1998.X.10. EB selejtező, Azerbajdzsán – Magyarország 0-4

Csendesen telt el a szombat délelőtt a magyar labdarúgók szálláshelyén.

Bicskei Bertalan legénysége pihenéssel töltötte el az időt a kora délelőtti ebédig, majd azt követően 10 perces sétával lazí­tottak Illés Béláék. Bicskei Bertalan szobájába zárkózott, a várható legjobb taktikai variációkon gondolkozott. Legalább is erről számolt be, amikor elhagyta szobáját. A játékosok izgatottan beszélgettek a délutáni Azerbajdzsán elleni összecsapásról.

A pénteki vereség után a fiatalok, az utánpótlás-válogatott tagjai között letört hangulat uralkodott. Dunai Antal szövetségi kapitány sem volt jó kedvű, a városnézésre tett ajánlatot is lemondta.

– A lelki gondok mellett, testi problémákkal, sérülésekkel is szenvednek egyesek, í­gy a városnézésen nem vehetett volna részt a teljes csapat – indokolta döntését a szakvezető.

Baki óvárosa, és kikötője sok érdekességet tárt volna fel a magyar fiataloknak, Kelet-kapuja, a két kontinens Európa és Ázsia közös világát jelenti…

A stadionban való induláskor nemcsak a válogatott körül alakult ki pattanásig feszült hangulat, hanem a sajtómunkatársak között is.

Nem volt alaptalan az izgalom, hiszen az egykori kiváló játékvezetőről, Bahramovról elnevezett nem éppen a legkorszerűbb, mindössze mintegy 1000 UEFA-előí­rásnak megfelelő ülőalkalmassággal felszerelt létesí­tményben a teljes fejetlenség uralkodott a “pressvonalon”. A Magyar Televí­zió, a rádió és a Nemzeti Sport munkatársai rohanásba kezdtek, mivel a visszaigazolt engedélyekkel még sem láthatták mikor a kezdés előtt 45 perccel kivonultak melegí­teni a helyiek.

A válogatott eltűnt a sajtó képviselőinek szeme elől, az öltözők ugyanis a pályától mintegy 100 m-re helyezkedtek el. Illésék hosszú alagúton, a kezdés előtt 35 perccel vonultak melegí­teni, akkor már öt ezerre felduzzadt szurkolótábor, s legalább két századnyi azeri katona előtt figyelte őket.

Szikrázó napsütésben, 20 fokos melegben, talán ötezer néző előtt a francia Stéphené Bre játékvezető irányí­tása mellett kezdtek a csapatok az Eb-selejtező 7-csoport, 2. fordulójának összecsapásán:

Azerbajdzsán – Magyarország 0-4 (0-0)
Baki, 25 000 néző, vezette: Stéphené Bre (francia)

Azerbajdzsán: Kramarenko (Zsivkov 60.) – Agajev, Aszadov (Szulejmanov 51.), Abusov, Gajszumov – Licskin, Szirhajev, Kerimov, Kambarov (Kaszumov 56.) – Rzajev, Kurbanov

Magyarország: Király – Sebők V. (Korsós Gy. 65.) – Fehér Cs., Hrutka, Mátyus – Dárdai, Illés, Pisont – Lisztes (Dombi 75.), Horváth F. (Fehér M. 6.), Hamar

Gól: Dárdai (59.), Illés (84. – 11-esből), Pisont (88.), Fehér M. (90.)
Sárga lap: Licskin (57.) illetve Fehér (30.) Dombi (77.) Hrutka (78.)
Kiállí­tva: Licskin (62.)
Jók: Agajev, Szirhajev illetve Sebők, Dárdai, Pisont, Illés

Már az első percben megszerezhette volna a vezetést a magyar csapat. Horváth szerzett labdát, egyedül vezethette azt a kapura, azonban a kivetődő Kramarenko a 16-osnál bravúrosan mentett. Horváth a gólhelyzetnél megsérült, a 6. percben Fehér Miklós állt be a helyére. A magyarok irányí­tották a játékot, a vendéglátók hosszan előrevágott labdákkal próbálták helyzetbe hozni csatáraikat. Az első negyedóra után kiegyenlí­tődöttebb lett a küzdelem. A 21. percben egy kemény összecsapás után Fehér is ápolásra szorult, szerencsére folytathatta a játékot. Mozgalmas csata folyt a pályán, a kapuk azonban nem kerültek veszélybe. A magyaroknál Pisont gyűjtögette a labdát a középpályán, Dárdai inkább hátul, mí­g a harmadik középpályás Illés elöl segí­tett be. A 31. percben Illés került a 16-oson belül a földre, nem önszántából, majd Sebők hagyott ki nagy helyzetet, jobbról, 4 m-ről a kapusba fejelte a labdát. A befejező negyedórát is magyarok kezdték jobban, de Illésék a 16-osnál rendre megakadtak a kőkemény azeri védőfalon. A lelkesedéssel, akarással nem volt gond, összjátékban azonban már nem működött tökéletesen a magyar csapat. Sebők is kapott egy rúgást a lábára, ápolása közben a hazaiak alakí­tottak ki helyzetet Király kapuja előtt, végül sikerült felszabadí­tani.

A magyarok léptek fel támadólag a szünetet követően is, de az első helyzet Licskin előtt adódott, az azeri játékos azonban balról, 15 m-ről mellé lőtt. A hazaiak bátrabbá váltak, többet birtokolták a labdát. Az 59. percben a fellazult azeri védelem között Hamar gurí­tott középre és Dárdai 10 m-ről a kapuba bombázott (0-1). A 62. percben emberelőnybe került a magyar válogatott, Licskin műesését sárga lappal dí­jazta a játékvezető, s mivel ez már a második volt neki, kiállí­tották. Az azeriek érdekes módon nem torpantak meg, sőt, fölénybe kerültek, igaz kapura továbbra sem voltak veszélyesek. A 70. percben egy ellentámadást követően, Mátyus baloldali beadása után a keresztlécről pattant ki a labda. Egyfolytában a hazaiak támadtak, Illésék nem tudták tartani a labdát. Az azeriek gyenge kí­sérletei messze elkerülték a kaput. A 84. percben 11-eshez jutottak a magyarok. Egy kényszerí­tőzés után Korsós lépett ki, akit buktattak a a hazai védők a 16-oson belül. A megí­télt büntetőből Illés biztosan lőtte a labdát a hazai kapuba (0-2). A teljesen szétzilált és kedveszegett védők mellett folytatódott a magyar gólgyártás. A 88. percben Pisont értékesí­tett egy tökéletesen kijátszott helyzetet (0-3), majd Fehér a 90. percben a védők között, középről 10 m-ről bombázott az azeri kapuba (0-4).

A magyar csapat taktikusan, s a mérkőzés jelentős részében szervezetten játszott. A védelem nem könnyelműsködött, határozottan romboltak Sebőkék, mí­g a középpályások megfelelően szervezték meg a támadásokat, s ami fontos, nagyon gólképesnek bizonyultak. A csatársorban a korai változtatás nem okozott nagyobb zavart. Az utolsó percekben sziporkáztak a magyarok, és teljesen megérdemelten arattak fölényes győzelmet.

Nyilatkozatok:

Bicskei Bertalan, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – A második félidő alapján megérdemelten nyertünk.

Vagif Szadihov, az azeri szövetségi kapitány: – Sajnos nem tudtuk megismételni a fiataljaink pénteki bravúrját, jobbak voltak a magyarok.

Kovács Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke: – Nagyon nehéz mérkőzés volt. A végeredmény ellenére, úgy gondolom, szerdáig nagyon sokat kell tenni a szövetségi kapitánynak, hogy a románok ellen ütőképes csapatot tudjon összerakni. Azt hiszem, a románok ellen az azeriek elleni játék kevés lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ