1992.IX.16. BL selejtező, Slovan Bratislava – Ferencváros 4-1

TFU_19820915_Fml_097_0001-2A budapesti zöld-fehérek adósak maradtak a jó teljesí­tménnyel. Középpályásaik gyenge napot fogtak ki, támadóik pedig erőtlenül, elképzelés nélkül lézengtek a pályán. A Slovan megérdemelt győzelmet aratott, í­gy a Ferencvárosnak nem sok esélye maradt a két hét mulva esedékes visszavágón.

Albert Flórián: – Őszintén szólva kaphattunk volna nehezebb riválist is, bár manapság már egyáltalán nincs könnyű ellenfél. Az viszont feltétlenül könnyebbség, hogy ismerjük a csehszlovák labdarugást, s tudjuk, a Slovan nagymultu együttes. Talán előny számunkra, hogy az első meccs náluk lesz.

Dusan Galis (a Slovan vezetőedzője):  – Továbbjuthat a Ferencváros, de mi is. Az esély tehát 50-50 százalék. Annyi bizonyos, telt ház lesz Pozsonyban, a Ferencvárosra nagyon kí­váncsiak a mi városunkban is.

Nyilasi Tibor (a Pécs elleni vereség után):  – Nagyon sokáig biztam abban, hogy a legjobb összeállí­tásunkban léphetünk pályára, de a hetek múlásával egyre inkább szertefoszlottak reményeink. Előbb Szergej Kuznyecovról és Sorin Ciganról derült ki, hogy sokáig harcképtelen, aztán Fodor Imre és Nagy Zsolt dőlt ki a sorból, szombaton pedig Vaszil Gyula és Gregor József is megsérült, előbbi húzódást szenvedett, utóbbi pedig rugást kapott a térdére. Közülük Kuznyecov, Cigan, Fodor és Nagy semmiképpen sem játszhat, Vaszil és Gregor szerepeltetése pedig egyelőre kérdéses. Még szerencse, hogy Lipcsei Péter és Páling Zsolt eltí­ltása csak a bajnoki mérkőzésre vonatkozott, í­gy ők ott lehetnek a pozsonyi kezdő csapatban. A Pécs elleni mérkőzés ismételten bebizonyí­totta, hogy nagyon hiányoznak sérült kulcsjátékosaink, gondolok itt Kuznyecovra, Fodorra és Nagyra. Ha nincs az a vereség, akkor most optimistább lennék, de persze a kedvezőtlen előjelek ellenére sem adjuk meg magunkat. Szeretnénk kiharcolni a továbbjutást, ám ahhoz az kell, hogy az első mérkőzésen, idegenben se ijedjünk meg a nagy feladattól, s bátortalan játékkal ne hozzuk magunkra az ellenfelet, amelyről nemcsak nekem, hanem kollégáimnak is nagyon jó véleményük van. Úgy itéljük meg, hogy játékban, profi szellemben is előttünk járnak, s ráadásul náluk nem kell hetente ujraformázni a csapatot, amelynek egyik vezéregyénisége a több nyugat-európai klub figyelmét felkeltő Dubovsky. Talán mindennél többet elmondanak a Slovanról a váci mester, Csank János kollegám szavai, ő úgy fogalmazott: ha nem lenne a pozsonyi futballistákon a Slovan-mez, teljesí­tményük alapján akár azt is godolhatná, hogy a holland szupercsapat, az Ajax képviselői vannak a pályán. A Slovan nagyszerű mérleggel zárta a legutóbbi bajnokságot, amely valljuk be erősebb mint a magyar, s azt a formát remekül átmentette, az őszi bajnoki pontvadászatot ott folytatta, ahol tavasszal abbahagyta. Ugy érzem, ők az esélyesebbek, s ráadásul az is mellettük szól, hogy legerősebb összeállí­tásukban léphetnek pályára. így aztán döntetlennel, vagy akár egy minimális arányu vereséggel is boldogan kiegyeznék.

*

Szerdán a szlovák főváros, Pozsony valóságos magyar népvándorlás tanuja lehetett, Budapestről és más városokból – a határon innen és tulról – ezrek kerekedtek fel, hogy a helyszí­nen, a téglamezei Nemzeti Stadionban tekintsék meg a nagy érdeklődéssel várt Slovan Bratislava – Ferencváros labdarugó BEK-mérkőzést, amelyet az első forduló keretében játszottak le. Már órákkal a kitűzött kezdési időpont előtt tömött sorokban érkeztek zöld-fehérbe öltözött Fradi-hí­vek, s hiába voltak a maximális biztonsági intézkedések, nem maradtak el az összecsapások a drukkerek és a rendfenntartó erők között. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy néhány ferencvárosi szurkolót már a délelőtt folyamán letartóztattak.

A labdarugó BEK első fordulójában:

Slovan Bratislava (csehszlovák) – Ferencváros 4:1 (1:0)
Pozsony, 32.000 néző, V: Muhmenthaler (svájci)

Slovan Bratislava: Vencel – Stupala, Glonek, Kinder – Klinovsky, Juriga, Dubovsky, Kristofik – Maixner (Moravec 68.), Timko, Gostic (Haraoui 50.)

Ferencváros: Balogh T. – Simon, Telek, Szekeres, Keller – Páling, Albert, Szűcs, Lipcsei – Schneider (Balogh G. 65.), Wukovics (Szenes 53.)

Gól: Gostic (19.), Dubovsky (53., 55.), Moravec (83.) illetve Lipcsei (75.)
Sárga lap: Glonek (10.) illetve Lipcsei (14.), Simon (66.)
Kiállí­tva: Szenes (85.)
Jók: Dubovsky, Kinder Moravec illetve Lipcsei, Szűcs

A zöld ruhába öltözött fekete álarcos kommandósok a stadionban ott folytatták, ahol kint, a kapukon kí­vül abbahagyták. Azonnal ütöttek gumibotjukkal, senkit sem kí­méltek, többen is sulyosan megsérültek, í­gy a mentősöknek is akadt dolguk. Közben durrogtak a peterdák, a hazaiak jártak az élen a rendbontásban.

A Slovan játékosai óriási lendülettel kezdtek, de emlí­tésre méltó helyzetet nem tudtak összehozni. A másik oldalon Schneider, majd Wukovics távoli kí­sérlete hozta lázba a többezer Fradi-drukkert. A 10. percben Glonek buktatta a meglóduló Albertet, jogosan járt a szabadrugás, és az elkövetőnek a sárga lapos figyelmeztetés. A pontrugást Lipcsei végezte el, a sorfalon megpattanó labdája szögletre került. Négy perccel később Lipcsei szerelte szabálytalanul Dubovskyt, ő is megkapta a sárga kártyát. A 17. percben Juriga előí­velését a hazaiak karmestere, Dubovsky fejelte kapu fölé. Aztán Telek ví­vott nagy párharcot a fürge Maixnerrel, a Ferencváros válogatott hátvédje az utolsó pillanatban becsuszva, szögletre mentett. A 19. percben Keller hibázott, saját 16-osa előtt elveszí­tette a labdát, Timko huzott el, átadását Gostic közelről értékesí­tette (1:0). A csapatkapitány biztosan nem tette zsebre, amit játékostársától, Simontól kapott. A hazaiak ütemes vastapssal buzdí­tották kedvenceiket, de időnként hallatszott a “Hajrá Fradi” is, amire persze azonnal érkezett a válasz: a füttykoncert. Nem sokkal később Dubovsky fejelt le egy hosszan előreí­velt labdát, Maixner jókor érkezett, ám lövése elkerülte a kaput. Feltűnt, hogy a ferencvárosi középpályások csak nagyon rövid ideig tudták birtokolni a labdát, í­gy ujra és ujra jöhettek előre a vendéglátók, a kékek. Végre Páling megunta a tehetlenséget, messziről célozta meg a kaput. Bárcsak az irányzék pontosabb lett volna A hajrában ujból megingott a magyar védelem, ám Telek az utolsó pillanatban beérte, és becsuszva szerelte a kapura törő Gosticot. Válaszként Wukovics próbálta bekanalazni a labdát közelről, de Vencel ujjheggyel mentett.

Fordulás után előbb Gostic bombázott közelről kapura, lövését blokkolták a védők, majd egy szögletrugás után a válogatott Glonek maradt őrizetlenül, ám fejese célt tévesztett. Az 50. percben Gostic helyére az egyetlen idegenlégiós, az algériai Haraoui állt be. Három perc mulva Klinovsky verekedte magát keresztül a védőkön, továbbí­tását Timko bombázta kapura. A pontatlan lövésbe Dubovsky belenyult, s lábáról a labda a hálóba vágódott (2:0). A gól után azonnal cserélt a magyar bajnok, Wukovics helyén Szenes folytatta a játékot. A zöld-fehérek még fel sem ocsudtak, jött az ujabb hazai találat: Timko előreí­velését az ügyeletes pozsonyi csillag, Dubovsky kapásból bombázta a kapuba (3:0). Közben ujabb és ujabb szektorokban léptek akcióba a rendfenntartó erők, gumibotot használva. A háromgólos előnyt felvillanyozta a Slovant, szinte levegőhöz sem engedte jutni a Ferencvárost. Egy í­zben sakk-matt helyzetbe kerültek a védők, de az algériai Haraoui ezuttal kegyes volt, közelről csunyán kapu fölé bombázott. Ekkor már sokan a nézőtér történéseit figyelték, hogy a magukból kivetkőzött kommandósok miként ütik-verik, rugdalják a ferencvárosi hí­veket. A 65. percben az indiszponált Schneidert a hórihorgas Balogh Gábor váltotta fel. Rá egy percre Simon iratkozott fel a sárga laposok közé, mert leszakí­totta Haraouiról a mezt. A játékos kényszerhelyzetből a 12-es mezt öltötte magára, holott ő a 15-ösben kezdte szereplését. Aztán Juriga bombázott kapu mellé. A 68. percben ujabb csere következett: Maixner ment le, helyét Moravec foglalta el. Azután Balogh Gábor került igéretes helyzetbe, közeli fejesét mentette Vencel, majd Lipcsei vágott kapu fölé egy kapáslövést. A 75. percben szemfüles gólt szerzett a Ferencváros: Szenes villámgyorsan legurí­tott egy szabadrugást, Lipcsei kilépett az elalvó védők közül, s higgadtan a kapu jobb alsó sarkába helyezett (3:1). Fokozódtak az izgalmak. Egyes szektorokből teljesen kiszorultak a nézők. Közben persze a pályán sem állt meg az élet. Balogh Gábor távoli jól eltalált bombája adott munkát Vencelnek, majd Szenes jobboldali beí­velése suhant el a lábak előtt. A pozsonyiak csak nem nyugodtak bele a számukra nem tul kedvező eredménybe, tovább hajtottak. Előbb Dubovsky vágott le nagy szólót. Őt még időben megállí­totta Szűcs, de a 83. percben Moravec száguldott végig a pályán – Telek nem érte utol, Balogh Tamás rosszul jött ki, a cserejátékos valósággal a hálóba vezette a labdát (4:1). Két perc mulva Moravec lépett ki, Szenes hátulról elkaszálta, a svájci játékvezető kezében villant a piros lap, Szenest kiállí­totta.  Bekövetkezett, amitől tartani lehetett: a Slovan hajtós, darálós játékkal megadásra késztette a Ferencvárost.

Dusan Galis: – Minden elismerésem a csapaté, nagyszerű teljesí­tményt nyujtottak a fiuk, valamennyien a legjobb osztályzatot érdemlik. A három gól tekintélyes előnynek tűnik, de még semmi sem dőlt el. A visszavágón bármi megtörténhet, ebben rejlik a kupasorozat szépsége. Én csak a játékkal törődtem, a nézőteret nem figyeltem. Ennek ellenére csak azt mondhatom, le a kalappal szurkolóink előtt, minden támogatást megadtak a sikeres szerepléshez.

Nyilasi Tibor: – Jól kezdtünk, sokáig jól tartottuk magunkat, de az első gól, amelyet szerintem lesállás előzött meg, megtörte ellenállásunkat. Később nem tudtuk tartani a lépést az ellenféllel.

NS-19920917-03-19920916

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ