1967 – Az Aranylabda éve

031-2-PZ_FA_C_0070-1

Szűcs Lajos

1967. március 15., Diósgyőr, MAGYARORSZÁG IFJ. – CSEHSZLOVÁKIA IFJ. 2:0 (UEFA Torna selejtező – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kozma, Branikovits
Magyarország: Lévay (Bp. Honvéd) — Komáromi (Bp. Épí­tők), Salamon (DVTK), Molnár (Komárom) — Dávid (Szeged Móraváros), Horváth (Bp. Spartacus) — Bencze (Tatabánya), Dunai E. (Ú. Dózsa), Kozma (SZEAC), Branikovits (FTC), Kovács F. (Vasas)

* * *

1967. március 22., Algí­r, BUDAPEST – ALGÉRIA 1:0 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövők: Farkas
Magyarország: Gelei (Tatabánya) — Bakos (Vasas), Mészöly (Vasas), Szűcs (FTC), Juhos (Tatabánya) — Varga (FTC), Rákosi (FTC) — Molnár (Vasas), Puskás (Vasas), Albert (FTC), Farkas (Vasas)

* * *

1967. március 23., Algí­r, BUDAPEST – ATLETICO MADRID 4:2 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövők: Mészöly, Albert, Molnár, Farkas
Magyarország: Tamás (DVTK) — Bakos (Vasas), Mészöly (Vasas), Szűcs (FTC), Juhos (Tatabánya) — Varga (FTC), Rákosi (FTC) — Molnár (Vasas), Albert (FTC), Farkas (Vasas), Korsós (Vasas)

A spanyolok szerezték meg a vezetést, de aztán a mieink következtek. A 27. percben sikerült az egyenlí­tés. Mészöly vitte fel a labdát, a bal szélen futó Korsóshoz továbbí­tott, aki azután jól í­velt be, és a felfutó Mészöly ragyogó gólt fejelt. A 29. percben Varga a felezővonal tájáról szöktette Albertot. A magyar csatár három játékost is kicselezett és a 16-os- ról a jobb alsó sarokba lőtte a labdát, 2:1. A mérkőzés végig jóiramú, küzdelmes volt és kifejezetten szí­nvonalas. A mi csapatunk végig lényegesen többet támadott és főleg szünet utáni teljesí­tményével biztosan nyert és ezzel a torna győztese lett.

* * *

1967. március 26., Prága, MAGYARORSZÁG IFJ. – CSEHSZLOVÁKIA IFJ. 3:0 (UEFA Torna selejtező – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kozma, Branikovits, Bencze
Magyarország: Lévay (Bp. Honvéd) — Komáromi (Épí­tők), Salamon (DVTK), Molnár (Komárom)— Horváth (Spartacus), Simon (Ú. Dózsa)— Bencze (Tatabánya), Dunai E. (Ú. Dózsa), Kozma (SZEAC), Branikovits (FTC), Tóth A. (Ú. Dózsa)

Játékosaink a diósgyőri 2:0 után a prágai visszavágón — 15 ezer lelkes szurkoló hangorkánja közepette — sem veszí­tették el szí­vüket, lelkesedésüket. És nem csak ezzel, hanem nagyobb technikai képzettségükkel, taktikai felkészültségükkel, állóképességükkel 3:0 arányú biztos győzelmet arattak. Ezzel biztosí­tották helyüket a törökországi UEFA torna 16 együttese között.

* * *

1967. április 6., Pozsony, BRATISLAVA – MAGYAR VÁLOGATOTT 1:0
Magyarország: Tamás (DVTK) — Káposzta (Ú. Dózsa), Mészöly (Vasas), Szűcs (FTC) — Ihász (Vasas) — Varga (FTC), Göröcs (Ú. Dózsa) — Rákosi (FTC), Molnár (Vasas), Bene (Ú. Dózsa), Farkas (Vasas)
Csere: Mathesz (Vasas), Zámbó (Ú. Dózsa)

* * *

1967. április 12., St. Etienne, ST. ETIENNE – MAGYAR VÁLOGATOTT 1:4
Góllövők:
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. április 23., Belgrád, JUGOSZLÁVIA “U” – MAGYARORSZÁG “U” 0:0 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Bicskei (Bp. Honvéd) — Szalai (SBTC), Páncsics (FTC), Nyí­rő (Ú. Dózsa) — Gál (DVTK), Juhász (FTC) — Török (MTK), Fazekas (Ú. Dózsa), Szurgent (DVTK), Németh M. (SBTC), Pusztai (SZEAC)
Csere: Borsányi (Dunaújváros), Básti (SBTC), Sárközi (Eger)

* * *

1967. április 22., Újvidék, VOJVODINA – MAGYARORSZÁG “B” 1:1 (“B” válogatott mérkőzése)
Góllövők:
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. április 23., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG IFJ. – JUGOSZLÁVIA IFJ. 2:1 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kovács, Kozma
Magyarország: Lévay (Bp. Honvéd) — Komáromi (Épí­tők), Salamon (DVTK), Molnár (Komárom) — Dávid (Móraváros), Horváth (Bp. Spartacus) — Bencze (Tatabánya), Dunai E. (Ú. Dózsa), Kozma (SZEAC), Vámos (MTK), Kovács F. (Vasas)
Csere: Simon (Ú. Dózsa), Mezei (FTC)

* * *

1967. április 23., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – JUGOSZLÁVIA 1:0 (1:0)
vezette: Helies (francia)
Góllövők: Bene
Magyarország: Tamás (DVTK) — Káposzta (Ú. Dózsa), Mészöly (Vasas), Ihász (Vasas) — Varga (FTC), Szűcs (FTC) — Molnár (Vasas), Bene (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Farkas (Vasas), Rákosi (FTC)
Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

A mérkőzés egyetlen góljának története:

a 24. percben Albert középen hozta fel a labdát, amikor a 16-os közelébe ért Lamza ellökte. Felállt a sorfal. Bene futott a szabadrúgásnak és óriási erővel a bal felső sarokba küldte a labdát. A kapus meg sem tudott mozdulni …

„Olyan volt ez a találkozó, mint egy vérbeli kupamérkőzés” — mondta a győzelmet jelentő gól szerzője, Bene Ferenc a mérkőzés után.

Igazát alátámasztja az a tény is, hogy ritkán látható nagyszerű összecsapásnak volt szemtanúja a Népstadion közönsége. Két újoncot avatott a magyar válogatott, a Ferencvárosból, Szűcs Lajost és a DVTK kapusát, Tamás Gyulát. Mindketten nagyszerűen helytálltak. A lapok Albert, Mészöly, Bene és Szűcs játékát dicsérték.

Bővebben …

* * *

1967. május 5., Isztambul, MAGYARORSZÁG IFJ. – AUSZTRIA IFJ. 3:0 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kozma(2), Simon
Magyarország: Lévay (Bp. Honvéd) — Komáromi (Épí­tők), Dávid (Móraváros), Horváth (Spartaus) — Molnár (Komárom), Dunai E. (Ú. Dózsa) — Simon (Ú. Dózsa), Bencze (Tatabánya), Mezei (FTC), Kozma (SZEAC), Tóth A. (Ú. Dózsa)

* * *

1967. május 7., Bursa, MAGYARORSZÁG IFJ. – FRANCIAORSZÁG IFJ. 2:0 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kozma(2)
Magyarország: Lévay (Bp. Honvéd) — Komáromi (Épí­tők), Salamon (DVTK), Molnár (Komárom) — Dávid (Móraváros), Horváth (Spartacus) — Bencze (Tatabánya), Dunai E. (Ú. Dózsa), Kozma (SZEAC), Müller (III. ker.), Kovács F. (Vasas)

* * *

1967. május 9., Isztambul, NSZK IFJ. – MAGYARORSZÁG IFJ. 3:1 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Horváth
Magyarország: Lévay (Bp. Honvéd) — Komáromi (Épí­tők), Salamon (DVTK), Molnár (Komárom) — Dávid (Móraváros), Horváth (Spartacus) — Bencze (Tatabánya), Dunai E. (Ú. Dózsa), Kozma (SZEAC), Müller (III. ker.), Kovács F. (Vasas)

Két győzelem után bizakodva vártuk az NSZK elleni mérkőzést, amelyen azonban jött a hideg zuhany. 1:0-s vezetés után 3:1-es vereség (a svéd játékvezető „segí­tségével”, aki nem létező dancs miatt í­télt 11-est). S utána a franciák 6:1-es győzelme az osztrákok ellen, ami azért érdekes, mert a franciáknak pontosan öt gól különbségű győzelemre volt szükségük a csoportelsőséghez. Az osztrákoknak — józan számí­tás szerint — biztonságosan kellett volna védekezniük, hogy minél kevesebb gólt kapjanak, ehelyett „büszkén” támadtak, ilyenkor csak 2—3 védőt hagytak hátul. S természetes, hogy a gallok ellentámadásai rendre góllal végződtek, í­gy aztán a franciák szerezték meg a csoportelsőséget, egyetlenegy gól különbséggel.

* * *

1967. május 10., Budapest, MAGYARORSZÁG “U” – KUBA A-VÁLOGATOTT 5:4 (Utánpótlás válogatott mérkőzése)
Góllövők:
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. május 10., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – HOLLANDIA 2:1 (2:0) (EB selejtező)
vezette: Maier (osztrák)
Góllövők: Mészöly, Farkas
Magyarország: Tamás (DVTK) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Szűcs (FTC), Ihász (Vasas) — Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Rákosi (FTC) — Molnár (Vasas), Bene (Ú. Dózsa), Farkas (Vasas)
Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

Jobb első félidei játékával megérdemelten győzött a magyar válogatott. A két gól is ekkor esett. A 7. percben Mészöly tizenegyesből szerezte meg a vezetést, majd a 38. percben a szemfüles Farkas közelről talált a kapuba. A csatársor legjobbja ezúttal Molnár volt, aki gyorsan, ellenállhatatlanul cselezett és beadásai is nagyszerűen sikerültek. A pályafutása csúcsán lévő Albertról ezúttal is felsőfokon í­rtak: “A két 16-os között mindenütt megfordult. Fedezetnek dicséretére váló módon szerelt és nagyszerű csatárként tört előre a labdákkal, s az esetek többségében olyan simán, olyan könnyedén, mint ahogy a kés hatol a vajba. A mezőny kiemelkedően legjobb játékosa volt.”

Bővebben …

* * *

1967. május 22., Usti Nad, UNION LIBEREC – MAGYARORSZÁG “U” 1:3 (Utánpótlás válogatott mérkőzése)
Góllövők:
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. május 23., Liberec, SLOVAN LIBEREC – MAGYARORSZÁG “B” 0:2 (“B” válogatott mérkőzése)
Góllövők:
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. május 24., Kralove, SPARTAK HRADEC KRALOVE – MAGYARORSZÁG “U” 1:4 (Utánpótlás válogatott mérkőzése)
Góllövők:
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. május 24., Koppenhága, MAGYARORSZÁG – DÁNIA 2:0 (1:0) (EB selejtező)
vezette: Goow (walesi)
Góllövők: Albert, Bene
Magyarország: Tamás (DVTK) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Ihász (Vasas) — Nagy (MTK), Szűcs (FTC) — Molnár (Vasas), Bene (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Farkas (Vasas), Rákosi (FTC)
Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

A 13:0-s idegenbeli szögletarány ellenére is csak nehezen győzött a mérsékelt teljesí­tményt nyújtó válogatott. Mindkét kapunál sok helyzet maradt kihasználatlanul, a dánok pedig még egy lesgólt is rúgtak. A közönség természetesen reklamálta a játékvezető í­téletét, sőt egy szurkoló átmászva a kerí­tésen, a bí­róhoz ment a játéktérre, hogy „magyarázatot” kérjen …

A mérkőzés után a dán lapok elragadtatással beszéltek Albert Flóriánról, aki a mezőny legjobbja volt, s nemcsak hogy gólt szerzett, hanem ötletes cseleivel bámulatba ejtette a nézőket. Kijutott a dicséretből Mészölynek, Tamásnak és az örökmozgó Rákosi Gyulának is.

Bővebben …

* * *

1967. május 25., Prága, CSEHSZLOVÁKIA OLIMPIAI VÁLOGATOTT – MAGYARORSZÁG “B” 0:0 (“B” válogatott mérkőzése)
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. május 31., Újverbász, VAJDASÁG VÁLOGATOTT –  MAGYARORSZÁG “U” 4:2 (Utánpótlás válogatott mérkőzése)
Góllövők:
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. május 31., Szabadka, SZABADKA VÁLOGATOTT – MAGYARORSZÁG “B” 6:1 (“B” válogatott mérkőzése)
Góllövők:
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. június 21., Valenciennes, VALENCIENNES – MAGYAR VÁLOGATOTT 0:5
Góllövők: Bene(3), Göröcs, Ihász
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. július 15., Budapest, MAGYARORSZÁG IFJ. – BELGRÁD 3:1 (Ifjúsági válogatott mérkőzése)
Góllövők:
Magyarország:
Csere:
(BLSZ-válogatott játszott)

* * *

1967. augusztus 16., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG “U” – ALGÉRIA “B” 7:0 (Utánpótlás válogatott mérkőzése)
Góllövők: Fazekas(3), Kozma(2), Török, Nyí­rő
Magyarország: Bicskei (Bp. Honvéd) — Várhelyi III (SZEAC), Gál (DVTK), Horváth (FTC) — Vellai (Csepel), Konrád (Pécs) — Sárközi (Eger), Fazekas (Ú. Dózsa), Kozma (SZEAC), Somogyi (Győr), Vidáts (Vasas)
Csere: Rothermel (Tatabánya), Török (MTK), Nyí­rő (Ú. Dózsa)

* * *

1967. augusztus 16., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG “B” – ALGÉRIA “A”-VÁLOGATOTT 9:2 (“B” válogatott mérkőzése)
Góllövők: Puskás(4), Dunai II.(2), Szurgent, Varsányi, Szőke
Magyarország: Géczi (FTC) — Bakos (Vasas), Laczkó (Tatabánya), Páncsics (FTC) — Juhász (FTC), Fister (Vasas) — Szőke (FTC), Puskás (Vasas), Szurgent (DVTK), Dunai II. (Ú. Dózsa), Katona (FTC)
Csere: Hernádi (Pécs), Juhos (Tatabánya), Kenderesi (Vasas), Noskó (Ú. Dózsa), Varsányi (Győr)

* * *

1967. augusztus 29., Szófia, MAGYARORSZÁG IFJ. – KUBA IFJ. 0:0 (ORT – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. augusztus 31., Szófia, BULGÁRIA IFJ. –  MAGYARORSZÁG IFJ. 4:2 (ORT – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők:
Magyarország: Mészáros () – Szebeni (), Nagy (), Vágó () – Pál (), Pozsgai () – Radics (), Tóth B. (), Kiss T. (), Tihanyi (), Ladinszky ()
Csere: Szikinger (), Gergely (), Barna ()

* * *

1967. szeptember 1., Szófia, MAGYARORSZÁG IFJ. – NDK IFJ. 5:2 (ORT – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Radics (2), Kiss T., Tihanyi, Moles (öngól)
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. szeptember 3., Szófia, MAGYARORSZÁG IFJ. – CSEHSZLOVÁKIA IFJ. 1:0 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Radics
Magyarország: Szikinger () – Szebeni (), Nagy (), Vágó () – Pál (), Pozsgai () – Radics (), Gergely (), Kiss T. (), Tihanyi (), Ladinszky ()
Csere: Knapik (), Barna ()

* * *

1967. szeptember 6., Bécs, Prater stadion, MAGYARORSZÁG IFJ. – AUSZTRIA IFJ. 3:1 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kozma(2), Dunai E.
Magyarország: Lévay (Bp. Honvéd) — Megyesi (FTC), Horváth (Bp. Spartacus), Molnár (Komárom) — Dávid (Móravásár), Müller (III. ker.) — Bencze (Tatabánya), Dunai E. (Ú. Dózsa), Kozma (SZEAC), Branikovits (FTC), Kovács F. (Vasas)
Csere: Mezei (FTC), Simon (III. ker.)

* * *

1967. szeptember 6., Győr, MAGYARORSZÁG “U” – AUSZTRIA “U” 2:1 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Fazekas, Németh
Magyarország: Bicskei (Bp. Honvéd) – Várhelyi III. (SZEAC), Gál (DVTK), Horváth (FTC) – Vellai (Csepel), Konrád (Pécsi Dózsa) – Pusztai (SZEAC), Sárközi (Egri Dózsa), Fazekas (Ú. Dózsa), Somogyi (Győr), Nyí­rő (Ú. Dózsa)
Csere: Formaggini (Dunaújváros), Németh (SBTC)

* * *

1967. szeptember 6., Klagenfurt, MAGYARORSZÁG “B” – KARINTHIA 3:0 (“B” válogatott mérkőzése)
Góllövők: Szőke, Puskás, Dunai II.
Magyarország: Géczi (FTC) – Bakos (Vasas), Solymosi (Ú. Dózsa), Kovács (Tatabánya) – Juhász (FTC), Laczkó (Tatabánya) – Szőke (FTC), Puskás (Vasas), Szurgent (DVTK), Dunai II. (Ú. Dózsa), Katona (FTC)
Csere: Fister (Vasas), Varsányi (Győri Vasas ETO), Zámbó (Ú. Dózsa)

* * *

1967. szeptember 6., Bécs, Prater stadion, MAGYARORSZÁG – AUSZTRIA 3:1 (1:0)
vezette: Huber (svájci)
Góllövők: Bene, Farkas, Varga
Magyarország: Tamás (DVTK) — Káposzta (Ú. Dózsa), Mátrai (FTC), Ihász (Vasas) — Mathesz (Vasas), Szűcs (FTC) — Bene (Ú. Dózsa), Varga (FTC), Albert (FTC), Farkas (Vasas), Rákosi (FTC)
Csere: Mathesz h. Göröcs (Ú. Dózsa)
Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

Az első félidőben a kapuralövés aránya 22:6 volt, a mieink javára! Szünet után a 47. percben rúgott magyar gól méginkább megnyugtatta játékosainkat. Ez a gól is bizonyí­totta tapasztalt csatáraink higgadtságát, leleményességét. Albert mesterien kiugratta Farkast, aki villámgyorsan száguldott az osztrák kapu felé, s olyan helyzetet teremtett magának, hogy már csak azt kellett eldöntenie, hogy melyik sarokba helyezze a labdát. 2:0 után a Göröcs hatására még jobban feljavult csatárjátékunkkal szemben sokszor szinte tehetetlenül vergődtek, s már-már teljes összeroppanás fenyegette az osztrákokat. Amikor Hoff 11-esét Tamás kivédte, sok osztrák szurkoló elhagyta a nézőteret …

A magyar csapatból különösen a bajnokságban is hétről hétre kirobbanó formában játszó ferencvárosi játékosok emelkedtek ki. A bécsi lapok nem is felejtették el megjegyezni; ahol olyan játékosok játszanak a csatársorban, mint Varga, Albert és Rákosi, azok ellen nem szégyen a vereség.

Bővebben …

* * *

1967. szeptember 13., Várpalota, MAGYARORSZÁG “B” – JUGOSZLÁVIA “B” 3:0 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Juhász(2), Puskás
Magyarország: Géczi (FTC) – Bakos (Vasas), Solymosi (Ú. Dózsa), Juhos (Tatabánya) – Juhász (FTC), Laczkó (Tatabánya) – Szőke (FTC), Puskás (Vasas), Szurgent (DVTK), Kalmár (Csepel), Katona (FTC)
Csere: Szentmihályi (Vasas), Gál (DVTK), Fister (Vasas), Korsós (Vasas)

1:0-s magyar vezetésnél a játékvezető kiállí­totta az egyik durván játszó jugoszláv labdarúgót. Szünetben azonban a magyar csapat vezetői hozzájárultak ahhoz, hogy a kiállí­tott játékos helyett más álljon be …

* * *

1967. szeptember 13., Marseille, OLIMPIQUE MARSEILLE – BUDAPEST 0:1 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövők: Albert
Magyarország: Tamás (DVTK) – Káposzta (Ú. Dózsa), Mátrai (FTC), Ihász (Vasas), Páncsics (FTC) – Göröcs (Ú. Dózsa), Varga (FTC) – Bene (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Farkas (Vasas), Rákosi (FTC)
Csere: Dunai II. (Ú. Dózsa)

A 38. percben esett a mérkőzés egyetlen, a győzelmünket jelentő gólja. Albert kiperdí­tette a labdát Benének, a jobbszélső ügyesen visszajátszotta és a középcsatár két védőt, majd Escalet is kicselezve gurí­tott az üres kapuba. Szép megoldás volt, és Albert gondoskodott még egy-két ilyen látványos jelenetről. Ismét a mezőny legjobbja volt, aki feltartóztathatatlanul száguldozott a pályán „brazil” formában játszott, nagy közönségsikert aratott.

* * *

1967. szeptember 23., Weimar, NDK “U” – MAGYARORSZÁG “U” 1:1 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kozma
Magyarország: Bicskei (Bp. Honvéd) — Formaggini (Dunaújváros), Gál (DVTK), Nyí­rő (Ú. Dózsa) — Horváth F. (Tatabánya), Noskó (Ú. Dózsa) — Pusztai (SZEAC), Tóth Gy. (Bp. Honvéd), Fazekas (Ú. Dózsa), Sárközi (Eger), Kozma (SZEAC)
Csere: Bérczesi (Komló), Kiss (DVTK)

* * *

1967. szeptember 26., Eisenach, NDK “B” – MAGYARORSZÁG “B” 2:1 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Dunai II.
Magyarország: Géczi (FTC) — Bakos (Vasas), Solymosi (Ú. Dózsa), Juhos (Tatabánya) — Juhász (FTC), Laczkó (Tatabánya) — Szőke (FTC), Dunai (Ú. Dózsa), Puskás (Vasas), Korsós (Vasas), Katona (FTC)
Csere: Kalmár (Csepel), Fister (Vasas)

* * *

1967. szeptember 27., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG IFJ. – NDK IFJ. 4:1 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Radics(2), Ladinszki, Kovács
Magyarország: Veréb (MVSC) — Vágó (Cegléd), Nagy L. (Ú. Dózsa), Maurer (Pécs) — Pozsgai (Győr), Pál (Szolnoki MTE) — Radics (Vasas), Kiss (Spartacus), Branikovits (FTC), Ladinszki (Tűzoltó Dózsa), Kovács F. (Vasas)
Csere: Szebeni (Csongrád)

* * *

1967. szeptember 27., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – NDK 3:1 (1:0) (EB selejtező)
vezette: Bahramov (szovjet)
Góllövők: Farkas(3)
Magyarország: Tamás (DVTK) — Káposzta (Ú. Dózsa), Mátrai (FTC), Ihász (Vasas) — Göröcs (Ú. Dózsa), Szűcs (FTC) — Bene (Ú. Dózsa), Varga (FTC), Albert (FTC), Farkas (Vasas), Rákosi (FTC)
Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

Szünet után öt perc alatt eldőlt a mérkőzés. Farkas második gólja mintha „kiütötte” volna az ellenfelet. Elszállt belőlük az erő. A magyarok azonnal rácsaptak a megtántorodó ellenfélre. Varga nagyszerű cselek után pontos átadással előkészí­tette, Farkas pedig hidegvérűen befejezte a győzelmüket, s ezzel a továbbjutásunkat bebiztosí­tó akciót. Az utolsó öt percben a hatalmas közönség lelkes tapssal jutalmazta fiainkat, akik okos, helyenként szép játékkal, imponáló magabiztossággal tették fel a pontot az i-re — elsőként biztosí­tották az Európa-bajnokság nyolcas mezőnyébe kerülésünket.

Ezúttal Farkas volt a mezőny legjobbja. Remekül játszott, rendkí­vül robbanékony, lendületes volt és minden idegszálával kapura tört, mesteri gólokat

Utoljára, 81. alkalommal öltötte magára a cí­meres mezt Mátrai Sándor.

Bővebben …

* * *

1967. október 7., Budapest, Hungária krt., MAGYARORSZÁG IFJ. – ROMÁNIA IFJ. 2:1 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Branikovits(2)
Magyarország: Szikinger (FTC) — Zarka (Ápr. 4. Vasas), Nagy F. (Ú. Dózsa), Légrádi (Csepel) — Pozsgai (Győr), Szigeti (Miskolc) — Radics (Vasas), Palicskó (MTK), Branikovits (FTC), Nagy L. (Ú. Dózsa), Kovács F. (Vasas)
Csere: Kolár (Ú. Dózsa), Dobos (Pécsi B.)

* * *

1967. október 7., Budapest, Népstadion, BUDAPEST – BUKAREST 6:0 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövők: Albert(3), Farkas, Mathesz, Varga
Magyarország: Tamás (DVTK) – Káposzta (Ú. Dózsa), Mátrai (FTC), Páncsics (FTC), Ihász (Vasas) – Mathesz (Vasas), Rákosi (FTC) – Bene (Ú. Dózsa), Varga (FTC), Albert (FTC), Farkas (Vasas)
Csere: Mátrai h. Juhász (FTC)

Válogatott csapatunk ezúttal Budapest néven, a románok ellen folytatta egy év óta tartó nagyszerű győzelmi sorozatát. Akik kint voltak a Népstadionban sokat tapsolhattak nemcsak a nagyarányú győzelemnek, hanem a mieink időnkénti rendkí­vül szellemes, ötletes, sziporkázó támadójátékának is.
A közönség lelkesen tapsolt a féltucat gólnak, de bosszankodott is, mert jó néhány nagy gólhelyzet maradt kihasználatlanul. Varga, Rákosi,
Albert és Bene akár kétszámjegyűre is növelhette volna a gólok számát.

Siclovan, a román labdarúgó szövetség főtitkára: — A magyar csapat kitűnően játszott, nagyszerűen szőtte támadásait. Nem értük el a budapesti csapat szí­nvonalát.

Mátrai Sándor: — Nagy kár, hogy ez a mérkőzés nem számí­tott országok közötti találkozónak, mert í­gy egy válogatottságtól — társaimmal együtt — elestem …

* * *

1967. október 7., Temesvár, ROMÁNIA “B” – MAGYARORSZÁG “B” 3:1 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: D. Nicolae (öngól)
Magyarország: Szentmihályi (Ú. Dózsa) – Keglovich (Győri Vasas ETO), Orbán (Győri Vasas ETO), Juhos (Tatabánya) – Laczkó (Tatabánya), Bánkuti (Salgótarján) – Szabó (Tatabánya), Varsányi (Győri Vasas ETO), Szurgent (DVTK), Dunai II. (Ú. Dózsa), Sikora (DVTK)
Csere: Kalmár (Csepel), Kiss (Győri Vasas ETO)

* * *

1967. október 8., Bukarest, ROMÁNIA “U” – MAGYARORSZÁG “U” 3:0 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Bicskei (Bp. Honvéd) — Formaggini (Dunaújváros), Gál (DVTK), Horváth L. (FTC) — Horváth F. (Tatabánya), Konrád (Pécs) — Pusztai (SZEAC), Fazekas (Ú. Dózsa), Kozma (SZEAC), Noskó (Ú. Dózsa), Somogyi (Győr)
Csere: Dunai III. (Ú. Dózsa), Bérczesi (Komló)

* * *

1967. október 18., Eszék, JUGOSZLÁVIA “B” – MAGYARORSZÁG “B” 6:0 (“B” válogatottak mérkőzése)
Magyarország: Szentmihályi (Ú. Dózsa) — Novák (FTC), Solymosi (Ú. Dózsa), Páncsics (FTC) — Laczkó (Tatabánya), Bánkúti (SBTC) — Szőke (FTC), Kocsis (Bp. Honvéd), Kalmár (Csepel), Dunai II (Ú. Dózsa), Sikora (DVTK)
Csere: Fister (Vasas), Zámbó (Ú. Dózsa)

* * *

1967. október 28., Debrecen, MAGYARORSZÁG “B” – NDK “B” 2:1 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Varsányi, Novák
Magyarország: Fatér (Csepel) — Keglovich (Győr), Molnár (Csepel), Novák (FTC) — Nell (Győr), Laczkó (Tatabánya) — Szőke (FTC), Kocsis (Bp. Honvéd), Puskás (Vasas), Dunai II (Ú. Dózsa), Török (Pécs)
Csere: Kiss (Győr), Varsányi (Győr)

* * *

1967. október 28., Nyí­regyháza, MAGYARORSZÁG “U” – NDK “U” 1:1 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Bérczesi
Magyarország: Bicskei (Bp. Honvéd) — Várhelyi III (SZEAC), Salamon (DVTK), Horváth L. (FTC) — Horváth F. (Tatabánya), Konrád (Pécs) — Bérczesi (Komló), Fazekas (Ú. Dózsa), Vidáts (Vasas), Dunai III (Ú. Dózsa), Zámbó (Ú. Dózsa)
Csere: Tóth Gy. (Bp. Honvéd), Nyí­rő (Ú. Dózsa)

* * *

1967. október 29., Lipcse, MAGYARORSZÁG IFJ. – NDK IFJ. 3:2 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kozma(3)
Magyarország: Veréb (MVSC) — Szebeni (Csongrád), Maurer (Pécs), Vágó (Cegléd) — Pozsgai (Győr), Pál (SZMTE) — Radics (Vasas), Kiss (Spartacus), Kozma (SZEAC), Branikovits (FTC), Kovács F. (Vasas)
Csere: Ladinszki (Tűzoltó Dózsa), Nagy L. (Ú. Dózsa)

* * *

Páncsics Miklós

Páncsics Miklós

1967. október 29., Lipcse, NDK – MAGYARORSZÁG 1:0 (0:0) (EB selejtező)
vezette: Helies (francia)
Magyarország: Tamás (DVTK) — Káposzta (Ú. Dózsa), Páncsics (FTC), Ihász (Vasas) — Mathesz (Vasas), Szűcs (FTC) — Bene (Ú. Dózsa), Varga (FTC), Albert (FTC), Farkas (Vasas), Rákosi (FTC)
Szövetségi kapitány: Illovszky Rudolf

A mi játékosaink egyéves veretlenségük megőrzése érdekében nem harcoltak olyan becsvággyal, olyan lelkesedéssel, mint ahogy azt az utóbbi mérkőzéseiken tették. Ezzel szemben a németek szí­vüket, lelküket adták a győzelemért, s ráadásul nagyon jól is játszottak.
Az első félidőben a magyar együttes még elérte célját, mert nem kapott gólt, de a második 45 perc már nem volt sikeres. Az NDK válogatottja ekkor győzte le először a magyar csapatot.

Az alaposan átalakí­tott NDK csapata ellen szerepelt először a magyar válogatottban Páncsics Miklós.

Bővebben …

* * *

1967. november 23/24., Pitesti, ROMÁNIA IFJ. – MAGYARORSZÁG IFJ. 2:1 (UEFA Torna selejtező – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kovács F.
Magyarország: Veréb (MVSC) vagy Mészáros (Egyetértés) — Szebeni (Csongrád), Maurer (Pécs), Vágó (Cegléd) — Pozsgai (Győr) vagy Pál (SZMTE), Pál (SZMTE) vagy Nagy F. (Ú. Dózsa) — Radics (Vasas), Kolár (Ú. Dózsa) vagy Kiss (Spartacus), Branikovits (FTC), Kovács F. (Vasas) vagy Ladinszki (Tűzoltó Dózsa), Ladinszki (Tűzoltó Dózsa) vagy Kovács F. (Vasas)

* * *

1967. december 1., Bogota, MILLIONAIROS BOGOTA – MAGYARORSZÁG “B” 0:4 (“B” válogatott mérkőzése)
Góllövők: Kozma(2), Novák, Puskás
Magyarország: Szentmihályi (Ú. Dózsa) — Bakos (Vasas), Solymosi (Ú. Dózsa), Novák (FTC) — Juhász (FTC), Laczkó (Tatabánya) — Szőke (FTC), Puskás (Vasas), Kozma (SZEAC), Fazekas (Ú. Dózsa), Katona (FTC)
Csere: Juhos (Tatabánya), Csernai (Tatabánya)

* * *

1967. december 3., Budapest, Fáy utca, MAGYARORSZÁG IFJ. – ROMÁNIA IFJ. 4:0 (UEFA Torna selejtező – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Branikovits(2), Radics, Tóth A.
Magyarország: Mészáros (Egyetértés) — Szebeni (Csongrád), Maurer (Pécs), Vágó (Cegléd) — Pál (SZMTE), Nagy F. (Ú. Dózsa) — Radics (Vasas), Kiss (Spartacus), Branikovits (FTC), Kovács F. (Vasas), Tóth A. (Ú. Dózsa)

Azonnal a mi csapatunk vette át a játék irányí­tását, nagy erővel támadott, az a cél vezérelte a fiatalokat, hogy minél hamarabb behozzák az egygólos hátrányt. Egymás után hullottak a gólok, és ha a magyar ifjúsági válogatott minden helyzetét kihasználja, akár 7—8 gólt is rúghatott volna.

* * *

1967. december 3., Curitiba, FC CURITIBA – MAGYAR VÁLOGATOTT 1:0
Magyarország: Tamás (DVTK) — Káposzta (Ú. Dózsa), Mátrai (FTC), Páncsics (FTC) —  Göröcs (Ú. Dózsa), Szűcs (FTC) — Molnár (Vasas), Varga (FTC), Bene (Ú. Dózsa), Rákosi (FTC), Farkas (Vasas)
Csere: Dunai II (Ú. Dózsa), Sóvári (Ú. Dózsa)

* * *

1967. december 4., Bogota, CSEHSZLOVÁKIA OLIMPIAI VÁLOGATOTT – MAGYARORSZÁG “B” 3:3 (“B” válogatott mérkőzése)
Góllövők: Kozma(2), Puskás
Magyarország: Szentmihályi (Ú. Dózsa) — Bakos (Vasas), Solymosi (Ú. Dózsa), Novák (FTC) — Juhász (FTC), Noskó (Ú. Dózsa) — Szőke (FTC), Puskás (Vasas), Kozma (SZEAC), Csernai (Tatabánya), Katona (FTC)
Csere: Fatér (Csepel), Juhos (Tatabánya), Bánkúti (SBTC), Sikora (DVTK)

50 ezer néző volt kí­váncsi a csehszlovák olimpiai válogatott elleni találkozónkra. Ez óriási dolog volt, hiszen két idegen csapat állt ki. A lapok azonban előzetesen annyi jót í­rtak a magyarokról, hogy az itteniek is meglepetéssel vették tudomásul a nagy érdeklődést. És a nézők nem is csalódtak. Nagyszerű mérkőzést láthattak, igazi labdarúgó bemutatót.
Ebben kitűnő partnerek voltak a csehszlovákok, í­gy a közönség gyakran tapssal jutalmazta a pompás akciókat, gólokat. Mind a három gólunk tetszetős, gyors, korszerű támadás eredményeként jött létre, s különösen a rendkí­vül gólerős fiatal Kozma aratott sikert.

* * *

1967. december 6., Mexikóváros, MEXIKÓ – BUDAPEST 2:1 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövők: Varga
Magyarország: Tamás (DVTK) — Káposzta (Ú. Dózsa), Páncsics (FTC), Sóvári (Ú. Dózsa) — Göröcs (Ú. Dózsa), Szűcs (FTC) — Bene (Ú. Dózsa), Varga (FTC), Dunai II (Ú. Dózsa), Rákosi (FTC), Farkas (Vasas)
Csere: Mathesz (Vasas), Gelei (Tatabánya), Zámbó (Ú. Dózsa)

* * *

1967. december 7., Guayaouil/Emelec, EMELEC – MAGYARORSZÁG “B” 0:2 (B válogatott mérkőzése)
Góllövők: Solymosi, Csernai
Magyarország: Szentmihályi (Ú. Dózsa) — Bakos (Vasas), Solymosi (Ú. Dózsa), Novák (FTC) — Juhász (FTC), Noskó (Ú. Dózsa) — Szőke (FTC), Puskás (Vasas), Kozma (SZEAC), Csernai (Tatabánya), Katona (FTC)
Csere: Bakos (Vasas), Fazekas (Ú. Dózsa), Sikora (DVTK)

* * *

1967. december 8., Guadalajara, MEXIKÓ – BUDAPEST 0:2 (Budapest válogatott mérkőzése)
Góllövők: Dunai II., Bene
Magyarország: Gelei (Tatabánya) — Káposzta (Ú. Dózsa), Páncsics (FTC), Sóvári (Ú. Dózsa) — Göröcs (Ú. Dózsa), Szűcs (FTC) — Bene (Ú. Dózsa), Varga (FTC), Dunai II (Ú. Dózsa), Mathesz (Vasas), Farkas (Vasas)

Szó szerint értelmezve már a kezdésből gólt értünk el. Az előreadott labdát Nunez rosszul találta el. Varga kitűnően felismerte a helyzetet, szöktette Dunait és ő 14 m-ről a bal sarokba lőtt, 1:0.
Az 5. percben Benét hátulról a 16-oson belül felrúgták, vitathatatlan 11-es. A játékvezető sí­pja azonban néma maradt…
A 7. percben Dunai kiugrott, éles szögből átemelt a kapuson, a labda majdnem a hálóban volt, már messze túl a gólvonalon, amikor a kapus kirúgta. A közönség nagyot derült a gesztikuláló továbbot intő játékvezetőn. A 13. percben újabb gólt rúgtunk, amit viszont már meg kellett adni. Bene—Varga—Bene összjáték után Bene 18 m-ről a kifutó kapus mellett a hálóba bombázott, 2:0. A 43. percben Varga átsarkalta Nunez felett a labdát. Dunai elfutott beadását Varga a hálóba lőtte. Ekkor fújt a bí­ró és — lest í­télt … Ez már egy kicsit sok volt.
A közönség a szabályos, szép gólt mindenesetre megtapsolta!
A látványos, jó mérkőzés ökölcsatával ért véget. Másfél perccel a befejezés előtt Benét fautolták, majd Perez a földön rúgdalni kezdte. A közelben álló Varga és Káposzta segí­tségére akart sietni Benének, de nem jutottak a közelébe, mert a többiek ökölcsapással fogadták őket. Dulakodás támadt, és miután a berohanó rendezők és rendőrök megfékezték a mexikói játékosokat, a játékvezető lefújta a mérkőzést.

* * *

1967. december 10., Lima, UNIVERSITARIO DEPORTES – MAGYARORSZÁG “B” 0:4 (“B” válogatott mérkőzése)
Góllövők: Kozma(2), Puskás, Fazekas
Magyarország: Szentmihályi (Ú. Dózsa) — Novák (FTC), Solymosi (Ú. Dózsa), Juhos (Tatabánya) — Juhász (FTC), Noskó (Ú. Dózsa) — Szőke (FTC), Puskás (Vasas), Kozma (SZEAC), Csernai (Tatabánya), Sikora (DVTK)
Csere: Fazekas (Ú. Dózsa), Bakos (Vasas)

* * *

1967. december 14., Santiago, CHILE – MAGYAR VÁLOGATOTT 4:5
vezette: Robles () majd Gasc ()
Góllövők: Farkas(3), Bene, Dunai II.
Magyarország: Gelei (Tatabánya) — Káposzta (Ú. Dózsa), Páncsics (FTC), Szűcs (FTC), Sóvári (Ú. Dózsa) — Göröcs (Ú. Dózsa), Mathesz (Vasas) — Bene (Ú. Dózsa), Varga (FTC), Dunai II. (Ú. Dózsa), Farkas (Vasas)
Csere: Tamás (DVTK), Rákosi (FTC), Molnár (Vasas)

Ez a mérkőzés sem számí­t a hivatalos találkozók közé, noha a két ország válogatottja játszott … Ötvenezren a nézőtéren, pár millióan a chilei TV képernyője előtt mégis végigizgulták. A jó iramú, változatos, gólokban gazdag mérkőzésen a mieink különösen az első 20 percben sziporkáztak. A félidő eredménye 4:3 volt. A győztes gól a 82. percben született: Káposzta felfutott az alapvonalig, beadását Bene magasra felugorva a bal felső sarokba fejelte. A mérkőzésnek volt egy ritka érdekessége is: a 72. percben bí­rócsere volt! Az eredeti játékvezető — Robles volt a neve — átugrott egy labdát és közben megsérült. A partjelző Gasc vette át a sí­pot…

* * *

1967. december 16., Bogota, MILLIONARIOS – MAGYARORSZÁG “B” 1:1 (“B” válogatott mérkőzése)
Góllövők:
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. december 17., Cali, CALI – MAGYARORSZÁG “B” 1:4 (“B” válogatott mérkőzése)
Góllövők:
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. december 20., Buenos Aires, BOCA JUNIORS – MAGYAR VÁLOGATOTT 3:3
Góllövők: Bene, Rákosi, Göröcs
Magyarország: Tamás (DVTK) — Káposzta (Ú. Dózsa), Páncsics (FTC), Sóvári (Ú. Dózsa) — Mathesz (Vasas), Szűcs (FTC) — Bene (Ú. Dózsa), Varga (FTC), Göröcs (Ú. Dózsa), Dunai II. (Ú. Dózsa), Rákosi (FTC)
Csere: Mátrai (FTC)

* * *

1967. december 20., San José, SAPRISSA – MAGYARORSZÁG “B” 1:3 (“B” válogatott mérkőzése)
Góllövők: Fazekas(2), Kozma
Magyarország: Szentmihályi (Ú. Dózsa) — Novák (FTC), Solymosi (Ú. Dózsa), Juhos (Tatabánya) — Laczkó (Tatabánya), Noskó (Ú. Dózsa) — Szőke (FTC), Juhász (FTC), Kozma (SZEAC), Csernai (Tatabánya), Fazekas (Ú. Dózsa)

* * *

1967. december 25., Tegucigalpa, MONTAGUA – MAGYARORSZÁG “B” 0:4 (“B” válogatott mérkőzése)
Góllövők:
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. december 26., Guatemala, MUNICIPAL – MAGYARORSZÁG “B” 0:2 (“B” válogatott mérkőzése)
Góllövők:
Magyarország:
Csere:

* * *

1967. december 28., Guatemala,  GUATEMALA OLIMPIAI VÁLOGATOTT – MAGYARORSZÁG “B” 0:0 (“B” válogatott mérkőzése)
Magyarország: Szentmihályi (Ú. Dózsa) — Novák (FTC), Solymosi (Ú. Dózsa), Juhos (Tatabánya) — Laczkó (Tatabánya), Noskó (Ú. Dózsa) — Szőke (FTC), Juhász (FTC), Kozma (SZEAC), Csernai (Tatabánya), Fazekas (Ú. Dózsa)

1967-ben Szűcs Lajos és Páncsics Miklós öltötte magára a válogatott cí­meres mezét újonnan a Ferencvárosból.

(Rejtő László, Lukács László és Szepesi György í­rásainak valamint Nagy Béla adatgyűjtésének felhasználásával)

12 hozzászólás a(z) 1967 – Az Aranylabda éve bejegyzéshez

 • MAGYARORSZÁG-KOSSUTH FSE 9:3 (5:0)
  Hétfőn délután a Csehszlovákia ellen készülő magyar labdarúgóválogatott a Népstadionban játszotta első edzőmérkőzését. A közönséget erre a találkozóra nem eng edték be.
  Az első félidőben ez volt a válogatott felállí­tása: Szentmihályl
  — Káposzta — Mészöly, Páncsics,
  — Zámbó, Szűcs — Szőke, Göröcs, Albert, Dunai II., Kozma. Szünet után Szentmihályit Fatér, Mészölyt Solymosi, Zámbót és Szűcsöt Dunai III., illetve Noskó, Szőkét Fazekas, Kozmát pedig Farkas váltotta fel.
  Az első félidőben ötletesen és nagyon Jól látszott az együttes, amelynek góljai közül Albert négyet, Dunai II. hármat. Kozma és Mészöly egyet-egyet lőtt.
  Sós Károly, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzés
  után í­gy nyilatkozott: „Kedvvel, igyekezettel játszott minden játékos,
  s ezúttal a könnyedségen volt a hangsúly. Örülök annak, hogy Bene már megkezdte a futóedzéseket, s í­gy szerdán minden valószí­nűség szerint szerepelhet a Kistezt elleni újabb edzőmérkőzésen.”

  Forrás: library.hungaricana.hu/hu/view/UjSzo_1969_05/?pg=186&layout=s (1969. május 21.)

 • További szí­ves felhasználásra!

  GÓLKÉPTELEN OLIMPIASOK

  Csehszlovákia—Magyarország 0:0
  Prágában a kerékpáros Békeverseny utolsó útszakasza küzdelmeinek befejezése előtt a
  Slávia pályán’ mérte össze erejét a csehszlovák és a magyar olimpiai válogatott.A csehszlovák együttes az olimpiai labdarúgótorna selejtezőire készül, a magyar pedig a legutóbbi győztes jogán küzdelem nélkül kap helyet a mexikói torna legjobb 16 csapata között.
  A találkozó nem hozott magas szí­nvonalú küzdelmet. Az_ első félidőben a magyar csapat volt a kezdeményező fél, mí­g a második 45 percben a csehszlovák együttes harcolt kl jelentős mezőnyfölényt. Mindkét oldalon elsősorban a védelmek tettek kl magukért. Az eredmény igazságos.
  A csehszlovák csapatból a kapus Sedláfek, a hátvéd Cmarada, a csatár Boros és Tcsaf teljesí­tménye, a magyar együttesből a kapus Szarka, a középhátvéd Lacx
  kó és a középcsatár Puskás játéka érdemel dicséretet.
  A két együttes a következő felállí­tásban szerepelt: CSEHSZLOVÁKIA: SedláCek — Cmarada (második félidőben Pivarní­k), Migas, Linhart, Pivarní­k (Plass) — Podolák,
  Tesár

  Veselý
  (a má< sodlk félidőben Boros), Ondák,
  Obložinský, Stratil.
  MAGYARORSZÁG: Szarka — Laczkó, Kiss, Juhos, Juhász — Noskó, Puskás — Szőke. Varsányi (a másik félidőben) Nell, Szuromi, Török.

  In: Új Szó, 1967. május 26.

 • Hidegkúti helyett
  Lakat
  A magyar labdarúgó „B” válogatott edzői tisztét Hidegkúti Nándor tölti be. Mivel csapata az MTK a Jövő héten Bécsben az ottani SC-vel Játszik, a Csehszlovákiába induló „B” válogatott edzői teendőivel Lakat Károlyt bí­zta meg az MLSZ. Ez a csapat kedden Liberecben vendégszerepel, majd csütörtökön, május 25-én Prágában a csehszlovák olimpiai együttessel méri össze az erejét. A pályára lépő együttes a következő keretből kerül ki: Géczi (Ferencváros) és Szarka (Szombathely) — kapusok, Kiss (Győr), Kovács I. (Tatabánya), Juhos (Tatabánya), Mester (Szombathely) — hátvédek, Juhász (Ferencváros), Laczkó (Tatabánya), Noskó (Ú. Dózsa), Nell (Győr) — középpályás játékosok, Szőke (Ferencváros), Puskás (Vasas), Varsányi (Győr), Dunai II. (Ú. Dózsa), Szuromi (Tatabánya),Török (MTK).

  Forrás: https://library.hungaricana.hu/hu/view/UjSzo_1967_05/?pg=186&layout=s
  (Új Szó, 196. május 20.)

 • A sérült Rákosi nélkül a következő játékosokból álló magyar labdarúgó-válogatott utazott a franciaországi St. Etienne-be, ahol ma az ottani bajnokság élcsapatával Játszik 19,30 órai kezdettel: Tamás, Gelel, Káposzta, Mészöly, Mátrai, Szfics, Ihász, Mathesz, Fister. Varga, Molnár, Bene, Albert, Göröcs, Farkas.

  BUDAPEST néven a Jugoszlávok ellen készülő magyar válogatott St. Etienne-ben Tamás — Káposzta, Mészöly, Ihász — Varga, Szűcs — Molnár, Bene, Albert, Fister, Farkas összetételben szerepelt és Bene, valamint Varga két-két góljával, Mekloufi becsületgólja ellenében 4:1 arányú győzelmet aratott a francia 1. liga élcsapata felett. A győztes csapat legjobbjai Bene, Varga és Káposzta voltak.
  Forrás: Új Szó 1967. április 12., április 14.

 • A7 1967. áprilisi mérkőzéshez találtam az Új szóban: https://library.hungaricana.hu/hu/view/UjSzo_1967_04/?pg=58&layout=s

  “BRATISLAVA—
  BUDAPEST 1:0 (1:0)
  A Budapest néven szereplő magyar válogatott tegnapi mérkőzésén a téglamezei stadionban a szlovák klubcsapatokból Összeállí­tott együttest kapta
  elienfelttl.
  A magyar csapat számára ez a találkozó az Európa bajnoki mérkőzésekre történő felkészülésének egyik állomása volt. A találkozónak nem volt különösebb tétje,
  s
  ezért a mintegy 20 000 es nézősereg |ó játékot remélt. Ez nem is maradt el. Az elsft félidőben a hazai csapat, szünet után pedig a magyar együttes nyújtott jobb teljesí­tményt,
  s
  végOl
  Bratislava
  csapata az első félidőben szerzett góllal minimális arányú győzelmet aratott.
  Wlachojanis osztrák Játékvezető sí­pjelére a két csapat a következő felállí­tásban kezdte a Játékot:
  BKATISLAVA: Füle — Hrica, Jarábek, Hagara — Obert, Bomba — Cvetler, Scherer, Polák,
  Gbložinský,
  Jokl. BUDAPEST: Tamás — Káposzta, Mészöly, Szűcs, Ihász — Varga (MatheszJ, GSröcs, Rákosi IZámbó) — Molnár, Bene, Farkas.
  A hazai csapat kezdett jobban. Lendületes támadásai már az első percekben sok gondot okoztak a magyar védelemnek. Határtalan lelkesedéssel, nagy becsvággyal vetették magukat a küzdelembe,
  s
  ennek ellenszerét a szétesően Játszó magyar együttes nem tudta megtalálni. Különösen Jokl volt elemében, aki nemcsak a támadások elindí­tásából, hanem befejezéséből ls jócskán kivette részét. Kí­vüle még Polák Játéka érdemel dicséretet. A hátsó alakzatok szinte hiba nélkül játszottak, Füle pedig önmagát felülmúlva parádés védésekkel akadályozta meg, bogy a halóba jusson a labda.
  A magyar csapat az első félidőBen rosszul Játszott. Pontatlan leadásai rendre az ellenfélhez kerültek. A csatárok nem tudták huzamosabb ideig tartani a labdát és Sgy a védelemre nagy nyomás hárult, mely azonban Mészöllyel és Tamás kapussal az élén becsülettel állta a meg-megújuló hazai támadásokat. Szünet után már folyamatosabb volt a magyarok játéka. Különösen Bene csillogtatta gyakran tudását, mivel azonban Farkas, Göröcs és Molnár sem nyújtotta a várt teljesí­tményt egyedül nem tudott megbirkózni a keményen és szorosan záró bratislavai együttes védelmével.
  Hazai támadásokkal kezdődött a mérkőzés. Már a második percben Cvetler lőtt jő helyzetben fölé. Majd Hrica és ezt követően Obert távoli bombája suhant el a kapu fölött. A 6. percben Jokl ha
  talmas lövését Tamás kiejtette, de Scherer kapásból fölé lőtt. Az első magyar támadás a 9. percben futott a pályán, melynek végén Bene tejesét védte Füle.
  A 14. percben született meg a találkozó egyetlen gólja. Cvetler kapu elé í­velte a labdát és a jó ütemben érkező Jokl a kapnjából kifuté Tamás felett a hálóba fejelte. 1:0 a hazai csapat Javára. Két perccel később majdnem egyenlí­tettek a magyarok. Rákosi a balszélen elfutott és beadását Bomba hajszál hijján a meglepett Füle mellett a saját kapujába fejelte.
  Szünet után a magyarok kezdtek lendületesebben. Először Göröcs lőtt alig mellé, majd Bene nagyerejű lövése lett a kapus zsákmánya. A 16. percben egyenlí­thetett volna a magyar csapat. Farkas közelről kapura lőtt. Füle télkézzel mentett és a visszapattanó labdát Bene hajszállal fejelte mellé. Utána Göröcs kiugrott, de kecsegtető helyzetben lecsúszott lábáról a labda. A 42. percben Bene hatalmas bombáját öklözte Füle a mezőnybe.
  Illovszky Rudolf szövetségi kapitány a mérkőzés után röviden csak ennyit mondott: „Az első félidőben a hazai csapat a másodikban mi Játszottunk jobban. Ha helyzeteinket kihasználjuk az eredmény fordí­tott is lehetett volna. Ez az előkészületi mérkőzés ls értékes tapasztalatokat hozott, hiszen az NDK és Hollandia válogatottjától is hasonlóan kemény Játékot várhatunk.”

  A Császár sérülés miatt nem utazott Pozsonyba.

 • Valenciennes-ben a magyar válogatott
  Szerdán délután a franciaországi Valenciennes ben játssza utolsó tavaszi mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott. A magyar csapat hétfőn délelőtt utazott el repülőgépen Franciaországba. A jelek szerint Tamás — Káposzta, Mésziöly, Szűcs, Ihász — Mathesz (Göröcs), Varga — Molnár, Bene, f»kas, Rákosi összeállí­tásban játszik a magyar együttes. Nem tartott a válogatott csapattal Albert, aki erős fájdalmakra panaszkodik, » ezért felmentést kapott.
  Forrás: http://library.hungaricana.hu/hu/view/UjSzo_1967_06/?pg=170&layout=s

 • A magyar labdarúgó-válogatott Budapest néven a jövő szerdán a franciaországi Valenciennes-ben játszik barátságos mérkőzést. Az
  utazó 15 játákos kijelölését a hét végén sorra kerülő bajnoki forduló után ejtik meg • « •
  Forrás:
  http://library.hungaricana.hu/hu/view/UjSzo_1967_06/?pg=126&layout=s

 • Budapest — Bukarest
  6:0 (4:0)
  Fölényes hazai győzelem a Népstadionban
  A Népstadion nézőterén mindössze 5000 szurkoló köszöntötte a két főváros neve alatt pályára lépő magyar és román labdarúgó-válogatottat. A vendéglátó csapat a következő felállí­tásban szerepolt: Tamás — Káposxta, Mátrai, Páncsics, Ihásx — Mathesz, Rákosi —
  Bene,
  Varga, Albert, Farkas.
  Bukarest: Hajdú — Kis,
  Nunweiler III.,
  Bargn, Halmageanu — Neg rea, Dobrin — Libardi, Sorln Avrara, Iancu, Cuperman.
  Az osztrák Wlacholanls sí­pjelére a magyar csapat kezdte a Játékot. Elsőként Varga kí­sérletezett lövéssel, de labdája célt tévesztett. A 11. percben Albert Indí­totta Benét, aki visszajátszott és a középcsatár fejese a hálóban kötött ki. Utána Hajdú kapus Varga, Farkas, majd Rákosi hatalmas lövéseit öklözte kl. Az újabb gól a 36. percben született, amikor nagyszerű Albert—Farkas adogatás után az utóbbi a hálóba lőtt. A 44. percben Farkas Matheszt ugratta ki, aki szintén nem hibázott. Az első félidő utolsó percében AlBert buktatása miatt mintegy 20 méterről szabadrúgáshoz jutott a magyar csapat és Varga hatalmas, lapos bombája a hálóba vágódott.
  A román csapatban néhány változást eszközöltek. Hajdú helyett Constantinescn állt a kapuba, Libardit Deselnicu, Avramot Lncescu váltotta fel.

  Folytatódtak a magyar csapat támadásai és a román együttes csak gyors rajtaütésszerű kí­sérletezésekkel válaszolt. A 60. percben Dobrin hatalmas lövését kellett Tamásnak védenie. Öt perccel később Ismét a magyar kapus szép védését tapsolta meg a közönség. A 70. percben Albert lőtt gólt, öt perc múlva Mátrai helyett Juhász jött be és Páncsics lett a középhátvéd. A 77. percben Albert elcsí­pte Dobrin hazaadását, és szorongatott helyzetben is a hálóba lőtt. Utána Lucescu nagy lö Srését Tamás védte.
  A magyar együttes mindvégig tetszetős, s emellett eredményes játékot mutatott be. Technikai és taktikai fölénye alapján győzelmére még ilyen arányban is rászolgált. Az együttesben nem volt gyenge pont. A legjobbak közé Tamás, Ibász, Albert, Varga és Farkas tartoztak.
  A román együttes Igyekezett és a második félidőben mér veszélyeztetett ls. Játékosai jő testi felépí­tésűek, de technikai, valamint taktikai téren még nem ütik meg az európai élszlnvonalat. Egyénileg
  Nunweiler
  és Dobrin játéka ütötte meg a jó átlagot. (xa)

  Még két
  román-magyar
  A két főváros ,,A” válogatottjának mérkőzése előtt Magyarország Ifjúsági válogatottja 2:1 arányban győxte le Románia ifi együttesét.
  Temesváron a két ország „B” válogatottjának találkoxéján a vendéglátó román együttes sxerezte meg a győzelmet 3:1 arányban. A találkozó érdekessége, hogy a magyar csapat nem lőtt gólt, mert becsületgólja román játékosról jutott a hazai hálóba.
  Forrás: http://library.hungaricana.hu/hu/view/UjSzo_1967_10/?pg=66&layout=s

 • Elnézést, a jún. 21-i meccshez találtam! Nem kikapott a válogatott egy francia középcsapattól, hanem fölényesen nyert!

  “Labdarúgó-bemutató Valenciennes-ben
  Az Albertet nélkülöző magyar labdarúgó-válogatott szerdán a késő éjjeli órákban barátságos mérkőzést játszott a több Játékossal megerősí­tett FC Valenciennes-szei. A mindvégig Iskolajátékot nyújtó magyar csapat Bene (3), Göröcs és Ihász góljaival 1:0 ás félidő után végeredményben 5:0 arányban győzött és óriási közönségsikert aratott. Ez volt a magyar válogatott utolsó tavaszi szereplése.” -- Forrás Új Szó 1967. 06. 23.
  Elérhető: http://library.hungaricana.hu/hu/view/UjSzo_1967_06/?pg=194&layout=s

 • Üdv az Uraknak! Ismét 1967, nem tudom, fel tudjátok-e használni, érdekességnek jó lehet.

  1967 szept. 23. Tata, az NDK elleni EB-selejtező jegyében. Rákosi és Albert sérülés miatt nem játszottak.

  Mo-Ercsi Kinizsi (NB III) 17:1 (8:0)

  Mo.:Tamás (Gelei)- Káposzta, Mátrai, Ihász, Göröcs, Szűcs, Molnár, Bene, Varga (Páncsics), Farkas, Mathesz.

  Ercsi: Kiss (Tamás, Gelei)- Gólics, Szekeres, Glotz, Koller, Szanyi, Nagy, Dolmány, Szilasi, Csajtai, Magyar.

  Gól: Farkas (7), Bene (5), Molnár (2), Szűcs, Mathesz, Ihász, illetve Dolmány.

  Érdekesség, hogy az ercsi kapust a 20. percben Gelei váltotta, majd szünetben helyet cseréltek Tamással.

 • Egyszerűen elképesztő … NEM NEKTEK SZÓL! 1967- okt. 7-én félgőzzel kiütöttük 6-0-ra a románokat, akik a meccs előtti napon minősí­ttették át magyar -- románról Budapest -- Bukarest meccsé -- ők tudták, miért!- … és SEHOL nincs nyoma! Szégyelljük? Tagadjuk? A magyarfutball.hu ugyancsak zseniális honlap sem tud róla … vicc … kerí­tek már egy 1967. okt. 10-i Képes Sportot …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ