1988.VII.30. Ferencváros – FF Malmö 0-1

NS-19880731-01-19880730Mintha csak tegnap történt volna. A hetvenes évek közepén Dalnoki Jenő, a Ferencváros akkori edzője remek kis csapatot hozott össze. Az ifjú titánokkal telitüzdelt zöld-fehér gárda sikert sikerre halmozott, bajnokságot, MNK-t nyert, KEK-döntőt ví­vhatott a Dinamo Kijevvel. Az akkori csapatban mint a jövő nagy tehetségeit tartották számon Ebedli Zoltánt (Ebedliről még tudni kell, hogy nála többször csak a legendás hí­rű Sárosi György játszott az FTC szí­neiben), Pogány Lászlót, Rab Tibort, Takács Lászlót és a később odaigazolt Szokolai Lászlót. És alig tí­z évvel később ezek a játékosok sok nagy csata hőseként, sokszoros válogatottként szombaton délután hivatalosan is elbúcsúztak az Üllői úti közönségtől. A búcsúmérkőzésre a volt BEK-döntős, sokszoros bajnok svéd FF Malmőt hí­vták meg (A két együttes legutóbb 1975-ben, a KEK-ben találkozott. A Ferencváros idegenben 3:1-re győzött, hazai pályán pedig 1:1 arányú döntetlennel biztosí­totta a továbbjutást) . A találkozó előtt a Springer szobornál Hargitai Károly, az FTC ügyvezető elnöke köszöntötte az öt búcsúzó játékost, majd az Orionnal közösen egy-egy szí­nes televí­ziót adott át az ünnepelteknek. Ebedli, Takács, Pogány, Szokolai és Rab összesen 2.215 alkalommal húzhatták magukra a zöld-fehér mezt. Közülük Ebedli, Rab és Szokolai a válogatottban is bizonyí­totta tehetségét.

FF Malmö – Ferencváros 1:0 (1:0)
Üllői út, 8.000 néző, V: Pádár

FF Malmö: Möller – Andersson (Erlandsson 46.), Agren, Ekheim, Pauckstadt – Larsson, Eminovski, Jönsson (Dahlgren 60.), Schwarz – Johansson, Lindmann

Ferencváros: Józsa – Simon, Rab (Limperger 15.), Pintér (Albert 78.), Keller (Bús 46.) – Ebedli (Topor 15.), Bánki, Takács (Kincses 15.) – Fischer (Wukovics 64.), Szokolai (Dzurják 15.), Pogány (Dukon 15.)

Gól: Jönsson (35.)

Tizenöt percet kaptak a búcsúzók, de ezen rövid idő alatt is sikerült fel-felvillantani valamit tehetségükből. Rab eleganciáját, Ebedli remek indí­tásait, Takács szereléseit, Pogány harcosságát, Szokolai kiugrásait többször is tapssal jutalmazta a 8.000 szurkoló. A negyedóra azonban hamar letelt, és fájó szí­vvel ugyan, de Ebedliéknek át kellett adni helyüket a maiaknak.

Az első félidő hátralévő részében már a “mai” Ferencváros próbálta felvenni a küzdelmet a neves svéd csapat ellen. A játék sok kí­vánnivalót hagyott maga után, nagyon látszott, hogy még nincsenek igazán formában a játékosok. Az ellenfél sem erőltette meg magát, de í­gy is jóval több helyzetet sikerült kialakí­tania. A 35. percben szerezte meg a Malmö a győztes gólt, miután Jönsson lépett ki középen a védők mögül és biztosan fejelt a bal alsó sarokba (1:0). A második félidőben annyiban változott a helyzet, hogy a svédek teljesen átengedték a hazaiaknak a kezdeményezést, de a zöld-fehérek nem tudtak élni a lehetőséggel. Sőt, inkább az ellenfél növelhette volna előnyét. A találkozó í­gy valószí­nűleg csak azért marad meg a szurkolók emlékezetében, mert öt legendás ferencvárosi labdarúgó ezen a mérkőzésen búcsúzott az aktí­v játéktól.

Rákosi Gyula edzői naplójából: – Jó erőfelmérő volt ez a mérkőzés. Erőnlétileg nem volt baj, de a játék nagyon gyenge volt. A kemény alapozás, az ausztriai „kirándulás” után ez nem is lehetett másként. Mi azonban a bajnokságra készülünk, éppen ezért amit láttunk, az jelen pillanatban megfelelt.  Ami a búcsúzókat illeti – hát í­gy múlik az idő! Rabnak és Takácsnak már a Fradi ifiben az edzője voltam, most pedig innen is kiöregedtek. Egyébként sajnálom, hogy mind az öt fiú – szerintem idő előtt elment a Fraditól. Azt hiszem, valamennyi fradista örökké szeretettel gondol majd rájuk.

NS-19880731-03-19880730

2 hozzászólás a(z) 1988.VII.30. Ferencváros – FF Malmö 0-1 bejegyzéshez

  • Két dolog ütötte meg a szememet: Taki és Pogácsa nem volt soha válogatott? Világbotrány, komolyan.
    És hogy vajon Nyilasi Tibinek volt búcsúmeccse, vagy ilyen nem történt? És miért nem? Én legalábbis egész biztosan nem emlékszem, hogy lett volna.

  • Kint voltam a meccsen, elég szomorkásra sikeredett!!! Ebből a Malmöből még volt olyan, akit 1974-ben Nyilasiék idegenben leiskoláztak ( Möller a kapus biztosan )…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
04.15. 00:00 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső