1954. július 4.: Egy elvesztett VB-döntő és egy barátságos mérkőzés

5 hozzászólás a(z) 1954. július 4.: Egy elvesztett VB-döntő és egy barátságos mérkőzés bejegyzéshez

  • És még a legfontosabb: magyar ember számára (én 52 vagyok), Esterházy Pétert idézve, e döntő felidézése egy élveboncolással ér fel. Ha valamiben, ebben az egyben egyetértek a rendkí­vül művelt (csak sajnos í­róból sokszor aláí­róvá avanzsáló) EP-vel: a mai napig, ha rákattintok valamely felvételre, a karfából vizet facsarok, hátha most győzünk!!! Ezt Szophoklesz vagy Homerosz í­rhatta volna meg igazán: az istenek úgy döntöttek, hogy a legkisebb királyfi hiába vág le száz sárkányfejet, mégsem győzhet… Nem elég dicsőséges-tragikus történelmünk, még futballban sem győzhetünk, hiába vagyunk 2-3 góllal jobbak (tartalékosan) a világ legjobbjainál… Nem, nekünk nem jöhet össze egyetlen egy kollektí­v, örök időre szóló sikerélmény sem. nekünk marad Muhi, Mohács, Nagymajtény, Világos, Trianon, Don-kanyar, BUDAPEST’56 és az, hogy ’89 óta a hála helyett csak mocskolnak Bennünket. Ők azonban nem tudják, hogy a magyarság és a Fradizmus ÖRÖK ÉS ELPUSZTíTHATATLAN!!!

  • Drága barátaim, ne keressünk ott összeesküvést, ahol nincs! Kedves Lalolib, nem is értem azt a felvetést, hogy pont a döntő napján járt a Fradi Bécsben. Ne felejtsünk el két dolgot: 1.Az ’50-es években a világ minden pontjára naponta hí­vták a magyar csapatok tucatjait! nemcsak a Honvédot és a 32 nevű MTK-t, hanem a Vasas Izzót, a Dorogot, az U19-es válogatottat stb. Mindenkit! Mert mindenki látni akarta a mágikus magyarokat, hogy mit tudnak, amit mások nem? Kb. mint ma a spanyolok, korábban évtizedekig a brazilok. DE! 2. Akkoriban nem volt TV, í­gy érthető igazán a “mindenkire kí­váncsiak vagyunk, aki magyar futballista”. És itt jön a lényeg Televí­zió hiányában a VB alatt is mentek a túramérkőzések, a meghí­vások. Az osztrákok is -gondolom- kértek egy olyan élcsapatot, amelyik nem tartalékos a VB miatt. (Tőlünk csak Gulyás volt kinn Svájcban). Az ’54-es enyhültebb légkörben engedték ki a Fradit, hogy a döntő napján is keressenek egy kis devizát (nem a klubnak), az államnak, ÁVH-nak …
    Utóirat: Mi Fradisták nagyon jól tudjuk, hogy 67-ben a Császárt ugyanezen okból hí­vták ki Brazí­liába: mutassa meg mit tud, amit még ők sem.
    Sebes elkövetett hibákat, de jusson eszetekbe a ’99-es BL-döntő, ahol Sir Rágó kapitálisakat hibázott, Beckham-et átvitte Giggs oldalára, bal oldalon ketten, jobb oldalon senki, Knézy Jenő (RIP) a 91. percben kiabálta, hogy késő már felébredni Sir Alex.. aztán tessék: mégis megdicsőült. Attól, hogy esett az eső, és hogy Sebes komcsi volt, és még száz más körülmény ellenére is győzhettünk volna, a különböző forrásokban felsorolt okok együtt okozták a tragédiát. Utólag auzt hiszem, a brit bí­rói hármassal szemben lehettek kemény elvárások, ti.: nehogy már a sztalinisták nyerjenek. Erre bizonyí­ték Ling korábbi ténykedése is, amit az első meccsen művelt! Puskást harmadszor rúgta le Liebrich, mire harcképtelen lett. Nézzétek meg, mindhárom olyan volt, amiért ma is azonnali piros járna! a döntőben 1 magyar gól és 1 tizenegyes meg nem adása, 2 enyhén véleményes német gól megadása hm… hm… hm… Aki emlékszik a 2002-es spanyol-koreai meccsre, érti. Van amikor épp csak gólt nem rúg a bí­ró, hiába vagy 5 góllal jobb.
    Bocs a sok dumáért, HAJRÁ MAGYAROK, HAJRÁ FRADI!!!

  • Nekünk úgy látszik csak tragédiák jutottak. Jó lenne egyszer tisztán látni az elvesztett VB döntő ügyében, de sajnos egyre kevesebben vannak akik őszintén el tudnák mondani a történteket.Arra meg tényleg kiváncsi lennék, hogy mi indokolta a Fradi bécsi vendégjátékát. Több mint különös egy történet.

  • Kedves YSE!

    Köszönöm az információkat. Talán egy kicsit közelebb kerültünk a “rejtélyes” utazás megfejtéséhez, de számomra azért továbbra is erősen kérdőjeles, ahogy Ti sem tudtatok közös nevezőre jutni Nagy Bélával.

    Ami a politika és a foci kapcsolatát illeti. A TempóFradi szerkesztősége ismer egy szakmailag felkészült kutatót aki még a focit is szereti…tudod akik az “Emlékezetes” sorozatot í­rja az oldalunk számára. 🙂

  • Sebes jó labdarúgó szakember volt, de legalább annyira “hithű bolsevik”. Valóban, politikai szimpátia alapján (is) válogatott, mert az volt a feladata, hogy a válogatott POLITIKAI SZEMPONTBÓL is megfeleljen.
    Ezzel kapcsolatban ezelőtt nyolc évvel -- az 50. évfordulós beszélgetések során -- Várhidi Pál, aki tartalékként volt kint a csapattal, érdekes dolgot mesélt el: Sebesnek arra is ügyelnie kellett, hogy a Honvéd és akkor éppen Vörös Lobogó néven létező MTK játékosai megfelelő arányban szerepeljenek!!!! EMBER, ÉRTI ENNEK A LOGIKÁJÁT VALAKI JÓZAN ÉSSZEL? Csak az ötvenes éveken edződött magyar ember, az sem biztosan…

    Ami pedig a bécsi meccset illeti, ez volt 1947. augusztus 21. óta az első “kapitalista” utunk.
    Amióta a hetvenes évek elején -- már tudományos kutatói olvasójeggyel – végigbogarászhattam a régi újságokat, és megtalálva ezt az adatot közöltem Nagy Bélával, sokat tűnődtünk ezen. De végülis arra jutottunk, hogy egyszerűen í­gy kapta meg a csapat az útlevelet, mintegy jelezve az igen lassú politikai enyhülést.

    A politika és a foci kapcsolta egyébként megérne egy komolyabb kutatáson alapuló tanulmányt, ám hol találunk egy olyan szakmailag felkészült kutatót manapság, aki a focit is szereti?

    YSE

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ