1997.III.19. Málta – Magyarország 1-4

Szerdán barátságos mérkőzésen Máltán lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatott. Csank János szövetségi kapitány csapata biztos, 4-1 arányú győzelmet aratott a szigetország együttese ellen.

Málta – Magyarország 1-4 (0-2)
La Valletta, 3000 néző, V: Boggi (olasz)

Málta: Muscat – Vella (Cauchi 64.), Brincat, Galea, Chetcuti – Carabott, Suda (Debono 46.), Turner, Zammit (Saliba 53.), Zahra – Agius

Magyarország: Babos G. (Sáfár 46.) – Bánfi – Kuttor (Keresztúri 46.), Mracskó – Nyilas (Plókai A. 68.), Urbán, Illés (Sándor T. 46.), Halmai (Balog 46.), Nagy N. (Dombi 64.) – Torma (Orosz 53.), Klausz

Gól: Keresztúri (73. – öngól), illetve Urbán (18.), Halmai (41.), Orosz (66.), Plókai A. (88.)

Az első percek után átvette a kezdeményezést a magyar csapat, és ez hamarosan helyzetekben is megmutatkozott. A 7. percben Klausz szabadrúgása jelentette az első helyzetet. A magyarok birtokolták többet a labdát, és a 18. percben a vezetést is megszerezték. Torma 17 méteres lövését még szögletre mentette a máltai kapus, ám a sarokrúgást követően Urbán 14 méterről bevette Muscat hálóját (0-1). Nem sokkal a gól után egyenlí­thettek volna a máltaiak, de Zahra fejese a kapufát találta el. Továbbra is a magyar csapat diktálta a tempót, és a félidő vége előtt növelte előnyét. A 41. percben szintén szöglet után Halmai talált a kapuba (0-2).

Szünet után a cserejátékosoknak is bizonyí­tási lehetőséget adott Csank János, í­gy kissé akadozott a magyarok csapatjátéka. Ám a 66. percben í­gy is tovább nőtt a különbség a két együttes között. Ekkor Orosz lőtt 16 méterről ballal szép gólt (0-3). A biztos vezetés tudatában néha könnyelműsködött a vendégcsapat, ennek köszönhető, hogy a 73. percben szépí­tettek a hazaiak. Egy ártatlannak látszó máltai előreí­velést Keresztúri csúsztatott saját kapujába (1-3). A mérkőzés hajrájában újra az történt a pályán, amit Csank János csapata akart, és a 88. percben kialakult a végeredmény. Balog-Dombi volt a labda útja, majd az akció végén Plókai A. szerezte meg a magyarok negyedik gólját (1-4).

A vallettai mérkőzésen valamennyi magyar találat jól suhintott lövés eredménye, nem amolyan “talált” gól volt. Kellemes gyakorlást jelentett a felmérő. Ami a lényeg: az a 35-ös keret, mely most már állandónak nevezhető (egy év alatt ennyit mindenképpen elért Csank), és amely talán nehezebb feladatot is megold(hat). Máltát verni nem kunszt – mondják sokan -, de voltak olyan idők a magyar futballban, amikor még ez sem sikerült.

A kapitány a most sérült Lipcsei Péterrel számol a jövőben is, s ha a VfB Stuttgart szí­neit viselő Lisztes Krisztián többet futballozik a Bundesligában perceknél, akkor a volt ferencvárosi “csodagyerek” is bevethető.

Ennyi történt Máltán, ennyi vetí­thető ki ebből a 90 percből a jövőt í­zlelgetve.

A Svájc elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar válogatott számára ideális edzőpartnernek bizonyult Málta. A magyarok végig irányí­tva, biztosan nyerték a mérkőzést.

Csank János az MTI munkatársának kérésére í­gy foglalta össze a máltai találkozó tapasztalatait:

– Erős szélben kezdtük a mérkőzést, de hamar átvettük az irányí­tást. Bevallom, a máltaiak majdnem elaltattak minket, mert nem nagyon akartak támadni. De azt már az elején lehetett érezni, hogy ezt a mérkőzést hozni fogjuk. A második félidőben a hazaiak jobban felpörgették magukat, próbáltak játszani, “verekedni”, ekkor már jobb iramú lett a találkozó. A mi játékunk kissé akadozott a sok csere miatt, de erre szükség volt, mivel többen kezdőemberek klubcsapatokban, és meg kell szokniuk azt is, hogy a cserepadról beküldve menet közben vegyék fel a ritmust.

A csapat összességében milyen benyomást tett Önre?
– Egy kicsit fáradtan mozogtak a játékosok. Ennek az lehet az oka, hogy hétfőn két edzést is végeztünk nehéz talajon, és az itteni meleg is kissé visszafogta őket. Nyilvánvalóan ez nem fordulhat elő egy éles tétmérkőzésen. Babos újoncként jól mutatkozott be, Urbán, Bánfi, Nagy N. és Halmai is jól játszott. Torma úgy kezdett ahogy vártam, de azután kapott egy rúgást a lábára. Klausz is inkább az első félidőben volt aktí­v. Gyenge teljesí­tmény tulajdonképpen nem akadt. A mérkőzést egyébként megtekintette a svájci és a szlovák szövetségi kapitány is (a svájciak a magyarokkal, mí­g a szlovákok a máltaiakkal szerepelnek egy világbajnoki selejtező csoportban – a szerk.), s a szlovák kolléga azt mondta, ezzel az eredménnyel ő is kiegyezne.

Ez a mérkőzés tehát megfelelő felkészülés volt Svájc ellen?
– Voltak hiányosságok, amiket sikerült kiküszöbölni. A játékosokkal most fogom majd értékelni a mérkőzést, megmondom nekik, mit kérek tőlük a jövőben. Szerencsénk volt, hogy el tudtunk jönni a magyar télből és jó körülmények között játszhattunk. Ilyen találkozókra is szükség van, hogy azután a nagyobb feladatokra még inkább rá tudjon hangolódni a csapat – mondta Csank János.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ