2004.VII.16. Universitatea Craiova – Ferencváros: 1-0

20040716-craiova

Vereséggel zárult a táborozás

Nyilatkozatok:

László Csaba: – Eddigi játékunkkal elégedett vagyok, de az eredményekkel nem – mondta vezetőedzőnk. – A Pasching a helyi lapok szerint bajnokesélyes Ausztriában, ám ennek ellenére szerintem mi játszottunk jobban az immár a felkészülés finisébe érkező osztrák együttes ellen. A Legia Varsó egy klasszissal jobb csapat a Paschingnál, de a lengyelek ellen is esélyünk volt a győzelemre. Az első félidőben nekünk kellett volna vezetnünk, ám a kapu előtt jóval határozottabb varsóiak végül felülkerekedtek. A Craiova elleni mérkőzés sem lesz könnyű. Tovább kell csiszolnunk a játékunkat, ám fontos lenne megszerezni az első győzelmünket is, hiszen jó lenne pozití­v élményekkel hazatérni Ausztriából.

Zavadszky Gábor egy hete készül a Ferencvárossal, túl van számos edzésen és két előkészületi mérkőzésen. Régi-új játékosunkat kérdeztük az eddigi tapasztalatokról.

– Hogy érzed magad a Fradiban?
– Köszönöm, jól, azt hiszem ilyen rövid idő alatt is sikerült beilleszkednem. Nem volt nehéz dolgom, hiszen Lipcseivel, Udvarácczal, Kiss Gyurival, Penksával már korábban is játszottam együtt, mí­g Gerát és Gyepest a válogatottból ismerem.

– Hogy sikerültek az előkészületi mérkőzések?
– A Pasching és a Legia is előrébb járt a felkészülésben, ennek ellenére nem voltunk gyengébbek egyik csapatnál sem, sajnos nem tudtuk kihasználni a helyzeteket, ezért vereséget szenvedtünk.

– Saját játékodat hogyan értékeled?
– Két poszton szerepeltem: a középpálya jobb oldalán, valamint közvetlenül a két támadó mögött. Az utóbbi poszton jobban éreztem magam, hiszen ez nagyobb kreativitást igényel. Természetesen majd ott kell a maximumot nyújtanom, ahol az edzőm számí­t rám.

– Közeledik a BL-selejtezőnk időpontja. Várod már a bemutatkozást?
– Nagyon, jó lenne ismét a BL-ben szerepelni. Valószí­nűleg a Tiranával játszunk a második körben, remélem továbblépünk. Meglátásom szerint az albán együttes gyengébb játékerőt képvisel, mint azok a csapatok, amelyekkel előkészületi meccset játszottunk. A harmadik körben pedig már igazi klasszis együttest is kaphatunk, de erről még korai lenne beszélni.

A mérkőzés:

Universitatea Craiova – Ferencváros: 1-0 (0-0)
Bad Reichenhall, 50 néző, vezette: Jenda (Gromek, Baros – lengyelek)

Ferencváros: Szűcs L. – Balog Z. (Zavadszky 46.), Botis (Kiss Gy. 60.), Gyepes – Rósa D. (Zováth 64.), Lipcsei, Kapic, Huszti (Leandro 46.) – Gera (Sowunmi 72.) – Exposito (Nógrádi 46., Exposito 87.), Sasu (Szkukalek 79.)

Universitatea Craiova: Gusov – Damba, Moti, Murgan – Buhusi (Vlad), Bundea, Plesan (Patura), Fiston (Lutu), Frunzu – Gane, Rubenilson

Gól: Lutu (89.)

Mí­g a téli felkészülés során egyetlenegyszer sem botlott meg a Ferencváros (meg is nyerte a bajnokságot a Pintér Attila vezette csapat), addig az ausztriai edzőtáborozás során lejátszott három edzőmérkőzésen három vereség a Fradi mérlege.

Kellemetlen előjelekkel várhatja tehát a hivatalosan július 15-től vezetőedzőnek kinevezett László Csaba irányí­totta együttes a Bajnokok Ligája július 28-ai selejtezőjét. Igaz, télen Tököli Attila még a zöld-fehéreket erősí­tette, és a gólerős csatár távozása érezhetően komoly gondot jelent. Bár pénteken a román Universitatea Craiova ellen pályára lépett a spanyol Emilio Exposito, ám a Barcelona B-csapatából érkezett csatár nem tudta pótolni a német FC Kölnhöz szerződött Tököli Attilát.

“Semmit nem jelent a három vereség – mondta érdeklődésünkre László Csaba. – Mindhárom mérkőzésen erős csapatokkal futballoztunk, a játékosok végre érezhették, mit kell nyújtaniuk komoly együttesek ellen. Számos tapasztalatot szereztünk, többek között azt, hogy a cserék után minőségileg meggyengül az együttes. Hangulati szempontból természetesen jó lett volna nyerni mondjuk a pénteki, Craiova elleni találkozón. Mérges vagyok, mert a gárdából hiányzik az agresszivitás. Elvétve nyertük meg a párharcokat, ritkán ismerték fel a játékosok, hogy nagy szükség van a labda nélküli mozgásra is. Három pofont kaptunk, de inkább most érjenek bennünket meglepetések, mint az éles meccseken. A románok ellen három ziccert hibáztunk el az első félidőben, ráadásul Gera Zoltán elrontott egy büntetőt is. Sajnos nincsenek gólerős csatáraink, és kellő tudású támadók nélkül bizony nehéz mérkőzést nyerni.”

A szakvezető elmondta, a Barcelona B-ből érkezett Manuel Expositót visszaküldte Spanyolországba, mert máris látszik, hogy szakmai hiba lenne szerződtetése.

“Nem adom fel elveimet, legalább háromszor-négyszer szeretném látni a szerződtetni kí­vánt játékosokat – jegyezte meg László Csaba. – De í­gérem, külföldről csak akkor kerül valaki a Ferencvároshoz, ha kétszer, háromszor nagyobb tudással rendelkezik, mint a keretben lévő magyar labdarúgók.”

Expositón kí­vül csatárposztra más kiszemeltje is akad a Fradinak. Mint arról beszámoltunk, a vezetőség a portugál Estorilból hazatért Horváth Ferenccel is felvette a kapcsolatot, ám mert kevés a pénz a kasszában (bár információnk szerint a csatár egyáltalán nem megfizethetetlen a honi piacon), vélhetően őt sem igazolják le. Már csupán három hét van a bajnoki rajtig, és bizony nemhogy erősödött, inkább gyengült a keret. Ráadásul július 20-án lejár az igazolási és átigazolási időszak, és persze még az elmaradt pénzeket is illene rendezni.

Mi több, a menesztett edző, Pintér Attila is várja a jussát. “Meglepve hallom az Üllői útról érkező hí­reket, de remélem, a székházban is í­rni és olvasni tudó emberek dolgoznak, és bí­zom benne, hogy a szerződésemben ugyanazt olvassák, amit én – mondta Pintér Attila. – Lejárt kötelezettsége van az FTC Rt.-nek, és amit Furulyás János elnök úr nagy nyilvánosság előtt megí­gért, az a mai napig sem következett be. Éppen ezért nem értem, miért nyilatkozzák azt az illetékesek, hogy velem kapcsolatban minden rendben van.”

Szombattól ismét hazai környezetben készül az FTC.

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2004.VII.16. Universitatea Craiova – Ferencváros: 1-0 bejegyzéshez

  • ftc.hu: Csapatunk harmadik és egyben utolsó ausztriai felkészülési mérkőzésen balszerencsés körülmények között, az utolsó percekben kapott góllal szenvedett 1-0-ás vereséget az Universitatea Craiovától.

    Universitatea Craiova – Ferencváros: 1-0 (0-0)
    Bad Reichenhall, vezette: Jenda (Gromek, Baros – lengyelek)

    Ferencváros: Szűcs L. – Balog Z. (Zavadszky 46.), Botis (Kiss Gy. 60.), Gyepes – Rósa (Zováth 64.), Lipcsei, Kapic, Huszti (Leandro 46.) – Gera (Sowunmi 72.) – Exposito (Nógrádi 46., Exposito 87.), Sasu (Szkukalek 79.)

    Craiova: Gusov – Damba, Moti, Murgan – Buhusi, Bundea, Plesan, Fiston, Frunzu – Gane, Rubenilson

    Gól: Lutu (89.)

    A mai meccsen a kezdőcsapatban kapott helyet Manuel Exposito, aki a Barcelona B csapatától érkezett próbajátékra hozzánk. A fiatal játékos már az 5. percben kiharcolt egy tizenegyest, amit azonban sajnos kihagytunk. A későbbiekben is mi voltunk aktí­vabbak, elsősorban Husztinak köszönhetően, aki rengeteg labdát szerzett és elfutásaival rengeteg gondot okozott a román védőknek. A jobboldalon Rósa is nagyon aktí­van játszott, ezért az első félidő jelentős részében mi birtokoltuk többet a labdát. Egyértelműen győzelemre játszottunk, ezt bizonyí­tja, hogy a félidő közepén László Csaba a két csatár mögött visszavontan játszó Gerát is előre küldte a támadó sorba. Hiába játszottunk azonban nyomasztó mezőnyfölényben, a Craiova kapusa, Gusov fantasztikus napot fogott ki, több esetben is védhetetlennek tűnő lövéseket hárí­tott, ha pedig már ő sem tudott menteni, akkor szerencséje volt és a lövéseink kerülték el pár centivel a kapuját.

    A második félidőben mindkét szakvezető sokat cserélt, különböző taktikai variációkat próbált ki, ezért egyik oldalon sem volt olyan folyamatos a játék, mint az első 45 percben. Nálunk Exposito nem jött ki a folytatásra (csak az utolsó percekben állt vissza), ami érthető is, hiszen a spanyol bajnokság már másfél hónapja befejeződött és a csatár azóta nem edzett, Barcelonában ugyanis csak július végén kezdődnek a tréningek. A Craiova továbbra sem jutott el a kapunk közelébe, csupán távoli lövésekkel veszélyeztetett, de a jó formában védő Szűcs Lajos ezeket a kí­sérleteket hatástalaní­totta. A 89. percben sajnos egy súlyos hiba után már Lajos sem tudott menteni, ezért 1-0-ás vereséget szenvedtünk egy olyan mérkőzésen, amit gólokkal kellett volna megnyernünk.

    László Csaba: – Megfelelő mennyiségű futás és kellő agresszivitás nélkül nem lehet eredményt elérni. A mai meccsen hét kidolgozott helyzetünkből egyet sem tudtunk kihasználni, ezt még hazai szinten sem engedhetjük meg magunknak, nemhogy a nemzetközi porondon. Fontos lenne csatárt igazolnunk, különben komoly gondjaink lehetnek. A mai mérkőzésen a csereként beállt játékosokkal sem voltam elégedett, nem éreztem rajtuk, hogy mindenképpen be akarnak kerülni a kezdő tizenegybe, nem tudtak hozzátenni a játékunkhoz. Expositóról nem kaphattam reális képet, hiszen másfél hónapja nem edzett. Nem rosszak a képességei, de hozzá hasonló csatárt lehet találni Magyarországon is, ezért nem szorgalmazom a megszerzését.

  • 91
    Szkukalek végzett el szögletet, Szűcs is előrehúzódott, de a védők kifejelték a labdát, amit Lajos a román térfél közepéről visszaemelt a kapu elé, de a bí­ró lest jelzett, majd lefújta a meccset.
    89
    Vezet a Craiova. Zováth vesztette el a labdát a térfelünk közepén, Lutu egyedül tört kapura, elhúzta a labdát Szűcs mellett, majd 10 méterről az üres kapuba helyezett (0-1).
    87
    Nógrádi helyére Exposito jött vissza.
    86
    Ismét Broda veszélyeztetett. Ezúttal 22 méterről lőtt centiméterekkel a kapunk mellé.
    83
    A korábban csereként beállt Broda 25 méteres lövését Szűcs óriási bravúrral ütötte ki oldalra.
    80
    Zavadszky jó cselekkel ment el a jobb oldalon, az alapvonal közeléből középre gurí­tott, az érkező Sowunmi azonban 13 méterről a kapu fölé lőtte a labdát.
    79
    Ismét cseréltünk. Sasut Szkukalek váltotta fel. Újabb változás a csapatszerkezetben. Sowunmi előrement Nógrádi mellé, Zavadszky visszajött a középpálya jobb oldalára, Leandro a másik oldalról behúzódott középre és Igor játszik a középpályánk bal szélén.
    78
    Bundea futott el a jobb szélen, középre gurí­tott, Lutu 12 méterről kapásból lőtt, a hatalmas bombát Szűcs óriási bravúrral védte. Kapusunk először csak maga elé tudta ütni a labdát, majd mielőtt odaért volna egy támadó, rávetődött a labdára.
    75
    Leandro í­velt keresztbe a bal oldalról, Nógrádi kapásból, anélkül, hogy lepattant volna a labda a földre 13 méterről a kapu mellé bombázott.
    72
    Újabb csere: Gera helyett Sowunmi állt be. Thomas a középpálya jobb oldalán játszik, Zavadszky pedig előrement Gera helyére, a két csatárunk mögé.
    70
    A csereként beállt Lutu 25 méterről váratlanul lőtt, a labda a jobboldali kapufáról pattant az alapvonalon túlra.
    68
    Zavadszky indí­tásával Sasu tört volna kapura, de a románok kapusa 20 méterre kifutva kapujából, az oldalvonalon túlra rúgta a labdát. Ezután különös jelenetsornak lehettünk szemtanúi. Egy néző vissza akarta dobni a labdát, azonban a pálya szélén álló lámpa üvegbúráját találta el, amely széttört, a labda pedig beragadt a világí­tó testbe. A játék természetesen egy másik labdával folytatódott, a szilánkokat a helyiek hamar eltakarí­tották, a labdát pedig egy hosszú léccel gyúrónk, Eisemann László “hozta le” a magasból.
    66
    Bundea tört be a tizenhatoson belülre, megtolta a labdát Lipcsei mellett, majd nagyot esett. Csapatkapitányunk két kezét felemelve jelezte, hogy nem bántotta ellenfelét, a játékvezető továbbot intett. A román kispad nagyon hevesen reklamált, az asszisztens próbálta az oldalvonalon kí­vül tartani a felháborodott edzőt és cserejátékosokat.
    64
    Megint cseréltünk. Rósa helyett Zováth állt be.
    62
    Rósa baloldali szöglete után Gyepes fejjel továbbcsúsztatta a labdát, amiről alig maradt le a hosszú saroknál előrevetődő Nógrádi.
    60
    Újabb csere nálunk: Botis helyett Kiss Gy. lépett pályára. Ez azt jelenti, hogy hátul Gyepes átjött a jobb oldalra, Lipcsei maradt középen, Kiss Gy. pedig megszokott helyén, a bal oldalon játszik.
    57
    Rósa futott el a jobb oldalon, beadása után Zavadszky fejesét az alapvonalon túlra ütötte a kapus.
    54
    Bundea kényszerí­tőzött Ganéval, a visszakapott labdát azonban 20 méterről a kapunk mellé lőtte.
    52
    Rósa í­velt be szabadrúgást a kapu elé, a védők kifejelték a labdát, ami Kapichoz került, szlovén légiósunk 24 méterről fél méterrel lőtt a kapu fölé.
    49
    Gera futott el a jobb szélen, Monti addig rángatta, amí­g földre vitte csatárunkat, a játékvezető azonban továbbot intett. Ezt követően feszültebb lett a hangulat a pályán, mindkét oldalon előfordultak olyan durva szabálytalanságok, melyek eddig egyáltalán nem jellemezték a találkozót. Midnkét edző a pálya szélén állva próbálja megnyugtatni saját játékosait.
    46
    Elkezdődött a második félidő. A mieinknél három cserére és szerkezeti átalakí­tásokra került sor. Exposito helyett Nógrádi, Huszti helyett Leandro, Balog helyett pedig Zavadszky állt be. A második játékrészt í­gy kezdtük: Szűcs -- Botis, Lipcsei, Gyepes -- Zavadszky, Rósa, Kapic, Leandro -- Gera -- Nógrádi, Sasu.
    46
    A szünet kicsit tovább tart a megszokottnál. Egyik csapat sem ment be az öltözőbe. A két együttes játékosai egy-egy nagy fa árnyékában ülve hallgatják edzőjüket. A meccset nagy melegben, 28 fokban rendezik, a pályán sehol nincs árnyék.
    45
    Vége az első félidőnek.
    44
    Bundea ugratta ki Rubenilsont, akinek 15 méteres lövése levágódott a közbevetődő Gyepesről.
    42
    Bundea tört előre nagy lendülettel középen, majd 20 méterről lőtt, de a labda egy méterrel elkerülte a kapunkat.
    40
    Gerát buktatták az oldalvonal mellett, 30 méterre a kaputól. Rósa állt a labda mögé és váratlanul kapura lőtt. A labda centiméterekkel szállt el a hosszú felső sarok fölött.
    37
    Gera indí­totta a jobb oldalra kihúzódó Sasut. Légiósunk lefutott az alapvonalig, majd visszagurí­tott középre, ahol jó üzemben érkezett Gera és két védőt is megelőzve 7 méterről lőtt, Gusov óriási bravúrral, lábbal védett.
    35
    Gera tört be a bal oldalon a tizenhatoson belülre, majd a középen érkező Expositóhoz passzolt, aki azonban sajnos kicsit hosszan vette át a labdát, í­gy mielőtt lőni tudott volna Monti becsúszva szerelte.
    31
    Gera passzával Sasu tört volna be a tizenhatoson belülre, de a vonal előtt buktatták. A szabadrúgást Lipcsei végezte el: jól csavarta el a labdát a sorfal fölött, a kapus azonban a másik oldalról gyors vetődéssel átért a bal sarokhoz és az alapvonalon túlra tolta a labdát.
    28
    Huszti a mi térfelünk közepéről, 30 méteres, hajszálpontos labdát adott Expositónak, aki úgy kezelte le a labdát, hogy közben le is fordult védőjéről, a román játékos azonban elesett, az esettől 35 méterre álló játékvezető pedig ellenfelünk javára í­télt szabadrúgást.
    25
    Gerát 20 méteres szóló után a tizenhatos előtt becsúszva szerelte Murgan, a labda Huszti elé pattant, akinek kapáslövését Gusov védte.
    23
    Áttértünk a háromcsatáros játékra. Gera kihúzódott balra, Sasu van középen, Exposito pedig a támadósor jobb oldalán játszik.
    21
    Jobboldali szöglet román szöglet után Murgan 7 méterről fejelt a kapunk fölé.
    19
    Gera cselezte ki Dambát a jobb oldalon, az oldalvonal mellett, a 11-es ponttal egymagasságban, amikor a román játékos buktatta. A szabadrúgást Lipcsei í­velte be az ötösön belülre, a védők röviden szabadí­tottak fel, a labda Huszti elé pattant, aki kapásból, centiméterekkel lőtt a léc fölé.
    17
    Huszti csapta be a bal oldalon Buhusit, középre í­velt, de Sasu csúszatott fejese elkerülte a kaput.
    14
    Gera remek ütemben ugratta ki a lesre játszó védők között kilépő Sasut, de Gusov a kapujából messzire kifutva lábbal tisztázott csatárunk elől.
    12
    Rósa indí­tásával Huszti tört kapura, de Gusov felszedte játékosunk elől a labdát.
    10
    Bundea indí­tásával Gane futott el a jobb szélen, betört a tizenhatosunkon belülre, éles szögből lőtt, Szűcs látványos vetődéssel ütötte szögletre a labdát.
    8
    Exposito kényszerí­tőzött Lipcseivel, majd a visszakapott labdát 19 méterről rálőtte, Gusov gyors vetődéssel hárí­tott.
    6
    Exposito visszajött a pályára.
    5
    Exposito két jó csel után betört a tizenhatoson belülre, ahol Murgan felrúgta, 11-es! Expositót az alapvonalon kí­vül kell ápolni. A büntetőt Gera végezte el, bal sarokra tartó, félmagas lövését a kapus kiütötte. A kipattanó labdát Rósa fejelte kapura, de fejese elkerülte a jobb sarkot.
    3
    Husztit buktatták a bal oldalon, a tizenhatos vonalával egymagasságban. A szabadrúgást Lipcsei í­velte be a kapu elé, az előrehúzódó Gyepes azonban 7 méterről a kapu fölé fejelt.
    1
    Elkezdődött a mérkőzés. Mi indí­tottuk útjára a labdát. A mieink tiszta fehérben, a románok tiszta kékben játszanak.
    .
    Ebben a pillanatban vonulnak ki a csapatok a pályára.
    .
    A román csapat játékosai már készen állnak a kezdésre, a mieink még melegí­tenek, de a játékvezető minket is megkért arra, hogy készüljünk fel a kezdésre.
    .
    Ugyanaz a játékvezetői hármas vezeti a mai meccset, mint a keddi, Legia ellenit, csak más felállásban. A kedden asszisztensként közreműködő Jenda fújja ma a sí­pot, mí­g Gromek “visszaminősül” asszisztenssé.
    .
    A román csapatban egy idegenlégiós lép pályára, a brazil Rubenilson a támadósorban szerepel. Ellenfelünk összeállí­tása: Gusov -- Damba, Moti, Murgan -- Buhusi, Bundea, Plesan, Fiston, Frunzu -- Gane, Rubenilson.
    .
    A mieinknél játéklehetőséghez jut a Barcelona B csapatától érkezett Manuel Exposito. A fiatal csatár tegnap csatlakozott együttesünkhöz. A mieink Szűcs -- Balog, Botis, Gyepes -- Rósa, Lipcsei, Kapic, Huszti -- Gera -- Exposito, Sasuösszeállí­tásban kezdenek. Lipcsei Péter tehát ismét a középpályán szerepel, Botis pedig, aki a Legia ellen jobbhátvédet játszott, ezúttal eredeti helyén, a védelem tengelyében kap helyet.
    .
    Pályára kivonuló játékosainkat két öt év körüli kisfiú állí­totta meg, akik autogramokat gyűjtöttek. A mieink természetesen örömmel adtak aláí­rásokat az ifjú futballrajongóknak.
    .
    A Craiova játékosai a mérkőzés előtt elmentek vásárolni. Szinte mindannyian hatalmas szatyrokkal érkeztek vissza. Elsősorban mosószereket és üdí­tőket vásároltak óriási mennyiségben. Miután a bevásárolt holmikat elhelyezték a buszon, elmentek átöltözni.
    .
    Mivel mindkét együttes már 14 óra előtt megérkezett a találkozó helyszí­nére, a románok azt javasolták, hogy kezdődjön kicsit korábban a találkozó, mivel utána még hosszú buszút vár rájuk hazáig. Mivel a mieink is hazajönnek a lefújás után, szí­vesen beleegyeztünk az időpontmódosí­tásba. A két együttes tagjai már a pályán melegí­tenek.
    .
    Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Hamarosan kezdődik csapatunk utolsó ausztriai felkészülési mérkőzése. A mieink ellenfele a román élvonalbeli Universitatea Craiova, amely az elmúlt szezont a 4. helyen zárta hazája bajnokságában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ