2004.X.3. Ferencváros – Matáv-Sopron: 4-1

Még Szűcs Lajos is gólt rúgott

Nyilatkozatok:

Tóth Mihály: – Nem mondom, hogy gólt szerzek, mert sohasem í­gérgetek. Nehéz dolgunk lesz, hiszen Magyarország egyik – ha nem a –legerősebb játékoskeretével rendelkező csapatának otthonában lépünk pályára, de ettől még nem kell megijednünk. Mostani helyzetünk hasonló az Újpesti meccset megelőzőhöz. Akkor senki sem gondolta volna, hogy elhozzuk a három pontot a Megyeri útról – én sem. Ehhez képest simán, 4-1-re nyertünk. Nem mondom, hogy ez í­gy lesz az Üllői úton is, abban azonban bí­zom, hogy sikerül legalább egy pontot szereznünk. Legalább egyet….

A mérkőzés:

Az első félidő előtt a kezdőrúgást egykori játékosunk, a 70 éves Szabó László végezte el. Szabó László óriási tehetségnek számí­tott, 1953-ban tagja volt az UEFA –torna győztes magyar ifi válogatottnak. A Ferencvárosban 94 mérkőzésen lépett pályára, azonban 1956-ban egy súlyos térdsérülés miatt vissza kellett vonulnia.

Ferencváros – Matáv-Sopron: 4-1 (2-0)
Üllői út, 5.043 néző, vezette: Makai János (Gyarmati, Heibl)

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Lipcsei, Botis – Zavadszky, Gyepes, Rósa D., Leandro – Tőzsér (Penksa 46., Somorjai 77.) – Bajevski (Sowunmi 66.), Vagner
vezetőedző: László Csaba

Matáv-Sopron: Molnár L. – Földvári, Debnár, Bagoly, Szekeres T. – Lazic – Sira, Fehér Z., Bárányos (Sifter 78.), , Szabó O. (Balaskó 46.) – Tóth M.
edző: Dajka László

Gól: Vagner (31.), Bajevski (33.), Szűcs L. (70. – 11-esből), Sowunmi (80.) illetve Debnár (49.)
Sárga lap: Vagner (32.), Botis (43.), Fehér Z. (51.) illetve Földvári (57., 64.)
Kiállí­tva: Földvári (64.)

A mérkőzésre ráhangoló taktikai értekezlet előtt Balog Zoltán odament a Ferencváros szakvezetőjéhez, László Csabához, és megkérte, hogy hagyja ki őt a kezdőcsapatból. Az újabban a fedezetsor jobb szélén futballozó játékos arra hivatkozott, hogy a Millwall elleni múlt csütörtöki UEFA-kupa-csata kiszí­vta minden erejét, és a pillanatnyi mentális meg fizikai állapotában képtelen lenne bármit is hozzátenni a Ferencváros produkciójához. Mi több, azt is felvetette: talán még a kispadra sem kellene leülnie. Ez utóbbi óhaját a vezetőedző nem teljesí­thette, a kezdő tizenegyben azonban Zavadszky Gábor kapott helyet. Lehetne most persze azt elemezgetni: ha egy második ligás angol klubbal ví­vott ütközet annyira lenullázza a magyar válogatott keretének egyik tagját, hogy az adott labdarúgó két és fél nappal később kénytelen lemondani a fellépést, akkor miféle szakmai állapotok uralkodhatnak a honi futballban. S vajon mi lesz majd a magyar bajnokkal az őszi folytatásban, amikor a Millwallnál ní­vósabb ellenfelekkel kell megmérkőznie a nemzetközi porondon, miközben itthon bajnoki és Magyar Kupa-találkozók sora is vár rá. De nézzük inkább a történet egy másik olvasatát: a Fradi futballistájának volt annyi szakmai tartása, becsülete, hogy nem próbálta csalni a futballt, végigalibizni a meccset, hanem a csapat érdekeire tekintettel önként átadta a helyét.

László Csaba megint önkritikát gyakorolt

A pihenés ugyanakkor másokra is ráfért volna, de mivel a teljes szereplőgárdát nem cserélhette ki László Csaba, a taktikát igyekezett a csapat állapotához igazí­tani. így a hosszú sérülésből visszatért Lipcsei Pétert a bekksor közepére vonta vissza, Gyepes Gábort pedig előretolta a középpályára. S amikor a majd egy évet kihagyó Gyepesnek fogyni kezdett az ereje, helyet cserélt Lipcseivel, később pedig megint előrelépett a középpályára; e váltásokra a meccs folyamán többször is sor került. Tőzsér Dánielt pedig a fedezetsor bal oldaláról a csatársor mögé, középre vezényelte át, mégpedig azzal a feladattal, hogy igyekezzen labdát szerezni, illetve próbálja távolról veszélyeztetni a Matáv kapuját. Ám a török Galatasaraytól hazatért utánpótlás-válogatott gyakorlatilag csődöt mondott, erőtlenül botorkált a gyepen. Utóbb László Csaba tiszteletre méltó önkritikával magára vállalta a felelősséget a 19 éves fiatalember gyatra produkciójáért, mondván: eleve nem lett volna szabad erőltetnie az ő játékát sem… Érdemes megemlí­teni, hogy a szakember nem először vallotta meg kalapemelést érdemlő őszinteséggel a nyilvánosság előtt a szakmai tévedését.

Nyilatkozatok:

László Csaba (a Ferencváros szakvezetője): – A Sopron ma abszolút partner volt abban, hogy nyí­lt meccset játsszon a két csapat, hiszen ellenfelünk nem állt be védekezni, hanem megpróbált támadó focit játszani. Az első 20 percben nem nagyon tudtunk mit kezdeni a Sopron játékával, sőt ők kerültek ziccerbe, ám Szűcs bravúrral védett. Ez fontos momentuma volt a találkozónak, hiszen ha az a helyzet bemegy, akkor teljesen másképp alakult volna a meccs. Ezután lőttünk két szép gólt, bár a Sopron még szépí­teni tudott. A kiállí­tás után már nem volt kérdéses a meccs kimenetele, próbáltuk méginkább támadni, és örülök, hogy négy gólt tudtunk szerezni a Sopron ellen, amely egészen biztosan fog még sikereket elérni, ha ilyen bátor játékot játszanak továbbra is. A 11-esről annyit, hogy az is közrejátszott abban, hogy a Szűcs rúghatta, hogy előtte a gólnál hibázott, de szeretném hozzátenni, hogy ő is a kijelölt rúgók között van, és a játékosok most úgy egyeztek meg, hogy Lajos rúgja a büntetőt. Ismét próbáltunk néhány játékost pihentetni. Balog Zoli – abszolút profi módon – maga kérte, hogy ezúttal tekintsek el a játékától, hiszen nincs olyan állapotban, hogy hasznára tudjon lenni egy ilyen nehéz meccsen. Lipcseit és Gyepest úgy próbáltuk meg „kí­mélni”, hogy időnként helyet cseréltek egymással a védelemben és a középpályás. Abban viszont én hibáztam, hogy Tőzsér Danit ma nem kellett volna pályára küldenem, hiszen ma abszolút nem tudott hozzátenni a csapat játékához. Bár most elvileg olyan poszton játszott, ahol kevesebbet kellett dolgoznia, mint csütörtökön, de ennek ellenére hibás döntés volt a beállí­tása. Ez az edző felelőssége is egyben, hiszen egy fiatal játékost könnyen tönkre is lehet tenni. Dehát dolgozunk, és aki dolgozik, az hibázik is. Mindenestre gratulálok a csapatomnak, hogy egy komoly nemzetközi tétmeccs után 4-1-re nyertünk, ami annak ismeretében különösen jó eredmény, hogy a Sopron hasonló helyzetben nemrégiben ugyanilyen arányban nyert a Megyeri úton. A Sopronnak sok sikert kí­vánok a folytatáshoz.

Dajka László (a Sopron edzője): – A Ferencváros megérdemelten nyert, de a gólkülönbséget túlzottnak érzem. Minden edzőnek és játékosnak vannak gyenge napjai, ma Makainak is az volt. Tudtuk, hogy ellenfelünk csütörtökön kupameccset játszott, ám a Ferencvárosnak az Üllői úton nem szabad csak úgy nekiugrani. Az első gólig szervezetten futballoztunk, sőt volt egy nagy helyzetünk is, ami sajnos kimaradt. A Fradi viszont ezután gyorsan szerzett két gólt, amivel gyakorlatilag eldőlt a meccs.

Aleksandar Bajevski: – Amikor a Győrrel – az én gólom ellenére – 5-2-re kikaptunk az Üllői úton és a szurkolók a hazai gólszerzőket ünnepelték, akkor átfutott az agyamon a gondolat, de jó lenne, ha engem is í­gy ünnepelnének a góljaim után. Máshol Magyarországon ilyennel nem találkoztam, de szerencsére az Üllői úti stadionban már kétszer is betaláltam, és utána a nevemet kiálthatta a közönség, í­gy egy kisebb „álmom” megvalósult. Siófokon sokat voltam sérült, gyakorlatilag nem is volt olyan időszak az elmúlt fél évben, amikor százszázalékos erőállapotban voltam. Ennél nagyobb gondot jelentett, hogy a csapat alapvetően a védekezésre épí­tette a taktikáját és gyors ellentámadásokkal próbált zavart okozni a kapu előtt. Nem volt jó döntés Siófokra szerződni, hiszen nekem egyáltalán nem feküdt ez a stí­lus. Nem vagyok annyira gyors, nekem a pozí­ciós játék, a felállt védelem kijátszása megy jobban. Azt hiszem, jól összeillünk a Fradival, hiszen ez a játékrendszer jobban passzol hozzám, ráadásul itt minden adott a fejlődésemhez. Mindent megteszek azért, hogy szurkolóink elégedettek legyenek velem. Ha lövöm a gólokat, és jól játszom, akkor szeretni fognak, ha nem, akkor nem, ilyen egyszerű a helyzet. Eddig úgy érzem, nem okoztam csalódást, hiszen rövid idő alatt háromszor is betaláltam, de az én teljesí­tményemnél is fontosabb a csapat eredményessége. A legjobb az lenne, ha annyi gólt tudnék szerezni, hogy azzal megnyerjük a bajnokságot és a Magyar Kupát, az UEFA Kupában pedig jussunk tovább. De ha nem szerzek több gólt, viszont minden meccsen adok két gólpasszt, és ennek köszönhetően valósí­tjuk meg céljainkat, akkor sem leszek csalódott. Egyébként nekem nagyon sokat jelent a szurkolóink szeretete, ezért minden gólomat nekik ajánlom.

Sowunmi Thomas: – Azt hiszem, nincs is szükség arra, hogy többet játsszak, ha ennyi idő is elég a gólhoz. – Félretéve a tréfát, természetesen én is szeretnék több lehetőséget kapni, bár minden egyes percnek örülök, amit most is a pályán tölthetek. 20-25 percnyi játék azért már valamire elég, hiszen fel lehet venni a ritmust, igazából a 4-5 perces beállásokkal nem nagyon tud mit kezdeni az ember, pláne ha csatárról van. Az átlagom azonban szerencsére í­gy is jó, sőt még jobb is lehetne, hiszen a Sopron ellen akár duplázhattam volna is. Megpróbáltam elfektetni a kapust, ami sikerült is, ám az egyik soproni védő az utolsó pillanatban még valahogy közbelépett. Nagyon jól esett egyébként, hogy amikor jelezték a kispadról, hogy beállok, a szurkolók végig tapsoltak az oldalvonal mellett, amí­g oda nem értem.

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2004.X.3. Ferencváros – Matáv-Sopron: 4-1 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Csapatunk a Millwall elleni szenzációs siker után ezúttal az Arany Ászok Ligában is remek teljesí­tményt nyújtva teljesen megérdemelten nyert 4-1-re a Sopron ellen.

  Ferencváros – Matáv-Sopron: 4-1 (2-0)
  Üllői út, 3.000 néző, vezette: Makai (Gyarmati, Heibl)

  Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Gyepes, Botis – Zavadszky, Rósa, Lipcsei, Leandro – Tőzsér (Penksa 46., Somorjai 76.) – Vágner, Bajevski (Sowunmi 65.)

  Matáv-Sopron: Molnár – Földvári, Debnár, Bagoly, Szekeres – Fehér, Bárányos (Sifter 78.), Lazic, Szabó (Balaskó 46.) – Sira, Tóth

  Gól: Vágner (30.), Bajevski (34.), Szűcs L. (70. – 11-esből), Sowunmi (80.) illetve Debnár (48.)
  Sárga lap: Vágner (31.), Botis (43.) illetve Földvári (56., 63.)
  Kiállí­tva: Földvári (63.)

  Az első félidő előtt a kezdőrúgást egykori játékosunk, a 70 éves Szabó László végezte el. Szabó László óriási tehetségnek számí­tott, 1953-ban tagja volt az UEFA –torna győztes magyar ifi válogatottnak. A Ferencvárosban 94 mérkőzésen lépett pályára, azonban 1956-ban egy súlyos térdsérülés miatt vissza kellett vonulnia.

  Nem kezdtük nagy iramban a meccset, a vendégek pedig igyekeztek kihasználni átmeneti fásultságunkat és óriási lendülettel vetették magukat a küzdelembe. Nem álltak be védekezni és az elsõ 20 percben jobban és veszélyesebben játszottak nálunk. László Csaba előbb Gyepest szerepeltette középhátvédként, majd negyed óra elteltével Lipcsei jött vissza a védõ sorba és Gyepes lépett fel a középpályára. A két játékos a késõbbiekben is többször helyet cserélt egymással. Mi lassan, sok passzal épí­tettük fel akcióinkat, a vendégek hosszú indí­tásokkal, a széleken próbáltak védõink mögé kerülni. A “levegõben lógott” a vendégek vezetõ gólja, amikor váratlanul mi jutottunk elõnyhöz. A 30. percben szabadrúgáshoz jutottunk 20 méterre a kaputól. Rósa nem várta meg, hogy a játékvezetõ kimérje a 9 métert, hanem egybõl kiugratta Vágnert, aki 13 méterrõl a hálóba lõtt (1-0). A gól láthatóan megfogta a vendégeket, mi pedig kihasználtuk az átmeneti zavart és négy perccel késõbb Bajevski 17 méteres bombagóljával megnyugtató elõnyre tettünk szert (2-0).

  A második játékrészben ismét kitámadtak a vendégek, akik három csatárral jöttek ki a folytatásra, ezzel is jelezve, hogy még nem adták fel. A 48. percben csökkentették is akülönbséget, Debnár távoli lövése a késõn vetõdõ Szûcs mellett került a hálóba (2-1). A gól után fokoztuk az iramot, amit a vendégek nehezen tudtak követni. A 61. percben Bajevskit Molnár, a soproniak kapusa elsodort a tizenhatoson belül, de nem kaptuk meg a nyilvánvaló 11-est. Két perccel késõbb Földvári buktatta Gyepest és mivel a soproni játékosnak már volt egy sárga lapja, a bí­ró kiállí­totta. Három perccel késõbb újabb büntetõtõl fosztott meg minket Makai. Gyepest a nyakánál fogva húzták vissza a tizenhatoson belül, de a bí­ró ezúttal is továbbot intett. A 70. percben már befújta a tizenegyest (ami ezúttal nem biztos, hogy az volt). Zavadszky tolta el a labdát ellenfele mellett a tizenhatoson belül, majd nagyot esett, Makai ezúttal 11-est í­télt, amit Szûcs magabiztosan értékesí­tett (3-1). Az utolsó negyed órában sem csökkentettük a tempót, amiben döntõ érdemei voltak a csereként beállt Sowunminak. Thomas a 80. percben gyönyörû góllal biztosí­totta be végleg a gyõzelmünket. Vágner sarokkal passzolt Leandróhoz, aki egybõl Sowunmi elé í­velte a labdát, aki megvárta, mí­g egyet pattan a labda, majd 13 méterrõl védhetetlenül lõtt a hálóba (4-1). Sowunmi három perccel késõbb majdnem ismét betalált, de pár centivel a kapu mellé lõtt. A hajrában már a közönségnek is játszott a csapat, percekig tartottuk úgy a labdát, hogy a vendégek nem tudtak hozzáérni.

  Csapatunk ekkora különbséggel is megérdemelten nyert és változatlanul magabiztosan vezetünk a bajnokságban.

 • 92
  Vége a mérkőzésnek! Csapatunk megérdemelten nyert 4-1-re és továbbra is magabiztosan vezetünk a bajnokságban.
  91
  Sowunmi tört be harcosan a jobb szélen a tizenhatoson belülre, laposan a kapu elé lőtte a labdát, amiről Vágner alig maradt le.
  89
  Debnár visszajött a pályára.
  88
  Lipcsei futott el a jobb szélen, visszagurí­tott középre, 18 méterre a kaputól Gyepes vette volna át a labdát, amikor Debnár hátulról, páros lábbal beleszállt védőnkbe, aki ráesett a soproni játékos fejére. Makai továbbot intett és scak akkor állí­totta meg a játékot, amikor látta, hogy mindkét játékos ápolásra szorul. Gyepi pár másodperc múlva folytatni tudta a játékot, a soproni futballistát viszont a vonalon kí­vül kell ápolni.
  83
  Leandro remek ütemben ugratta ki Sowunmit, aki egy lövőcsellel becsapta Molnárt, majd 13 méterről centiméterekkel lőtt a kapu mellé.
  80
  Bent van a negyedik is! Vágner sarokkal passzolt Leandróhoz, aki egyből Sowunmi elé emelt, Thomas megvárta, hogy egyet pattanjon a labda, majd 13 méterről a bal sarokba lőtt (4-1). A soproniak legutóbbi budapesti kirándulása is 4-1-es eredménnyel zárult, csak akkor Újpesten a soproniak nyertek ilyen különbséggel.
  78
  Cseréltek a vendégek is. Bárányost Sifter váltotta fel.
  76
  Penksa kapott rúgást a bokájára és nem tudja folytatni a játékot. Marek helyett Somorjai állt be.
  70
  Ismét kettővel vezetünk. Zavadszky tört előre jó cselekkel, majd a tizenhatoson belül átesett ellenfele lábán, Makai 11-est í­télt. A büntetőt Szűcs a jobb sarokba lőtte (3-1).
  68
  Leandro szöglete után a Molnárról lepattanó labdát Gyepes próbálta meg megjátszani, de a nyakánál fogva visszahúzták, Makai azonban a nyilvánvaló 11-es helyett továbengedte a játékot.
  65
  Másodszor cseréltünk. Bajevski helyett Sowunmi lépett pályára.
  63
  Gyepes tolta el a labdát Földvári mellett, a soproni játékos becsúszva csak védőnk lábát találta el. Földvári sárga lapot kapott, de mivel volt már egy figyelmeztetése, el kellett hagynia a pályát.
  61
  Egy előrevágott labdát Bajevski eltolt a kivetődő Molnár mellett, a nagy lendülettel érkező kapus pedig elsodorta csatárunkat. A játékvezető tizenegyes helyett továbbot intett.
  60
  Gyepes 25 méteres lövése után a labda kipattant Molnár kezéből, de mielőtt Vágner odaért volna, a kapus menteni tudott.
  56
  Földvári buktatta Bajevskit, amiért sárga lapot kapott.
  48
  Szépí­tett a Sopron. Debnár végzett el szabadrúgást 30 méterről. Lapos lövése után a jobb sarokban kötött ki a labda, Szűcs későn vetődött a lövésre (2-1).
  46
  Elkezdődött a második félidő. Mindkét oldalon egy csere volt. A mieinknél Tőzsér helyett Penksa, a vendégeknél Szabó helyett Balaskó állt be.
  45
  Vége az első félidőnek.
  43
  Lazic próbálta meg kicselezni Botist, de védőnk becsúszva, kézzel elütötte a labdát, amiért sárga lapot kapott.
  41
  Rósa végzett el szabadrúgást 24 méterről, a bal szélről. Megpróbálta a bal felső sarokba csavarni a labdát, de Molnár jól helyezkedett és lehúzta a labdát.
  38
  Földvári beadása után Tóth továbbcsúsztatta a labdát, amit Szabó a hosszú oldalon nem ért el.
  36
  Tóth passzolt Szekereshez, aki az ötös sarkáról keresztbe lőtte a kapunk előtt a labdát.
  34
  Bent van a második!! Gyepes passzolt Bajevskihez, aki 17 méterről óriási gólt lőtt a jobb felső sarokba (2-0).
  31
  Vágner megrúgta Fehért, amiért sárga lapot kapott.
  30
  Vezetünk! Tőzsért buktatták 20 méterre a kaputól. Rósa nem várta meg, hogy a bí­ró kimérje a 9 métert, hanem azonnal szöktette Vágnert, aki 13 méterről lőtt és a labda Debnár lábát érintve a jobb sarokba vágódott (1-0).
  28
  Vukmir a tizenhatos sarkáról adta be a labdát, melyet Bagoly Vágner elől Molnár kezébe fejelt.
  23
  Szabó balről belőtt labdája a becsúszva menteni igyekvő Botis karjáról pattant vissza, de mivel nem volt szándékos kezezés, Makai továbbot intett.
  21
  Vágner 20 méterről alig lőtt a jobb sarok mellé.
  18
  Zavadszky beadása után a hosszú oldalról Leandro fejelte vissza középre a labdát, melyet Bagoly Bajevski elől fejelt ki a kapu előteréből.
  16
  Vágner egy csel után a bal oldalról í­velte be a labdát a kapu elé, melyet az egyedül felugró Bajevski sajnos nem ért el.
  14
  Sira futott el a jobb oldalon, középre gurí­tott, Bárányos egy lövőcsel után 12 méterről lőtt, Szűcs gyors vetődéssel ütötte ki a labdát a jobb sarok elől.
  10
  Bárányos tört be a tizenhatoson belülre, de Lipcsei remek ütemű szereléssel megállí­totta a vendégek játékosát.
  7
  Leandro három ellenfelét is kicselezve a bal szélen betört a tizenhatoson belülre, lövése után azonban a labda a közbenyúló Bagoly lábáról Molnár kezébe pattant.
  4
  Bárányos próbálta meg kiugratni Tóthot, de Lipcsei lefülelte az átadást.
  1
  Elkezdődött a mérkőzés. Mi indí­tottuk útjára a labdát.
  .
  Kivonultak a csapatok a pályára. Dajka László, a soproniak vezetőedzője a játékoskijáróban egyenként gratulált valamennyi futballistánknak az UEFA Kupa-sikerhez.
  .
  A két együttes befejezte a melegí­tést. Perceken belül kezdődik a mérkőzés.
  .
  Az első félidő előtt a kezdőrúgást egykori játékosunk, a 70 éves Szabó László végzi el. Szabó László óriási tehetségnek számí­tott, 1953-ban tagja volt az UEFA –torna győztes magyar ifi válogatottnak. A Ferencvárosban 94 mérkőzésen lépett pályára, azonban 1956-ban egy súlyos térdsérülés miatt vissza kellett vonulnia.
  .
  Tavaly óriási sikere volt a Családi Szektor-akciónak. A nagycsaládosoknak idén is lehetőségük van arra, hogy a 15-ös szektorból ingyen nézzék meg csapatunk hazai bajnokiját.
  .
  A két csapat mezőnyjátékosai is a pályán melegí­tenek. A lelátón egyelőre kb. ezren lehetnek.
  .
  Adem Kapic kiállí­tása utáni eltiltás, Huszti Szabolcs és Bognár Zsolt sérülés miatt nem léphet ma pályára. László Csaba támadó szellemű együttest küld pályára, hiszen csak egy védekező középpályás szerepel csaptunkban és ő is Lipcsei Péter. A mieink összeállí­tása:Szűcs -- Vukmir, Gyepes, Botis -- Zavadszky, Rósa, Lipcsei, Leandro -- Tőzsér -- Vágner, Bajevski, a kispadon Udvarácz, Kiss, Balog, Zováth, Somorjai, Sowunmi és Penksa foglal helyet.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Rövidesen kezdődik csapatunk hazai bajnokija a Sopron ellen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) / FK Decic (montenegrói) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ