1938 – Az első VB ezüstérem


1938. január 9., Lisszabon, PORTUGÁLIA-MAGYARORSZÁG 4:0 (2:0)
vezette: Capdeville (francia)
Magyarország: Szabó (Hungária) — Miklósi (Szürketaxi), Bí­ró (Hungária) — Gyarmati (Szeged), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) — Sas (Hungária), Vincze (Úpest), Kállai (Újpest), Zsengellér (Újpest), Titkos (Hungária)
Csere: Turay h. Szűcs (Újpest), Kállai h. Szendrődi (Elektromos)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Amennyire menti a magyar futballt, hogy a remekül feljavult portugálok ellen nem a legerősebb összeállí­tásban — a túrán levő ferencvárosi játékosok nélkül — állt ki a küzdőtérre, ugyanannyira el is í­téli.

S mí­g a mentség hamarosan elvész, elfelejtődik, addig a két szám, a 4:0 bevonul a hivatalos magyar válogatott mérkőzések nyilvántartásába.

Bővebben …

* * *

1938. január 16., Luxembourgh, MAGYARORSZÁG-LUXEMBURG 6:0 (1:0)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: Szendrődi(3), Kállai, Zsengellér, Miklósi
Magyarország: Újvári (Hungária) – Miklósi (Szürketaxi), Biró (Hungária) – Gyarmati (Szeged), Szűcs (Újpest), Dudás (Hungária) — Sas (Hungária), Vincze (Újpest), Szendrődi (Elektromos), Kállai (Újpest), Titkos (Hungária)
Csere: Sas h. Zsengellér (Újpest)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Útban hazafelé Lisszabonból még egy mérkőzést játszott válogatottunk. Az első portugál-magyar után az első magyar-luxemburgi mérkőzés következett. Csak a második félidőben játszott jól a magyar csapat. A félidő eredménye még csak 1:0 volt …

Bővebben …

* * *

1938. február 20., Párizs, BUDAPEST-PÁRIZS 1:1 (1:1)
Góllövő: Béky
Budapest: Sziklay (Újpest) – Korányi (Ferencváros), Biró (Hungária) – Lázár (Fe­rencváros), Szűcs (Újpest), Dudás (Hungária) – Béky (Phöbus), Vincze (Újpest), Kállai (Újpest), Kalmár (Hungária), Titkos (Hungária)
Csere: Zsengellér (Újpest), Háda (Ferencváros)

A magyar csapat semmiben sem erősí­tette meg a magyar futball régi nagy hí­rét. Végtére Budapest csapata ebben az összeállí­tásban is közelebb áll a magyar válogatotthoz, mint Párizs csapata a francia nemzeti együtteshez! Mindent egybevetve örülhetünk a döntetlen eredménynek.

Bővebben …

* * *

1938. március 20., Nürnberg, MAGYARORSZÁG-NÉMETORSZÁG 1:1 (0:1)
vezette: Langenus (belga)
Góllövő: Toldi
Magyarország: Háda (Ferencváros) – Korányi (Ferencváros), Biró (Hungária) – Pázmándy (Elektromos), Balogh II. (Nemzeti), Balogh (Újpest) – Pusztai (Újpest), Zsengellér (Újpest), Kisalagi (Nemzeti), Toldi (Ferencváros), Horváth (Nemzeti)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A II. félidő 4. perce hozza a gólunkat, amely eléggé furcsa körülmények között született meg. Pusztai mintaszerű lövőpasszal gurí­t Kisalagi elé. Középcsatárunk körülbelül a 11-es pont táján áll. Kisalagi hatalmas luftot rúg, bár rúgása nem pusztán levegőt ér, egy kissé megperdí­ti a labdát, amely í­gy hátrafelé tart. Toldi áll ott és körülbelül a 16-osról rettentő elkeseredetten, ballal irtózatos lövést ereszt meg, és a labda mintegy fél méter magasságban a kapu közepén vágódik a hálóba.

Bővebben …

* * *

1938. március 25., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZAG-GÖRÖGORSZÁG 11:1 (7:0) (VB selejtező)
vezette: Xifando (román)
Góllövő: Zsengellér(5), Nemes(3), Titkos(2), Vincze
Magyarország: Háda (Ferencváros) – Korányi (Ferencváros), Biró (Hungária) – Lázár (Ferencváros), Szűcs (Újpest), Balogh (Újpest) – Sas (Hungária), Vincze (Újpest), Nemes (Kispest), Zsengellér (Újpest), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A magyar csapat a VB-selejtezőn sikerrel szerepelt. Zuhogó esőben játszottak, és stí­lszerűen gólzuhatag is érte a görögöket. Egyetlen góljukat az utolsó percben szerezték.

Bővebben …

* * *

Biró Mihály

1938. április 24., Bécs, BUDAPEST-BÉCS 5:3 (2:2)
Góllövő: Sárosi(5)
Magyarország: Szabó (Hungária) – Miklósi (Szürketaxi), Biró (Hungária) – Szalay (Újpest), Szűcs (Újpest), Dudás (Hungária) – Biró II. (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)

A mérkőzést még mint Ausztria-Magyarország találkozót kötötték le. A politikai helyzet azonban úgy alakult, hogy a mérkőzés időpontjára Ausztria, mint önálló állam megszűnt, a hitleri Németország bekebelezte …

Vasárnap, április 24-én nem két ország, csak két város legjobb csapata mérkőzik majd a bécsi stadionban. Ez a hivatalos helyzet. Sportszempontból azonban kétség nem férhet ahhoz, hogy ez a vasárnapi mérkőzés még a 36. esztendeje folyó magyar-osztrák futballküzdelemhez tartozik. Lehet, hogy a régi nagy küzdelem véget ér 1938. április 24-én, de az egészen bizonyos, hogy ezen a mérkőzésen még a régi nagy ellenfelek találkoznak (Sporthí­rlap).

A Práterben 30 ezer néző előtt, izzó hangulatú mérkőzésen győzött az egy újonccal kiálló magyar csapat. Biró II. Mihály, becenevén Dani, a Ferencváros jobbszélsője a Práter ,,poklában” kapott először válogatottbeli játéklehetőséget. Nagyszerűen helytállt, könnyed cselekkel játszotta át a hí­res Sestát, és lövésekkel is veszélyeztette az osztrák kaput. Mégsem üdvözölhetjük őt a Fradi válogatott játékosok táborában, hiszen ezt a találkozót csak városközi mérkőzésnek számí­tják — és Biró többet nem került a nemzeti tizenegybe …

Sárosi is balszerencsésnek mondható, hiszen ontotta a gólokat a válogatott, de mégsem hivatalos mérkőzésen! Gyurka óriási formában játszott, öt gólján kí­vül kapufákat is lőtt! A 25. percben í­gy szerezte meg a második gólt:

Három emberen megy keresztül, először Pekareket hagyja faképnél, majd Sesta mellett siklik el. Végül pedig mesés csellel teszi hidegre Andritzot. Tisztán, mintegy hat méterről nyugodtan begurí­tja a labdát a jobb alsó sarokba. Ez a gól kifogástalan és gyönyörű volt. (Nemzeti Sport).

Gyönyörű volt a győzelem is, amit a magyar fiúk Bécsben elértek. Akár hivatalosan, akár nem …

Bővebben …

* * *

1938. május 15., Budapest, Üllői út, MAGYAR VÁLOGATOTT-WOLVERHAMPTON WANDERERS 0:0
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Ferencváros), Biró (Hungária) – Lázár (Ferencváros), Sárosi III. (Ferencváros), Dudás (Hungária) – Sas (Hungária), Zsengellér (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)

Az angol bajnokság második helyezettje igen nagy becsvággyal játszott es különösen a védekezésben igen nagy ellenfél volt. Rontott a játék szí­nvonalon a hirtelen ránk szakadt erős meleg is, amely nyilván sokat kivett mind a két csapat tagjaiból. Mindent egybevetve az eredmény igazságos. Mind a két csapat lőhetett volna gólokat. A nagy helyzetek szinte pontosan egyforma mértekben oszlottak meg. Egyik csapat sem érdemelt volna győzelmet.

A magyar csapat VB-főpróbája tehát nem valami fényesen sikerült. Következett az „előadás”

Bővebben …

* * *

1938. június 5., Reims, MAGYARORSZAG-HOLLAND-INDIA 6:0 (4:0) (VB nyolcaddöntő)
vezette: Conrie (francia)
Góllövő: Sárosi(2), Zsengellér(2), Kohut, Toldi
Magyarország: Háda (Ferencváros) – Korányi (Ferencváros), Biró (Hungária) – Lázár (Ferencváros), Turay (Hungária), Balogh (Újpest) – Sas (Hungária), Zsengellér (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Kohut (Olympique Marseille)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A magyar csapat VB-nyitómérkőzésén gólzáporral győzött. Helyet kapott a csapatban a Ferencváros egykori játékosa, Kohut Vilmos is, aki ekkor már évek óta Franciaországban, az Olympique Marseille csapatában rúgta a gólokat. A VB első magyar gólját is ő szerezte:

A 13. percben Sas labdája a fejek felett a tisztán érkező Kohut elé száll, a vándor az ötös sarkáig futhat és onnan régi vágású, valódi Kohut-bombát ereszt meg. Szegény kapus keze és feje fölött vágódott be a labda a léc alá.

A csatárok tovább „bombáztak”. Előbb Toldi talált 10 m-ről a hálóba, majd néhány perc múlva újabb lövésébe az egyik védő belefejelt – vesztére, mert elájult …

A 25. percben csodaszép gólt ér el a magyar csapat: Sas rövid beadását Zsengellér átemeli a ráfutó Hukon feje felett, Sárosi dr. a legjobb ütemben ugrik ki és kapásból lövi hálóba a labdát!

Gyurka a mérkőzés utolsó percében ráduplázott, közelről még egy gólt vágott a hálóba.

Bővebben …

* * *

1938. június 12., Lille, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 2:0 (1:0) (VB negyeddöntő)
vezette: Barlassina (olasz)
Góllövő: Sárosi, Zsengellér
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Ferencváros), Bí­ró (Hungária) – Szalay (Újpest), Turay (Hungária), Lázár (Ferencváros) – Sas (Hungária), Vincze (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Kohut (O. Marseille)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Zsengellér kiadja balra a labdát Kohutnak. Kohuttól visszakapja Zsengellér és fordulásból élesen, félmagasan megszúrja. Sárosi a 11-es pont tájékán áll. A labda felé tart. Sárosi lehajol, a labdába teszi a fejét és arról élesen vágódik az első magyar gól a jobb sarokba.

A másodikat a 91. percben (!) Zsengellér bombalövése jelentette.

Bővebben …

* * *

1938. június 16., Párizs, MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 5:1 (3:1) (VB elődöntő)
vezette: Leclerq (francia)
Góllövő: Zsengellér(2), Titkos, Sárosi, Jacobsson (öngól)
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Ferencváros), Biró (Hungária) – Szalay (Újpest), Turay (Hungária), Lázár Ferencváros) – Sas (Hungária), Zsengellér (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Ezzel a győzelemmel a döntőbe jutott a magyar csapat! Sárosi a negyedik gólt szerezte. Sas nagyszerű beadását az ötösről élesen fejelte a kapuba. A szép akció után zúgott a taps! Zúgtak a Toldi-bombák is, azonban ezúttal balszerencsés volt a balösszekötő. Két zúgó kapufát is rúgott! Igy búcsúzott a VB-től, mivel a döntő mérkőzésre — nagy meglepetésre – nem állí­tották be!

Bővebben …

* * *

1938. június 19., Párizs, OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 4:2 (3:1) (VB döntő)
vezette: Capdeville (francia)
Góllövő: Titkos, Sárosi
Magyarország: Szabó (Hungária) – Polgár (Ferencváros), Biró (Hungária) — Szalay (Újpest), Szűcs (Újpest), Lázár (Ferencváros) – Sas (Hungária), Vincze (Újpest) Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Az utolsó roham nem sikerült! Ha van is valami keserű í­z a szánkban, az a nagyratörés, a nemes ambí­ció kielégí­tetlen érzéséből fakad. Első í­zben történt meg az, hogy eljutottunk a labdarúgás világbajnokságának döntőjébe. Első alkalommal lettünk hivatalosan is másodikok a labdarúgó nemzetek világrangsorában.

Az egész VB-n rendkí­vül gólerős Sárosi ezúttal is eredményes volt:

Zsengellér a kaputól 12 méternyire átfejeli Sárosihoz a labdát. Sárosi jobb belsővel a kapu bal oldalába vágja …

Bővebben …
Bővebben a világbajnokságról …

* * *

1938. június 22.. Tallin, MAGYARORSZÁG-ÉSZTORSZÁG 3:2 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Soproni, Gazdag
Magyarország: Dombóvári (ETO) – Pázmándy (Elektromos), Tóth II. (ETO) – Hluhányi (ETO), Kovács (ETO), Garamszegi (Törekvés) — Soproni (SFAC), Vidor (MTK), Keszei II. (Törekvés), Kiss (), Erdős (Hubertus)
Csere: Gazdag (Haladás)

* * *

1938. október 2., Budapest, Hungária út, BUDAPEST-BÉCS 2:1 (1:0)
Góllövő: Zsengellér(2)
Magyarország: Szabó (Hungária) – Biró (Hungária), Polgár (Ferencváros) – Lázár (Ferencváros), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) — Kincses (Kispest), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Kiszely (Taxi), Titkos (Hungária)

Ez is „kis osztrák—magyar” volt!

A találkozót szakadó esőben játszották, í­gy is nagy iramú, jó játékot láthatott a közönség. Biró volt a mezőny legjobbja, elöl pedig Zsengellér brillí­rozott.

Bővebben …

* * *

1938. november 30., Rotterdam, MAGYARORSZÁG B-HOLLANDIA A 5:2
Góllövő: Kolláth(2), Olajkár II.(2), Pálya
Magyarország: Boldizsár (Kispest – Olajkár I. (Kispest), Szoyka (Szeged) – Baróti (Szeged), Sós (Budafok). Szalay (Nemzeti) – Kincses (Kispest), Pálya (Nemzeti), Kolláth (Szolnok), Kiszely (Taxi), Tóth (Phöbus)
Csere: Olajkár II. (Kispest)

* * *

1938. december 1., Hága, MAGYARORSZÁG B-HOLLANDIA U 2:2
Góllövő: Kolláth, Olajkár II.
Magyarország: Boldizsár (Kispest) – Olajkár I. (Kispest), Szoyka (Szeged) – Baróti (Szeged), Sós (Budafok), Szalay (Nemzeti) — Kincses (Kispest), Pálya (Nemzeti), Kolláth (Szolnok), Kiszely (Taxi), Tóth (Phöbus)
Csere: Olajkár II (Kispest)

* * *

1938. december 4., Párizs, BUDAPEST-PÁRIZS 5:3 (1:0)
Góllövő: Sárosi(4), Lorentz (öngól)
Budapest: Szabó (Hungária) – Korányi (Phöbus), Biró (Hungária) – Szalay (Újpest), Sárosi III. (Ferencváros), Dudás (Hungária) – Cseh (Hungária), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Toldi (Ferencváros), Titkos (Hungária)
Csere: Turay (Hungária), Gyetvai (Ferencváros)

A skót-magyarra utazó magyar válogatott megállt Párizsban és a legjobb francia labdarúgókkal mérkőzött. A magyarok csak a második félidőben játszottak jól – Ekkor négy Sárosi-gól is született. A legszebb akció is góllal zárult:

Toldi és Gyetvai összjátéka indí­totta el a támadást, Gyetvai elszaladt, pontosan adta be a labdát Sárosinak és Sárosi hasonló pontossággal helyezte be a labdát Hiden mellett a jobb sarokba.

Bővebben …

* * *

1938. december 6., Luxemburg, LUXEMBURG A-MAGYARORSZÁG B 4:3
Góllövő: Kolláth(2), Kiszely
Boldizsár (Kispest) – Olajkár I. (Kispest), Szoyka (Szeged) – Baróti (Szeged), Sós (Budafok), Szalay (Nemzeti) – Kincses (Kispest), Pálya (Nemzeti), Kolláth (Szolnok), Kiszely (Taxi), Tóth (Phöbus)
Csere: Olajkár II. (Kispest)

* * *

Gyetvai László

1938. december 7., Glasgow, SKÓCIA-MAGYARORSZÁG 3:1 (3:0)
vezette: Nattras (angol)
Góllövő: Sárosi
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Phöbus), Bí­ró (Hungária) – Polgár (Ferencváros), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) — Titkos (Hungária) Cseh (Hungária), Sárosi (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Nem lehet mondani, hogy igazán jó mérkőzés volt. Nagy kár, hogy a skót cscpat a II. félidőre már csonkán állt ki és ez elrontotta bizonyos fokig a játék képét. A skótok megérdemelték a győzelmet, még nagyobb gólarányra is rászolgáltak volna. A skótoktól Skóciában csak két góllal kikapni, inkább dicsőségnek számí­t a futballban.

A magyar csapat gólját 3:0-s skót vezetés után Sárosi tizenegyesből szerezte.

Bővebben …

* * *

1938. december 7.. Brüsszel, MAGYARORSZÁG B-BELGIUM A 3:3
Góllövő: Kolláth(2), Olajkár II.
Magyarország: Boldizsár (Kispest) – Olajkár I. (Kispest), Szojka (Szeged) – Baróti (Szeged), Sós (Budafok), Szalay (Nemzeti) – Kincses (Kispest), Vidor (MTK), Kolláth (Szolnok), Olajkár II. (Kispest), Kiszely (Taxi)

* * *

1938. december 11., Hamburg, BUDAPEST-HAMBURG 2:0
Góllövő: Zsengellér(2)
Budapest: Sziklai (Újpest) — Korányi (Phöbus), Biró (Hungária) – Szalay (Újpest), Sárosi III. (Ferencváros), Dudás (Hungária) – Bognár (Szeged), Cseh (Hungária), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Titkos (Hungária)
Csere: Turay (Hungária), Gyetvai (Ferencváros)

A mérkőzés előtt nemcsak a két nemzet himnuszát játszotta el a zenekar, hanem a magyarok tiszteletére a Rákóczi-induló dallamai is felcsendültek … A csapat egyébként nagy fölényben játszott, játékosaink négy kapufát is lőttek és végül Zsengellér két góljával biztosan győztek a budapestiek.

Az 1938-as évben Gyetvai László szerepelt újonc ferencvárosi játékosként a nemzeti csapatban.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.19. 20:15, M4 Sport
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
Categories
04.15. 00:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső