1932 – A kapuban: Háda

Háda József

1932. január 31., Budapest, Hungária út, BUDAPEST-WIENER SC 3:0
Góllövő: Kalmár, Avar, Toldi
Budapest: Aknai (Újpest) – Mándi (Hungária), Dudás (Újpest) – Barátky (Hungária), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Táncos (Ferencváros), Avar (Újpest), Kalmár (Hungária), Toldi (Ferencváros), Hí­res (Hungária)

A három nagy proficsapat alkotta “nagyegyleti válogatott” egyiptomi túrája előtt a Wiener SC felett aratott háromgólos győzelmet.

* * *

1932. február 8., Alexandria, BUDAPEST-ALEXANDRIA 4:0
Góllövő: Avar(2), Toldi(2)
Budapest: Aknai (Újpest) – Mándi (Hungária), Dudás (Újpest) – Barátky (Hun­gária), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) — Táncos (Ferenc­város), Avar (Újpest), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Hí­res (Hungária)

A három nagy proficsapat alkotta válogatott portyája első mérkőzésén ne­hezen lendült játékba. Csak a II. félidő hozta meg a várva várt magyar gólokat. Különösen Toldi második gólját tapsolták meg:

A 75. percben Toldi magas labdát ejt maga elé és még a levegőből vágja be a jobb felső sarokba. Nagyon szép gól volt!

Bővebben …

* * *

1932. február 9., Kairó, BUDAPEST-KAIRÓ 3:0
Góllövő: Turay, Hí­res, Táncos
Budapest: Újvári (Hungária) – Kővágó (Újpest), Dudás (Újpest) – Kalmár (Hungá­ria), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Táncos (Ferencváros), Avar (Újpest), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Hí­res (Hungária)

A The Egyptian Mail nevű helyi újság kritikájában kiemelte:

Mint valami tökéletes gép, olyan volt a magyar csapat. A játékosok passza rendkí­vül pontosan szállott mindig, s nem feledkeztek meg arról sem, hogy merre van a kapu. Keményen és pontosan tudnak lőni, ha arra kerül a sor. A kapufa legalább olyan értékes szolgálatot tett, mint egy egyiptomi játékos, mert Hamid négy í­zben már tehetetlen volt, s csak az a kötelessége maradt, hogy nézze azokat a labdákat, amelyeket a felső és az oldalkapufák mentettek.

* * *

1932. február 12., Kairó, BUDAPEST-KAIRÓ 4:0
Góllövő: Turay(2), Kalmár, Avar
Budapest: Aknai (Újpest) — Mándi (Hungária), Dudás (Újpest) — Barátky (Hungá­ria), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Táncos (Ferencváros), Avar (Újpest), Kalmár (Hungária), Turay (Ferencváros), Hí­res (Hungá­ria)
Csere: Toldi (Ferencváros), Újvári (Hungária)

A visszavágón is biztos magyar győzelem született, és a harmadik találko­zón is érintetlen maradt a magyar kapu. Különösen a ferencvárosi játékosokkal tűzdelt fedezetsor remekelt, nagy közönségsikerük volt.

* * *

1932. február 15., Alexandria, BUDAPEST-ALEXANDRIA 4:0
Góllövő: Avar(2), Toldi (2)
Budapest: Újvári (Hungária) – Kővágó (Újpest), Dudás (Újpest) – Borsányi (Új­pest), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Táncos (Ferencváros), Avar (Újpest), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Hí­res (Hungária)
Csere: Aknai (Újpest)

Avar már az első félidőben két gólt ért el, majd Toldi góljai következtek. A másodikat í­gy szerezte:

Magyar támadás száguld a pályán. Avar rettentő erejű kapufát lő, s a visszapattanó labdára Toldi rohan rá. Hamid hiába igyekszik menteni a helyzetet, a csatár őt is a kapuba sodorja. Hamid a kapufába vágja a fejét, le­viszik a pályáról, majd a mentők jönnek érte . . .

* * *

1932. február 19., Kairó, MAGYARORSZÁG-EGYIPTOM 0:0
vezette: Barlassina (olasz)
Magyarország: Újvári (Hungária) – Mándi (Hungária), Dudás (Újpest) – Borsányi (Új­pest), Kalmár (Hungária), Lázár (Ferencváros) – Táncos (Ferencváros), Avar (Újpest), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Hí­res (Hungária)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

A Sárosi betegsége miatt tartalékoson kiálló válogatott enerváltan, rosszul játszott. Az egyiptomiak lelkesen védekeztek és gólhelyzetük is akadt. Igaz, a találkozó utolsó perceiben Toldi is eldönthette volna a mérkőzést, de óriási lö­vése a kapufán csattant …

Bővebben …

* * *

1932. március 19., Graz, BUDAPEST-GRAZ 3:2
Góllövő: Köves(2), Lyka
Budapest: Aknai (Újpest) – Mándi (Hungária), Korányi (Ferencváros) – Lyka (Fe­rencváros), Kompóti (Hungária), Szalay (Újpest) – Táncos (Ferencváros), Kormos (Kispest), Köves (Újpest), Szedlacsik (Ferencváros), Hí­res (Hun­gária)
Csere: Nagy (Hungária)

1:1-es félidő után az előretörő Lyka távoli lövéssel szerezte a magyar csapat vezető gólját.

Budapest csapata lelkesedésével ví­vta ki a győzelmet. Ezt a lelkesedést nemcsak az ellenfél jó játéka, de a bí­ró í­téletei is segí­tették kiváltani.

Eredetileg Budapest csapatát körmérkőzésre hí­vták Graz, Stájerország és Zágráb válogatottjaival együtt. A zágrábiak lemondása után másnap Stájer­ország volt a következő ellenfél.

* * *

1932. március 20., Graz, BUDAPEST-STÁJERORSZÁG 0:0
Budapest: Aknai (Újpest) – Mándi (Hungária), Korányi (Ferencváros) – Lyka (Fe­rencváros), Kompóti (Hungária), Szalay (Újpest) – Táncos (Ferencváros), Kormos (Kispest), Köves (Újpest), Szedlacsik (Ferencváros), Hí­res (Hun­gária)
Csere: Nagy (Hungária)

Mindkét csapat kihagyott egy-egy 11-est! A magyarok közelebb álltak a győzelemhez, hiszen a befejezés előtti percekben szinte csodával határos módon menekült meg az osztrák kapu a góltól: Kormos fejese után a labda az üres kapu felé szállt, de a nagy sárban megállt a gólvonalon …

* * *

1932. március 20., Prága, Sparta-pálya, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 3:1 (0-0)
vezette: Hansen (dán)
Góllövő: Turay, Závodi, Toldi
Magyarország: Szabó (Hungária) — Dudás (Újpest), Kocsis (Hungária) — Borsányi (Új­pest), Kalmár (Hungária), Lázár (Ferencváros) – Závodi-Zavadszky (MÁVAG), Cseh II. (Hungária), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Máriássy Laios dr.

A magyar válogatott először győzött Prágában! Igaz ezúttal is ők lőtték az első gólt, de azután 8 perc alatt három magyar gól született! Ime a két gól története:

Turay pompás labdát ad ki Titkosnak. Madelon rajta lóg a szélső nyakán, de a viaskodásból Titkos kerül ki győztesen, s elfut. A 16-oson túl be­felé húz és egészen a 6-osig jut el. Innét már lőhetne, de inkább önzetlenül középre tol ahol a 11 -es pont táján álló Toldi ugyan hibázza a labdát, de Turay annál ¡óbban eltalálja, s ballal laposan a jobb sarokba küldi. Védhetetlen!

A 71. percben Titkos szökik meg szépen, pompásan fut, aztán Turayhoz adja hátra a labdát. A center megvágja, de a lövés emberbe megy, s most ott pattog a 16-oson belül, mí­gnem Toldihoz kerül, aki a balösszekötő helyé­ről nagy erővel, laposan, pontosan a jobb kapufa mellett a hálóba teszi a labdát. 3:1!

A mérkőzés után pezsgős vacsorán köszöntötték azt a magyar csapatot, amely harminc év óta az első válogatott győzelemmel tért haza Prágából!

Bővebben …

* * *

1932. április 17., Isztambul, MAGYARORSZÁG U.-TÖRÖKORSZÁG A 2:1
Góllövő: Bihámy, Kármán
Magyarország: Dénes (Kispest) – Rozgonyi (Kispest), Bí­ró (III. ker.) — Beretvás (III. ker.), Lutz (III. ker.), Magyar (III. ker.) – Fenyvesi (III. ker.), Kármán (Somogy), Gergely (Nemzeti), Bihámy (Nemzeti), Tunyogi (FTC)

* * *

1932. április 21., Isztambul, MAGYARORSZÁG U.-TÖRÖKORSZÁG A 4:1
Góllövő: Fenyvesi(3), Bihámy
Magyarország: Dénes (Kispest) — Rozgonyi (Kispest), Bí­ró (III. ker.) – Beretvás (III. ker.), Lutz (III. ker.), Magyar (III. ker.) — Fenyvesi (III. ker.), Kármán (Somogy), Gergely (Nemzeti), Bihámy (Nemzeti), Tunyogi (FTC)
Csere: Dormos (Kispest)

* * *

1932. április 24., Bécs, Hohe Warte, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 8:2 (4:2)
vezette: Birlem (német)
Góllövő: Cseh II.(2)
Magyarország: Szabó (Hungária) – Takács I. (Ferencváros), Mándi (Hungária) — Lyka (Ferencváros), Kalmár (Hungária), Lázár (Ferencváros) — Závodi (MÁVAG), Cseh (Hungária), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Kohut (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Az esélyes osztrák csapat váratlanul nagy gólaránnyal győzött. Igaz, ebben Lyka és Toldi túl szigorú kiállí­tása is szerepet játszott.

A mérkőzésnek tragikus epizódja játszódott le az öltözőben. Takács be­szélgetés közben egyszercsak elvágódott, lezuhant az egyik padra, majd pedig a földre. A hatalmas test mozdulatlanul fekszik az öltöző padlóján, mialatt futkosunk körülötte, s próbáljuk magához térí­teni. Ví­zzel locsolják az arcát, a szí­vére hideg borogatást tesznek. Pár perc múlva tér csak magához, ekkor át vezetik a fürdőszobába, s ott jön lassan rendbe. Az öreg harcost szí­vgörcs érte: a nagy testi megerőltetés mellé — hallatlanul sokat dolgozott a pályán — járult a lelki nagy megrázkódtatás, a tragikus vereség depressziója.

Takács I. Géza, a népszerű ,,Mari néni” többször már nem volt válogatott …

Bővebben …

* * *

1932. április 24., Szófia, MAGYARORSZÁG U.-BULGÁRIA A 1:1
Góllövő: Bihámy
Magyarország: Dénes (Kispest) — Rozgonyi (Kispest), Bí­ró (III. ker.) – Beretvás (III. ker.), Lutz (III. ker.), Magyar (III. ker.) — Fenyvesi (III. ker.), Kármán (Somogy), Bihámy (Nemzeti), Dormos (Kispest), Tunyogi (FTC)
Csere: Gergely (Nemzeti)

* * *

1932. május 8., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 1:1 (1:1)
vezette: Hansen (dán)
Góllövő: Toldi
Magyarország: Háda (Ferencváros) — Kalmár (Hungária), Dudás (Újpest) — Borsányi (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Titkos (Hungária) Cseh (Hungária), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Hí­res (Hun­gária)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Megelégedéssel tölt el bennünket az az érzés, hogy a csapat játéka újra bebizonyí­totta: a magyar futball még nem a legteljesebb fegyverzetében is mél­tán kér helyet Európa legjobbjai között. Vasárnap délután tizenegy magyar fiú, mellén a cí­merrel a lelkét, szí­vét, minden tudását vitte bele a nagy, szinte biztos győzelem tudatával felvonuló olaszok elleni küzdelembe.

A gólt Toldi tizenegyesből lőtte az I. félidő utolsó másodperceiben. Toldi még egy gólt rúghatott volna: a II. félidő 30. percében 11 -est hibázott!

Bővebben …

* * *

1932. június 19., Bern, SVÁJC-MAGYARORSZÁG 3:1 (0:0)
vezette: Rous (angol)
Góllövő: Weiler(öngól)
Magyarország: Háda (Ferencváros) – Kalmár (Hungária), Dudás (Újpest) – Borsányi (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Ströck (Újpest), Avar (Újpest), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos

dr. Stanley Rous, a későbbi FIFA-főtitkár, majd elnök volt a mérkőzés játék­vezetője. A látottakról í­gy nyilatkozott:

– Szünetig a magyarok 2-3 góllal jobbak voltak, de a csatárok hibája, hogy be akarják vinni a labdát egészen a kapuba. A lövéseiket balszerencse kí­sérte. Szünet után pedig nem lehetett ráismerni a csapatra.

Bővebben …

* * *

1932. szeptember 18., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 2:1 (0:0)
vezette: Ohlson (svéd)
Góllövő: Toldi, Titkos
Magyarország: Hóri (Budai 11) — Dudás (Újpest), Korányi (Ferencváros) – Kárpáti II. (Budai 11), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Nemes (Törek­vés), Cseh (Hungária), Polgár (Budai 11), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Nem okozott valami nagy sikert a magyar csapat új szerelése: fehér, cí­me­res mez és fekete nadrág! Toldi egyenlí­tő gólját annál többen tapsolták:

Cseh pár lépést tesz a labdával, keresztben előre passzol, Toldi nekibúsultan rámegy, s pontosan a 11-es helyéről jobb lábbal a bal sarokba vágja be a labdát — 1:1! A tribünön zúg a Huj, huj, hajrá! – az arcokba visszatér az élet.

Bővebben …

* * *

1932. szeptember 18., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 8:1 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Pusztai(2), Szaniszló(2), Déri(2), Solti(2)
Magyarország: Kucsmik (Békéscsabai Előre) — Gergely (Törekvés), Mágori (Bohn SC) – Kliment (Bohn SC), Szűcs II. (BSE), Király (BSZKRT) – Pusztai (Törek­vés), Solti IV. (KEAC), Szaniszló (Bohn SC), Engelhardt (Bohn SC), Déri (Törekvés)

Bővebben …

* * *

1932. október 2., Budapest, Üllői út, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 3:2 (1:1)
vezette: Barlassina (olasz)
Góllövő: Kalmár, Déri
Magyarország: Aknai (Újpest) – Dudás (Újpest), Korányi (Ferencváros) – Borsányi (Új­pest), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Korányi II. (Szeged), Cseh (Hungária), Turay (Ferencváros), Kalmár (Hungária), Déri (Törek­vés)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Harmincéves az osztrák—magyar meccs! A kocsik egymás nyomában fut­nak, rohannak ki, egyre kifelé — az Üllői útra. A kapuk számlálókerekein át bemorzsolódnak az ezrek, összesen 28 000 ember!

A magyar győzelemre éhes közönség csalódottan hagyta el a pályát. A népszerű osztrák játékos, Sesta sem örvendezhetett sokáig.

A pályáról lejövet a játékoskijáróban Sesta alatt beszakadt a levezető csatorna nyí­lását elfedő deszkalap és a nagy fizikumú hátvéd majdnem a bo­káját törte. Nagy fájdalmai vannak, amikor ketten ölbe veszik és indulnak vissza a szállóba.

Mérkőzés után megsérülni … Több, mint bosszantó!

Bővebben …

* * *

1932. október 2., Bécs, AUSZTRIA B-MAGYARORSZÁG B 6:0
Magyarország: Háda (Ferencváros) – Kővágó (Újpest), Bí­ró (III. ker.) – Ví­g (Újpest) Szalay (Újpest), Szaniszló (Hungária) – Ottávi (Hungária), Takács II. (Ferencváros), Jakube (Újpest), Titkos (Hungária), Szabó III. (Hungária)
Csere: Wéber (Hungária)

* * *

1932. október 9., Pozsony, BUDAPEST-POZSONY 5:2
Góllövő: Jávor(3), Avar, Kalmár
Magyarország: Újvári (Hungária) — Kővágó (Újpest), Korányi (Ferencváros) – Borsányi (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) — Táncos (Ferencváros), Avar (Újpest), Jávor-Jakube (Újpest), Titkos (Hungária), Serényi (Kispest)
Csere: Kalmár (Hungária)

Minden tényező együtt volt a nagy gólarányú győzelemhez: kitűnő fede­zetsor, félig-meddig gyenge ellenfél, ideális futballidő, kellemes közönség Olyan keret, ami megérdemelte, hogy jó játékkal töltsék meg. Ez csak részben sikerült. Az I. félidőben valóban volt miben gyönyörködnie a közönségnek. Csak éppen a csatársorból hiányzott a góllövő igyekezet. Hiába volt a halfsor minden erőlködése, minden támadás kevés volt, minden gólhelyzet elégtelen volt. Szépség azért í­gy is volt bőven a csapat játékában.

* * *

1932. október 30., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-NÉMETORSZÁG 2:1 (1:1)
vezette: Carraro (olasz)
Góllövő: Déri, Turay
Magyarország: Háda (Ferencváros) – Korányi (Ferencváros), Bí­ró (III. ker. FC) – Borsányi (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) – Korányi II. (Szeged), Avar (Újpest), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Déri (Törekvés)
Szövetségi kapitány: Máriássy Lajos dr.

Az alacsony szí­nvonalú mérkőzésen a győztes gólt az egész héten át lázas Turay lőtte 16 m-ről.

Két játékos érdekes nyilatkozata:

Toldi: – Nagy hiba, hogy a közönség, amikor nem úgy megy nekünk, mint szeretnénk, ahelyett, hogy bí­ztatna, szidalmaz. Rettenetes, miket kiabálnak be!

Déri: – Nagyon kevés labdát kaptam, s jóformán azt sem érzem, hogy meccset játszottam.

Bővebben …

* * *

1932. október 30., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 8:3 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Szaniszló(4), Solti(3), Engelhardt
Magyarország: Kucsmik (Békéscsabai Előre) – Gergely (Törekvés), Léhner (BSZKRT) — Kliment (Bohn SC), Szűcs II. (BSE). Király (BSZKRT) – Pusztai (Törekvés), Solti (KEAC), Szaniszló (Bohn SC ), Engelhardt (Bohn SC), Kemény (FTC)

* * *

1932. november 27., Milánó, OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 4:2 (2:1)
vezette: Bangerter (svájci)
Góllövő: Bihámy, Markos
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Ferencváros), Bí­ró (III. ker. FC) – Barátky (Hungária), Lutz II. (III. ker. FC), Szaniszló II. (Hungária) — Markos (Bocskai), Cseh (Hungária), Jávor (Újpest), Bihámy (Nemzeti), Déri (Tö­rekvés)
Csere: Szaniszló II. h. Kárpáti II. (Budai 11)
Szövetségi kapitány: Nádas Ödön

A mérkőzés előtt eljátszották a himnuszokat, ami akkor még nem volt meg­szokott ünnepélyes aktus, ünneplésre később nem volt okunk, hiszen az olaszok biztosan győzték le az alaposan felfrissí­tett válogatottat.

Bővebben …

1932-ben újabb ferencvárosi kapus lett a nemzeti csapat hálójának őre: Háda József.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ