1962 – Albert, a VB gólkirálya

1962_chile

1962. március 7. Linz, MAGYAR VÁLOGATOTT KERET – LINZER ASK 3:2
Góllövők: Tichy(2), Sándor
Magyarország: Ilku (Dorog) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi (FTC)
Csere: Faragó (Bp. Honvéd), Sóvári (Ú. Dózsa), Szojka (SBTC), Farkas (Vasas)

* * *

1962. április 18.,  Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – URUGUAY 1:1 (0:0)
vezette: Tesanics (jugoszláv)
Góllövők: Bozsik
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Farkas (Vasas), Bozsik (Bp. Honvéd), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Tichy h. Rákosi (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Hét óra előtt 5 perccel a szurkoló sereg nagy tapsa kí­séretében vonult pályára a két együttes. Nagy tetszést aratott, hogy a vendégcsapat játékosai a magyar nemzeti lobogóval vonultak a pályára. A két himnusz elhangzása után Bozsik Józsefet ünnepelték. Az MLSZ részéről Barcs Sándor elnök köszöntötte a jubiláló játékost és átnyújtotta neki az MLSZ aranyjelvényét. Játokostársai nevében pedig Grosics Gyula és Solymosi Ernő gratulált a százszoros magyar válogatottnak. Bozsik József meghatottan köszönte meg az ünneplést. Ezután megkezdődött a nagy küzdelem.

0:0-s félidő után az uruguayiak szerezték meg a vezetést. A 100. válogatottságát ünneplő Bozsik azonban egyenlí­tett!

A 65. percben Sipos szerezte meg a labdát, Rákosi elé játszott, Rákosi a kapu felé törő Bozsikot szöktette, Bozsik két csellel a kapura tört. Nem tudták őt akadályozni, s mintegy 8 méterről, félmagasan a kapu jobb oldalába lőtt, 1:1!

Bozsik utolsó válogatottságán ilyen kritikát kapott:

Bozsik méltóképpen ünnepelte századik válogatottságát. A magyar csapat nagy erőssége, a mezőny legjobb csatára volt. Rendkí­vül körültekintően játszott, fáradhatatlanul dolgozott a mezőnyben, sokat mozgott, kitűnő labdákat adott és szép góljával a kiegyenlí­tés fő részese volt.

És í­me a jubiláns nyilatkozata: — Végtelenül boldog vagyok, hogy nagy ünnepemet úgy sikerült emlékezetessé tennem, ahogyan reméltem.

Bozsik József századszor volt válogatott. 0:1 után a Rákositól kapott labdával két védőjátékost is kicselezett és pompás góllal egyenlí­tett. Bozsik olyan játékot nyújtott, mint fénykorában. Gyönyörű búcsú volt ez a zöld gyeptől.

Bővebben …

* * *

1962. április 21., Constanta, TÖRÖKORSZÁG IFJ. – MAGYARORSZÁG IFJ. 1:0 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Varga L. (BVSC) — Fenyvesi (FTC?), Pócsai (), Szűcs (Dorog) — Csala (), Dunai II. (Pécs) — Szaló (Győr), Ráczi (DVTK), Bene (Ú. Dózsa), Puskás (DVSC), Katona (Bp. Honvéd)

* * *

1962. április 22., Constanta, MAGYARORSZÁG IFJ. – SPANYOLORSZÁG IFJ. 0:0 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Varga L. (BVSC) — Tajti (), Pócsai (), Szűcs (Dorog) — Fenyvesi (FTC?), Makrai () — Bene (Ú. Dózsa), Ráczi (DVTK), Balázs (), Dunai II. (Pécs), Katona (Bp. Honvéd)

* * *

1962. április 24., Constanta, MAGYARORSZÁG IFJ. – FRANCIAORSZÁG IFJ. 1:0 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Katona
Magyarország: Varga L. (BVSC) — Tajti (), Pócsai (), Szűcs (Dorog) — Fenyvesi (FTC?), Makrai () — Bene (Ú. Dózsa), Ráczi (DVTK), Balázs (), Puskás (DVSC), Katona (Bp. Honvéd)

A magyar ifjúsági válogatott góliszonyban szenvedett ezen az UEFA tornán. Az egyetlen gól a selejtező mérkőzéseink 203. percében született meg: Katona 22 m-es szabadrúgásból bombázott a hálóba. Ifjúsági válogatottunk csoportjában a 2. helyen végzett, í­gy a további küzdelmekből kiesett.

* * *

1962. április 29., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – TÖRÖKORSZÁG 2:1 (1:1)
vezette: Bajics (jugoszláv)
Góllövők: Solymosi, Göröcs
Magyarország: Ilku (Dorog) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Albert h. Rákosi (FTC), Sándor h. Farkas (Vasas)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Győztünk, de ez a győzelem nagyon nehezen született meg, s a játék amellyel a 2:1-et elértük, egyáltalán nem elégí­tette ki a nézőket. Meglepő volt, hogy a mérkőzés első félidejének egyes szakaszaiban nem a mieink, hanem a törökök játszottak nyugodtabban, sőt időnként ügyesebben is kombináltak.

Sandró Puppo, a törökök edzője í­gy nyilatkozott a mérkőzés után: — Nagyon tartottunk a magyaroktól, főleg azért, mert Budapesten még egyszer sem szerepelt válogatott csapatunk és nem ismertük a Népstadion légkörét. Most utólag elmondhatom, hogy a fiúk várakozáson felül helytálltak. Mi elégedettek vagyunk az eredménnyel.

Bővebben …

* * *

1962. május 6. Budapest, Megyeri út, MAGYAR VÁLOGATOTT KERET – FK NOVISZÁD 9:0
Góllövők: Tichy(3), Solymosi, Göröcs, Rákosi, Kuharszky, Farkas, öngól
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Solymosi (DVTK), Sipos (MTK) — Farkas (Vasas), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Rákosi (FTC)
Csere: Ihász (Vasas), Sóvári (Ú. Dózsa), Nagy (MTK), Menczel (SBTC), Monostori (Dorog), Kuharszky (Ú. Dózsa)

* * *

1962. május 11. Bari, OLASZORSZÁG “B” – MAGYAR VÁLOGATOTT KERET 3:1
Góllövők: Albert
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Rákosi (FTC), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi (FTC)
Csere: Farkas (Vasas), Nagy (MTK)

* * *

1962. május 15. Torino, MAGYAR VÁLOGATOTT KERET – JUVENTUS 2:0
Góllövők: Albert, Solymosi
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Rákosi (FTC), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi (FTC)
Csere: Farkas (Vasas)

Az utolsó VB előkészületi mérkőzéstől többet vártunk. Csak az eredmény volt kielégí­tő, a teljesí­tmény már kevésbé. A játéknak talán csak egyetlen pozití­vuma érdemel figyelmet. Az, hogy az első félidő nagyobb részében beigazolódott, hogy a kiadott taktikai feladatokat képesek lesznek teljesí­teni.

* * *

1962. május 31., Rancagua, MAGYARORSZÁG – ANGLIA 2:1 (1:0) (VB csoportmérkőzés)
vezette: Leo Horn (holland)
Góllövők: Tichy, Albert
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Sándor (MTK), Rákosi (FTC), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Mintha kicserélték volna a chilei két hét alatt a magyar válogatottat!

A nagy becsvággyal küzdő magyar együttes magához ragadta a kezdeményezést. A 17. percben Rákosi kitűnő labdával szöktette Tichyt. Moore megpróbálta szerelni, de Tichy faképnél hagyta az angol fedezetet, nagy lendülettel futott a kapu felé, és mintegy 20 méterről védhetetlenül bombázott a léc alá, 1:0! Változatlanul tartott az izgalmas küzdelem.
A 31. percben Moore nagy lövését Grosics bravúrosan védte.
A II. félidő magyar támadásokkal indult. A 46. percben Albertet felvágták, de a játékvezető nem torolta meg a szabálytalanságot. Az 57. percben egyenlí­tett az angol csapat. A beí­velt szögletnél többen is felugrottak a labdáért, közben Douglas lökte Grosicsot, a labda Greaves elé perdült, s az angol csatár lövése a gólvonalon álló védőkbe akadt. A játékvezető nagy meglepetésre nem Grosics fellökését í­télte szabálytalannak, hanem úgy látta, hogy valamelyik magyar játékos kezét érte a labda és ezért büntetőt í­télt. A 11-est Flowers helyezte a hálóba, 1:1.
A gól után eleredt az eső. A magyar csapatot láthatóan letörte az igazságtalan 11-es, az angolokat viszont fellelkesí­tette. A 73. percben azonban Albert gólja nekünk hozta meg a győzelmet! Sárosi remekül szöktette Albertet, a középcsatár villámgyors cselek után maga mögött hagyta az angol védőket, és feltartóztathatatlanul tört a kapura. Már a 16-oson belül járt, amikor a kimozduló Springett mellett védhetetlenül lőtt a hálóba.

Bővebben …

* * *

1962. június 3., Rancagua, MAGYARORSZÁG – BULGÁRIA 6:1 (4:0) (VB csoportmérkőzés)
vezette: Gardeazabal (spanyol)
Góllövők: Albert(3), Tichy(2), Solymosi
Magyarország: Ilku (Dorog) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Óriási lendülettel kezdett a magyar csapat és válogatottunk a 12. percben már 4:0-ra vezetett! Albert kétszer közelről szerzett gólt, majd Tichy és Solymosi bombagóljai következtek.

Ötödik és hatodik gólunk a második félidőben í­gy született meg:

A magyar térfélen Göröcs szerezte meg a labdát, előbb Alberthez játszott, akitől visszakapta a labdát. Göröcs egészen a 16-os oldalvonaláig futott, onnan a vele együtt rohanó Albert elé játszott, s a magyar középcsatár közelről biztosan helyezte hálóba a labdát.
A 70. percben ismét pompás magyar gólnak tapsolhatott a közönség. Szögletrúgásból Sándor Göröcs elé, a jobbösszekötő három csel után lövőhelyzetbe került, de önzetlenül a még jobb helyzetben lévő Tichyhez adta a labdát, s balösszekötőnk mintegy 14 méterről a bal sarokba lőtt, 6:1! A hátralevő időben a magyar csapat iskolajátékkal tartotta a labdát.

Bővebben …

* * *

1962. június 6., Rancagua, MAGYARORSZÁG – ARGENTíNA 0:0 (VB csoportmérkőzés)
vezette: Yamasaki (perui)
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Kuharszki (Ú. Dózsa), Göröcs (Ú. Dózsa), Tichy (Bp. Honvéd), Monostori (Dorog), Rákosi (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Érdekes, hogy noha az argentinok sokkal többet támadtak, a mi csapatunknak voltak nagyobb gólhelyzetei. Sajnos, három egészen nagy helyzetet elhibáztak csatáraink. Az argentinok óriási erőbedobással játszottak, mindent feltettek egy lapra: támadtak! Nagyon sokat volt birtokukban a labda, sokszor perceken át nyomasztó fölényben játszottak. Védőink azonban remekeltek ezen a mérkőzésen. A szögletarány 22—3 volt az argentinok javára! A mieink azonban ebben az idegtépő küzdelemben a körülményekhez képest nyugodtan, higgadtan játszottak. Elismerés illeti őket, hiszen ezzel a döntetlennel kiharcolták a csoportelsőséget és bejutottak a világ legjobb nyolc csapata közé.

Göröcs – aki élete legjobb formájában játszott ezen a VB-n, megsérült, játékára nem számí­thattunk a következő mérkőzésen.

Bővebben …

* * *

1962. június 10., Rancagua, CSEHSZLOVÁKIA – MAGYARORSZÁG 1:0 (1:0) (VB negyeddöntő)
vezette: Latisev (szovjet)
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Sándor (MTK), Rákosi (FTC), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A magyar csapat ezen a találkozón is megtette a kötelességét. Szí­vvel-lélekkel küzdött. Semmivel sem játszott rosszabbul, mint első két mérkőzésén. Ezúttal azonban a kapott gól miatt teljesen elvesztették nyugalmukat játékosaink, és képtelenek voltak a sok-sok helyzetből egyet is értékesí­teni. A csehszlovák csapat is óriási lelkesedéssel és nagy akarattal küzdött. Szervezetten és szorosan védekezett. A mérkőzés nagy részében 8—9 mezőnyjátékos védte a kapu előterét.

Egyszer mégis a csehszlovák kapuba került a labda:

A 28. percben Tichy labdája a kapufát találta el, a labda a gólvonalon túlra pattant, bár a partjelző gólt jelzett, a játékvezető továbbot intett…

Mivel a további gólhelyzetek kimaradtak, í­gy ez a meg nem adott gól sorsdöntőnek bizonyult. A magyar csapat kiesett.

*

Kádár János, a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának első titkára, a magyar forradalmi munkás-paraszt kormány elnöke a következő táviratot küldte a magyar labdarúgóválogatott tagjaihoz és vezetőihez:

A MAGYAR LABDARÚGÓVÁLOGATOTTNAK, BARCS SÁNDOR KEZÉHEZ, RENGO-CHILE

Természetesen sajnáljuk, hogy a negyeddöntőben bennünket ért kudarc következtében csapatunk kiesett a további küzdelmekből. De mindnyájan büszkék vagyunk arra, hogy válogatottunk ellenfeleink által is elismert sportszerű eszközökkel, önfeláldozóan küzdve, csoportelsőként a világ jelenleg legjobb nyolc labdarúgócsapata közé jutott. Tény, hogy evés közben jön meg az étvágy, de az igazat megvallva, a válogatott csapat által elért eredmény í­gy is sokkal jobb annál, mint amivel indulás előtt közvéleményünk reálisan számolhatott. Legjobb kí­vánságainkat, honfitársi üdvözletünket küldjük Barcs Sándornak, Baróti Lajosnak, szakvezetőinknek, a becsülettel helytállt válogatott csapatunk minden tagjának.

Baráti üdvözlettel

Kádár János

*

1962. június 16.: A magyar válogatottat ezres szurkolósereg fogadta a repülőtéren. A néhány hivatalos szó elhangzása után nagy és örömteli volt a viszontlátás.

Barcs Sándort sokan körülvették. Az MLSZ elnöke dicsérte a csapat jó szellemét, fegyelmezettségét, ami odakint nagy örömükre szolgált és dicsérte a jó játékot is.
Ha pedig valakinek kételye volna aziránt, hogy helytállt-e a magyar válogatott, az egy pillantást vethet a vámosok asztalára, ahol egy gyermekmagasságú, aranyozott szobor állt, a rancaguai csoport első helyezettjének dí­ja. S néhány nap múlva megérkezett a Copa de Honor, a Becsület Serlege, amelyet a rendezőbizottság a sportszerűen küzdő Magyarországnak í­télt oda.
Hűen ki is fejezi ez a dí­j a valóságot: szépen, becsületesen és eredményesen küzdöttek válogatottjaink.

A magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki szereplését a csehszlovákoktól elszenvedett vereség ellenére is sikeresnek könyvelhetjük el. Chile előtt kevesen számí­tottak arra, hogy bejutunk a legjobb nyolc közé, s az angolok elleni győzelem, az argentinokkal szembeni döntetlen, tulajdonképpen felülmúlt előzetes várakozásunkat.

Bővebben …

* * *

1962. június 23., Sombathely, MAGYARORSZÁG “B” – AUSZTRIA “B” 3:1 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Monostori(2), Kovács III.
Magyarország: Cselényi (Szolnok) — Molnár I (Haladás), Danszki (MTK), Novák (FTC)— Vilezsál (FTC), Kovács III (MTK) — Bödör (MTK), Kuharszky (Ú. Dózsa), Monostori (Dorog), Laczkó (MTK), Tóth (Haladás)
Csere: Pém (Haladás)

Monostori elemében volt ezen a mérkőzésen. Három gólt is szerzett — egyet azonban a magyar játékvezető (szükségbí­ró volt!) lökés miatt nem adott meg. Az 58. percben cseles szabadrúgásból került az osztrák kapuba a labda. A 16-oson felállt az osztrák sorfal. Először Novák futott a labdára, de nem rúgott, csak megtévesztette a sorfalat és a kapust, Monostori pedig nyesett lövéssel a jobb felső sarokba perdí­tette a labdát.

* * *

1962. június 24., Bécs, MAGYARORSZÁG IFJ. – AUSZTRIA IFJ. 2:0 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Iszak, Rátkai
Magyarország: Varga L. (BVSC) — Tajti (), Pócsai (), Fenyvesi (FTC) — Makrai (), Lutz (Ú. Dózsa) — Major (MTK), Rátkai (FTC), Varga Z. (FTC), Iszak (Haladás), Katona (Bp. Honvéd)
Csere: Gondár (Csepel)

* * *

1962. június 24., Bécs, MAGYARORSZÁG – AUSZTRIA 2:1 (1:0)
vezette: Dusch (NSZK)
Góllövők: Tichy(2)
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Nagy (MTK), Sipos (MTK) — Sándor (MTK), Rákosi (FTC), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Sándor h. Ihász (Vasas)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Játékosaink átérezték a mérkőzés fontosságát, nagy akarattal küzdöttek, példásan harcoltak azért, hogy bebizonyí­tsák chilei helytállásuk valós voltát. És ez sikerült. Támadójátékunk sokkal veszélyesebb volt, s nagyszerű egyéni bravúrok is tarkí­tották. Első gólunk a 42. percben született meg. Sándor labdájával Albert kapura tört, két remek csellel átjátszotta a védőket, aztán Tichyhez í­velte a labdát, s a balösszekötő 6 m-ről a léc alá fejelt.
A 63. percben Sipos tértölelő előreí­velésével Tichy megugrott és a kétségbeesetten kifutó Fraydl mellett nagy nyugalommal 13 m-ről a bal sarokba gurí­totta a labdát, 2:1.

Bővebben …

* * *

1962. szeptember 1., Zielena Gora, MAGYARORSZÁG IFJ. – LENGYELORSZÁG IFJ. 2:2 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Tóth, Zámbó
Magyarország: Géczi (FTC) — Kárpáti (Ú. Dózsa), Gregor (Előre), Szabó (Székesfehérvár) — Losonczi (Csepel), Lutz (Ú. Dózsa) — Tóth (Győri Szerszámgép), Rátkai (FTC), Puskás (DVSC), Gondár (Csepel), Major (MTK)
Csere: Zámbó (Ú. Dózsa), Ősi (III. ker.)

* * *

1962. szeptember 1., Szolnok, MAGYARORSZÁG “U” – LENGYELORSZÁG “U” 0:0 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Szarka (Haladás) — Keszei (MTK), Kürtösi (SZEAC), Sándor (SBTC) — Laczkó (Tatabánya), Halasi (Pécs) — Karába (Dorog), Kékesi (Vasas), Laczkó (MTK), Budai (Ózd), Török (Pécs)
Csere: Soós (Komló), Faragó (Komló)

* * *

1962. szeptember 1., Salgótarján, MAGYARORSZÁG “B” – LENGYELORSZÁG “B” 3:3 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Molnár II, Nemes, Novák
Magyarország: Cselényi (Szolnok) — Novák (FTC), Csetfalvi (Tatabánya), Szepesi (Tatabánya) — Palotai (Győr), Bakos (Vasas) — Molnár II (Haladás), Nemes (SZEAC), Kuti (MTK), Pál I (Vasas), Pál II (Vasas)
Csere: Menczel (SBTC), Cserháti (SBTC), Gerencsér (SBTC)

* * *

1962. szeptember 2., Poznan, MAGYARORSZÁG – LENGYELORSZÁG 2:0 (2:0)
vezette: Lukjanov (szovjet)
Góllövők: Tichy, Göröcs
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Rákosi (FTC), Göröcs (Ú. Dózsa), Machos (Vasas), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Sipos h. Nagy (MTK), Rákosi h. Monostori (Dorog)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Valóságos dél-amerikai hangulat uralkodott a pályán, amikor kivonult a két csapat. Petárdák robbantak és nagy volt a lelkes biztatás. A két himnusz elhangzása után 25 népviseletbe öltözött lengyel lány virágcsorokkal köszöntötte a játékosokat. Amikor a hangszóró közölte, hogy Sipos 50. válogatottságát ünnepli, a szurkolók lelkesen megtapsolták.

A vezetést Tichy tizenegyesből szerezte meg, majd a 36. percben végleg eldőlt a mérkőzés sorsa: Rákosi—Machos volt a labda útja, a középcsatár Göröcs elé tálalt, aki a jobb szélről befelé húzódva, éles szögből, laposan az ellenkező sarokba lőtt, 2:0!

Bővebben …

* * *

1962. október 14., Budapest, Népstadion, JUGOSZLÁVIA IFJ. – MAGYARORSZÁG IFJ. 3:0 (2:0) (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Pilcsuk (Ú. Dózsa) — Kárpáti (Ú. Dózsa), Vellai (Csepel), Szabó (Székesfehérvár) — Losonczi (Csepel), Lutz (Ú. Dózsa) — Tóth (Győri Szerszám), Major (MTK), Varga Z. (FTC), Rátkai (FTC), Zámbó (Ú. Dózsa)
Csere: Bulyovszki (Postás), Iszak (Haladás), Józsa (K. Lombik)

* * *

1962. október 14., Banja Luka, JUGOSZLÁVIA “U” – MAGYARORSZÁG “U” 2:1 (0:1) (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
vezette: Cahun (jugoszláv)
Góllövők: Laczkó II.
Magyarország: Szarka (Haladás) — Káposzta (Ú. Dózsa), Marosi (Bp. Honvéd), Sándor (SBTC) — Soós (Komló), Laczkó II. (Tatabánya) — Kalmár (Csepel), Laczkó (MTK), Menczel (SBTC), Kuharszky (Ú. Dózsa), Tóth (Haladás)
Csere: Nagykaposi (DVSC)

* * *

1962. október 14., Nis, MAGYARORSZÁG “B” – JUGOSZLÁVIA “B” 2:1 (0:1) (“B” válogatottak mérkőzése)
vezette: Varnedikis (görög)
Góllövők: Nógrádi, Brincsics (öngól)
Magyarország: Gelei (Tatabánya) — Novák (FTC), Kürtösi (SZEAC), Szepesi (Tatabánya) — Perecsi (Bp. Honvéd), Palotai (Győr) — Molnár II (Haladás), Nógrádi (Bp. Honvéd), Bödör (MTK), Komora (Bp. Honvéd), Szimcsák (MTK)
Csere: Nemes (SZEAC), Jenei (MTK)

* * *

1962. október 14., Budapest, Népstadion, JUGOSZLÁVIA – MAGYARORSZÁG 1:0 (0:0)
vezette: Seipelt (osztrák)
Magyarország: Grosics (Tatabánya) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sóvári (Ú. Dózsa) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Bene (Ú. Dózsa), Göröcs (Ú. Dózsa), Machos (Vasas), Rákosi (FTC), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Grosics h. Szentmihályi (Vasas), Rákosi h. Farkas (Vasas)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Tí­z perccel fél 3 előtt vonult pályára a két csapat. Szokatlanul nagyszámú fényképész várta a játékosokat a pálya közepén. Ez nyilván a búcsúzó Grosics szereplésének is szólt. A két együttest viharos taps fogadta. Az MLSZ részéről Terpitkó András dr. az MLSZ elnökhelyettese búcsúztatta Grosics Gyulát és egy gyönyörű virágcsokrot nyújtott át a sok dicsőséges csatát végigküzdött magyar kapusnak. Játékostársai és a játékvezetők is melegen gratuláltak Grosics Gyulának. A kedves ünnepség után, a közönség szűnni nem akaró tapsvihara közben állt be Grosics a magyar csapat kapujába.
Jugoszláv támadásokkal indult a mérkőzés. Az 1 perc végén a kiugró Galics elől Grosics biztos kézzel csí­pte el a labdát. A 4. percben Radakovics lövése zúgott a jobb kapufa mellé. Utána Grosics átadta a helyét Szentmihályinak. A levonuló kapust még egyszer forrón megtapsolta a Népstadion közönsége.

Több taps ezután már nem volt a Népstadionban. A magyar csapat elveszí­tette a jugoszlávokkal szembeni háromévtizedes veretlenségét…

Bővebben …

* * *

1962. október 27., Linz, FELSŐ-AUSZTRIA – MAGYARORSZÁG “U” 0:0 (Utánpótlás válogatott mérkőzése)
Magyarország: Szarka (Haladás) — Káposzta (Ú. Dózsa), Marosi (Bp. Honvéd), Sándor (SBTC) — Soós (Komló), Laczkó (Tatabánya) — Kékesi (Vasas), Laczkó (MTK), Menczel (SBTC), Kuharszky (Ú. Dózsa), Kalmár (Csepel)
Csere: Szuromi (Dorog)

* * *

1962. október 27., Bécs, MAGYARORSZÁG “B” – AUSZTRIA “B” 4:1 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Komora, Molnár, Novák, Pál II.
Magyarország: Gelei (Tatabánya) — Novák (FTC), Danszki (MTK), Szepesi (Tatabánya) — Perecsi (Bp. Honvéd), Palotai (Győr) — Molnár (Haladás), Nógrádi (Bp. Honvéd), Bödör (MTK), Komora (Bp. Honvéd), Pál II (Vasas)
Csere: Farkas (Vasas)

* * *

1962. október 28., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG IFJ. – AUSZTRIA IFJ. 3:0 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Tóth, Varga Z., Lutz
Magyarország: Bulyovszki (Postás) — Vellai (Csepel), Urbankovics (), Szabó (Székesfehérvár) — Kárpáti (Ú. Dózsa), Lutz (Ú. Dózsa) — Tóth (Győri Szerszám), Rónai (Komló), Varga Z. (FTC), Major (MTK), Rátkai (FTC)
Csere: Gregor (Előre), Orbán (EVTK), Fónyad ()

* * *

1962. október 28., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – AUSZTRIA 2:0 (1:0)
vezette: Kandlbinder (NSZK)
Góllövők: Göröcs, Sándor
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sóvári (Ú. Dózsa) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A 106. magyar—osztrák találkozó első gólja a 23. percben született meg:

A félvonalnál Göröcs és Albert játszott össze, Albert a nagyszerű ütemben előre futó Göröcs elé játszott. Göröcs remekül vette át a labdát, megugrott jobbról, mintegy 18 m-ről, élesen lőtt, s a labda a kiugró, majd vetődő Szanwald kezét érintve a jobb alsó sarokban kötött ki.

Ezután Sóvári mentette meg a magyar kaput a góltól, majd Mészöly Kálmán ügyes közbelépéseit tapsolták a nézők. A végeredményt az utolsó percben ez a Sándor gól állí­totta be:

Albert a jobbszélső helyéről ügyes cselekkel verekedte be magát az ötösre, onnan visszajátszott Sándornak, aki a kapu közepébe vágta, 2:0!

Bővebben …

* * *

1962. november 7., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – WALES 3:1 (2:1) (Nemzetek Európa Kupája selejtező)
vezette: Kowal (lengyel)
Góllövők: Albert, Tichy, Sándor
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sóvári (Ú. Dózsa) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A 6. percben mintaszerű támadás végén ért el gólt a magyar együttes: Göröcs nagyszerűen vett át egy labdát, amelyet kitett Sándornak, a jobbszélső az alapvonalról keresztlabdát adott a baloldalra Tichynek, aki egyből hátraadta a befutó Albertnak és a középcsatár mintegy 16 m-ről félmagasan küldte a labdát a kapu közepébe, 1:0!

2:1-es félidei vezetésünk után ragyogóan kezdődött a második játékrész is:

A 48. percben nagy taps fogadta a harmadik gólunkat, amely ragyogó Sándor alakí­tás után született. Tichy labdájával Sándor cselezte át magát, a 16-os sarkánál lerázta magáról védőjét és az ötös sarkáról küldött lapos lövése nyomán a meglepett Millington lába között szállt a labda a kapu jobb sarkába.
A magyar válogatott a szí­nvonalas, érdekes, igen nagyiramú mérkőzésen az utóbbi évek egyik legjobb csapatjátékával végülis biztosan győzött, s megérdemelte azt a vastapsot, amelyet a mérkőzés után kapott.

Bővebben …

* * *

1962. november 10., Budapest, Hungária krt., FRANCIAORSZÁG “B” – MAGYARORSZÁG “B” 2:1 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Bödör
Magyarország: Ilku (Dorog) — Jenei (MTK), Danszki (MTK), Szepesi (Tatabánya) — Perecsi (Bp. Honvéd), Palotai (Győr) — Molnár
(Haladás), Bödör (MTK), Bene (Ú. Dózsa), Komora (Bp. Honvéd), Pál II (Vasas)
Csere: Soós (Komló)

* * *

1962. november 11., Párizs, Colombes stadion, MAGYARORSZÁG – FRANCIAORSZÁG 3:2 (2:1)
vezette: Gardeazabal (spanyol)
Góllövők: Tichy(2), Rákosi
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sóvári (Ú. Dózsa) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (MTK) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Tichy (Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Albert helyett Rákosi (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A 80. percben fergeteges támadást vezetett együttesünk, a hazaiak csak szabálytalanság árán tudtak akasztani. A szabadrúgást Solymosi í­velte a kapu szájába. Bemard először kitolta a labdát. Óriási tömörülés keletkezett a gólvonal előtt, csak azt lehetett látni a sok láb között, hogy Tichy lába éri először a labdát és róla az a gólvonalon túlra csúszott. Játékosaink magasba tartották a kezüket, a közelben tartózkodó Gardeazabal játékvezető pedig határozottan mutatott középre, jelezvén, hogy a labda túl jutott a gólvonalon.

A 24. percben Albert izomhúzódást szenvedett és le kellet cserélni, Rákosi állt a helyére.

Rákosi Gyula ismét kétkompresszoros motor munkabí­rásával száguldozott a pályán. Lőtt egy nagyon okos gólt és olykor még Kopát is sikerrel “radí­rozgatta”.

Bővebben …

* * *

1962. november 17., Radom, MAGYARORSZÁG IFJ. – LENGYELORSZÁG IFJ. 1:1 (UEFA Torna selejtező – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kalocsai
Magyarország: Géczi (FTC) — Szabó (Székesfehérvár), Vellai (Csepel), Kreidl (Váci Vasas) — Kárpáti (Ú. Dózsa), Lutz (Ú. Dózsa) — Rónai (Komló), Kalocsai (Ú. Dózsa), Varga Z. (FTC), Tóth (Győri Szerszám), Rátkai (FTC)

Nehéz körülmények között ví­vta első UEFA selejtező mérkőzését a magyar ifjúsági válogatott. A kellemetlen hideg idő, az erős szél s a nemzetközi mérkőzésekre alkalmatlan, göröngyös talajú pálya kedvezőtlenül befolyásolta a magyar fiatalok játékát. A mindvégig sportszerű keretek között lezajlott mérkőzésen a kulturált támadójátékot játszó magyar ifjúsági válogatott győzelmet érdemelt volna.

* * *

1962. december 2., Budapest, Megyeri út, MAGYARORSZÁG IFJ. – LENGYELORSZÁG IFJ. 2:1 (UEFA Torna selejtező – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Rónai(2)
Magyarország: Géczi (FTC) — Biró (Budai Spartacus), Vellai (Csepel), Kreidl (Váci Vasas) — Kárpáti (Ú. Dózsa), Lutz (Ú. Dózsa) — Rónai (Komló), Kalocsai (Ú. Dózsa), Varga Z. (FTC), Tóth (Győri Szerszám), Rátkai (FTC)

Győzött a magyar ifjúsági válogatott, de ez a győzelem keservesen született meg. Hoffer József szövetségi kapitánynak legalább olyan nehéz dolga volt a kispadon, mint fiainak a zöld gyepen.
— A tét nagyon idegessé tette a magyar játékosokat, s az első félidőben rengeteget kapkodtak, hibáztak — mondta. Az első negyven percben csak árnyékuk voltak önmaguknak. A második félidőben már leghiggadtak, s olykor í­zelí­tőt adtak igazi képességeikből. Vannak tehát javí­tani valók a csapaton, de még idő is akad bőven márciusig, az UEFA tornáig.

(Rejtő László, Lukács László és Szepesi György í­rásainak valamint Nagy Béla adatgyűjtésének felhasználásával)

6 hozzászólás a(z) 1962 – Albert, a VB gólkirálya bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ