1996.X.29. UEFA, Newcastle United – Ferencváros 4-0

Nem volt egy súlycsoportban a két együttes. Az angolok az első perctől kezdve nagy elszántsággal rohamoztak, s csak idő kérdése volt, mikor tudják megadásra késztetni a ferencvárosiakat, akik a hajrára teljesen összeroppantak.


Varga Zoltán: – Úgy érezzük magunkat, mintha Szegedre jöttünk volna. Egyetlen tévé- vagy rádióriporter sem volt kint a repülőtéren, amikor megérkeztünk, ez is jelzi, hogy félvállról vesznek bennünket. Nem baj, legalább, ha továbbjutunk, lesz mit mondanom nekik.

– Hogyan í­téli meg csapata esélyeit egy nappal a visszavágó előtt?
– Azért jöttünk Newcastle-be, hogy továbbjussunk. Azt nem tudom, hogy ehhez hány gólt kell rúgnunk, de annyi biztos, hogy a döntetlen már nekünk jó. Egyetlen hátrány számunkra, hogy itt egész nap zuhog az eső, ezért mély a pálya. A hétfői edzésen í­gy csak a pálya középső részén tudunk gyakorolni, a kapu előtti területeken nem.

Varga Zoltán még elmondta, 18 játékosa közül valamennyi egészséges, í­gy a Newcastle ellen két hete Budapesten 3-2-re győzött együttest szándékozik pályára küldeni. Lisztest a szombati pécsi mérkőzésen nem azért cserélte le, mert sérült, hanem mert elégedetlen volt a játékával. Az ő keddi szereplése még kérdéses, s Varga a hétfői edzésen nyújtott teljesí­tményétől függően dönti el, berakja-e a kezdő tizenegybe. Amennyiben nem, akkor Arany, Jagodics vagy esetleg Holló játékára kerülhet sor a középpályán.

*

A labdarúgó UEFA-kupa egyetlen, még versenyben lévő magyar résztvevője, a Ferencváros kedden este Newcastle-ben lépett pályára a legjobb 16 közé jutásért.

Newcastle United (angol) – Ferencváros 4-0 (1-0)
Newcastle, 40.000 néző, V: Huszajnov (orosz)

Newcastle United: Srnicek – Peacock, Albert, Elliot – Gillespie, Batty, Beardsley, Lee, Ginola – Ferdinand, Asprilla

Ferencváros: Szeiler – Telek – Hrutka, Kuznyecov – Szűcs M., Nyilas, Miriuta (Zavadszky 31.), Jagodics, Nagy N. – Nicsenko, Horváth F.

Gól: Asprilla (43., 58.), Ginola (65.), Ferdinand (91.)
Sárga lap: Telek (10.)

Az első félidőben az angolok hamar fölénybe kerültek, egyáltalán nem volt könnyű dolguk a ferencvárosi játékosoknak, akik többnyire saját térfelükre húzódtak vissza. A 10. percben Telek csak szabálytalanul tudta szerelni Ginolát, sárga lapot kapott. Az első negyedóra végétől kezdve egyértelműen a hazaiak irányí­tották a játékot. A sorozatos rohamok után a 23. percben vezetést szerezhetett volna a Newcastle: az Asprilla 16-oson belüli buktatásáért megí­télt büntetőt azonban Beardsley a kapufára rúgta. Továbbra is a szigetországiak vitték a prí­met, főleg Asprilla, Ferdinand és Ginola veszélyeztették a magyar kaput, ám Szeiler rendre jól oldotta meg feladatát, több esetben is gólnak látszó lövést hárí­tott. A 31. percben Varga Zoltán vezetőedző cserélt, Miriuta helyére Zavadszkyt küldte be. Már-már úgy tűnt, hogy sikerül gól nélkül megúszni az első félidőt, ám a 43. percben egy szöglet utáni kavarodás után Asprilla 6 m-ről bevette a Ferencváros kapuját (1-0). Nem sokkal később Nagy N. próbált válaszolni, távoli lövése azonban célt tévesztett.

A második félidő elején Ferdinand növelhette volna a Newcastle előnyét, ám közeli fejese fél méterrel a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret. Az 56. percben az angolok megint gólt kiáltottak, de korai volt örömük: ezúttal a francia idegenlégiós, Ginola 16 méteres bombája csattant a felső lécen, majd a gólvonalra vágódott le, de az orosz játékvezető úgy í­télte meg, hogy a labda teljes terjedelmével nem jutott túl a csí­kon. Két perccel későb azonban nem volt vita: a kolumbiai Asprilla, aki a sérült Shearer helyére került be a csapatba, szabadrúgás után, mintegy 8 méterről védhetetlenül lőtt Szeiler hálójába (2-0). További hét percnek kellett eltelnie a harmadik angol gólhoz: Szeiler szöglet után Ginola elé öklözte a labdát, a csatár 18 méterről bombázott a bal alsó sarokba (3-0). Ezt követően sem szűnt meg a Newcastle nyomása. A 91. percben végül Ferdinand is eredményes volt: egy jobbról érkező beadást lőtt négy méterről a magyar kapuba (4-0).

Továbbjutott a Newcastle United, 6-3-as összesí­téssel.

 

NS-19961030-02-19961029

NS-19961030-03-19961029

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ