2009.III.14. Ferencváros – Bőcs: 4-1

20090314-bocs-csapatkepGólparádé és hazai siker a tavasz rangadóján az Üllői úton

A másodosztály rangadóján a Keleti csoport listavezetőjének, a házigazda Ferencvárosnak Dragóner szerezte meg a vezetést, de erre még gyorsan tudtak válaszolni a bőcsiek. Ám ezt követően egy percen belül újabb gólt kaptak, s ezután a fővárosiak már az első félidőben eldöntötték a mérkőzést, s már hat ponttal vezetnek riválisuk előtt.

Nyilatkozatok:

Bobby Davison, a Ferencváros angol mestere elismeri, hogy jelentős erőfelmérő vár csapatára a Bőcs elleni bajnokin, de nem hajlandó foglalkozni a közelmúlt statisztikáival.

Persze érthető, hogy a szakembert hidegen hagyja az az időszak, amely alatt nem ő irányí­totta a zöld-fehérek szakmai munkáját, ugyanakkor tény, az NB II Keleti csoportjának mezőnyéből kiemelkedő FTC-re is hatással lehet a másodosztályba történő száműzetés óta tartó átok: a Fradi szégyenszemre visszasorolása óta képtelen felülkerekedni legerősebb aktuális riválisán.

“Hiszek a statisztikákban” – jelentette ki Tóth László, a rivális Bőcs vezetőedzője. – Ám nyilvánvalóan nem a hiedelmek és a statisztika dönti el a rangadót, s nem a kötelező optimizmus mondatja velem, hogy győzelmi esélyeink vannak, hiszen teljes kerettel érkezünk Budapestre. Bizakodásra adhat okot az is, hogy a Ferencváros játékosainak nyolcvan százaléka augusztusban is pályára lépett ellenünk, amikor is kettő egyre nyertünk.”

A mérkőzés:

Dragóner Attila a mérkőzés előtt kapta meg a Dalnoki-dí­jat, amelyet a 100%Fradi magazin alapí­tott a Dalnoki-család egyetértésével a legendás játékosunk és edzőnk halála után. Ezt minden évben az a fradista kapja, aki a legtöbbet tette a klub jó hí­rnevéért. Korábban Németh András és Lipcsei Péter is kiérdemelte a dí­jat, de idén a sok kemény csatán túllevő Dragónernek járt az elismerés a drukkerek szavazatai alapján. A játékos Dalnoki Jenő gyerekeitől vehette át a dí­jat.

Ferencváros – Bőcs: 4-1 (4-1)
Albert stadion, 12.000 néző, vezette: Mészáros István (dr. Hegyi, Kormányos II. G.)

Ferencváros: Holczer – Lowton, Dragóner, Balog Z., R. Wolfe – Fitos (Tóth B. 75.), Ashmore, Morrison (Abdi 82.), Wedgbury – Shaw (Robertson 79.), Ferenczi
kispad: Williams, Lamine, Pölöskey, Márkus
vezetőedző: Robert Davison

Bőcs: Hamar Zs. – Koszó, Cséke, Martis, Szakszon (Vass 15.) – Ur, Irhás, Lipták, Molnár Zs. (Menougong 51.) – Urbin, Bardi (Ondó 73.)
kispad: Szabó Á., Nyircsák, Póti, Vasas
vezetőedző: Tóth László

Gól: Dragóner (6.), Fitos (10.), Ferenczi (27.), Wedgbury (44.) illetve Urbin (8.)
Sárga lap: Morrison (24.), Fitos (46.), Abdi (90+2.) illetve Molnár Zs. (9.), Bardi (14.), Irhás (42.), Lipták (45.), Cséke (85.)

A Keleti csoportban a tavasz rangadóját játszották le az Albert Flórián Stadionban, ahol a listavezető Ferencváros a második helyen álló Bőcsöt fogadta. Ráadásul eddig, ebben az idényben a fővárosiak egyedül a borsodiaktól szenvedtek vereséget.

Sokáig mindenesetre nem volt alkalma unatkoznia a kilátogató tizenkétezer nézőnek, miután Dragóner fejesével már a hatodik percben vezetést szerzett a Fradi. De még ki sem örülték magukat, a túloldalon egy perccel később Urbin lőtt parádés gólt.

Fitos javí­totta Ferenczi hibáját

Újabb egy perccel később aztán büntetőhöz jutottak a hazaiak, amelyet Ferenczi gyengén lőtt, s í­gy Hamar kapus védeni tudott, de a kipattanót Fitos bevágta. Az első tí­z perc alatt tehát három gól is esett.

Ezt követően – micsoda skandalum – negyedórás gólcsend következett, de a 25. percben előbb Fitos a kapufát találta el, majd egy perccel később ugyanő í­velt Ferenczi fejére, aki aztán a jobb alsó sarokba csúsztatott.

Már úgy tűnt, hogy 3–1 lesz a félidő vége, amikor a 43. percben egy hazai kapuskirúgás után egy bőcsi védő sarkáról került Wedgbury elé a labda, aki 14 méterről kí­méletlenül a kapu közepébe lőtt.

A második játékrészben érezhetőbben visszavettek a hazaiak, a vendégek szórványos kí­sérleteit azonban könnyedén hárí­tották, s egyre inkább a durvaságoké lett a főszerep. Egy idő után már a szurkolók is unták a tilitolit és az adok-kapokot, aminek erősödő füttyszóval adtak hangot.

A játék képe azonban sem ettől, sem pedig a cseréktől nem változott. Sőt az eredmény sem, bár Abdi azért egyszer eltalálta a kapufát. A hazaiak í­gy hat pontra növelték előnyüket a tabellán riválisukkal szemben.

Nyilatkozatok:

Bobby Davison (FTC): – A mérkőzés elején minden rendben volt, jó felfogásban futballoztunk, s folyamatosan nyomás alatt tartottuk az ellenfél kapuját. Tudom, hogy a második félidő gyengébbre sikerült, de ezt tudjuk be annak, hogy a tavasszal még csak a második mérkőzésünket játszottuk, hátra van még tizenhárom bajnoki, vagyis ezúttal örüljünk ennek a győzelemnek s a megszerzett a három pontnak.

Tóth László (Bőcs): – Röviden összefoglalva az első félidőben saját magunkat rendeztük le. A hibákat nagyobb koncentrációval kiküszöbölhettük volna, különösen a két belső védőm teljesí­tménye volt botrányos. Az öltözőben mondtam cifrákat a játékosoknak, s talán ennek is tudható be, hogy a védőmunkánk feljavult a második félidőre, de az is lehet, hogy a Fradi visszavett az iramból.

Parádés félidővel nyert a Ferencváros

20090315-dragoner-dalnokidijMagabiztosan nyert a Ferencváros a Keleti csoport rangadóján a Bőcs KSC ellen. Bobby Davison játékosai – csakúgy, mint az előző fordulóban a Tököl ellen – az első félidőben nyomatékosí­tották a borsodiakkal, semmi jóra ne számí­tsanak. Győzelmükkel a listavezető zöld-fehérek hatpontosra növelték előnyüket a tabellán.

Méltóképpen ünnepelte háromszázadik tétmérkőzését a Ferencvárosban Dragóner Attila, miután a zöld-fehérek huszonnyolcszoros válogatott belső védője a hatodik percben James Ashmore szabadrúgását követően fejelt a bal alsó sarokba, vezetéshez juttatva ezzel csapatát a Bőcs KSC ellen.

A rutinos játékost a Keleti csoport rangadója előtt köszöntötték a jeles jubileum alkalmából, s ekkor vehette át a 2006-ban alapí­tott Dalnoki-dí­jat, illetve az elismeréssel járó serleget is, amelyet a három éve elhunyt Dalnoki Jenő családja és a 100% Fradi magazin hozott létre. A dí­jat – egy kuratórium tagjai által összeállí­tott listáról – az olvasók szavazatai alapján mindig az a sportoló, edző kapja, aki az adott évben a legtöbbet tette a Ferencváros hí­rnevéért, felemelkedéséért.

20090314-bocs-dragoner“Megtisztelő számomra ez a dí­j, mert személyre szóló serleget pályafutásom során csak egyet kaptam – mondta Dragóner Attila. – Még 1993-ban a Kispest-Honvéd ifjúsági játékosaként Puskás Ferenc-dí­jat vehettem át, ez az elismerés sajnos később megszűnt, de nekem örök emlék marad. A két kupa méltó helyet kap egymás mellett az otthonomban.”

A már emlí­tett gól előtt Dragóner Attila – kézilabdás szakzsargonnal élve – egy zárás eredményeként került helyzetbe, és senkitől sem zavartatva fejelhetett a kapuba. A találkozó során aztán a zöld-fehérek többször is megismételték a taktikai elemet, amelynek lényege, hogy a védő csapattársa, Samuel Wedgbury mögött helyezkedve várja a szöglet- és szabadrúgások utáni beí­velést, majd a két játékos egyszerre indul el a labda irányába, ám a walesi középpályás később beáll az ellenfél védője elé, vagy éppen egy testcsellel magára vonja a figyelmet, í­gy Dragóner Attila zavartalanul fejelhet.

“Úgy tűnik, most új taktikát dolgozhatunk ki, de valóban í­gy van – folytatta a védő sanda mosoly kí­séretében. – Samuellel mindig megbeszéljük, melyik irányba mozduljunk, s már csak a labdának kell jó helyre érkeznie. Ezt az elemet a péntekenkénti edzéseken sokat gyakoroljuk, és az előző meccsen a tököliek, most pedig a bőcsiek ellen is bevált.”

Tilos visszavenni a tempóból

Kiütötték a legnagyobb riválist. Elégedett?
Rosszul tenném, ha hátradőlnék, és tapssal jutalmaznám a labdarúgók teljesí­tményét – mondta Bobby Davison a Bőcs elleni, 4–1-es diadal másnapján, miközben Bécsben korzózott. – Az első félidőben megfelelő tempót diktáltunk, nyomtunk, próbáltuk a lehető legegyszerűbb módon a tizenhatos környékére juttatni a labdát. Helyzeteink voltak, gólokat szereztünk. A szünetben direkt kiemeltem, nehogy feladjuk a kezdeményezést, hangsúlyoztam, lerombolnánk az első félidőben mutatott futballunk értékét, ha visszavennénk. Erre egy szeleburdi csapat játszott a második szakaszban. Rengeteg rossz passz, érthetetlen döntések jellemezték játékunkat.

Számon kérte a játékosokon a visszaesést?
Közvetlenül a meccs után összeültettem a srácokat, és rögtönzött értékelő beszédet tartottam, amely során elmondtam: egyetlen meccsen sem engedhetjük meg magunknak, hogy lassí­tjuk a ritmust a vezetés után. Egyrészt nem lenne tisztességes a szurkolókkal szemben, hiszen ők bizonyí­tották, kilencven percig folyamatosan képesek biztatni bennünket, másrészt könnyedén visszaüthet az esetleges jóllakottság.

A vetélytárs Bőcs edzője ugyanakkor amondó: nincs ellenfele a Fradinak, senki sem jelenthet veszélyt az FTC-re.
Megható szavak, de köszönöm, nem kérek belőlük! Ha az én csapatom kerülne lépéshátrányba, jómagam is magasztalnám az előttem állót, hátha feltüzelem vele a többi együttest. Egyszerű provokáció. Eddig is a Ferencvárost akarta elkapni az összes, bajnokságban szereplő gárda, hát még akkor mekkora eredmény lenne számukra megtréfálni az FTC-t, ha a Bőcs edzője kimondja: a Fradi verhetetlen. Szerintem szerencsésebb, ha mindenki a saját dolgával, a maga csapatával foglalkozik.

Miben jobb a tavaszi, a meccseit eddig gólokkal megnyerő Fradi az őszi, többször is megbotló csapatnál?
Én nem látok különösebb differenciát, talán magabiztosabbak lettünk. A télen elvégzett munka alapján mindenki tisztában lehet azzal, erőben felülmúljuk a velünk szembe kerülőt, és ha a kifogástalan fizikum megfelelő koncentrációval is párosul, jönnek az eredmények. De nem kell elájulnunk magunktól, két meccs van mögöttünk, még fejlődnünk kell, mert jöhet egy hullámvölgy, amelyen túl kell jutnunk.

NS-20090315-1011-20090314

(Az nso.hu, a Nemzeti Sport, a Ferencváros hivatalos honlapja és az MLSZ Adatbankja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111011001ejegyzéshez

 • 92
  Vége, megérdemelten nyertünk 4-1-re.
  90
  Abdi sárgát kapott.
  89
  Ashmore 18 méteres löketét Hamar ütötte ki a jobb alsó sarok elől.
  88
  Abdi egy remek csavarással a kapufát találta el.
  85
  Morrison lejött, Abdi a pályán.
  85
  Cséke is besárgult.
  80
  Robertson is bemutatkozik hazai közönség előtt, Shawt váltotta.
  76
  Tóth Bence a pályán Fitos helyett.
  73
  Bardit Ondó váltotta.
  67
  Shaw lövése kerülte el 3-4 méterrel a kaput.
  65
  Helyzetből most nem sok akad, inkább gyűrik egymást a csapatok.
  61
  Morrison távoli lövése a léc fölött hagyta el a játékteret.
  56
  Csákét kellett ápolni, vérzett az orra a hórihorgas védőnek.
  54
  Az egyik oldalon Holczer védte szépen Irhás bombáját a sarok elől, a túloldalon Ashmore bombázott a léc alá, Hamar hárí­tott.
  52
  George beállt, Molnár lement.
  47
  Fitos kapott sárgát.
  46
  Elkezdtük a második félidőt.
  45
  Ha ugyaní­gy folytatjuk, akkor növelhetjük előnyünket.
  45
  Vége, megérdemelten vezetünk.
  44
  Lipták is sárgát kapott.
  44
  Már 4-1! Wegdbury lőtte ki a jobb alsó sarkot 12 méterről egy lepattanó labda után.
  42
  Irhás kapott sárgát.
  39
  Koszó lőtt jócskán a kapu mellé 25 méterről.
  33
  Fitos remek beadását Wedgbury elől az utolsó pillanatban fejelték ki.
  32
  Most picit többet van a mi térfelünkön a labda.
  26
  Ott a harmadik! Egy lágy beí­velés után Ferenczi szépen csúsztatott a jobb felső sarokba (3-1).
  25
  Hatalmas helyzetet hagytunk ki! Egy szép összjáték után Fitos lépett ki, a kapu felé tört, és éles szögből megcélozta a hosszú sarkot, a labda a kapufáról vágódott ki, Ferenczi épphogy lemaradt róla.
  24
  Morrison kapott sárgát, miután lerúgta ellenfelét.
  22
  Egy bedobás után középre csúsztattak a vendégek, Holczer lehúzta a labdát.
  20
  Wolfet kell ápolni.
  17
  Izgalmas a meccs eddig, szerencsére nálunk az előny.
  15
  Máris cserélt a Bőcs: Szakszont Vass váltotta.
  14
  Bardi is besárgult.
  10
  Megint vezetünk! A büntetőt Ferenczi végezte el, Hamar védte a bal sarok elől, a kipattanót viszont Fitos a hálóba vágta (2-1).
  9
  Martis buktatta Wedgburyt, büntető! A bőcsi játékos még sárgát is kapott. Molnár reklamált, sárgát kapott.
  8
  Urbin játszott össze Bardival, majd 16 méterről hatalmas gólt lőtt a jobb felső sarokba a felső léc érintésével (1-1).
  6
  Megvan a vezetés! Ashmore adott be középre egy szabadrúgást, Dragóner pedig 8 méterről a bal sarokba bólintott (1-0)!
  4
  Az első helyzet a miénk volt, Fitos szaladt rá egy előreí­velt labdára, Szakszon el is indult kifelé, de Fitos a szélről nem tudta a kapu felé í­velni a játékszert.
  4
  Ashmore í­velt be, Balog lágyan csúsztatott, de Szakszon könnyedén fogta a labdát.
  2
  Az első lövés a vendégeké volt, de jócskán mellé ment.
  1
  A Bőcs kezdett, a Springer-szobor felőli kapura támadunk majd az első félidőben.
  .
  12 ezren biztosan vannak, de lehet, többen is. Néhol látni csak üres részeket. Természetesen lesz majd hivatalos nézőszám is.
  .
  A Himnuszt énekli a közönség.
  .
  A mieink tiszta zöldben, a vendégek sárga kékben játszanak majd.
  .
  Most jönnek ki a csapatok a Fradi-indulóra.
  .
  Óriási előfizetői akció a 100%Fradinál: járj ingyen a meccsekre -- kattints!

  .
  Hazai pályán eddig két győzelem a mérlegünk a Bőcs ellen, először 2-1-re, majd 1-0-ra vertük Tóth László csapatát.
  .
  A kispadon Williams, Lamine, Abdi, Márkus, Pölöskey, Tóth Bence és Robertson ül majd.
  .
  Kezdőcsapatunk a következő: Holczer -- Lowton, Dragóner, Balog, R. Wolfe -- Fitos, Ashmore, Morrison, Wedgbury -- Ferenczi, Shaw.
  .
  Csapatunk a Bőcsöt fogadja a 17. forduló rangadóján. Ha nyerünk, hat pontra növelhetjük előnyünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.10.18:00 M4 Sport 21.ford elmaradt
OLDALAK
04.14.16:30 M4 Sport
04.20.20:00 TV:M4Sport
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ