2008.VIII.11. Ferencváros – Tököl: 6-2

Comeback, 1. rész: gólfesztivált rendezett a Ferencváros együttese

A Ferencváros magabiztos győzelmet aratott a labdarúgó másodosztály Keleti csoportjának hétfői összecsapásán a Tököl ellen. Az 1. forduló záró mérkőzésén Ferenczi István mesterhármast szerzett, mellette Paul Shaw volt kétszer eredményes a Fradiban. A vendégcsapatban Csabai Tamás, Gasparik András és Gálhidi Gergő talált be, apró szépséghiba azonban, hogy utóbbi játékos saját kapusát mattolta. A vége 6–2 lett.

Ferencváros – Tököl: 6-2 (2-1)
Albert stadion, 8.000 néző, vezette: Bognár Tamás (Kovács Z., Kepe)

Ferencváros: Holczer – Fülöp N., Dragóner, Csiszár, Szkukalek – Fitos (Bartha 46.), Lipcsei, Ashmore, Downing (Tóth B. 59.) – Shaw, Ferenczi
kispad: Pintér B., Souare, Moussa, Lamine, Pisanjuk
vezetőedző: Robert Davison

Tököl: Balázs – Gálhidi (Mojzes 64), Vedres, Kurucsai, Medgyesi – Palásti (Csabai 71.), Vejmola, Horváth B., Csépe – Varga L. (Kása 32.), Gasparik
kispad: Beke, Böröndi, Kis A., Csönge
vezetőedző: Gyimesi László

Gól: Shaw (10., 63.), Ferenczi (45+1., 59., 82.), Gálhidi (47. – öngól) illetve Gasparik (20. – 11-esből), Csabai (75.)
Sárga lap. Szkukalek (50.), Dragóner (60.) illetve Medgyesi (58.), Csépe (60.), Kurucsai (67.), Mojzes (70.)
Kiállí­tva: Vedres (80.)

Amikor 2006-ban a Jászapáti ellen története első másodosztályú mérkőzését játszotta a Ferencváros nem sokan gondolták, hogy két év múlva is a Keleti csoportban sí­nylődik majd a budapesti gárda. Pedig a sors ezt a lehetőséget tartogatta a zöld-fehéreknek.

Illetve dehogyis. A Fradi nem sí­nylődött, hanem egész egyszerűen szárnyalt a bajnoki nyitányon, és többek közt Ferenczi István mesterhármasának köszönhetően 6–2-re verte a Tökölt.

A gólgyártást Paul Shaw kezdte meg már a találkozó 10. percében. A méltán rettegett Ferenczi-Shaw csatárkettős ötven százaléka remek akció végén szerezte meg a Ferencváros első találatát az új idényben. James Ashmore remek testcsellel hagyta, hogy Lipcsei Péter passza elguruljon a ritka hajú angol csatárhoz, aki higgadtan megszelidí­tette a labdát, majd klinikai pontosságú lövéssel vette be Balázs Levente kapuját.

A Ferencváros „comeback” fantázianévvel ellátott hadjárata tehát jól kezdődött, ám nem ennyire optimálisan folytatódott.

20081103-20080811-tokol-tothbA 20. percben Gasparik András csinált két „nagyronaldós” biciklicselt, amit Dragóner Attila nehezen, leginkább sehogysem tudott lekövetni. A középpályás aztán feldobta magát Fülöp Noel mellett, a játékvezető pedig megette a remek szí­nészi alakí­tást, és büntetőt í­télt. A sértett a tizenegyesnél higgadt, és a mi fontosabb, eredményes volt.

A rettegés aztán úrrá lett a Fradi játékosain, akik a félidő hátralévő részében kapura veszélytelenül játszottak. Egy szerencsés találat azonban a legjobbkor segí­tette ki a zöld-fehéreket.

Az első félidő utolsó percében az új igazolás, Ferenczi István elé került a labda, aki remek mozdulattal, jobb külső csüddel továbbí­totta a labdát a vendég(üres)kapuba – 67 centiméterről, de az is lehet, hogy volt vagy egy méter is a távolság.

A gól pedig teljesen összetörte a Tökölt, amely a második félidőben már nem tudta a lépést, illetve a szárnycsapást tartani a zöld sasokkal.

Rögtön a játékrész elején Downing lépett ki egy remek kontratámadás végén, majd miután kapusba lőtt labdája ismét elé került, a menteni igyekvő Gálhidi Gergő saját kapujába passzolta a labdát. Legyünk azért igazságosak: az esetet lesállás előzte meg.

A Fradi-parádé aztán folytatódott. Bartha László az 54. percben remekül vitte keresztbe a labdát a védővonal előtt, majd ahogy annak idején az Arsenalban Dennis Bergkamp indí­totta oly sokszor Fredrik Ljungberget, úgy szöktette Ferenczit. A végeredmény: újabb FTC-gól.

És aztán jött az ötödik: ezúttal Shaw volt közelről eredményes, amire ugyan még érkezett egy tököli válasz – Csabai Tamás volt eredményes –, esélye azonban nem volt a pontszerzésre a vendégeknek.

Az utolsó szakasz kérdése már csak az volt, melyik Fradi-támadó szerez mesterhármast, és hogy mi lesz a találkozó végeredménye.

A válaszok: Ferenczi és 6-2.

Nyilatkozatok:

A mérkőzést követően Bobby Davison boldogan nyilatkozhatott. – Amikor tavasszal 1-1-et játszottunk a Tököl ellen, itt volt a családom, de az elmaradt győzelem miatt nem telt el felhőtlenül a hétvége – mondta a vezetőedzőnk. – Most viszont minden összejött, az első fordulóban még nem számí­tottam ilyen jó játékra. Amikor kihirdettem a kezdő 11-et, láttam, hogy, akik nem kerültek be, csalódottak voltak. Mondtam nekik: ha valaki nem bizonyí­t a kezdők közül, akkor ők következnek. A pályára lépő játékosok azonban meghálálták a bizalmat, remekül játszottak.

Gyimesi László (Tököl): – Sikerült egy szép estét szereznünk a Ferencvárosnak, igaz nem erre készültünk. Csapatuk dicséretet érdemel, hiszen 3-1 után sem álltunk be védekezni, bátran támadtunk, í­gy hátul sokszor kinyí­ltunk, amit az ellenfelünk megbüntetett. Nagy különbség van a mostani és a tavaszi Ferencváros között, a jelenlegi sokkal nagyobb önbizalommal játszik, és amit tud, azt meg is valósí­tja.

Ferenczi István: – Azt gondolom, hogy a nyitómeccsen bebizonyosodott a foci egyik nagy alapigazsága – mondta Ferenczi a 100%Fradinak. – Méghozzá a futballhoz szerencse kell. Most nem panaszkodhattam, hiszen a gólok előtt szerencsém volt, nem volt igazán nehéz dolgom. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy azt terveztem, hogy mesterhármassal indí­tok majd, inkább két kisebb célom volt: lőjem meg az első gólomat, meg ha lehet, ne rúgjam fejen magamat hazai közönség előtt… A közönség reakciója is fantasztikus volt, örülök, hogy szeretettel fogadtak. Elégedetlen í­gy nem lehetek, de tudom azt is, hogy nekem folyamatosan bizonyí­tanom kell, de az mindenképpen jót tesz, hogy már nem kell görcsölnöm amiatt, hogy mikor lövöm meg az első gólomat. Természetesen szeretném folytatni a sorozatot vasárnap is, de a győzelem az elsőszámú cél.

(Az nso.hu, a Ferencváros hivatalos honlapja és az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2008.VIII.11. Ferencváros – Tököl: 6-2 bejegyzéshez

 • ftc.hu: Sima győzelemmel kezdtük az őszi idényt. Bár az első félidőben sokáig 1-1 volt az állás, végül 6-2-re vertük a Tökölt. Ferenczi triplázott, Shaw is kétszer talált a kapuba, de Downing is eredményes volt.

  Ferencváros – Tököl: 6-2 (2-1)
  Albert stadion, 7.000 néző, vezette: Bognár T. (Kovács Z., Kepe)

  Ferencváros: Holczer – Fülöp, Dragóner, Csiszár, Szkukalek – Fitos (Bartha 46.), Lipcsei, Ashmore, Downing (Tóth B. 58.) – Ferenczi, Shaw

  Tököl: Balázs – Gálhidi (Mojzes 62), Vedres, Kurucsai, Medgyesi – Palásti (Csabai 72.), Vejmola, Horváth B., Csépe – Varga L. (Kása 33.), Gasparik

  Gól: Shaw (10., 62.), Ferenczi (45., 55., 83.), Downing (47.) illetve Gasparik (21. – 11-esből), Csabai (78.)
  Sárga lap. Szkukalek (48.), Dragóner (60.) illetve Medgyesi (57.), Csépe (60.), Kurucsai (63.), Mojzes (68.)
  Kiállí­tva: Vedres (79.)

  Már a 10. percben vezetést szereztünk: egy szép támadás végén Shaw kapta vissza a labdát, majd 13 méterről a bal felső sarokba lőtt (1-0). Majd Ferenczi került helyzetbe, de Balázs védett. Némileg váratlanul egyenlí­tett a Tököl: a vendégek büntetőből találtak be a 21. percben. Ez megfogta csapatunkat, bár Ferenczi tí­z perccel később majdnem vezetést szerzett, de megint védte közeli perdí­tését a vendégkapus. Kisebb lehetőségek után a lehető legjobbkor szereztünk vezetést: egy lepattanót a 45. percben Ferenczi értékesí­tett (2-1).

  Fordulás után jött a még jobb folytatás: Downing préselt be egy labdát a kapuba, és ezzel egyből 3-1 lett. Ha eddig kérdéses lett volna, ki nyerheti a mérkőzést, ezután már nem volt az: hatalmas fölényben futballozott együttesünk, sorra vezettük az akciókat, egyes periódusokban nagyon tetszetősen futballoztunk. Shaw az 50. percben még centikkel tévesztett, de öt perccel később megvolt a negyedik: Bartha jó passzát Ferenczi juttatta a hálóba, a rendkí­vül gyenge teljesí­tmény nyújtó bí­rók némi tanakodás után adták meg a gólt (4-1). Hét perccel később ott volt az ötödik: egy szöglet után a berobbanó Shaw lőtt a hálóba. Negyedórával később megszületett a második vendéggól: Holczer ugyan belekapott Csabai lövésébe, de a labda átvánszorgott a gólvonalon (5-2). Jutott még gól a végére is: a hajrában Lipcsei kicselezte a teljes tököli védelmet, majd Ferenczi elé emelt, aki 3 méterről a kapuba helyezett (6-2), ezzel kialakult a végeredmény.

  Győzelmünkkel egyből a tabella élére álltunk.

 • 90
  Vége, szép volt fiúk!
  89
  A közönség felállva tapsol.
  84
  Most nagyon szépen játszunk. A 16-os előtt szinte a fél csapat a labdához ért, addig passzolgattunk, végül Sahw csavart a felső sarok mellé.
  83
  Lipcsei kicselezte a teljes tököli védelmet, majd Ferenczi elé emelt, aki 3 méterről a kapuba helyezett (6-2).
  79
  Vedres kapott pirosat egy durva belépőért.
  79
  Bartha, majd Tóth tüzelt veszélyesen.
  78
  Egy védelmi hiba után Csabai tisztán lőhetett nagy helyzetből, Holczer beleért, de túljutott a labda rajta, a kapus még lábbal menteni próbált, de már csak a gólvonal mögül sikerült neki (5-2).
  72
  Palásti-Csabai csere.
  68
  Mojzes sárgát kapott.
  65
  Ashmore ballábas, lapos lövését védte a vendégkapus.
  63
  Kurucsai is sárgát kapott.
  62
  Egy szöglet után a berobbanó Shaw lőtt a hálóba (5-1).
  62
  Gálhidi helyére Mojzes érkezett.
  60
  A brutálisan becsúszó Csépe csak sárgát kapott, és Dragóner is, valószí­nűleg reklamálásért kaphatta a bí­ró szerint, mert ő biztosan nem szabálytalankodott az esetnél.
  58
  Downing-Tóth Bence csere.
  57
  Medgyesi kapott sárgát.
  55
  Megvan a negyedik. Bartha jó cselek után Ferenczi elé tálalt, aki a védőket megelőzve talált 8 méterről a bal sarokba. A partjelző lest intett, végül a bí­ró hosszas tanakodás után megadta a találatot (4-1).
  50
  Shaw fordult rá egy labdára, 17 méterről gyönyörűen lőtt centikkel az alsó sarok mellé.
  49
  Szkukalek sárgát kapott. Előtte a sok tököli szabálytalanság egyszer sem ért lapot.
  47
  Jó kezdés! Egy villámgyors támadás végén Ashmore játszott Downing elé, ám úgy tűnt, elveszí­ti a labdát nagy helyzetben, de valahogy csak a kapuba birkózta (3-1).
  46
  Fitos helyén Bartha folytatja a második félidőben.
  45
  Megvan a vezetés, a legjobbkor. Egy jobbról belőtt labda után Shaw próbálkozott, majd a lepattanó Ferenczi elé került, aki a bal sarokba helyezett (2-1). Vége a félidőnek.
  42
  Bognár minden kétes helyzetben ellenünk í­tél, a közönség folyamatosan szidja.
  42
  Egy kontra után Csépe került helyzetbe, 15 méterről ballal lőtt is, Holczer szépen védett vetődve.
  37
  Lipcsei nyesett el egy szabadrúgást a sorfal mellett, Balázs kiütötte a bal sarok elől a labdát.
  33
  Kása váltotta Vargát.
  31
  Majdnem megvolt a vezető gól. Fitos jól adott középre, Ferenczi estében lőtt, Balázs hatalmas bravúrral védett.
  23
  Egy baloldali beadás után Varga fejelt jócskán a kapu fölé-mellé.
  22
  Shaw piszkált bele egy lövésbe, veszélyes volt.
  21
  Gasparik belőtte, 1-1. Előtte Dragónert cselezte ki a Gasparik, majd Fülöp húzta vissza őt.
  20
  Tizenegyest rúghat a Tököl.
  15
  Ferenczi került helyzetbe, éles szögből lőtt is laposan, de a vendégkapus védett.
  14
  Ferenczi elől mentett jól a kifutó Balázs.
  10
  Megvan a vezetés! Egy szép támadás végén Shaw kapta vissza a labdát, majd 13 méterről a bal felső sarokba lőtt (1-0).
  8
  Shaw már visszatért, és Lipcsei visszatett labdája után lőtt is 17 méterről, de jócskán kapu mellé.
  4
  Shawt vitték le hordággyal, ápolni kell.
  1
  Mi kezdtünk, a Nagyvárad tér felöli kapura támadunk.
  .
  A játéktéren elbúcsúztatták Haáz Ferencet, a technikai vezető nyolc év után távozik az FTC-től.
  .
  Egy kellemetlen “közjáték” a kezdés előtt: az FTC zRt. 12 000 darab ComeBack pólót rendelt a meccsre, és ez annak ellenére idő előtt elfogyott, hogy a stadionban mintegy hétezren vannak, hiszen voltak, akik többet vettek a pólókból a kérések ellenére. Ők sajnos ferencvárosi szurkolótársaikkal szúrtak ki, akik alighanem emiatt keserű szájí­zzel távoznak a meccsről. Remélhetőleg, az eredmény miatt biztosan nem…
  .
  Az Albert-stadionban mintegy 7000 néző várja a kezdést.
  .
  Kezdőcsapatunk a következő: Holczer -- Fülöp, Dragóner, Csiszár, Szkukalek -- Fitos, Lipcsei, Ashmore, Downing -- Ferenczi, Shaw.
  .
  Csapatunk 19 órakor a Tököl elleni kezdi meg harmadik évadját az NB II-ben. A közvetí­tésünk 18.55-kor kezdődik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.19. 20:15, M4 Sport
04.02.16:30 M4 Sport
04.08. 19:30 M4Sport
Categories
04.15. 00:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső