2005.V.15. Pécs – Ferencváros: 2-0

Kikapott a Ferencváros, bajnok a Debrecen!

A Ferencváros 2-0-ra kikapott Pécsen, í­gy már matematikailag is biztos, hogy a DVSC-AVE Ásványví­z csapata megnyerte az Arany Ászok Liga 2004/2005-ös idényét, ezzel a debreceniek történelmük első bajnoki cí­mét könyvelhetik el.


Pécs – Ferencváros: 2-0 (1-0)
Pécs, 6.000 néző, vezette: Arany Tamás (Tompos, Székely)

Pécs: Németh G. – Schindler, Dienes, Szabados, Szekeres Zs. – Sipos (Berdó 61.), Pavicevic (Szögedi 76.), Erős G. (Dávid 83.), Kulcsár – Pest K., Horváth Gy.
vezetőedző: Nagy Tamás

Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Gyepes, Tőzsér, Takács Á. – Kapic – Rósa D., Lipcsei, Huszti – Sowunmi (Bartha 61.), Bajevski (Horváth D. 72.)
vezetőedző: László Csaba

Gól: Lipcsei (13. – öngól), Horváth Gy. (88.)
Sárga lap: Gyepes (58.)

A Ferencváros 2-0-ra kikapott Pécsen, í­gy már matematikailag is biztos, hogy a DVSC-AVE Ásványví­z csapata megnyerte az Arany Ászok Liga 2004/2005-ös idényét, ezzel a debreceniek történelmük első bajnoki cí­mét könyvelhetik el. Két fordulóval a bajnokság vége előtt nyolc pont a hajdúságiak előnye a második helyezett Győr előtt, és már az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott MTK sem hozhatja be.

A mérkőzés választ adott arra is, hogy jövőre is lesz első osztályú csapat a Mecsekalján, mí­g a Ferencvárosnak nagy összpontosí­tásra lesz szüksége, hogy a végelszámolásánál odaérjen az UEFA-kupa indulást jelentő második helyre. Ehhez mindenekelőtt a szerdai Magyar Kupa-döntőn kell túllépniük a zöld-fehéreknek.

Mindkét csapat óvatosan kezdte az első félidőt, ám inkább a Fradi hatása érződött. Ezzel szemben az első valamire való helyzetet a Pécs dolgozta ki: a bal szélről begurí­tott labda után nagy kavarodás támadt a vendégek tizenhatosán belül, végül Pest próbálta bekotorni a labdát, ám Szűcs rávetette magát. Tizenegyesgyanús helyzet volt, de a játékvezető nem sí­polt. Nem sokkal később Fradi is lépett. Miután Schindler megakasztotta Husztit a balösszekötő helyén, szabadrúgás járt a Fradinak. Lipcsei annak rendje s módja szerint be is tekerte, ám a játékszer Németh kezében landolt. Ha az érkező Rósa bele tud érni, még sokkal veszélyesebb lehetett volna. De nem tudott… Még jött egy veszélytelen Fradi-löket, ám a java csak ezután. A 13. percben szabadrúgást végezhetett el a Pécs. Gyepes még nagy nehezen felszabadí­tott, balszerencséjére pont Schindlerhez, aki ballal visszatette Erősnek, ő pedig megpróbálta a szélről visszagurí­tani. Ez aztán a vártnál jobban sikerült, hiszen Lipcsei lábáról be is pattant a labda Szűcs hálójába. Öngól. Ezek után a Fradi teljesen “megzakkant”, egy épkézláb támadást sem tudtak vezetni, a Pécs pedig jól kontrázott, de még inkább csak támadgatott. A félidő eljövetelekor a Pécs már nyeregben érezhette magát.

A második félidőben ugyanez maradt a koreográfia, bár a Fradi már csöppet tán veszélyesebb volt, mint közvetlen a bekapott gól után. Meddő mezőnyfölény, kevésbé jó pécsi kontrák, egy kissé ellaposodott a meccs. Aztán Gyepes az 58. percben megkapta a különben sportszerű meccs első és utolsó sárgáját, Arany játékvezető nagyon jól vezette a bí­rói szempontból nem túl nehéz meccset. Végül megkezdődtek a cserék, a rendkí­vül gyenge Sowunmi helyett jött az ifistából felnőtté avanzsáló Bartha, a másik oldalon a jobb oldal felfrissí­téseként pedig Sipos helyett Berdó. A 72. percben Bajevszki helyett a szintén ifista Horváth Dávid érkezett, ám ő sem tudott segí­teni a flusztrált Fradin. A 84. percben Tőzsér engedett meg egy iszonyatos löketet, mintegy felkonferálva a hajrát, amelyet azonban úgy nézett ki a ferencvárosiak nem értettek. A Pécs a 90. percben még talált egy gólt, ezzel el is dőlt a meccs, no meg nem mellékesen a bajnokság, a Debrecen tehát bajnok, a Pécs pedig e győzelmével már biztos bennmarad az első osztályban. A Fradinak már csak a második hely lehet reális célkitűzés. Ilyen, mármint “pécsi” játékkal és felfogással azonban könnyen veszélybe kerülhet az Üllői úti ezüstérem is…

A játékvezető értékelése: Arany Tamás (9): a bí­ró mindössze egy sárga lap kiosztásával, jó pedagógiai érzékkel fegyelmet tartott, igaz, nemcsak a partjelzői, de a játékosok is partnerei voltak.

Fény és árnyék

+++ Ahogy az a nemzetközi találkozók során szokás, már egy nappal korábban a mérkőzés helyszí­nére érkeztek a bí­rók. Érthető az óvatosság, hiszen Pécs 200 kilométernyire van Budapesttől, és a 6-os út igencsak forgalmas.
— Botrányosan viselkedtek azok a hazai szurkolók, akik kockacukorral felszerelkezve érkeztek a pécsi stadionba, hogy aztán ordenáré bekiabálások közepette a Ferencváros játékosai felé szórják azt. Persze a cukrok nemcsak a célszemélyt, Lipcsei Pétert találták el, a pécsi labdarúgóknak is jutott az “ajándékból”.

Nyilatkozatok:

Ott József, a Pécs menedzsere: – Két dolgunk volt a mérkőzésen: pontot vagy pontokat szerezni, és közönséget kiszolgálni. A második félidőben a félsz végig bennem volt az egyenlí­tés miatt, csak a második gólunk nyugtatott meg.

László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője: – Nagyon nehéz hét van a hátunk mögött, személy szerint én többet vártam játékosaimtól. Sikerült közösen egy jó őszt tavasszal elrontani. A fordulópontot Rósa Dénes egy nullánál kihagyott helyzete jelentette.

(Az nso.hu (itt és itt) és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2005.V.15. Pécs – Ferencváros: 2-0 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Csapatunk sajnos továbbra sem lábalt ki a hullámvölgyből és a látottak alapján megérdemelt vereséget szenvedett a bentmaradását ma bebiztosí­tó Pécstől.

  Pécs – Ferencváros: 2-0 (1-0)
  Pécs, 6.000 néző, vezette: Arany (Tompos, Székely)

  Pécs: Németh G. – Schindler, Dienes, Szabados, Szekeres – Sipos (Berdó 62.), Pavicsevics (Szögedi 76.), Erős (Dávid 83.), Kulcsár – Pest, Horváth Gy.

  Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Lipcsei, Gyepes – Takács Á., Rósa, Kapic, Huszti – Sowunmi (Bartha 62.), Bajevski (Horváth D. 72.), Tőzsér

  Gól: Lipcsei (14. – öngól), Horváth Gy. (90.)
  Sárga lap: Gyepes (58.)

  Lendületesen kezdtük a meccset,úgy tűnt, túltettük magunkat a szerdai kupadöntőn. A pécsiek nem húzódtak vissza, ezért élvezetes, nyí­lt volt a küzdelem. A 14. percben egy balszerencsés öngól a hazaiakat juttatta vezetéshez. A bekapott gól után megzavarodtunk és szétesett a játékunk. Bosszantó technikai hibák, pontatlan passzok és zűrzavar a védelemben jellemezte a játékunkat a félidő hátralévő részében. Többször is Szűcs bravúrjai mentettek meg minket az újabb góltól.

  A második játékrészre úgy tűnt, rendeztük a sorokat. A pécsiek továbbra is a kapujuktól távol húzták meg a védő vonalukat, mi sajnos nem tudtuk átjátszani ezt a falat, ezért távoli lövésekkel próbálkoztunk, ezek azonban kevés veszélyt jelentettek, a pécsiek gyors ellentámadásai továbbra is több veszélyt rejtettek magukban. Ennek ellenére az idő múlásával a fokozatosan fáradó pécsiek ellen megszerezhettük volna az egyenlí­tő gólt, de Rósa ziccerben Némethbe lőtte a labdát. Az utolsó percben egy gyors kontra végén megszrezték második góljukat a pécsiek, akik végig nagyon lelkesen küzdöttek és megérdemelten szerezték meg a három pontot. A pécsiek győzelme azt jelenti, hogy a Debrecen megnyerte a bajnokságot, nekünk pedig a hátralévő két fordulóban kell megszereznünk a nemzetközi kupaszereplést érő második helyet.

  László Csaba: – Nem a mi hetünk volt a legutóbbi. Ma szétesően játszottunk és bár voltak jobb periódusaink, a 90 perc során csak egyetlen veszélyes helyzetet tudtunk kialakí­tani, azt sajnos Rósa kihagyta. Úgy látom, még nem tudtuk kiheverni a székesfehérvári kupadöntőt, most egy hetünk van arra, hogy összeszedjük magunkat és a hátralévő két fordulóban megszerezzük az ezüstérmet.

  Ott József: – Nagyon nehéz meccs volt. Játékosaim maximális odaadással küzdöttek, de csak a második gólunk után nyugodhattam meg. A hajrára nagyon elfáradtunk, az utolsó tí­z percben több játékosomnak is begörcsölt a fáradságtól a lába. Boldog vagyok, hogy a Fradi elleni győzelemmel biztosí­tottuk be a bentmaradásunkat.

 • 92
  Vége a mérkőzésnek. A pécsiek 2-0-ás győzelmével eldőlt, hogy a Debrecen megnyerte a bajnokságot, a Pécs bent maradt az élvonalban, nekünk pedig tovább kell küzdenünk a nemzetközi szereplést érő második helyért.
  90
  Minden eldőlt. A lesre játszó védőink között Szekeres lépett ki, majd Horváth elé passzolt, aki 6 méterről a jobb sarokba lőtt (2-0).
  87
  Gyepes passzával Rósa lépett ki a védők közül, de 12 méteres lövése a kapujából kifutó Némethről a kapu mellé pattant.
  85
  Tőzsér 24 méteres bombáját Németh gyors vetődéssel ütötte szögletre.
  83
  Harmadszor cserélt a Pécs. Erős helyett Dávid lépett pályára.
  80
  Egy hosszú előreí­velés után Németh Bartha elől húzta le a labdát.
  76
  Csere a pécsieknél: Pavicsevics helyett Szögedi lépett pályára.
  73
  Tőzsér beadása után Rósa 12 méterről alig fejelt a kapu mellé.
  72
  Másodszor cseréltünk. Bajevski helyett az élete első NB I-es meccsén szereplő 17 éves Horváth Dávid állt be. Fiatal játékosunknak sok sikert kí­vánunk!
  71
  Erős 20 méterről szabadrúgásból a kapu fölé csavarta a labdát.
  68
  Huszti lőtt be a bal oldalról laposan egy szabadrúgást a kapu elé, de a védők kivágták a labdát. Rengeteg hibával játszunk, támadásainkban kevés az elképzelés, a pécsiek magabiztosan őrzik előnyüket.
  64
  Berdó 18 méterről lőtt a kapu fölé.
  62
  Mindkét szakember cserélt. A pécsieknél Sipos helyett Berdó, nálunk Sowunmi helyett Bartha állt be.
  58
  Gyepes visszahúzta Pestet, amiért sárga lapot kapott.
  54
  Huszti beadása Rósának túl magas volt, Sowunmihoz viszont már nem jutott el, mert Szekeres fejjel tisztázott.
  51
  Tőzsér csavart kapura egy szabadrúgást a jobb oldalról, de a labda egy méterrel elszállt a kapu fölött.
  48
  Lipcsei beadása után Rósa 11 méterről csúsztatott a kapu melé.
  46
  Elkezdődött a második félidő. A szünetben egyik oldalon sem cseréltek.
  45
  Vége az első félidőnek.
  43
  Erős 23 méteres lövését Szűcs a jobb sarok elől ütötte szögletre.
  41
  Rósa gurí­tott Sowunmihoz, aki fordulásból lőtt, de a labda az önfeláldozóan közbevetődő Szabados lábáról az alapvonalon túlra pattant.
  39
  A védőkről lepattanó labdát Takács 19 méterről lőtte a kapu mellé.
  36
  Kapic egy szép csel után jól adott be a jobb szélről, de Németh az ötösön elütötte a labdát Bajevski elől.
  34
  Szabados egy csel után 15 méterről lőtt, Szűcs látványos vetődéssel ütötte el a labdát a bal felső sarok elől.
  32
  Horváth törhetett volna egyedül kapura, de Lipcsei remek ütemben keresztezett és szépen szerelt.
  29
  Tőzsér beadása után mindenki felett átszállt a labda, Takács a hosszú oldalon szabadon lőhetett volna, de sajnos elpattant tőle a labda.
  26
  Horváth a tizenhatos sarkáról lőtt, a lapos labdát Szűcs a bal kapufa elől ütötte ki.
  24
  Lipcsei szöglete után Gyepes fejelte le a labdát Bajevski elé, aki azonbna nem tudott lőni, mert Szabados elsodorta előle a labdát.
  21
  Kulcsár í­velt be szabadrúgást a kapunk elé, de Szűcs lehúzta a labdát a berobbanó Pest elől.
  18
  Kulcsár szöglete után Horváth fejelt a kapu mellé. Egy percen belül három szögletet rúghattak a hazaiak. Láthatóan megzavart minket a balszerencsés gól.
  14
  Vezet a Pécs. Schindler í­velt át a hosszú oldalara, ahonnan Kulcsár visszapasszolta a labdát a kapu elé, ami a menteni akaró Lipcsei lábáról a mi kapunkba pattant. Hihetetlenül balszerencsés öngól volt (0-1).
  12
  Rósa 23 méterről lőtt a kapu mellé.
  9
  Lipcsei csavart kapura egy szabadrúgást a tizenhatos sarkáról, a labda lepattant Németh előtt, de a kapus hárí­tani tudott, miután a bevetődő Rósa centiméterekkel lemaradt a labdáról.
  7
  Baloldali beadás után Pest 5 méterről lőhetett volna kapura, de Gyepes becsúszva szűcshöz rúgta a labdát. Pest átesett védőnk lábán, de a játékvezető jól látta, hogy védőnk a labdát találta el.
  5
  Pavicsevics gurí­tott Szekereshez, aki 22 méterről legalább háromm méterrel a kapunk mellé lőtt.
  4
  Tőzsér lőtt be szabadrúgást a bal oldalról a kapu elé, de Gyepes elől Dienes kivágta a labdát.
  1
  Elkezdődött a mérkőzés, mi indí­tottuk útjára a labdát.
  .
  A csapatok kijöttek a pályára, pillanatokon belül kezdődik a meccs.
  .
  Nyerj jegyeket a BL-döntőre teljes ellátással, mezekkel, BL-labdát, mobiltelefont! Küldd a BLJÁTÉK szót a 1784-re és válaszolj egy kérdésre helyesen! (SMS:240 Ft+ÁFA (60 Ft); Info: 061-422-3490); A részletekért kattints a képre!

  További tartalmak: Csengőhang Háttérkép I. Háttérkép II. Videó
  Minden letöltéssel segí­ted az erdélyi Szent József Gyermekotthon árváit is!

  .
  A csapatok már a pályán melegí­tenek.
  .
  Az április elején megújult 100% Fradi szerdán megjelent számában is több érdekes témával találkozhatnak a kedves olvasók.
  -100% Fradi- Cí­mlapon a “zöldfülűek”, vagyis a csapat fiatal tehetségei, mí­g poszterünkön ezúttal a Fair Play-dí­jas Ferencváros szerepel. A 100% Fradi legújabb számában ezen kí­vül az alábbi témákról olvashatnak, illetve az alábbi kérdésekre kaphatnak választ.
  A “zöldfülűek” sikere
  A gyenge tavaszi szereplés ellenére örömteli, hogy a Fradi fiataljai egyre jobb teljesí­tményt nyújtanak. A Békéscsaba ellen 6 zöldfülű szerepelt a csapatban, és nagyrészt nekik köszönhető a győzelem.
  Ki lesz az álom Fradi-edző?
  A közelmúltban szurkolóink és szakemberek segí­tségével megszületett az álom Fradi-játékos. A 100% Fradi új sorozatában az álom-edzőt keressük. Hogy kik osztozhatnak majd a megtisztelő cí­men, az elsősorban -- ezúttal is -- olvasóinkon múlik, de néhány legenda már megnevezte saját favoritját.
  A KEK-döntő hősei
  A lap megemlékezik a 30 évvel ezelőtti KEK-dőntő fradista résztvevőiről. A riportból kiderül, hogy Nyilasiéknak mi volt a legnagyobb élményük a nagy menetelés alkalmával, de a kedves olvasók arra is választ kaphatnak, hogy mivel foglalkoznak manapság a KEK-döntő hősei.
  Fair Play-dí­jas Ferencváros
  A Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play különdí­jjal jutalmazta a Ferencvárost. Az FTC Rt. 2004 őszén a Kommunikációs Iroda kezdeményezésére és a 100% Fradi segí­tségével indí­totta el a “Hallgattassuk el a rasszizmust” elnevezésű kampányt.
  Leo, a brazil Lipcsei
  Csapatunk válogatott középpályása bő egy hónappal ezelőtt családi problémák miatt tért vissza év végéig Brazí­liába. Leo azóta csak a 100% Fradinak nyilatkozott. Az exkluzí­v interjúból többek között kiderül, hogy játékosunk miért nem hallgat a saját nevére és miért ő a brazil Lipcsei.
  Vége a bajnoki álmoknak?!
  A Debrecen elleni döntetlennel gyakorlatilag elúszott a bajnoki cí­m, ami többek között annak is köszönhető, hogy csapatunk tavasszal nem nyert rangadót.
  Mi Baja baja?

  Aleksandar Bajevski őszintén vall arról, hogy a tavasszal miért nem megy neki a játék, és hová lettek az őszi Baja-gólok.

  Best of Németh
  Németh András immár 13 éve irányí­tja kézilabda csapatunk szakmai munkáját. A szakember ez idő alatt több mint 70 játékossal dolgozott együtt. Németh a 100% Fradi kedvéért összeállí­totta az elmúlt 13 év álom Fradiját.
  Főbb témáink mellett még számos érdekességet, fontos információt tartalmaz a hetilap, a 100%Fradit emellett az elmúlt egy hét legjobb fotói teszik teljessé. A 100% Fradival olvasóink jegyeket nyerhetnek, repülős utazással és teljes ellátással a május 25-ei AC Milan- Liverpool BL-döntőre.
  A 100% Fradi legújabb számát keresse az újságárusoknál! Fontos információ, hogy a 100% Fradi következő száma pünkösd miatt a szokásos szerda helyett csütörtökön jelenik meg.
  .
  A mai meccsen sérülés miatt hiányzik Sorin Botis, Balog Zoltán, Robert Vágner és Marek Penksa. Botist Lipcsei helyettesí­ti a védelem tengelyében. A mieink összeállí­tása:Szűcs -- Vukmir, Lipcsei, Gyepes -- Takács, Rósa, Kapic, Huszti -- Sowunmi, Bartha, Tőzsér. A kispadon több fiatal játékosunk is helyet foglal. Először került oda a padra Csurka Zoltán és Szálkai Zsolt, de csere lesz Bartha László is, aki a Békéscsaba elleni hazai bajnokinkon már gólt is szerzett a felnőtt együttesben.
  .
  Köszöntjük kedves szurkolóinkat! Hamarosan kezdődik csapatunk Pécs elleni idegenbeli bajnokija.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Categories
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső