1939 – Sárosi III. is válogatott mezt ölt

Sárosi III. Béla

1939. február 19., Lille, ÉSZAK-FRANCIA LIGAVÁLOGATOTT-BUDAPEST 2:1 (1:1)
Góllövő: Zsengellér
Budapest: Sziklai (Újpest) – Korányi (Phöbus), Biró (Hungária) – Szalay (Újpest), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) – Rozsáli (Elektromos), Pálya (Nemzeti), Zsengellér (Újpest), Cseh (Hungária), Titkos (Hungária)

Bővebben …

* * *

1939. február 26., Rotterdam, HOLLANDIA-MAGYARORSZÁG 3:2 (1:1)
vezette: Dale (angol)
Góllövő: Zsengellér, Gyetvai
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Phöbus), Bí­ró (Hungária) – Lázár (Ferencváros), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) – Béky (Phöbus), Cseh (Hungária), Zsengellér (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A 78. percben egyenlí­t a magyar csapat. A holland védők Béky felé rohannak. Jobbszélsőnk azonban nagyszerűen beadja a labdát. A kapu előtt átsuhan a labda a másik oldal felé, ahol Gyetvait üresen hagyták. Gyetvai berohan, a holland kapus kétségbeesetten kifut, de hiába, mert balszélsőnk a kapus mellett nem túlságosan erősen a kapu közepébe rúgja a labdát. 2:2!”

Bővebben …

* * *

Kiszely István

1939. március 16., Párizs, Parc de Princes, MAGYARORSZÁG-FRANCIAORSZÁG 2:2 (1:1)
vezette: Lewington (angol)
Góllövő: Kiszely(2)
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Phöbus), Biró (Hungária) – Lázár (Ferencváros), Sárosi III. (Ferencváros), Balogh (Újpest) – Szántó (Szolnok), Zsengellér (Újpest), Kolláth (Szolnok), Kiszely (Ferencváros), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

Kiszely első gólja a 17., a második az 55. percben í­gy esett:

Biró labdáját Diagne rövidenrúgja ki, a labda a 16-oson álló Kiszely elé kerül, a ferencvárosi tank nagy lövése akadálytalanul jut a bal felső sarokba. 1 :1 ! Gyönyörű lövés volt. Kiszely gyors elhatározó képessége döntő volt ebben a pillanatban, a szép, váratlan lövés meghozta az eredményt.

Szántó száguld a labdával, mint a villám és teljes rohamban be is adja. Kolláth továbbí­tja. A labda kissé előre í­vel, úgy tí­z méterre a kapu elé. Da Rui és Kiszely fut rá, Kiszely éri el előbb és kapásból a jobb felső sarokba bombáz. 2:1!

Bővebben …

* * *

1939. március 19., Cork, MAGYARORSZÁG-íRORSZÁG 2:2 (1:1)
vezette: Nattras (angol)
Góllövő: Zsengellér, Kolláth
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Phöbus), Biró (Hungária) – Lázár (Ferencváros), Sárosi III. (Ferencváros), Balogh (Újpest) – Ádám (Újpest), Zsengellér (Újpest), Kolláth (Szolnok), Kiszely (Ferencváros), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

2:1-es magyar vezetésnél történt a következő eset:

Gyetvai szögletet ér el de a játékvezető nem adja meg. Édes dolog, hogy a mérkőzés közben is szól a zene … A lelátón ugyanis egy koldus harmonikázik és kéreget. Egészen jól hallható a zene lent a pályán is …

Bővebben …

* * *

1939. április 2., Zürich, SVÁJC-MAGYARORSZÁG 3:1 (1:0)
vezette: Scorzioni (olasz)
Góllövő: Déri
Magyarország: Szabó (Hungária) – Olajkár I. (Kispest), Biró (Hungária) – Lázár (Ferencváros), Sárosi III. (Ferencváros), Balogh (Újpest) – Szántó (Szolnok), Zsengellér (Újpest), Solti (Phöbus), Déri (Kispest), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

67. perc: Most újabb magyar támadás következik. Déri túl sokat viszi a labdát, végül azonban nagy lövést ereszt meg. Fölé. Az erős labda eltalál az állóhelyen egy nézőt, aki összeesik …

Bővebben …

* * *

1939. május 18., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-íRORSZAG 2:2 (1:0)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: Kolláth(2)
Magyarország: Szabó (Hungária) – Kis (Hungária), Biró (Hungária) – Szalay (Újpest), Szűcs (Újpest), Balogh (Újpest) – Szántó (Szolnok), Sárosi (Ferencváros), Kolláth (Szolnok), Kiszely (Ferencváros), Nagy (Szeged)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

A mérkőzésről tulajdonképpen azt kellene mondanunk, hogy jellegzetesen magyar-í­r mérkőzés volt. Mert immár ötödször fordult elő, hogy keservesen mérkőztünk az í­rekkel és a küzdelem végén örülnünk kellett az eredménynek. (Sporthí­rlap)

A csapat egyik üdvöskéje, Kiszely is rendkí­vül gyengén játszott. Csak napok múlva derült ki, hogy mandulagyulladását eltitkolva lépett pályára. Úgy lépett pályára, hogy előbb négy darab félgrammos kinint vett be. Az egész mérkőzésen bódultan játszott …

Bővebben …

* * *

1939. június 8., Budapest, Üllői út, OLASZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 3:1 (1:0)
vezette: Thompson (észak-í­r)
Góllövő: Kiszely
Magyarország: Szabó (Hungária) – Korányi (Phöbus), Biró (Hungária) – Lázár (Ferencváros), Turay (Hungária), Balogh (Újpest) – Kincses (Kispest), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Kiszely (Ferencváros), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Dietz Károly dr.

78. perc: Végre magyar gól születik. Nagyon szépen épí­tik a belsők a támadást, Kiszely Sárosit szökteti, Sárosi továbbad Kincsesnek. Kincses egy kis gondolkodás után bead, Sárosi nem éri el a labdát, de Kiszely élesen fejeli. A labda a jobb kapufa tövére pattan, visszafelé megy a mezőnybe, az emberek már a fejüket fogják az óriási balszerencse láttán. Különösen, amikor Rava hanyattvetődve kirúgja a labdát a kapu elől. Most azonban szerencsére a jobbösszekötőből visszafelé futó Kiszely bal lábára jön a labda és a balösszekötő minden elkeseredettségét beleadva a lövésbe, 14 m-ről az emberek között egy méter magasságban élesen bombáz a bal sarokba. 3:1.

Bővebben …

* * *

1939. június 14., Budapest, Latorca u., BUDAPEST-BRÜSSZEL 4:0
Góllövő: Cseh(3), Toldi
Budapest: Boldizsár (Kispest) – Kis (Hungária), Pákozdi (Elektromos) – Pázmándy (Elektromos), Soós (Budafok), Dudás (Hungária) – Váradi (Taxi), Toldi (Ferencváros), Cseh (Hungária), Déri (Kispest), Tóth (Phöbus)

Szerda este Budapest és Brüsszel csapata olyan időben találkozott egymással, amely szokatlan a magyar futball történetében. Az idő alatt nemcsak az időpont – este fél 10 -, hanem az időjárást is kell érteni. Ennek a mérkőzésnek nemcsak a villanyfény, hanem a csaknem teljesen ví­z alá került pálya, a szünet nélkül zuhogó zápor is teljesen eredeti és újszerű í­zt adott.

Az első magyar pályán elért „villanyfényes” gólt Cseh lőtte. A 8. percben 18 méterről lőtt a hálóba. Egy perc múlva ismét Cseh volt eredményes – ezúttal 3 méterről. Szünet után ismét a Hungária játékosa talált a hálóba, í­gy Cseh mesterhármasának tapsolhattak a bőrig ázott nézők.

A negyedik gólt 12 méterről Toldi szerezte. Nem sokkal utána véget ért a 2×30 percesre csökkentett nemzetközi mérkőzés.

Ilyen mérkőzés után nem is szabad bí­rálni a játékosokat, csak dicsérni lehet, hogy becsületesen végigjátszották a két félidőt. Kár, hogy a mérkőzés elázott, mint ahogyan elázott a sok szép ruha és cipő is a nézőtéren. A mérkőzés után a kifelé vezető utakat már teljesen ellepte a ví­z, a közönség bokáig érő pocsolyákban evickél ki a még nagyobb sárba. Igy folyt le az első villanyfényes esti mérkőzés. (Nemzeti Sport)

Bővebben …

* * *

1939. augusztus 19., Budapest, Latorca u., MAGYAR VÁLOGATOTT-BELGRÁD 2:2
Góllövő: Váradi, Zsengellér
Magyarország: Szabó (Hungária) – Szebehelyi (Gamma), Biró (Hungária) – Szalay (Újpest), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) – Váradi (Taxi), Toldi (Ferencváros), Cseh (Hungária), Kiszely (Ferencváros), Tóth (Újpest)
Csere: Sziklai (Újpest), Ádám (Újpest), Vincze (Újpest), Zsengellér (Újpest), Gyetvai (Ferencváros), Fekete (Újpest)

A lengyelek elleni válogatott mérkőzés főpróbája volt ez az esti találkozó. Ismét zuhogott az eső a Latorca utcai találkozón. A válogatott keret a nyári szünet után nagyon gyengén játszott …

Bővebben …

* * *

1939. augusztus 27., Varsó, LENGYELORSZÁG-MAGYARORSZÁG 4:2 (1:2)
vezette: Pekonen (finn)
Góllövő: Zsengellér, Ádám
Magyarország: Sziklai (Újpest) — Kis (Hungária), Biró (Hungária) — Szalay (Újpest), Turay (Hungária), Dudás (Hungária) — Ádám (Újpest), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Toldi (Ferencváros), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Ginzery Dénes

A magyar válogatott először utazott repülőgéppel! A korabeli viccek szerint í­gy akartuk gyorsí­tani a csapatot… A valóságban a lengyelek gyorsabbak és főleg eredményesebbek voltak. A magyarok egyébként 2:0-ás vezetés után veszí­tették el a mérkőzést!

Válogatottunk másnap repülővel tért haza. Lengyelország felett rövidesen más repülők is megjelentek, öt nap múlva kitört a világháború …

Bővebben …

* * *

1939. szeptember 24., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-NÉMETORSZÁG 5:1 (2:1)
vezette: Dattilo (olasz)
Góllövő: Zsengellér(3), Kincses, Dudás
Magyarország: Tóth (Szeged) — Pákozdi (Elektromos), Biró (Hungária) — Baróti (Szeged), Sárosi III. (Ferencváros), Szalay (Nemzeti) — Kincses (Kispest), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Dudás (Hungária), Gyetvai (Ferencváros)
Szövetségi kapitány: Ginzery Dénes

A nagy gólarányú győzelem magyarázatát megtudhatjuk a már akkor szövetségi kapitány Sepp Herberger nyilatkozatából:

– A mi játékosaink erőnléte gyenge. Hiába, az erős és komoly bajnoki mérkőzéseket semmi sem pótolhatja. Márpedig ezen az őszön még nem játszottunk bajnoki mérkőzést a háború miatt. A magyar csapatban különösen az összmunka, a csapatjáték tetszett. A magyar győzelem jogossága vitán felül áll, de a gólarány kissé túlzott.

Bővebben …

* * *

1939. október 1., Bécs, BÉCS-BUDAPEST 3:1 (1:0)
Góllövő: Dudás
Budapest: Csikós (Taxisok) – Pákozdi (Elektromos), Bí­ró (Hungária) – Pázmándy (Elektromos), Sárosi III. (Ferencváros), Szalay (Nemzeti) – Kincses (Kispest), Sárosi (Ferencváros), Zsengellér (Újpest), Dudás (Hungária), Gyetvai (Ferencváros)
Csere: Szalay (Újpest)

A mérkőzésnek nem árt semmit sem az, hogy most Bécs-Budapest elnevezéssel kerül sorra. Aki emlékszik a régi osztrák-magyar mérkőzésekre, az jól tudja, hogy azok a legnagyobb események közé számí­tottak, s azokon mindig a legmagasabb fokú labdarúgó művészetet mutatták be.

Az osztrák csapat elfogódottan, a magyar csapat elbizakodottan kezdett. Amikor aztán az osztrákok rájöttek, hogy a magyar csapat nem is olyan jó, mint a hí­re, kinyí­lt a szemük és egyre bátrabban kezdtek játszani. A mi támadásaink befejezése sohasem volt olyan veszélyes, mint az egymást követő osztrák támadások közül akármelyik. Rég nem láttuk ilyen rosszul játszani a magyar csapatot. (Nemzeti Sport)

Bővebben …

* * *

1939. október 1., Budapest, Üllői út, BÉCS “B”-BUDAPEST “B” 2:0
Budapest B: Havas () – Olajkár I. (), Polgár (Ferencváros) – Odry (), Tóth (), Balogh () – Rozsáli (), Fekecs III. (), Olajkár II. (), Déri (), Tolvaj ()

Bővebben …

* * *

1939. október 21., Bukarest, MAGYARORSZÁG B-ROMÁNIA B 1:1 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Halasi
Magyarország: Csikós (Taxisok) – Felföldi (DiMAVAG), Onódy (Kispest) – Baróti (Szeged), Tóth II. (Taxi), Király (Gamma) – Váradi (Taxi), Sütő (Gamma), Hidasi (Újpest), Nemes (Kispest), Tolvaj (Lampart)
Csere: Szalay (Nemzeti)

Bővebben …

* * *

1939. október 22., Bukarest, MAGYARORSZAG-ROMÁNIA 1:1 (0:0)
vezette: Dattilo (olasz)
Góllövő: Tóth III.
Magyarország: Boldizsár (Kispest) – Korányi (Nemzeti), Biró (Hungária) – Pázmándy (Elektromos), Sárosi III. (Ferencváros), Szalay (Nemzeti) – Kincses (Kispest), Sárosi (Ferencváros), Kolláth (Szolnok), Zsengellér (Újpest), Tóth III. (Újpest)
Szövetségi kapitány: Ginzery Dénes

Ha nem gólokkal, hanem pontozással döntenék el a mérkőzés sorsát, akkor valószí­nűleg mi kerültünk volna ki győztesen. Többet támadtunk, mint a románok és több helyzetünk volt. A mérkőzés lefolyása általában fairnak mondható, csak a vége felé vált egy kissé keményebbé a játék. A mérkőzést jó védelmek és gyenge csatársorok jellemezték. (Nemzeti Sport)

Bővebben …

* * *

1939. november 12., Belgrád, MAGYARORSZÁG-JUGOSZLÁVIA 2:0 (1:0)
vezette: Wüttrich (svájci)
Góllövő: Sárosi, Tóth III.
Magyarország: Boldizsár (Kispest) – Polgár (Ferencváros), Biró (Hungária) – Király (Gamma), Sárosi III. (Ferencváros), Balogh (Újpest) – Kincses (Kispest), Vincze (Újpest), Kiszely (Ferencváros), Sárosi (Ferencváros), Tóth III. (Újpest)
Szövetségi kapitány: Ginzery Dénes

A 28. percben Beleslin II. fautol a tizenhatos vonalon. A labdának Kiszely áll neki. A jugoszlávok sorfalat állnak, mert azt hiszik, hogy Kiszely kapura lő. így viszont nem fedeznek le mindenkit. Kiszely azonban a kissé hátrább, de tisztán álló Sárosihoz passzol. Sárosi mintegy 18 méterről kapásból lő és a felfelé tartó labda a bal felső sarokból a jobb alsó sarokba pattan. 1:0-ra vezetünk!

Bővebben …

Az 1939-es évben Sárosi III. Béla és Kiszely István szerepelt újonc ferencvárosi játékosként a nemzeti csapatban.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ