2006.IV.16. Ferencváros – Újpest: 1-2

A hosszabbí­tásban fordí­tott az Újpest
Az Újpest nyerte a 23. forduló zárómérkőzését. A találkozón sokáig vezetett a Ferencváros, ám a hosszabbí­tásban az Újpest Kovács Zoltán és Rajczi Péter góljaival megfordí­totta az állást. Saskőy Szabolcs három játékost is kiállí­tott: Böjte Attila, Sorin Botis és Kovács Zoltán is eltiltásra számí­that.


Ferencváros – Újpest: 1-2 (1-0)
Üllői út, 9.369 néző, vezette: Saskőy Szabolcs (dr. Kovács P., Heibl)

Ferencváros: Kemenes – Bognár, Botis, Tí­már, Balog Z. – Szalai (Fitos 73.), Lipcsei, Leandro (Budovinszky 49.), Laczkó – Tőzsér, Bajevski (Bartha 87.)
vezetőedző: Gellei Imre

Újpest: Vlaszák – Vermes (Kőhalmi 64.), Böjte, Vanczák, Füzi – Hullám (Kovács Z. 59.), Tóth B., Sándor Gy. (Cariati 79.), Tóth N. – Rajczi, Tisza
vezetőedző: Mészöly Géza

Gól: Lipcsei (19. – 11-esből) illetve Kovács Z. (90+2.), Rajczi (90+6. – 11-esből)
Sárga lap: Lipcsei (12.), Bajevski (33.), Tí­már (58.) illetve Sándor Gy. (1.), Böjte (44.), Vanczák (71.), Rajczi (90+2.)
Kiállí­tva: Botis (90+5.) illetve Böjte (90.), Kovács Z. (a mérkőzés után)

Már az első percben egy kemény belépő borzolta a kedélyeket, amikor is Sándor György csúszott rá Lipcsei Péterre.

Az első komoly lehetőség az újpestiek előtt adódott, amikor is Sándor felrúgása miatt a tizenhatos vonaláról jutottak szabadrúgáshoz. A jobbösszekötő helyéről Tóth Norbert végezte el a szabadrúgást, ám nem találta el a kaput.

A 19. percben megszületett a Ferencváros vezető gólja: Szalai egy testcsellel becsapta Tóth Balázst, ám az Erős Károlyt helyettesí­tő középpályás elhúzta a lábát. Lipcsei büntetőjébe ugyan még belenyúlt Vlaszák, ám hárí­tani nem tudott.

A 27. percben Sándor György válaszolhatott volna, ám ballábas lövése kevéssel elkerülte a bal alsó sarkot. Nem sokkal később Tisza szabadrúgása is í­géretes volt, de ő kapu fölé lőtt.

A 39. percben az első remek újpesti támadás futott a pályán, ám Rajczi visszagurí­tását Hullám lőtte kapu mellé óriási helyzetben.

A második félidő elején kényszerűségből cserélnie kellett Gellei Imrének: Leandro és Laczkó összefejelt, előbbi helyére Budovinszky állt be, mí­g utóbbi egy kötéssel a fején folytathatta a játékot. Leandro az orvosi diagnózis alapján agyrázkódást és orrcsonttörést szenvedett.

Az 59. percben Mészöly Géza megpróbált javí­tani csapata támadójátékán és a fiatal Hullám helyett a rutinos Kovács Zoltán állt be. A hajrában az argentin Lucas Cariati is lehetőséget kapott Sándor helyén.

Az utolsó percekben a már négy csatárral felálló Újpest nagy energiákat mozgósí­tott az egyenlí­tésért, ezzel lehetőséget hagyva a hazaiaknak a kontrára.

A 90. percben a meglóduló Laczkót Böjte leterí­tette, megkapta második sárga lapját és a pirosat is.

Hiába került emberhátrányba az Újpest, a csereként beállt Kovács Zoltán egy rövid mentés után kapásból kilőtte Kemenes kapujának jobb alsó sarkát.

És még nem volt vége: Kovács Zoltán vett le egy szabadrúgást, kapura lőtt, Kemenesen átcsorgott a labda, ám a gólvonalról Botis kiütötte azt. A román védő piros lapot kapott, a megí­télt büntetőt Rajczi értékesí­tette.

A lefújás után Saskőy Szabolcs játékvezető még kiállí­totta Kovács Zoltánt.

A Ferencváros – akárcsak a múlt héten a Győr ellen – ezúttal is a lefújás előtt engedte ki a kezéből a győzelmet, most azonban pontot sem sikerült szereznie.

Nyilatkozatok:

Gellei Imre (az FTC edzője): – A csapat hozzáállásával elégedett vagyok, sajnálom, hogy végül vereséggel zártunk. Leandro sérülése nagyon rosszul jött, mert át kellett szerveznünk a csapat addig jól működő védekezését. A második félidőben egyáltalán nem törekedtünk arra, hogy védekezzünk, í­gy alakult a játék. Az Újpest meddő fölénye ellenére a hajrában volt 2-3 olyan lehetőségünk, amiből illett volna betalálni, és akkor meglett volna a győzelem. Az újpestiek jó ha „megjegyzik” ezt a meccset, hiszen ilyen szerencséje egy csapatnak egy életben egyszer akad.

Mészöly Géza (az Újpest szakvezetője): – Az első félidőben nagyon visszafogottak voltunk, 40 percet kellett várni arra, hogy egy kontra végén eljussunk az ellenfél kapujához. Ebből kértem többet a szünetben a játékosoktól. Kellő hittel futballoztunk fordulás után, és végül a hosszabbí­tásban sikerült a győzelem. Az első gólunk után a negyedik játékvezető meg is kérdezte tőlem, folytatódjon-e a meccs, vagy inkább legyen vége. Mondtam, játsszuk le az előzetesen megadott „ráadásperceket”, sőt húzzunk még rá kettőt, mert akkor megnyerjük a meccset. Örülök, hogy í­gy lett, ezt a sikert az égieknek is köszönhetjük.

Gellei Imre ehhez annyit tett hozzá, az Újpest sokkal inkább kapott segí­tséget egy földi embertől, mint az „égből.”

A Ferencváros szakvezetője újságí­rói kérdésre, mely szerint tervezi-e a Ferencváros, hogy „leiratkozzon” Saskőy játékvezetővel, annyit mondott.

– Mi nem tervezünk ilyesmit, vezesse az a meccseket, akit arra kijelölnek.

*

Mint ismeretes, a Magyar Labdarúgó Szövetség Fellebviteli Bizottsága pénteken meghozta dr. Füzi Ákossal, az Újpest játékosával kapcsolatos határozatát. Eszerint a játékos három nemzetközi barátságos mérkőzésen nem léphet pályára. A döntés egyben azt is jelenti, hogy Füzi Ákos bajnoki szerepléséhez fűződő, más első osztályú csapatok által megfogalmazott kifogások megalapozatlannak bizonyultak.

A Ferencváros labdarúgó csapata, szakmai stábja és az FTC Labdarúgó zRt. vezetése – a Fradi érdekeinek maradéktalan védelme mellett – mindig is annak volt a hí­ve, hogy a mérkőzéseket lehetőleg a pályán elért eredmények döntsék el. így volt ez a múlt vasárnap, az Újpest elleni mérkőzés esetében is. Köztudomású, hogy a találkozó az FTC számára balszerencsésen végződött. Különösen a második gól előtti helyzet szabályosságának megí­télésében tértek el a vélemények.

A bí­rói döntést a sajtóban is markáns bí­rálatok érték. Ennek ellenére, a labdarúgó csapat és a részvénytársaság vezetése minden körülményt mérlegelve arra hajlott, hogy ezúttal is hű marad a sportszerűség alapelveihez, s tudomásul veszi a pályán született eredményt. Időközben megszületett az MLSZ Fellebviteli Bizottságának döntése, amely mindenki számára egyértelművé tette a Füzi Ákos szerepeltetésével kapcsolatos jogi helyzetet.

A Ferencváros vezetése úgy véli, amennyiben az MLSZ Fellebviteli Bizottságának határozata hamarabb született volna meg, elejét lehetett volna venni minden, ezen ügyhöz kapcsolódó bizonytalanságnak.

FTC Labdarúgó zRt.

2006.04.22.

(Az nso.hu és a Ferencváros hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2006.IV.16. Ferencváros – Újpest: 1-2 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Az őszi mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is komoly játékvezetői segédlettel nyert az Újpest a derbin. Saskőy játékvezető 1-0-s vezetésünknél nem adott meg egy teljesen nyilvánvaló 11-est csapatunknak, majd ezt tetézte azzal, hogy a második félidő végén, a hatperces hosszabbí­tásban egy újpesti szabálytalanság után továbbengedte a játékot, majd büntetőt í­télt a vendégeknek.

  Ferencváros – Újpest: 1-2 (1-0)
  Üllői út, 9.369 néző, vezette: Saskőy (Kovács P., Heibl)

  Ferencváros: Kemenes – Balog Z., Tí­már, Botis, Leandro (Budovinszky 48.) – Szalai (Fitos 73.), Bognár, Lipcsei, Laczkó – Bajevski (Bartha 84.), Tőzsér

  Újpest: Vlaszák – Tóth B., Böjte, Vermes (Kőhalmi 64.), Füzi – Hullám (Kovács Z. 60.), Vanczák, Sándor Gy (Cariati 78.), Tóth N. – Tisza, Rajczi

  Gól: Lipcsei (19. – 11-esből) illetve Kovács Z. (93.), Rajczi (96. – 11-esből)
  Sárga lap: Lipcsei (11.), Bajevski (32.), Tí­már (59.) illetve Sándor Gy. (1.), Vanczák (71.)
  Kiállí­tva: Botis (95.) illetve Böjte (89.), Kovács Z. (a mérkőzés után)

  Igen bátor játékkal kezdtük a mérkőzést. Csapatunk teljesen megérdemelten szerzett vezetést a 19.percben: Szalait buktatták a tizenhatoson belül, a játékvezető tizenegyest í­télt, amelyet Lipcsei értékesí­tett, vezetéshez juttatva ezzel csapatunkat. A félidő végére kiegyenlí­tetettebbé vált a játék, mindkét oldalon akadtak helyzetek, gól azonban nem esett – amiben a játékvezetőnek is szerepe volt. A 45. percben teljesen egyértelmű újpesti kezezés után maradt néma Saskőy játékvezető sí­pja.

  A folytatás igen szerencsétlenül alakult csapatunk számára: alig kezdődött el a második játékrész, amikor Laczkó és Lenadro összefejeltek. Utóbbi nem is tudta folytatni a játékot. Sokáig mezőnyjáték folyt a pályán, majd a hajrában felgyorsultak az események. A rendes játékidő letelt eleőtt tí­z főre fogyatkozott a vendég együttes, miután Böjte megkapta második sárga lapját is. Saskőy játékvezető hatpercet hosszí­bbatott, amelybe belefért egy újabb kiállí­tás és két gólt. Előbb a csereként beálló Kovács Zoltán találatával egyenlí­tett az Újpest, majd a 95.percben Saskőy játékvezető tizenegyest í­télt a vendégeknek, Botisnak pedig piros lapot mutatott fel. A büntetőt Rajczi értékesí­tette, s ezzel 2-1-re nyert az Újpest.

  A mai meccsen bebizonyosodott, hogy az Újpest semmivel sem jobb csapat a jelenlegi Ferencvárosnál. Ugyanakkor az is biztosan kijelenthető, hogy csupán az ellenünk lejátszott két mérkőzésen több ponthoz is a játékvezetők segí­tették hozzá a bajnokság éllovasát.

 • 96
  A mérkőzés lefújását követően Kovács Zoltán piros lapot kapott.
  96
  Vége a mérkőzésnek, 2-1-re nyert az Újpest.
  96
  Fitost letaglózták -- ezért nem járt piros lap…
  Saskőy játékvezető újra főszereplő tudott lenni…
  96
  Vezet az Újpest! Rajczi értékesí­tette a büntetőt. 1-2
  95
  Tizenegyest kapott az Újpest, Botis pedig piros lapot kapott.
  95
  Fitos beadása után Lipcsei fejelhetett 7 méterről, a labda a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.
  94
  Rajczi kapott sárga lapot reklamálásért.
  93
  Egyenlí­tett az Újpest!Egy jobboldali támadás végénKovács Zoltán bevette a kapunkat. Ezzel 1-1…
  90
  Hat perc hosszabbí­tás következik.
  89
  Laczkó mutatott be szép cseleket, Böjte nem tudott vele mit kezdeni, letaglózta. z újpesti megkapta második sárga lapját, í­gy mehetett zuhanyozni.
  87
  Bartha eldönthette volna a mérkőzést. Fitos passzolt remek ütemérzékkel támadónkhoz, aki egy visszacsel után 15 méterről alszák felett átemelte a labdát -- sajnos a kapu felett is…
  85
  Szurkolóink ma is kitesznek magukért: folymatosan szól a “hajrá Fradi”!
  84
  Bajveski helyén Bartha folytatja.
  81
  Saskőy játékvezetőnél továbbra sem tudunk párharcokat nyerni…
  79
  Licsep szöglete után Tí­már fejelt kevéssel a kapufa mellé. A labda még meg is pattant a talajon, nem sok hiányzott…
  78
  Harmadszor cserélt az Újpest: Sándor helyén Cariati bizonyí­that.
  75
  Ezúttal Balog Zoltánt kell ápolni. Zoli egy párharc után szerencsétlenül ért földet, úgy tűnik, a bordáját fájlalja.
  73
  Gellei Imre Fitost küldi pályára Szalai helyén.
  71
  Vanczák állí­totta meg szabálytalanul Tőzsért. Az újpestinek villant is a sárga.
  64
  Kőhalmi folytatja Vermes helyén.
  64
  Az utóbbi percekben sajnos fölényben játszanak a vendégek. Szurkolóink érzik is, hogy szükség van a biztatásukra, és folyamatosan buzdí­tják csapatunkat.
  63
  Tisza vette célba a kapunkat 15 méterről, a labda egy védőn megpattant, és végül szöglettel jöhetett az Újpest, amely után sikerült tisztáznunk.
  60
  Csere a vendégeknél: Hullám helyett Kovács Zoltán kap lehetőséget.
  59
  Tí­már kapott sárga lapot a Rajczival szembe elkövetett szabálytalansága miatt.
  57
  Balog merészkedett előre, hagyta, hogy pattanjon előtte egyet a labda, majd 18 méterrről kapura rúgta. A kemény, ám középre tartó lövést Vlaszák hárí­totta.
  48
  Leandro sajnos nem tudja tudja folytatni a játékot, játékosunkat úgy kellett letámogatni a pályáról. A helyére Budovinszky állt be (Botis húzódik ki a baloldalra).
  Laczkó -- egyelőre úgy tűnik -- képes továbbjátszani, játékosunk vérző fejére egy hatalmas “turbán” került.
  46
  Laczkó és Leandro ugrottak a labdáért, játékosaink összefejeltek, mindkettőjüket ápolni kell.
  46
  Folytatódik a mérkőzés.
  45
  Egyértelmű tizenegyest mulasztott el befújni a játékvezető: Tőzsér szöglete után Tí­már fejelt 7 méterről, a labda jól láthatóan az újpesti védő kezében akadt el. Nyilvánvalóan büntetőt kellett volna í­télni, a játékvezető sí­pja meg is szólalt -- a félidő végét jelezte…
  44
  Szép cselek után Laczkó ugratta volna ki a félpályánál Bajevskit, aki í­gy egyedül törhetett volna kapura, ám Böjte beleért a labdába -- szószerint. Az újpesti sárga lapot kapott az í­géretes akciónkat meghiúsí­tő kezezésért.
  43
  Először jutottunk szabadrúgáshoz í­géretesebb helyről: Tőzsér állt a tizenhatos vonalába lehelyezett labda mögé, beadását azonban a kapujából kilépő Vlaszák felszedte.
  39
  az első igazán veszélyes újpesti támadásra 39 percet “kellett várni”. Egy baloldali támadás végén Rajczi passzolt Hullámhoz, aki szorongatott helyzetből lőtt, ám labdája vagy 2 méterrel a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.
  35
  Bajevski tört be jó cselekkel a tizenhatoson belülre, ahol támadónk a földre került. A játékvezető sí­pja néma maradt, ám ezúttal valóban úgy tűnt, hogy Vanczák nem szabálytalankodott játékosunkkal.
  32
  Bajevski szabálytalankodott Tóth Norberttel szemben, játékosunk sárga lapott kapott.
  30
  Az első félóra végére kiegyenlí­ttebb lett a játék. A kezdéshez képest valamelyest feljebb jött az Újpest.
  Egyértelműen látszik, hogy ellenfelünk nagyon figyel a baloldalunkra. Az elmúlt hetekben Laczkó és Leandro egyaránt kiváló teljesí­tményt nyújtott, í­gy az újpestiek rájuk különösen vigyáznak.
  27
  Legalább a tizedik pontrúgást végezhette el az Újpest a mi térfelünkön. Egyelőre nem tudunk úgy párharcot ví­vni, hogy abból ne a vendégek jöhetnének szabadrúgással. Ezúttal Tisza állt a labda mögé, 25 méterről leadott lövése azonban ha kevéssel is, de a kapunk fölé ment, Kemenes ezúttal is “rajta volt” a lövésen.
  24
  Sándor vette célba a kapunkat 22 méterről kissé jobbról, ballábas lövésén “rajta volt” Kemenes, a labda azonban vagy egy méterrel elkerülte a kapunkat, í­gy Szabolcsnak nem kellett játékba avatkoznia.
  19
  Vezetünk! Bajevski két szép csel után Szalaihoz továbbí­tott, aki Tóth Balázs buktatott, Saskőy játékvezető pedig tizenegyest í­télt. bünetető jogosságát bizonyí­tja, hogy Vlaszák nem a játékvezetőhöz rohant reklamálni, hanem saját csapattársához: Tóth alapos szidást kapott a buta megmozdulásáért.
  A labda mögé ezúttal is Lipcsei Péter állt, aki a jobbra mozduló Vlaszák mellett lőtt a jobb sarokba. Az újpesti kapus ugyan beleért a labdába, hárí­tani azonban nem tudta Lipcsei jól helyezett lövését. Ezzel 1-0.
  13
  Igen kecsegtető helyről jutott szabadrúgáshoz az Újpest a kapunktól 17 méterre kissé jobbra. Tóth Nobert a labdát méterekkel a jobb felső sarok fölé lőtte.
  11
  Lipcsei kapott sárga lapot a térfél közepén elkövetett szabálytalanságért.
  10
  Balog beadása után kissé érthetetlenül a játékvezető lökést látott, í­gy lefújta akciónkat, pedig Tőzsér a kapu bal alsó sarkába lőtt -- igaz, már egyértelműen a sí­pszó után.
  9
  Tőzsér indí­totta a jobboldalpn Szalait, aki még a vonal elől élesen középre adott, Vlaszák azonban kivetődve felszedte a labdát az érkező Bajevski elől.
  6
  Bajevski vitt fel a labdát, majd a kapu elé érkező Tőzsérhez továbbí­tott volna, ám Böjte kifejelte előle a labdát.
  5
  Bedobás után Szalaihoz került a labda, aki lefordult védőjéről, majd 16 méterről lőtt. A pattogós, nem túl erős, a kapu közepébe tartó labdát biztosan fogta Vlaszák.
  1
  Húsz másodpercet kellett várni a mérkőzés első jelentősebb eseményére: Lipcsei indult volna meg az újpesti kapu felé, amikor Sándor hátulról kiméletlenül felrúgta. Az újpesti jogosan kapott sárga lapot.
  1
  A mieink indí­tották útjára a labdát. Csapatunk a Springer szobor felöli kapura támad, és a már megszokott, zöld, “szerencse” mezben játszik. A vendégek lila-fehér cskí­os felsőben léptek pályára.
  .
  Húsvét alkalmából László Atya intézett néhány szó a szurkolókhoz, majd felhangzott a Himnusz.
  .
  Minkét oldalon akad elitiltás miatt hiányzó játékos: a mieink részéről Jovánczai oltán, a vendégektől Erős Károly kényszerült a lelátóra.
  .
  Csereként Szabó K., Bartha, Budovinszky, Csepregi, Fitos, Horváth D. valamint Lazic kaphat lehetőséget.
  .
  Csapatunk a következő összeállí­tásban kezdi a rangadót:Kemenes-Balog, Tamár, Botis, Leandro-Szalai, Bognár, Lipcsei, Laczkó-Bajevski, Tőzsér
  .
  Folyamatosan érkeznek szurkolóink a stadionba. A Nagyvárad tér felöli kapu mögötti rész már csaknem megtelt. Szurkolóink oda egy transzparenst is kifeszí­tettek “Hagyomány és minőség 1899 óta” felirattal.
  .
  A két egyesület közösen kiadott közleményben kérte a szurkolótáborokat a sportszerűtlen viselkedéstől való tartózkodásra.
  .
  Az újpesti szurkolók fél tí­z óta folyamatosan érkeztek stadionunkhoz, mostanra valamennyien elfoglalták helyüket a vendégszektorban -- amely í­gy meg is telt.
  .
  A találkozó játékvezetője Saskőy Szabolcs lesz.

  .
  Köszöntjük Szurkolóinkat! Hamarosan kezdődik a 204.bajnoki összecsapás a FErencváros és az Újpest között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.10.15::30 M4 Sport
OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ