1974.XI.5. KEK, Ferencváros – Liverpool 0:0

Voltak idők, amikor magyar klubcsapatok még fel tudták venni a küzdelmet az európai élcsapatokkal. Voltak idők, amikor a hazai újságok ilyen föcimmel jelentek meg: „Az FTC a legjobb nyolc között a KEK-ben!”. Voltak idők, amikor a Ferencváros európai kupadöntőt játszott, VVK-t nyert. Voltak idők, amikor olyan játékosok alkották a csapatot, akik aranylabdát kaptak , akik világválogatottak lettek, akik ezüstcipőt húzhattak fel, és akik simán felvették a párharcot olyan nevekkel, mint Hughes, Callagham, Keegan és Kennedy.

Voltak idők, amikor olyan legendák ültek a Ferencváros kispadján, akiről í­gy í­rt a Népsport: “Dalnoki Jenő ezen a mérkőzésen jobb taktikusnak bizonyult Praisley-nél” (Liverpool menedzsere).

Voltak idők, amikor egy mérkőzésen 30 ezren buzdí­tották a csapatot az Üllői úton, olyan hangulatot teremtve, hogy még az angol játékosoknak is közel 20 perc kellett ahhoz, hogy feleszméljenek a kábulatból.

És voltak olyan idők, amikor a fentiek miatt nagyon jó dolog volt Fradistának lenni.

1974-ben ilyen idők voltak. November 6.-án egy olyan mérkőzésre került sor, mely minden Fradistának „kötelező olvasmány”. Ugyanis ezen a napon harcoltuk ki a Liverpool ellen a továbbjutást a Kupagyőztesek Európai Kupájában. Váratlan volt? Bravúrnak számí­tott? Akik látták a mérkőzést, és akik ismerték az akkori Ferencvárost, azok tudják, hogy egyenlő (!) képességű csapatok „ví­vták meg az ütközetet”, melyből mi kerültünk ki győztesen.

Jó érzés rágondolni, hogy voltak olyan idők, mikor ilyen csapatunk volt.

1974.09.18., Üllői út: Ferencváros – Cardiff City: 2-0, KEK 1. forduló 1. mérkőzés
1974.10.02., Cardiff: Cardiff City – Ferencváros: 1-4, KEK 1. forduló visszavágó
1974.10.23., Liverpool: Liverpool – Ferencváros: 1-1, KEK 2. forduló 1. mérkőzés

Ferencváros – Liverpool 0-0, KEK 2. forduló visszavágó

NS-19741106-03-19741105

24 hozzászólás a(z) 1974.XI.5. KEK, Ferencváros – Liverpool 0:0 bejegyzéshez

 • MÉG MINDIG HÁTBORZONGATÓAN C S O D Á L A T O S EMLÉK !

  HAJRÁ F R A D I !!!

 • Szeretném hozzáfűzni, hogy nemcsak a Liverpool, vagy ahhoz hasonló erősségű csapatok ellen jött ki ennyi néző, hanem magyar bajnokikra is. A 70-es és 80-as években minden idényt 30 ezer nézővel indí­tottunk és a legtöbbször huszon valahány ezer néző volt kint, gyengébb szereplés, vagy rossz idő esetén is tizen valahány ezer néző járt ki akkoriban. A lényeg, hogy mindig ötszámjegyű volt a nézőszám és kisgyerekként mindig bosszankodtam, ha a Népsport nézőszámra vonatkozó adata 1-es számmal kezdődött …

 • Kedveseim, a liverpooli mérkőzést Novotny Zoltán közvetí­tette,még 1-0-nál is azt mondta, hogy óriási mérkőzés lesz az Üllői úton.

 • Emlékszem, hogy Máté János gólját még a TV Hí­radó is leadta……
  Jellemző, hogy a Fradi KEK meneteléséről nem maradt meg tv vagy Filmhí­radó felvétel !?
  Mindössze az elbukott döntő látható az UEFA jóvoltából.

  • Igen, ez tényleg jellemző … Kezdtünk a Cardiff City ellen, oda-vissza 1-1 II. félidős rádióközvetí­tés … utána LIVERPOOLBÓL (!!!) -a világ akkori tán legjobb csapatától- újra 1 II. félidős rádióközvetí­tés -- köszönet Vass István Zoltánnak, fantasztikus volt!!!- a visszavágót késleltetve adta le a TV, akár a Malmö elleni visszavágót … Malmőből -csodák csodája- volt egyenes közvetí­tés, de erről sincs semmi az MTV-nek nevezett gyalázatos xarkupac archí­vumában … ezek -- nem mondom, hogy most, mert szerintem már évtizedekkel ezelőtt- ezek a tr.gy.dombok egyszerűen letöröltek mindent, ami nekik nem tetszett … a zvezda elleni oda-visszavágóból sincs meg semmi … gyalázat … persze, Magyarországon ENNEK SINCS felelőse!!! Egyetlen tetűt nem lehetne legalább kiállí­tani a képernyőre, hogy Hölgyeim/Uraim, ez az az ember, AKI MIATT nincs meg szinte semmi, halhatatlan múltunkból … csak látnánk, hogy van felelőse, következménye … Még csak fel se akasztanánk … 🙂 huh, hogy mondta Köbüki? “Begerj, kikapcs …”

   • Ha jól tudom, néhány éve pénzhiány miatt a legegyszerűbb megoldást választották: a régi tekercseket használták fel az új felvételeknél.
    Az első lépcsőben a számukra fölösleges, sportesemények estek áldozatul.
    Tragédia.

    • Kedves lalo, most (is) igazad van … az én kérdésem viszont AZ volt: VAN ennek (is) felelőse??? Mikor tudjuk már meg, hogy “kis lajos” vagy “nagy jános” rendelte el sokszáz (sokezer???) 60-as-70-es-80-as évekbeli mérkőzés letörlését, eltüntetését? Igazából csak ezért háborgok … illetve azért, hogy letörölték … másodsorban azért, hogy nem tudom, KI döntött í­gy! Nem szeretnék addig meghalni, amí­g meg nem érem, hogy Magyarországon egy DÖNTÉSNEK van /lesz SZEMÉLYI FELELŐSE!!!

 • Örülök, hogy az akkori Fradira még emlékszem, habí r nem Magyarorszí gon lí ttam ôket a TV-ben (hanem Sví jcban és Bí cskí ban).

  Mi lehet-e az oka annak, hogy csak a mùltidôben ìròdott ez a szép emlékezés (“Volt”, “voltak”) ?

  Szerintem a 90-es évektôl megkezdôdôen a Magyar labdarùgí s nem tudott mí r haladni a nyugati fejlôdésekkel.

  En azzal magyarí zní m, hogy a “nyugati” labdarùgí s nem csak mint valami forrò vasnak szí mìthatott Magyarorszí gon, hanem egészen nem felelhetett meg a Magyar labdarùgí st fejlesztô, í polò, képveselô vagy ùzô embereknek befolyí sos részének.

  Ma talí n ott tartunk, hogy ez a nevelés, hiszen errôl van szò, nem csak a vezetôségek, hanem a jí tékosok is í tvették és nem tudnak, vagy nem akarnak mí r alkalmazkodni a modern labdarùgí s fejleményeihez.

  Szerintem egy jò idô el fog még telni, mìg a felelôs körök erre rí  fognak döbbenni.

  Akkor is nem a nyugati minta 1:1-es í tvétele lesz majd a vége, hanem egy mòdosìtott és a Magyar viszonyokhoz idomìtott “vltozat”.

  Ezt nem tartaní m hibí snak, hanem örülnék is neki.

  Nélkülözhetetlenek olyan külföldi edzôk, akik segìtenének ebben.

  Doll mesterünk meg kimondottan í ldí s a jelenlegi Fradi helyzetében.

  ùgy hogy a Fradi Stadion ùjjí épìtése indìthatott be egy ùj í ramlatot, ùgy a Fradi ùj edzôje is letehette most a jí téktéren az ùj alapkövet.

  Minden esetre a Fradi elôl jí r — ha nem is mutatkozik most meg a tabellí n --. Ezt az utòkor jobban fogja majd meglí tni és megitélni

 • Micsoda élmény lehetett! Én akkor még épp az anyaméhben kerestem a helyemet -- három hónappal később jöttem rá, hogy ott ugyan hiába -, tehát érdemben nem tudok sajnos hozzászólni, és még csak a megszokott bezzeg-mostozással és lesz-e-még-valaha-ilyenezéssel se akarnék jönni ezúttal, ami viszont nagyon megütötte a szememet, a Liverpool edzői nyilatkozata. Amit akár napjainkban is olvashatnék, ha egy magyar vagy valamely hasonló kaliberű focinemzet eljuthatna odáig, hogy efféle szupersztár-brigáddal mérkőzhetne élesben, és persze meglepetést okozva; de ha csak hirtelen az elhí­resült ZTE-MU-ra gondolok, ott is a bí­ró, a talaj, az időjárás, a szabályok, mind és mindenki felelős volt a kudarcért, soha nem a szuperegó és soha nem a valamit valamiben jobban csináló ellenfél. A régi-gazdag “nemes elegancia” ezek szerint azért olyan sokban nem tért el az újgazdagtól, a “művelt” nyugati európaiság műveltsége, nyugatisága és európaisága konstans…

  • Kispufi, olvasd el, amit ’65-ben, a VVK-döntőbe jutásról szóló meccsek kapcsán nyilatkozott Sir Matt Busby! Kb.: “Tudtuk, hogy Európa egyik legjobb csapatával találkozunk … stb” -- pedig akkor még százszor jobban élt az élet minden területén a brit nagyképűség! “65-ben senki sem szidta Britanniában (a “Britannia-gyógyintézetben”) a MU-t, hogy 3 meccsen kikapott a Fraditól … sajnos, ’74-re MÁR odáig süllyedt a magyar futball, hogy egy Liverpool -a világ akkori talán legjobb csapata- magyarázkodásra kényszerült, hogy egy “magyar” csapattal szemben kiesett … a lényeg a lényeg! Micsoda élmény volt, még késleltetett TV-közvetí­tésben is!!! Kedves barátomnak volt szerencséje jelen lenni … 2 nap igazolatlan hiányzás a gimiből … Ő is azt mondta, -már akkor- min. 35 e ember volt … kb. mindenki a fél lábán állt, mert a másikat nem volt hova letenni … Ha 200 ezres lett volna a Szentély, mint a Maracana, megtelt volna! Akár a Malmö elleni meccsre, amelyre -után lehet nézni az akkori sajtóban-, ugyancsak kb. 200 ezer jegyigénylő volt … és ugyanúgy 33-36 ezer ember préselődött be … Istenem … lesz még ilyen Magyarországon???

   • Én valami ilyen nyilatkozatot vártam volna el e helyt is, de igazad van: a ’70-es évek elején két vébé kimaradt, ami valóban ezt eredményezhette a megí­télésünknél.
    A mostani megí­télést, és hogy mikor lesz megint ilyen láz -- hát hagyjuk.

    • Nézd, kispufi, a világ -- és a világ sportja- már csak olyan, hogy rohan … Gyerekkoromban atlétikában, úszásban volt az olimpiák felezőjénél 1-1 EB és slussz … ha nem sikerült, lehetett mondani, hogy “majd az olimpián” … ennyi. Bob Paisley egyébként igazi úriember volt, de az, hogy ’74-ben kivertük őket, kb. akkora meglepetés volt, mintha ma tennénk ugyanezt …. Pedig azóta a Liverpool is sokat gyengült, imádott klubunkról meg mit mondjak??? Hm … hm … hm … Nézz utána, fiatal barátom! 1973-1978 között a Liverpool FC egyszer (EGYETLENEGYSZER!!!) nem nyert valamilyen európai trófeát! Amikor VELÜNK összeakadt!!! Hát, ez volt a csodálatos … Vass István Zoltán közvetí­tette a kinti meccset rádión, (TV-ben, ugyan már!), a II. félidőre kapcsolták Liverpoolt, kb. az egész közvetí­tés arról szólt, hogy:” Lövés, gól, nem gól, Géczi megfogta, 11-es, nem 11-es, gól, nem gól, gól, nem gól, mert Géczi véd …” eltelt 40 év, és a mai napig lúdbőrzök, ha belegondolok … a Fradi átlagkora kb. 22-23 év lehetett … a VILÁG AKKORI LEGJOBB CSAPATÁVAL szemben!!! És a 91. percben Máté Jani “kengurucsele” … Na, akkor vertem le a világvevő rádiót is, a csillárt is, 2 mozdulattal … Édesanyám valahogy megbocsátotta, amikor elmagyaráztam a romok alól, hogy EGYENLíTETT A FRADI LIVERPOOLBAN!!! Látta, hogy nem vagyok normális, mert ordí­tok, mint egy nádifarkas és ugrálok, mint egy süketfajd … Na, ez nem fog visszajönni … másnap, középiskola, kémiaóra, rettegett, szigorú (és nagyon csinos!) tanárnőnk közölte, hogy a “Fradi-drukkerek most nem felelnek, mert a férjétől tudja, hogy nekik épp elég izgalom volt előző este …” LESZ MÉG ILYEN???

 • Talán igaz, hogy mindenki bejutott valahogy, aki kijött, ezért sem lehet már soha többé ezt átérezni (a mai játék csak mellékes kis probléma), mert nincs a világon ember, aki fel merné vállalni azt, hogy tulajdonképpen minden talpalatnyi helyre jutott másfél FRADISTA! Csak nézzétek meg a képeket, szinte csak fejek látszanak, nincsenek lépcsők, korlátok és hasonlí­tsátok össze a korabeli mérkőzések fotóival.

  • Jozef, tényleg … ma már hihetetlen, legfeljebb Indiában vagy Afrikában látsz ilyet … csak fejek és testek … nincs köztük egy légköbméternyi hely … mert ahol ember lehet (elfér), ott ember van! Egyébként, viccen kí­vül: az akkori Magyar Hí­rlapból emlékszem, hogy a Liverpool és a Malmö-meccsre is kb. 150-200 ezer jegyigénylés futott be … Erről ennyit, nem ragozom, hogy mi változott meg az utóbbi 10-15 évben … sapienti sat …

 • Alpesisas, nálad a pont! Soha, egyetlen Bl-döntőn sem lesz hasonló hangulat, mint a mi szentélyünkben volt évtizedeken át, egy-egy nagy meccsen, mert tele vannak VIP-szurkolókkal és divatmajmokkal. Sajnos, én nem tudtam felmenni, a TV 2 órás csúsztatással adta, suli után egész délután párnába takartam a fejem, rádiót sem hallgatva, hogy meg nem tudjam az eredményt, még az utcai zajokat is ki akartam zárni. Istenem, az a csikócsapat kiverte a világ akkori egyik legjobb csapatát. Bombaerős liverpool volt, kéretik utánanézni: következő szeonban UEFA-kupát, utána 2 BEK-et nyertek, szinte ugyanezek. Clemence, Hughes, Callaghan, Toshack (csere!), csupa-csupa világklasszis, és Keegan, a varázsló, utána kétszeres Aranylabdás. Na őket vertük ki, a mi “kölyökcsapatunk”, több, mint 30 ezer “üvöltő dervis” előtt! Ez utóbbi ugye nem sérti a jelenlévőket, gondolom, még nem is adja vissza a lényeget. Hát ez a Fradi, ez a Fradi-múlt! HAJRÁ FRADI! A FRADIÉRT MINDENT, A FRADIT SEMMIÉRT!!!

 • Csaba,

  Vannak itt videóban jártas szurkoló társak. Ha meglehet, meg is fogják 🙂

 • AZ MTV,VAGY A BBC ARCHíVUMBÓL NEM LEHETNE MEGSZEREZNI?

 • Hí t mí r 36 év telt el azota.én is a k-ban voltam,de azt mondhatom hogy nem 30ezren hanem vagy 36-37 ezren lehettek.Aki kijott az mind bejutott,megkenték a jegyszedoket és kész.Az í llo szektorok ugy megvoltak telve,hogy az ocsémmel ketten fél helyen í lltunk.Mindenki uvoltott mint az í llat én azota sem lattam hasonlot.Voltam mar BL donton éloben de az semmi nem volt ehhez képest.Kivanom a mai fiatal fradistaknak, hogy részuk legyen egy ilyen meccsben.

 • Ez egy élmény volt. Reggel nem mentem munkába, azon vettem észre magom,hogy utazok a vonaton Tatabányáról Pestre. Bár í­rták az újságok,hogy nem lehet jegyet kapni, de kit érdekelt ezt a meccset látni kell.Szerencsém volt mert 50 hun forintért sikerült feketén jegyet szereznem a Nagyvárad téri kapu mögé.Délután egy órakor kezdődött a mérkőzés,de tizenegykor már tele volt a stadion.Az egész mérkőzésen olyan hangulat volt, hogy azt itt leí­rni nem lehet. Azt csak az tudja aki kint volt.Egy örök élmény számomra. Örülök,hogy Fradistának születtem.

 • Karcsi,í­gy van.Gondolj bele,ha Pusztaiért cserébe Patakit küldik a honvédhoz,aki ugyan úgy 1944-ben született mint Páncsics.Lehet lenne egy KEK serlegünk.:)

 • Micsoda idők voltak! Érdekes, hogy mikor megkérdeztem apámat a meccsről, neki is Rab és Nyilasi ugrott be egyből! 30 ezer néző? Istenem milyen csodás hangulat lehetett akkor. Nagyon irigylem azokat akik ezt személyesen is átélhették.

 • Pilu,

  Mindezt úgy (ha megnézed a Győr + Honvéd összeállí­tásait is), hogy a Honvédban már ott volt Páncsics + Szűcs, mí­g a Győrben még ott volt Szokolai. Meg hát Dalnoki személyében volt egy igazi Fradista edző a padon.

 • A csapatban volt 4 20 évesnél fiatalabb játékos (Rab, Kelemen, Nyilasi,Magyar),de Mucha is még csak 23 éves volt.Meg állták a helyüket itthon és nemzetközi porondon is,hisz valamennyien válogatottak lettek.Jó lenne,ha a mostani utánpótlásból is hasonló játékosok kerülnének ki,mert az igazi felemelkedésnek az lenne a záloga.

 • A mérkőzés kezdete előtt 2 órával nyitották ki a kapukat és mire Clemence és a többi angol sztár öltönybe kisétált megvizsgálni a talajt, másfél órával a kezdés előtt, már szinte teltház volt. A mérkőzést a “K”-szektor első soraiból néztem és ma már csak annyi maradt meg, ha erre a mérkőzésre gondolok, hogy Rab Tibi mindenhova odaért (Hogy miért pont az Ő arca ugrik be, azt nem tudom megmagyarázni), és gyors, rövidpaszos játékkal hoztuk ki a labdákat, ami nem volt jellemző a magyar bajnoksákra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.27.20:00 TV:M4Sport
09.30.17:00 TV:M4Sport
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső
10.08.15:45 TV:M4Sport
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29. M4 Sport
EKL playoff 11.30.21:00 M4 Sport
MK 10.01. M4 Sport
12.06.20:00 TV:M4Sport