1996.IX.1. VB selejtező, Magyarország – Finnország 1-0

Vasárnap kora estére véget ért a titkolódzások kora. A Népstadionban lebonyolí­tandó Magyarország – Finnország labdarúgó vb-selejtező előtt a két szövetségi kapitány, Csank János és a dán nemzetiségű Richard Möller-Nielsen felfedte kártyáit, megnevezte kezdőcsapatait. Azokat a futballistákat, akik az európai 3. csoport harmadik mérkőzését ví­vták a három pontért.

A magyar legénység és Suomi legjobbjai amúgy a sportági históriában először játszottak világbajnoki keretek között. Mindkét gárda első kvalifikációs csatáján volt érdekelt az 1998-as franciaországi fináléba jutásért.

Egyes szektorokból a hagyományos buzdí­tási rigmus módosí­tott változata hangzott fel: “Ria, ria, szimpátia” Talány, vajon ez a buzdí­tás, avagy az előzetes együttérzés jele volt-e a hazai legénység iránt a drukkerek részéről…?

Labdarúgó vb-selejtező, európai 3. csoport:

Magyaroszág – Finnország 1-0 (1-0)
Népstadion, 15 000 néző, V: Hartmut Strampe (német)

Magyarország: Sáfár – Telek – Mracskó, Sebők V. – Dombi (Plókai 19.), Urbán, Sándor T. (Egressy 88.), Halmai, Nagy N. – Klausz, Orosz (Balog T. 63.)

Finnország: Niemi – Hyypia – Rissanen, Nieminen (Huhtamaki 46.), Koskinen – Jarvinen, Mahlio (Suominen 81.), Nyyssönen (Kolkka 65.), Lindberg – Sumiala, Vanhala

Gól: Orosz (16.)
Sárga lap: Balog T. (77.) illetve Nieminen (26.)

Ha nem is viharos, de elég jelentős hazai támadássorozattal kezdődött a találkozó. A finnek gyakori taktikai szabálytalanságokkal igyekeztek tördelni a játékot, kifogni a szelet a magyar vitorlából. Amikor úgy tűnt, hogy ezzel a módszerrel megnyugtathatják magukat, akkor a 14. percben hárompontos ziccert hagyott ki Klausz: Dombi elemi lendülettel viharzott el a jobb oldalon, tökéletesen í­velt Klauszhoz, az ausztriai légiós azonban nyolc méterről elhibázta az elhibázhatatlant. Még szerencse, hogy két perc múlva Nieminen kedves gólt adományozott Magyarországnak. A finn védő egy magas labdát a 16-oson belül átfejelt az időközben kiindult kapuson, Niemin. Orosz nagyszerűen figyelt, föltalálta magát, rácsapott a gazdátlan labdára, és négy lépésről az üres kapuba passzolt (1-0). Érthető, Niemi csaknem “megölte” a földön fekvő Nieminent. Balszerencse, hogy a korábbi Klausz-helyzet kidolgozása közben Dombi megsérült, Csank János hamar rákényszerült a cserére. A 22. percben egy jobbról beí­velt magas labdát Nyyssönen balról, mintegy hét lépésről előí­rásszerűen fejelt le a földre. Sáfár közbeavatkozásra képtelen volt, óriási szerencse, hogy a labda elcsúszott a bal kapufa mellett. Két perc múlva Urbán 50 méteres, magas í­velése Klausz fejére érkezett, az Admira Wacker támadója azonban az ötösről a kapus kezébe fejelt… Az égiek is megorroltak ezért az újabb Klausz-hibáért, szakadni kezdett az eső. A 26. percben Nagy N. 11 méteres lövése szögletre pattant. A bal oldali beí­velés után Orosz öt méterről Niemi kapus felé cí­mezte lövését. A 32. percben a nagy kedvvel játszó Orosz ezúttal kiszolgálói szerepkörben jeleskedett, a bal oldali középpályás Nagy Norbertet a jobb oldalon indí­totta pompás labdával, a ferencvárosi futballista 15 méterről laposan a finn kapust találta telibe. Akár három vagy négy góllal is vezethetett volna a hazai válogatott, amelynek formájáról csakis jót lehetett megfogalmazni.

A szünetben Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke gratulált a pálya szélén fölsorakozott magyar ifjúsági válogatott tagjainak és szakvezetőinek. Azoknak a Ziegler János szövetségi edző által irányí­tott 18 éves sportolóknak, akik a júliusi, Franciaországban megrendezett ifjúsági Eb-n kiharcolták az 1997-es, Malajziában esedékes ifjúsági világbajnoki döntőben való szereplés jogát. Az MLSZ első embere ajándékcsomagokat is átadott az ifjú reménységeknek.

Ami a felnőtteket illeti, szünet után szakadó esőben folytatódott a csata. A csúszós talajon érthetően óvatosabbá, visszafogottabbá vált mindkét együttes játéka. Továbbra is egyértelműen a hazaiak élveztek mezőnyfölényt, bár mi tagadás, többet kellett alkalmazni a védőtudományból, mint az első játékrészben. Nagyrészt a mezőnyben folyt a birkózás kevés érdemleges történéssel. A 69. percben Plókai 28 méteres bombája egy védőről Sándor elé pattant, a debreceni játékos annyira meglepődött, hogy éles szögből, jobbról csúnyán mellé lőtt. Ezt a hibáját a 83. percben is megismételte, ekkor Mracskó beadása után mintegy 10 méterről lőhetett volna, de rosszul találta el a labdát, a finnek fölszabadí­tottak.

Az eső elmosta a vasárnap esti vb-selejtező felét, mégpedig a másodikat. Az első játékrészben élménydús, sok eseménytől tarkí­tott küzdelem folyt, a magyar válogatott “szekérderéknyi” helyzetet dolgozott ki. Kár, hogy a helyzetkihasználás még nem tökéletes, mert nagyobb előnnyel vonulhatott volna el pihenni Csank gárdája. Dehát ki figyel erre oda, amikor győzelemmel mutatkozott be az olyan sokszor szapult futballválogatott?

Olyan győzelmet aratott az együttes, amely optimizmusra ad okot, hiszen erővel is jól bí­rták a játékosok, akik a második félidőben a pontos védekezést kiegészí­tették a tőlük nem sokszor látott veszélyes kontraakciókkal. Mondhatni kötelező házi feladatot oldott meg az együttes azzal, hogy noha szerencsés góllal nyert, de számos lehetőséget teremtett magának, fölényt élvezett.

A magyar válogatottból kiemelkedett Urbán fáradhatatlan zakatolása, Nagy N. fantasztikus áldozatvállalása, a második félidőben Halmai nagyszerűen védekezett, és dicsérendő Klausz is. Egyelőre csak azért, mert rengeteg helyzetig verekedte el magát, és remélhető, a folytatásban majd szerencsésebb lesz, be is talál az ellenfelek kapujába. Az esős második játékrészben Sáfár is több alkalommal hárí­tott meleg helyzetekben.

A finneknél Niemi kapus ügyesen védett, a gólnál megtréfálták. Mellette Koskinen és Mahlio tetszett.

A csoport állása:

1. Norvégia 1 1 – – 5-0 3 pont
2. Magyarország 1 1 – – 1-0 3
3. Azerbajdzsán 2 1 – 1 1-5 3
4. Finnország 1 – – 1 0-1 pont nélkül
Svájc 1 – – 1 0-1 pont nélkül

A két szövetségi kapitány véleménye:

Csank János: – A csapat a találkozó előtt egészségtelenül feszült hangulatban készült, szerencsére az első jó akciót követően többen alapvetően fölszabadultak. Az első félidőben a mi akaratunk érvényesült, fordulás után a finnek veszélyesen játszottak. Szimpatikus gárda a vendégcsapat, ha kí­vánhatnám, akkor ebből a csoportból jussunk be mindketten együtt a franciaországi vb-döntőbe.

Richard Möller-Nielsen: – Gratulálok a győztesnek, az első 45 percben Magyarország remekelt. Nem mentség, csak magyarázat, hogy a finn játékosok többsége a kemény talajon való futballhoz szokott hozzá, márpedig a Népstadionban az esőzés alapvetően fellazí­totta a gyepet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ