1981.VI.17. Kaposvár – Ferencváros 1-1

34. forduló: 1981. június 17. Kaposvár, 16.000 néző
FTC: Kakas — Jancsika, Judik, Rab, Takács — Ebedli, Mucha—Murai, Nyilasi, Mörtel, Pogány
Cs: Hajdú, Szepesi
G: Kisteleki ill., Murai
Edző: Novák Dezső

Az ifjú ferencvárosi szurkolók közül sokan már előző nap este vonattal leutaztak a kaposvári mérkőzésre. A pályán „szálltak” meg és bizony a helyi klub vezetői aggódva gondoltak arra, hogy az éjszakai vihar után a fradisták hogyan vészelték át az í­téletidőt, és biztosan „betörtek” az irodákba, hogy fedél alá kerüljenek.

Reggel amint beléptek a sporttelepre, megnyugodva látták, hogy a fiatalok nem feszí­tették fel egyetlen ajtót sem, hanem az ereszek alá húzódva, zászlókba burkolózva aludtak … Mindjárt forró teát főztek a srácoknak, később pedig biztosí­tották számukra az ingyenes mérkőzéslátogatást!

A kaposvári vezetők, rendezők részéről nagyon baráti volt a hangulat minden tekintetben. A mérkőzés előtt a hangosanbeszélőn keresztül kedvesen, meleg szavakkal üdvözölték a Ferencváros bajnokcsapatát. Külön kijutott az ünneplésből Nyilasi Tibornak, akinek az „aranylábra aranycipőt” kí­vántak a helyiek . . . Mint utóbb kiderült, az aranyból „csak” ezüstcipő lett, de ez mit sem von le a magyar gólkirály nagyszerű teljesí­tményének értékéből. Kis villanyújságjukat is felhasználták az ünneplésre, amint bejöttek a pályára a mieink — megjelent a felirat: FRADI KÖSZÖNTÜNK! A Budapestről elsősorban a COOPTOURIST szervezésével — lerándult ezrek pedig Üllői úti hangulatban ünnepelték a bajnokcsapatot. A bevonulás előtt Horváth István, a Képes Sport rovatvezetője átadta a játékosoknak a Képes Sport ajándékát: sporttáskában egy–egy teljes garnitúra ADIDAS szerelést! Ezt azért kapták a fradisták, mert a bajnokság során a mieink rúgták a legtöbb gólt!

A Képes Sport ajándéka: sporttáskában egy-egy teljes garnitúra ADIDAS szerelés!

Az ünneplés még el sem csendesedett és máris gólt szerzett a Fradi! A 2. percben Nyilasi bombáját még védte a kaposvári kapus, de két perc múlva egy szögletrúgás után Murai az ötösről a hálóba vágta a labdát.

Murai szülővárosában is gólszerző volt

Ezután Mörtelnek volt egy-két lehetősége, hogy feliratkozzon a góllövők közé, de a nyurga csatár sorra elpuskázta a lehetőségeket. Nyilasi nagy fejese szállt centiméterekkel a kapu fölé, majd a hazaiak egy szép ellentámadásból egyenlí­tettek.

A 32. percben a szurkolók nem akartak hinni a szemüknek, Az éppen gólhelyzetbe kerülő Nyilasi után egy rendőrtől elszabadult kutya futott és valósággal „leszerelte” a kitörő Nyilasit. Nagy derültség volt a pályán, nézőtéren egyaránt.

A II. félidő inkább a hazaiak fölényében telt el. Ráadásul Takács még borzolta is a kedélyeket: egy életveszélyes hazaadása bombafejes formában alig kerülte el a kapunkat. Kakas néhányszor bizonyí­thatta, hogy méltó őre a bajnokcsapat kapujának.

Hajdú József

Aztán a 86. percben átadta helyét Hajdú Jóskának, hogy ő is bajnokcsapat tagjaként fejezze be pályafutását! És milyen a sors: az utolsó percben Hajdúnak minden tudására szükség volt, hogy egy bombalövéssel szemben megvédje a kaput! Igy Hajdú Jóska utolsó védése is méltó volt ahhoz a szép pályafutáshoz, amelyet tí­zezrek örömére a Ferencvárosban bemutatott.

A játékvezetői sí­pszó ezúttal különösen sokatmondó volt: jelezte egy kiváló kapus pályafutásának a végét, és jelezte, hogy befejeződött az 1980—81-es bajnokság. És ami számunkra rendkí­vül fontos: a Ferencváros bajnoki elsőségével!

A Fradi hí­veinek még egy öröm jtutott ezen a délutánon. Vezetők, játékosok, szurkolók nagyon szorí­tottak a klub egykori játékosának, majd mesteredzőjének, dr. Lakat Károlynak, hogy jelenlegi csapatával a Tatabánya együttesével a legjobb vidéki csapat cí­met megszerezze. Nos, ez annyira jól sikerült, hogy győzelmével a „Lakat legénység” az FTC mögött a második helyen végzett!

Az FTC öltözőben mondanunk sem kell vidám volt a hangulat. A vezetők és játékosok abból az ezüst kehelyből itták a pezsgőt, amelyet 77 évvel ezelőtt éppen a Kaposvártól kapott az „Ősfradi” 1904-ben az FTC ugyanis itt játszott bemutató mérkőzést és a helyiek egy ezüst serleggel ajándékozták meg a budapesti gárdát. Most közel nyolc évtized elteltével abból a serlegből ittak a maiak, amelyből annak idején az FTC első bajnokcsapata is „ünnepelt” . . .

Egy jelképes gondolatot is kifejezhet ez a tett: az „ősök” eredményeire való emlékezés, a nagyszerű sikerek elismerése és az FTC hagyományok ápolása valamennyi fradista szí­vügye.

A 23. bajnoki siker pedig legyen egy csendes, de jelentős állomása annak a végnélküii küzdelemsorozatnak, amelyben reméljük, hogy utódainknak is oly sok öröme telik majd, mint napjaink valamennyi fradistájának.

Állnak (balról): Szepessy, Mörtel, Rab, Judik, Mucha, Major, Kakas, Murai, Koch. Elől: Jancsika, Takács, Nyilasi, Ebedli, Pogány, Szokolai, Hajdu J.

Nagy Béla. (Az 1980/81-es szezon fotói: Pozsonyi Lajos / Magdics László)

 

NS-19810618-03-19810617

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ