:  Sárkány (33 FC) — Pálinkás (Elektromos), Gergely (Törekvés) — Havas (FTC), Szűcs II. (BSE), Király (BSZKRT) – Nemes (Törekvés), Regős II. (Törekvés), Szaniszló (Sabaria), Engelhardt (Bohn SC), Déri (Törekvés)

* * *

1931. november 8., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 3:1 (2:1)
vezette: Barlassina (olasz)
Góllövő: Avar(2), Spitz
Magyarország:  Újvári (Hungária) — Dudás (Újpest), Korányi (Ferencváros) – Lyka (Fe­rencváros), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) — Fenyvesi (III. ker,), Avar (Újpest), Turay (Ferencváros), Spitz (Újpest), Hirzer (Hungária)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

A közönség éppen olyan lelkes hangulatban fogadta a csapatot, mint bármikor máskor, amikor az nagy ellenfél ellen állott ki a pályára. Csak úgy harsogott az éljen, ropogott a Huj, huj, hajrá és zengett, dörgött: — Hajrá ma­gyarok! Hajrá magyarok!

Az első percek játéka visszhangja volt a nézőtér lelkesedésének, hangula­tának. A harmadik percben megszületett gól azonban elrabolta a csapat kedvét, igyekezetét, küzdőképességét. Hiába próbálkozott, újra, meg újra lelket verni a csapatba a közönség, hiába „hajrázott”, a magyar csapat mosolyogva játszott, s nem akart tovább küzdeni.

A svédek, hogy a nagyobb arányú vereséget elkerülték, jutalomból még egy napot Budapesten maradhattak.

Bővebben …

* * *

1931. december 13., Athén, MAGYAR PROFI VÁLOGATOTT-GÖRÖGORSZÁG 4:2
Góllövő: Kovács II.(3), Jakube
Magyarország:  Vermes (Sabaria) – Flóra (Nemzeti), Bí­ró (III. ker.) – Kárpáti II. (Budai 11), Vámos (Sabaria), Szaniszló (Sabaria) – Fenyvesi (III. ker.), Kovács II. (Sabaria), Jakube (Somogy), Brunecker (Vasas), Belkó (Sabaria)
Csere: Lutz H. (III. ker.)

* * *

1931. december 13., Torino, OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 3:2 (1:0)
vezette: Mercet (svájci)
Góllövő: Avar(2)
Magyarország:  Újvári (Hungária) — Dudás (Újpest), Kocsis (Hungária) — Borsányi (Új­pest), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) — Titkos (Hungária), Takács II. (Ferencváros), Kalmár (Hungária), Avar (Újpest), Hirzer (Hun­gária)
Szöv. kap.: Máriássy Lajos dr.

Az olaszok győztes gólja a 92. percben született meg!

Cesarini körülbelül húsz méterről bombalövést küld kapura. Lehet, hogy csak beadás akart lenni, egyre megy, mert a kapufa éléről a vetődő Újvárira és onnan a sarokba pattan. Olaszország győzött! A közönség betódul a pályára, vállára kapja Cesarinit, újjong, örül. A bí­ró nem is kezdeti újra a játékot!

Bővebben …

* * *

1931. december 27., Amszterdam, MAGYARORSZÁG U.-HOLLANDIA U. 3:3
Góllövő: Brunecker, Teleki, Markos
Magyarország:  Biri (III. ker.) – Werner (III. ker,), Bí­ró (III. ker.) – Vámos (Sabaria), Móré (Bocskai), Magyar (III. ker.) – Markos (Bocskai), Kovács II. (Sabaria), Teleki (Bocskai), Brunecker (Vasas), Belkó (Sabaria)
Csere: Remmer (Bocskai)

* * *

1931. december 30., Hága, MAGYARORSZÁG U.-HOLLANDIA U. 3:2
Góllövő: Belkó, Markos, Kovács II.
Magyarország: Háda (Ferencváros) — Werner (III. ker.), Biró (III. ker.) — Remmer (Bocs­kai), Móré (Bocskai), Magyar (III. ker.) – Markos (Bocskai), Kovács II. (Sabaria), Teleki (Bocskai), Titkos (Hungária), Belkó (Sabaria)

1931-ben a harmincas évek két ferencvárosi világklasszisa öltötte magára a cí­meres mezt: Lázár Gyula és Sárosi György.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ