2005.VIII.17. Magyarország – Argentina: 1-2

A magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 2-1-es vereséget szenvedett a jóval esélyesebb, már világbajnoki résztvevő argentin nemzeti együttestől.

Az új Maradonának kikiáltott Lionel Messi két perce volt a pályán, amikor a második félidő derekán piros lapot kapott.

Barátságos labdarúgó-mérkőzés:

Magyarország-Argentí­na 1-2 (1-1)
Puskás Ferenc Stadion, 20 ezer néző, v.: Markus Merk (német)

Magyarország: Király – Juhász, Éger, Vanczák (Tóth N. 87.), Huszti – Bodnár, Takács Á., Böőr (Kenesei K. 69.), Halmosi (Priskin 69.) – Gera, Torghelle (Kerekes 69.)

Argentí­na: Franco – Bernardi, Ayala, Heinze – Scaloni, M. Rodriguez, Sorí­n, D’Alessandro (Santana 89.), L. Gonzalez (Zabaleta 82.) – Crespo, L. Lopez (Messi 64.)

Gól: Torghelle (29.) illetve Rodriguez (19.), Heinze (62.)
Sárga lap: Bodnár (16.), Vanczák (66.) illetve Scaloni (36.), Rodriguez (52.)
Kiállí­tva: Messi (66.)

A találkozó kezdete előtt köszöntötték a magyar strandfoci-válogatott tagjait, akik július 10-én Bécsben megnyerték a B-csoportos Európa-bajnokságot, s a jövő héten a marseille-i szuperdöntőn szerepelnek.

19. perc: Sorí­n bal oldali beadását követően a középen üresen érkező Rodriguez 7 méterről a kapu bal oldalába bólintott (0-1).
20. perc: Bodnár jobb oldali bedobása után a Francót megelőző Gera 6 méterről a keresztlécre csúsztatott, a kipattanó labdát Halmosi balról visszaollózta, s Juhász 7 méterről a kapu fölé fejelt.
29. perc: Böőr passzolt a jobb oldalon érkező Bodnárhoz, aki egyből középre lőtt, a berobbanó Torghelle pedig 6 méterről a kapu jobb oldalába perdí­tett (1-1).
41. perc: formás hazai támadás végén Halmosi balról adott középre, Torghelle 7 méterről az égbe lőtt.

47. perc: Gera középen megindult, majd a 16-osnál balra passzolt, az érkező Halmosi 10 méteres lövését Franco védte.
62. perc: D’Alessandro 29 méteres szabadrúgása megpattant az ötösön, Király elképesztő bravúrral mentett. D’Alessandro szögletére középen nagy lendülettel érkezett Heinze, aki a léc alá bólintott (1-2).
66. perc: a pillanatokkal korábban újoncként pályára lépő Messi megütötte Vanczákot, ezért Merk kiállí­totta őt.
77. perc: az előretörő Takács remekül ugratta ki Husztit, aki balról 8 méterről lőtt, s a labda a kivetődő Francóról vágódott szögletre.
88. perc: Zabaleta 17 méteres bombáját Király szögletre ütötte.

Az eseménytelen nyitónegyedóra után a vendégek a “semmiből” szereztek vezetést, majd picit felpörgették a ritmust, s fölénybe kerültek. José Pekerman szövetségi kapitány csapata türelmesen járatta a labdát, kisebb helyzetekig is eljutott, éppen ezért okozott meglepetést a hazai együttes találata. Lothar Matthaus gárdája az egyenlí­téstől felbátorodott, bár már addig sem futballozott megilletődötten. A magyarok játéka időnként nagy lelkesedést váltott ki a lelátón, a közönség értékelte a kiváló hozzáállást.

A szünet után kiegyenlí­tett volt a küzdelem, majd egy szép megoldás végén Heinze ismét az argentinokat juttatta vezetéshez. Hamarosan érkezett csereként a Maradona-utódnak kikiáltott U20-as világbajnok Lionel Messi, aki azonban gyorsan megfeledkezett magáról, s kiállí­tása után mehetett zuhanyozni.

Az emberelőnybe került magyar válogatott ezután mindent megtett az egyenlí­tésért, nem egyszer el is jutott Franco kapujáig, de nem sikerült az újabb gólszerzés.

A vereség ellenére dicséretet érdemel a Matthaus-csapat, mert kiválóan helytállt a világranglista második helyén álló, igaz néhány klasszisát nélkülöző argentin csapattal szemben.

José Pekerman, az argentin válogatott szövetségi kapitánya: “Nagyon érdekes és küzdelmes mérkőzés volt. Mindkét csapat keményen harcolt, a szí­nvonallal sem volt baj, ezért is örülünk a győzelemnek. Az eredményt igazságosnak tartom, mert a csapatom jobb a magyarnál. A hazaiak ezzel együtt bebizonyí­tották, hogy felveszik a versenyt a világ legjobbjaival.”

Lothar Matthaus, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: “Szép mérkőzés volt, nyilván remekül szórakoztak a nézők. A magyar csapat jól játszott, de fejlődnie kell, hiszen most is elhibázta lehetőségeinek nagy részét. Az argentinok is mindent kiadtak magukból, ezért is örülnek, hogy megnyerték ezt a nehéz találkozót.”

*

Takács Ákos végigjátszotta az argentinok elleni barátságos válogatott mérkőzést. Játékosunk teljesí­tményét a lefújás után az argentinok kapitánya is külön kiemelte. Ellenfelünk szakvezetője Takácsot a legtechnikásabb játékosok között emlí­tette.

– Soha nem voltam egy labdavirtuóz, szerintem a vendégek szakvezetője is inkább a gyorsaságomat és a munkabí­rásomat értékelhette – mondta Takács a 100% Fradinak.

– Négy nap alatt kétszer játszhattál világsztárok ellen. Mi volt a különbség a Real Madrid és az argentinok elleni meccs között?
– Fantasztikus napok vannak mögöttem. A két mérkőzést nem lehet összehasonlí­tani a Reallal gálameccset játszottunk, az argentinokkal pedig hivatalos válogatott mérkőzést. Hiába nevezték ez utóbbit barátságosnak, a hangsúly a hivatalos meccsen van. Mindkét együttes győzni akart, és mindent meg is tett a sikerért.

– Ezért volt olyan sok szabálytalanság?
– Nem éreztem olyan soknak. Kemény meccs volt, de a tétmérkőzéseken több szokott lenni a durva belépő. Az argentinok a latinos stí­lust képviselték, fantasztikusan képzettek voltak, de játékukhoz hozzátartozik egy kis szí­nészkedés is. Nagyon jó volt ellenük játszani.

– A második félidőben sokkal aktí­vabb voltál, a támadásainkhoz is többször felzárkóztál.
– Nem volt ez tudatos, í­gy alakult az adott szituáció. Az első félidőben többet hibáztam, eladtam néhány labdát, de sokat jelentett, hogy a kapitány továbbra is bí­zott bennem és a második félidőben már jobb teljesí­tményt nyújtottam.

– Ezúttal is védekező középpályásként léptél pályára és a labdaszerzés volt az elsődleges feladatod.
– A Fradiban is 17 évig védekező feladatot kaptam. Jobb hátvéd, belső középső védő vagy védekező középpályás voltam. Csaba most azt kérte tőlem, hogy jobboldali középpályás legyek, itt azonban olyan feladatokat is végre kell hajtanom, amit korábban soha nem kértek tőlem. Én a gyorsaságomat a visszazárásoknál, szereléseknél tudom kamatoztatni, a támadások vezetése, cselezés nem igazán az én világom, de természetesen az a dolgom, hogy mindig a rámbí­zott feladatot próbáljam meg a lehető legjobban végrehajtani.

– Hogy érzed, sikerült bejátszanod magad a válogatottba a világbajnoki selejtezőkre is?
– Ezt nem tudom. Mindent megtettem, hogy később is számí­tson rám a kapitány. Úgy érzem, van rá esélyem, hogy a világbajnoki selejtezőkön is pályára lépjek.

– Addig azonban a Fradiban kell jó teljesí­tményt nyújtanod. Mire számí­tasz a Pápa ellen?
– Muszáj nyernünk. Nem lesz egyszerű, a két bajnoki vereség és a Minszk elleni kiesés nem tett jót a csapat hangulatának és önbizalmának. Egy alakulófélben lévő csapatnak nagyon fontos a sikerélmény, nekünk ebben eddig sajnos nem volt részünk. Kicsit fásultak és, ami számomra meglepő – hiszen soha nem voltak erőnléti gondjaim – fáradtak is vagyunk. De nincs mese, vasárnap mindenképpen nyernünk kell.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15. M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ