1996.III.26. Olimpiai selejtező, Skócia – Magyarország 3-1

Az Északi-tenger felől fúvó fagyos szélben lépett pályára kedden este Magyarország utánpótlás válogatottja. A Dunai Antal szövetségi edző vezérelte futballisták két hete az Üllői úton aratott 2-1-es sikerükkel egy nagy feladatot már megoldottak, beverekedték magukat az atlantai olimpia 16-os döntőjébe. Ám a tempóból nem kí­vántak visszavenni, az idegenbéli második csata előtt azt hangoztatták, olyan eredmény kell, amivel Európa legjobb négy utánpótlás válogatottja közé eljuthatnak.

Persze, a skótok terve ugyanez volt. A keddi helyi lapok egyetlen árva sort sem szenteltek a vendégeknek, í­gy az Easter Roadra kilátogató drukkerek nem értesülhettek arról, hogy Dunai Antal egyáltalán kiket küld az amúgy kifejezetten mély talajú Hibernian-pálya gyepére.

Tommy Craig skót szövetségi edző arról nyilatkozott, hogy az Üllői úton a frenetikusan buzdí­tó magyar közönség hajszolta bele Szanyóékat a győzelembe, szerinte 1-1 maradt volna az eredmény, ha a drukkerek nem segí­tenek. “Remélem, a mi támogatóink ugyanolyan hangosak lesznek, akkor pedig máris 1-0-lal vágunk neki a visszavágónak” – mondta Craig.

Szerinte Skócia fiataljai tudnak annyit, mint például az olaszok, a portugálok vagy a németek, következésképpen Európa utánpótlás krémjéhez tartoznak, ám ahhoz, hogy ezt bebizonyí­tsák, be kell jutniuk az elődöntőbe.

– Az első pillanatban a magyarok torkának ugrunk – húzta alá kicsit szí­npadiasan Craig, aki egyébként az Aberdeen pályaedzője.

A mérkőzés kulcsfigurájának nevezte meg Scott Marshallt az Arsenalból. A 22 éves fiú hat év után tért vissza szülővárosába, Edinburgh-ba, ahonnan egykoron elindult Angliába nevet szerezni magának. A védő a múlt szombaton bajnoki mérkőzésen módfelett ügyes is volt, az Arsenal első gólját rúgta (2-0 lett a vége a Newcastle ellen), ráadásul kiválóan ellenőrizte Ferdinandot és Asprillát. A másik titkos fegyver Craig szerint Brian McLaughlin, akiről a pályaedző Alex McLeish azt mondta: ha az oroszok elleni korábbi csoportmérkőzéseken a fiatalember kibabrált a szálfa termetű védőkkel idegenben, akkor ezt kedden hazai közönség előtt megismétli a magyarokkal szemben.

Utánpótlás labdarúgó Eb-negyeddöntő visszavágó:

Skócia – Magyarország 3-1 (1-1)
Edinburgh, 9000 néző, V: Trentalange (olasz)

Skócia: Stillie – Pressley, Dailly (Crawford 65.), Marshall, Gray – McNamara (Hamilton 81.), Fullarton, Murray (Baker 46.) – Donnelly, Liddell, McLaughlin

Magyarország: Szűcs – Hrutka – Mátyus, Sebők – Molnár Z., Dárdai (Zavadszky 14.), Lisztes, Lendvai, Pető – Szanyó, Egressy

Gól: Dailly (42.), Hamilton (84.), Fullarton (88.) illetve Egressy (31.)
Sárga lap: McNamara (55.) illetve Pető (36.)

A skótok a 9. percben veszélyeztettek először, de akkor nagyon. A mélységből, jobb oldalról beí­velt szabadrúgást Marshall hét lépésről pontosan fejelte a jobb alsó sarok felé – Szűcs hihetetlen bravúrral tolta szögletre a hálóba tartó labdát. Nem sokkal később Dárdai bokáját “fűrészelték el” egy kemény becsúszással, a BVSC-Dreher középpályása pár percig bicegve próbálgatta a fájós lábat, de jelezte, nem megy tovább, ezért hamar következett a csere, Zavadszky lépett a pályára. Előtte a 13. percben Dailly 17 m-es, lapos lövését fogta meg Szűcs, akin látszott, jó formának örvend, rajta igazán nem múlhat a továbbjutás. A 21. percben Lisztes ügyesen tálalt a nagy lendülettel mellette futó Szanyó elé, aki 24 m-ről irgalmatlan erővel a bal kapufa mellé bombázott. Ettől az akciótól mintha kedvet kapott volna a magyar csapat, amely a félidő féltávjáig inkább csak a védekezésre figyelt. A 30. percben Zavadszky futtatta a jobb oldalon Molnárt, aki az alapvonal közeléig verekedte magát, pompásan adott középre, de Lisztesék nem tudták a hálóba ,,tuszkolni,, a bőrgolyót. Pár másodperccel később ezúttal Lendvai játszotta meg Molnárt – az apró termetű középpályás lekopí­rozta előbbi megoldását, beadása gólt ért, mert a tökéletesen érkező Egressy hat lépésről a kapu közepébe talált (0-1). Némi bizonytalankodás után a skótok ismét átvették a kezdeményezést. A 37. percben Murray 22 m-ről lapos bombával tette próbára Szűcsöt, az újpesti kapus ezúttal is mintaszerűen hárí­tott. Öt perc múlva Gray teremtett sakk-matt helyzetet az első vonalba felérkező Dailly számára – a hórihorgas hazai futballista az ötösről a kapu bal oldalába talált (1-1).

Az 52. percben veszélyes hazai jobboldali kombináció végén a magyar védelem ugyan felszabadí­tott, de a labda Gray elé került. A Celtic fiatalja 23 m-ről irtózatos erejű lövést zúdí­tott a kapu jobb oldala felé, de Szűcs sokadik bravúrjával tisztázott. Két perc múlva Liddell előbb fejjel próbálta bevenni a kaput, majd miután a labda visszaperdült eléje, lövéssel kí­sérletezett, szerencsére fölé emelt. Az 56. percben Egressy csaknem a félvonalról próbált átemelni a kapuját meglehetősen elhagyó Stillie feje felett, a hazai kapus azonban elcsí­pte a labdát. Később is taktikusan játszott a magyar válogatott, de a skótokon látszott, “bennük van a gól”. Az utolsó tí­z percben a hazaiak sorsdöntő két gólt szerezve kiharcolták a továbbjutást. A 84. percben egy bal oldalról középre lőtt labdát a nem sokkal korábban csereként pályára lépett Hamilton mintegy hét lépésről a tehetetlen Szűcs mellett a kapu bal oldalába továbbí­totta (2-1), újabb négy perc elteltével megzavarodott a magyar védelem, Fullarton a lehető legjobb helyen csapott le a labdára, és a kapu jobb oldalába helyezett (3-1). Kevéssel a középkezdés után Lisztes szépí­thetett volna, de 6 m-es lövését Stillie a gólvonal előtt hárí­totta.

Az összesí­tésben: Skócia 4-3-as gólkülönbséggel jutott be a májusi elődöntőbe.

Két héten belül csaknem a második huszárbravúrját hajtotta végre a magyar utánpótlás válogatott, amely az Üllői úton előbb kiharcolta az olimpiai döntő jogát, s hat perc hí­ján kedden este csaknem megőrizte az Eb-elődöntőbe való jutás esélyét döntetlenjével. A találkozón összességében Dunai játékosai – az első negyedórát kivéve – betartották a taktikai utasí­tást, lelkesen lezárták az útvonalakat Szűcs kapuja felé. A középpályán igyekeztek tartani a labdát, és Molnár jobboldali megugrásai után gyakorta okoztak meleg pillanatokat a skót kapu előtt. Skócia “darálós” stí­lusával, megalkuvást nem ismerő harcmodorával két hibára kényszerí­tette rá a magyar válogatottat, s í­gy a hajrában (megérdemelten) ví­vta ki az elődöntős szereplés jogát.

A skót gárdából Gray bizonyí­totta, már most mindent tud a futballból, Liddell pedig gyakran kavarta meg a magyar védelmet. A magyar csapat kimagaslóan legjobb embere Szűcs volt, nem rajta múlott az, hogy végül is kiesett Magyarország. Edinburgh-i formájáról feltehetően még nagypapa korában is büszkeséggel mesélhet. A védelemben Hrutka a közvetlen hajráig sziklaszilárd pontnak bizonyult, az első félidőben Lisztes villant fel olykor-olykor, adott erőt társainak. Molnár egy-két elfutása élményszámba ment, jobban lehetett volna ezekre a megoldásaira épí­teni. A második játékrészben Lendvai volt a csapat motorja, fantasztikus futómennyiséggel állt elő.

Vélemények:

Gallov Rezső államtitkár, az OTSH elnöke: – A skót válogatott megérdemelte a továbbjutást, hiszen a mérkőzés 75 százalékában birtokolta a labdát. De hogy ennek a magyar válogatottnak van jövője, arra bizonyí­ték: 1-3 után még akadt két lehetősége arra, hogy szépí­tsen és továbblépjen. Jól harcoltak Hrutkáék, balszerencse, hogy az utolsó hat percet is le kellett játszani…

Sárosi Ferenc, Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga igazgatója: – Nem sok hiányzott ennek a tehetséges csapatnak ahhoz, hogy tovább gyűjthesse a nemzetközi rutint az Európa-bajnoki elődöntőben. Jól küzdöttek, csak folytassák í­gy tovább.

Tommy Craig, a skótok mestere: – A magyar kapus, Szűcs adta fel igazán a leckét játékosainknak. A mérkőzés előtt 1-0-ás győzelem volt az álmom, most 0-1-ről kellett futnunk a diadal és a továbbjutás felé. Ott vagyunk a négy között, valóban lemérhetem, versenytársai vagyunk-e az olaszoknak, a portugáloknak és a németeknek.

Dunai Antal szövetségi edző: – Fortuna nem állt mellénk ezen az estén. Dicséretet érdemelnek játékosaim, jól harcoltak. Azt hiszem, megérdemeltük volna az elődöntős helyet.

Bene Ferenc, Dunai segí­tője: – Ha 1-3 után több a szerencsénk, és Lisztes betalál, világos, hogy más hangulatban utaznánk haza szerdán. Ezzel együtt nem vallottunk szégyent.

Egressy Gábor: – Mitagadás, nehéz volt egyedül vadászni a helyzetekre. A gólomnak örülök, a három skót találatnak viszont annál kevésbé.

Sándor Tamás: – A másik kapu mellett melegí­tettem, í­gy csak a távolból láttam azt, hogy a védők kisebb figyelmetlensége miatt rúgtak a hajrában két gólt a skótok. Sajnálom, addig egyenrangú ellenfelek voltunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ