1988.V.4. Magyarország – Izland 3-0

A mutatott játékért nem, a győzelemért viszont dicséret illeti a hazai együttest.

Magyarország – Izland 3:0 (1:0)
Népstadion, 4.500 néző, v: Ben-Itzaak (izraeli)

Magyarország: Disztl P. – Balog T., Pintér, Garaba – Kozma, Varga I. (Sallai 46.), Fitos, Sass – Kiprich (Esterházy 46.), Bognár (Szabadi 80.), Vincze I. (Kovács K. 60.)

Izland: Baldursson – Gislason, Ormslev, Sa. Jonsson, Edvaldsson – Thordarson (O. Örlygsson 80.), O. Torfason, Arnthorsson (R. Kristinsson 46.), Thorkelsson – Margeirsson, G. Torfason

Gól: Vincze (46.), Sallai (63.), Kovács K. (89.)

A Népstadion szerdai labdarugó délutánjának második felvonására vajmi kevés változott. Az idő ugyanolyan verőfényes volt, mint az olimpiai válogatottak találkozóján, s a szinvonal sem kényeztette el a most már háromezresre nőtt nézőközönséget. A 3. percben remek izlandi támadás végén Margeirsson hatalmas kapásgólt lőtt – csak éppen lesről. A 13. percben Kozma jobbról adott be, a fél izlandi védelem lyukat rugott, Balog tisztán kapta a labdát, de meglepetésére fölé emelt. A 18. percben Fitos bombázott fölé, majd ujból Margeirsson veszélyeztetett látványos ollózással. Ugyanebben a percben Vincze ugrott ki sokatigérően, Gislason felvágta, meguszta sárga lap nélkül. A 21. percben ujra a feltünően lelkes Margeirsson próbálkozott, jó helyzetből fölé emelt. A 26. percben Vinczét lesről engedte el a játékvezető, de nem tudott élni a lehetőséggel, csak az oldalhálót találta el. Négy percre rá ugyanő próbálkozott, de közeli lövését kifejelték a védők. A 35. percben Kozma beadását Bognár senkitől sem zavartatva fejelte – éppen Baldursson kapus kezébe. A 43. percben Ormslev kapott sárga lapot durváskodásért. A meglehetősen elégedetlen közönség már éppen Mezey György egykori szövetségi kapitány nevét kezdte kórusban kiáltozni – ahogy az már néhány korábbi válogatott mérkőzésen is történt -, amikor a hosszabbitás első percében a kritika örömrivalgásba csapott át. Ekkor történt, hogy Vincze István egy 23 m-es szabadrugást nagyszerü mozdulattal a jobb felső sarokba csavart (1:0). Baldursson ugyan beleért a labdába, de már nem tudta kiütni.

A szünetben Varga helyett Sallai Sándor, Kiprich helyett pedig Esterházy Márton kapott lehetőséget, az izlandiaknál Arnthorssont Runar Kristinsson váltotta.

Alig telt el egy perc, Bognár szabadrugásból, szinte nekifutás nélkül, 20 m-ről a jobb kapufát találta el. Hét perc elteltével Thorkelsson kézzel szeliditett meg egy labdát, lendületesen kiugrott, át akart ivelni a kifutó Disztl P.-n, de a magyar kapus résen volt. Az ellenakcióból egy beivelést követően O. Torfason combjáról csaknem a léc alá hullott a labda. A 60. percben Vincze helyett Kovács Kálmán lépett pályára. A 63. percben egy baloldali magas beadásra nem volt magyar csatár, de Thorkelsson és Baldursson megtette azt a szivességet, hogy összefutottak, a labda “lecsorgott”, Sallai résen volt, 6 m-ről az üres kapuba guritott (2:0). A 71. percben Bognár szabadrugása kevéssel csuszott el a léc fölött. Az izlandiak lelkesedésen és sok futáson kivül sokkal többet nem tudtak felmutatni. Igaz, a magyar együttes sem szinezte különösebben a játékot. A 80. percben Bognárt Szabadi László váltotta, ugyanakkor Thordarson helyett Ormarr Örlygsson játszott. Már mindenki a hármas sipszót várta, amikor ujabb hibát köetett el a szigetországiak védelme, Kovács K. közéjük robbant, s egy-két mutatós huzás után 4 m-ről az üres kapuba guritott (3:0).

Kellemetlen ellenféllel nézett szembe szerdán a magyar labdarugó válogatott, amely idei negyedik mérkőzésén második győzelmét aratta. A papiron jelentősnek tünő gólkülönbségü győzelem mögött tulzottan dicsérendő teljesitmény és játék nem huzódik meg, legfeljebb azt lehet elmondani, hogy a hazai labdarugók ujra és ujra megkisérelték a támadásszövést, de ezzel meglehetősen hadilábon álltak. A mutatott játékért nem, a győzelemért viszont dicséret illeti a hazai együttest.

Az izlandi válogatottban az idegenlégiósok nélkül nincs sok fantázia, védelmük gyermeteg hibái hozzájárultak a hazai sikerhez, mindössze Kristinsson középpályás játéka, néhány hosszu keresztlabdája, egy-két villanása dicsérhető. A magyar együttesben senki sem játszott átlagon felül, mégis Bognárt illeti elismerés, hiszen az igazi karmester, Détári Lajos távollétében ő próbálta mozgatni a csapatot. Az igazság az, hogy sok társat nem kapott ehhez a feladatához. Balog viszonylag egyenletes védőmunkát nyujtott, Fitost lelkesedése dicséri, és nagy kár, hogy Vincze megsérült, nem folytathatta, mert az első félidőben feltünő volt gyorsasága.

A mérkőzés utáni vélemények:

Török Péter, az MLSZ főtitkára:

– Biztos győzelmet arattunk egy olyan mérkőzésen, amely jó előkészületet jelent az év további, nehezebb feladataira.

Tajti József, a válogatott edzője:

– Kötelességszerü győzelem, ezért különösen örülök. Az ilyen jellegü sikerek ugyanis talán a legnehezebbek.

Kovács Kálmán:

– Remélem, ez a gólom segit abban, hogy kilábaljak a hullámvölgyből.

Garaba Imre:

– Futógyorsaságban, erőszakosságban remekeltek az izlandiak, ezért tudtuk nehezebben feltörni a védelmüket. A 3:0 viszont az 3:0.

Sigi Held, Izland szövetségi kapitánya:

– Azt hiszem, előzékeny vendégek voltunk, hiszen védelmünk sulyos hibákat követett el. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy kétségbevonom a magyar győzelem jogosságát, mindössze annyit hangsulyozok, három góllal nem voltunk rosszabbak. Ha idegenlégiósaink játszhatnak majd augusztus 31-én, a Szovjetunió elleni VB-selejtezőn, akkor egészen más Izlandot láthatnak.

Bálint László, a magyar válogatott technikai igazgatója:

– Ellenfelünk többet nyujtott a vártnál, bár én ilyen harcos játékra számitottam. Nem volt könnyü mérkőzés. Azért volt ez jó ellenfélválasztás, mert feltételezem, hogy az Izlandhoz hasonló, zárt védekezéssel játszó riválisunk lesz majd a világbajnoki selejtezőkben is. Ilyen szempontból tehát hasznos gyakorláson vagyunk tul. S mivel manapság nincsenek már kiscsapatok, három gólt rugni az mindenképpen jelentős.

James McLoughlin, az ir olimpiai válogatott menedzsere megtekintette a magyar-izlandi találkozót is. Nem ok nélkül, hiszen Irország egy VB-selejtező csoportban szerepel Magyarországgal.

– Mit mond majd Jackie Charlton szövetségi kapitánynak, ha hazamegy?

– Tisztán látható, hogy a magyar együttesnek az állóképességben még javulni kell, vannak sebezhető pontjai. Ilyen tekintetben tehát optimisták lehetünk, de hol van még az őszi VB-selejtező…? Vincze István és Kozma István nagyon tetszett nekem, rájuk felhivom majd Jackie Charlton figyelmét – hangzott McLoughlin válasza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ