2009.III.28. Ferencváros – BKV Előre: 2-1

A Ferenczit elveszí­tő Ferencváros otthon tartotta a három pontot

Az NB II Keleti csoportjának 19. fordulójában a Ferencváros hazai pályán 2–1-re legyőzte a BKV Előrét – a gólokat Paul Shaw, Jordan Robertson és Makrai László szerezte –, ám egyedül a három pont megszerzésének örülhettek a zöld-fehérek, mivel az egyik legjobb játékosuk, a mérkőzést megelőzően 13 mérkőzésen 20 gólt szerző Ferenczi István az első félidőben megsérült, az első diagnózis szerint orrcsonttörése és arccsontrepedése van a támadónak.

Előzmények:

Lipcsei Péter játszana, de megérti, hogy még nem kap lehetőséget

Hét hónapos lelki és testi megpróbáltatás után visszatérésre készül Lipcsei Péter, a Ferencváros csapatkapitánya. Úgy tervezte, szombaton nemcsak 37. születésnapját ünnepli az Albert-stadionban, hanem azt is, hogy keresztszalag-szakadása után újra játszhat. Bobby Davison vezetőedző azonban csak a százszázalékos állapotba kerülő Lipcsei Pétert állí­tja be az együttesbe.

„Nagyon sok emberrel beszéltem, és nagyon sokan várnak vissza. Azon vagyok, hogy a legjobbamat nyújtsam, de hét hónap után visszatérni a csapatba ilyen súlyos sérülés után nem lesz egyszerű, nem úgy fog menni a játék, ahogyan szeretném. A legfontosabb azonban az, hogy a csapat megnyerje a bajnokságot” – nyilatkozta az NSO-nak Lipcsei Péter, a Ferencváros labdarúgója a BKV Előre elleni másodosztályú bajnokit megelőzően.

„A játékhiány biztos meg fog látszani, ezt már tapasztalatból tudom. Az első műtétem után, 1996-ban is jártam már í­gy Portugáliában. Bobby elmondta, hogy szüksége van rám és azt is, hogy nem úgy fogok visszatérni, hogy az elejétől a kezdőben leszek, hanem 15-30 percre csereként állí­t majd be, s í­gy fokozatosan visszatér az erőállapotom is.”

A BKV Előre elleni mérkőzés napján ünnepli 37. születésnapját Lipcsei, aki szeretett volna ezen a napon szerepelni az együttesben, Bobby Davison azonban nem akarja elkapkodni a középpályás visszatérését.

„Úgy számoltam, hogy március végén már játszhatok, de megértem az edzőmet, érzem, jót akar. Magam sem szeretném, ha bekövetkezne az, ami annak idején a súlyos sérült Véber Györggyel megesett: az Újpest labdarúgóját szinte úgy támogatták be a pályára. Na, ebből nem kérek. Igaz, azt sem szeretném, ha elfelejtene a szakmai stáb, és csendben, a kertek alatt visszavonultatnának” – mondta Lipcsei, majd hozzátette, szeretné meghosszabbí­tani a nyáron lejáró szerződését.

„Július 30-án lejár a szerződésem. Ha lehetne kí­vánságom, én mindenképp azt szeretném, ha még egyéves szerződést aláí­rnának velem. Szeretnék még szerepelni az első osztályban, majd ezután visszavonulni. Meglátjuk azonban, hogy az angolok mit szeretnének” – zárta gondolatait az FTC labdarúgója.

A mérkőzés:

Ferencváros – BKV Előre: 2-1 (1-0)
Albert stadion, 6.000 néző, vezette: Andó-Szabó Sándor (Ring, Farkas B.)

Ferencváros: Holczer – Lowton, R. Wolfe, Balog Z., W. Wolfe – Tóth B. (Pölöskey 78.), Ashmore (Lamine 90.), Morrison, Wedgbury – Shaw, Ferenczi (Robertson 43.)
kispad: Hermány, Fülöp N., Csiszár, Márkus
vezetőedző: Robert Davison

BKV Előre: Stefán – Molnár A., Páles (Gulyás M. 46.), Gulyás G., Baranyai N. – Halgas (Skita 74.), Forró, Galántai, Makrai, Csopaki – Török S. (Hammer 81.)
kispad: Bácskai, Bányai, Petruska, Varga E.
vezetőedző: Gergely Károly

Gól: Shaw (45.), Robertson (88.) illetve Makrai (90.)
Sárga lap: Wedgbury (47.), Shaw (67.) illetve Csopaki (7.), Gulyás M. (68.), Molnár A. (70.)

Az NB II Keleti csoportjának listavezetője és fő esélyese a Ferencváros, amely ennek megfelelően a kezdeti kiegyenlí­tett játékot követően egyre inkább fölénybe került.

Az első nagyobb lehetőségre csupán két percig kellett várni, ekkor Ferenczi került helyzetbe, ám lövése kapu mellé szállt.

A második negyedórában számos lehetőséget alakí­tottak ki a hazaiak, ám vagy a vendégek kapusa, Stefán Gábor védett nagy bravúrral – Jason Morrison és Rafa Wolfe helyzeténél –, vagy a hazaiak nem találták el a kaput.

A 36. percben történt a mérkőzés legsajnálatosabb esete. Az addig a helyzetek kihagyásában jeleskedő Ferenczi István Morrison beadását követően kí­vánt kapura fejelni, ám a labda helyett a tisztázni igyekvő Stefán Gábor könyökével találkozott, az ütközést követően Ferenczi elterült a földön, és hatperces ápolást követően végül lecserélték.

A Ferenczi helyére érkező Jordan Robertson hamar a középpontba került, James Ashmore szabadrúgását követően Morrisont érintve az angol támadóhoz került a labda, akitől Shaw kapta a labdát, és Shaw közelről a kapuba lőtt (1–0).

A második félidőben inkább a szabálytalanságok domináltak, helyzetek csak elvétve akadtak, a 62. percig kellett várni a következő emlí­tésre érdemes lehetőségre, ekkor Tóth Bence próbálkozott, ám Stefán védett.

A találkozó végéhez közeledve aztán elkezdtek sűrűsödni az események. Előbb az első félidőben gólpasszt adó Robertson lépett ki Shaw indí­tásával, és lőtt a kapuba a 88. percben, miután elhúzta a labdát a kivetődő Stefán mellett, majd két perccel később egy szögletet követően Makrai szépí­tett, kialakí­tva a végeredményt: 2–1-re győzött a Ferencváros.

További képek …

Nyilatkozatok:

Bobby Davison: – Több felvételt is megnéztem ellenfelünkről, tudtam, hogy egy nagyon nehéz meccs vár ránk, ez be is igazolódott. Nem volt könnyű feltörni a védelmüket, de sikerült. Úgy éreztem egy picit fáradt volt a csapat, nem tudom miért. Lipcsei jó úton halad a visszatérés felé, de egyelőre nem tart ott, hogy beszálljon, hat középpályás még előtte áll. Ha azonban ilyen keményen dolgozik és továbbra is extra edzéseket végez, akkor előbb-utóbb lehetőséget kap.

Gergely Károly helyett Mátyás Tibor, a BKV szakosztályvezetője nyilatkozott: – Egy jó meccset játszottunk a Ferencvárossal, sikerült megnehezí­tenünk ellenfelünk dolgát. Szoros mérkőzésen vagyunk túl, ennek örülhetünk, igaz a támadójátékunk nem volt az igazi. Gratulálok a Ferencvárosnak.

Ferenczi István – nagy a baj!

Több mint fél nap elteltével derült ki, helyes volt a mentőápolók első diagnózisa, s Ferenczi István mégiscsak arccsonttörést szenvedett. A Ferencváros 32 esztendős csatára a szombati, BKV Előre elleni bajnoki 38. percében az ellenfél tizenhatosán belül ugrott fel fejelni, ám érkezett Stefán Gábor, a kék-sárgák kapusa, aki a labdát elütötte ugyan, ám alkarjával eltalálta a támadó arcát is. A szerencsétlen mozdulat következtében Ferenczi István a gyepen maradt, s bár saját lábán hagyta el a játékteret, majdnem ötperces ápolásra szorult, s még a mentőápolók is a segí­tségére siettek. Az első – nem hivatalos – orvosi vélemény szerint a labdarúgónak eltörött az orra, megrepedt az arccsontja, felül három, alul egy fogából darabok törtek le, s mentővel rögvest a Merényi Gusztáv Kórházba szállí­tották. A hordágyon ülő Ferenczi István orrát, arcának cipó nagyságúra dagadt bal felét látva joggal aggódhattak a ferencvárosi vezetők, hogy hosszabb időre elveszí­tik legeredményesebb játékosukat.

Éppen ezért hatott meglepetésként, hogy a röntgenvizsgálat után az orvosok csupán enyhe agyrázkódást állapí­tottak meg, majd a csatárt hazaengedték, ám azért figyelmeztették, ha folyamatosan rosszul lenne, azonnal térjen (!) vissza a kórházba, mert elképzelhető, hogy erős agyrázkódást szenvedett. S a végeredmény?

Ferenczi Istvánt vasárnap délelőtt a Mária utcai szájsebészeten megoperálták – arc-csonttöréssel!

“A röntgenvizsgálat nem mutatta ki, hogy a bal szemem alatt eltörött a csont – mondta a kórházi ágyon fekve Ferenczi István. – Folyamatos fejfájás gyötört, és egyre rosszabbul éreztem magam, ezért szombat éjszaka Gyarmati Jenő csapatorvossal visszamentünk a kórházba, ahol a CT-vizsgálat már egyértelműsí­tette az arccsonttörést. Orvossal még nem tudtam beszélni, í­gy csak annyit közöltek az ápolók, ha nem lép fel komplikáció, kedden hazaengednek. Érzek még fájdalmat, de lényegesen jobban vagyok, és jó lenne minél előbb edzeni.”

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a sérült testrészt kí­vülről, egy egyszerű vágással nyitották fel az orvosok, s nem a szájüregen keresztül végezték el a beavatkozást. A részletesebb vizsgálat során ugyanis kiderült, noha Ferenczi István arcüregébe kerültek szilánkok, de a csont “csak” elmozdult. A támadó í­gy is legkorábban hat hét múlva kezdheti el az edzéseket, és speciális arcvédő maszkot is csináltatni kell neki.

(Az nso.hu, a Nemzeti Sport, a Ferencváros hivatalos honlapja és az MLSZ Adatbankja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111011001ejegyzéshez

  • 92
    Vége, 2-1-re nyertünk.
    91
    Lamine váltotta Ashmore-t.
    90
    Robertson egy jó csel után az oldalhálóba helyezett.
    89
    Egy szöglet után Makrai 7 méterről védhetetlenül bólintott a kapunkba (2-1).
    88
    Shaw ugratta ki Robertsont, aki a kapust kicselezve higgadtan lőtt a kapuba (2-0)!
    85
    Egy szöglet után Shaw helyezett lövését fogta a vendégkapus.
    84
    Csere: Török-Hammer váltás.
    80
    Holczer fogott biztosan egy szögletet követő vendégfejest.
    76
    Pölöskey váltotta Tóth Bencét.
    75
    Skita váltotta Halgast.
    72
    Egy szögletre Stefán rosszul mozdult ki, Shaw azonban jócskán a kapu fölé fejelt.
    70
    Elég sokat szabálytalankodnak a vendégek, most Molnár kapott lapot feltartásért.
    68
    Gulyás Gábor egy rossz belépőért kapott sárgát.
    67
    Shaw kapott lapot reklamálásért.
    63
    Egy szöglet után Balog fejelt jól vissza egy labdát, de Robertson és R. Wolfe egymást zavarták.
    62
    Tóth Bence lőtt ismét jól, Stefán kicsit fura mozdulattal tolta centikkel a bal kapufa mellé a labdát.
    59
    Robertson csavart a kapu fölé egy 20 méteres szabadrúgást.
    58
    Elég feszült a hangulat a pályán, sok a szikrázó összecsapás.
    55
    A második félidőre “jobban” jött ki a BKV, igaz helyzetekben ez nem mutatkozik meg.
    47
    Wedgbury kapott sárgát.
    46
    Pálest Gulyás váltotta, folytatódik a meccs.
    46
    Vége az első félidőnek.
    44
    Vezetünk! Ide-oda pattogott a labda a BKV kapuja előtt, majd Shaw elé került az, aki nem is hibázott, az ötös sarkáról a fekvő kapus mellett a hálóba helyezett (1-0).
    42
    Robertson állt be Ferenczi helyére, akit még mindig ápolnak.
    40
    Ferenczit le kell majd sajnos cserélni.
    37
    Ferenczi ütközött a vendégkapussal, percek óta ápolják.
    30
    Egy szögletre Rafe Wolfe robbant be, fejesét szépen védte a léc alól Stefán.
    27
    Egy jobboldalról érkező labdáról Halgas alig késett le, szerencsére pont nem érte el.
    23
    Ferenczi a meccs eddigi legnagyobb helyzetét hagyta ki: 8 méterről elgurí­totta a labdát a vetődő vendégkapus és a hosszú sarok mellett.
    22
    Tóth Bence lőtt 17 méterről (érdekesség, hogy előtte egy elég nagy méretű gödörben megpattant a labda) ballal, Stefán hatalmas bravúrral védte a léc alá tartó labdát.
    17
    Morrison került nagy helyzetbe, de 11 méteres, ballábas lövése nem sikerült túl jóra, Stefán védett.
    16
    Most mi irányí­tunk.
    11
    Egyelőre teljesen kiegyenlí­tett a játék a pályán.
    6
    Csopaki kapott sárgát, miután lerúgta Ashmore-t.
    3
    Lipcsei Pétert élteti a közönség.
    2
    Egy jobboldali beadásba Ferenczi “stukkolt” bele, alig ment el a labda a bal sarok mellett.
    1
    Elkezdtük a meccset.
    .
    Ocskay Gáborra emlékezve egyperces gyászszünettel kezdődik a mérkőzés.
    .
    Nem tagja a BKV Előre elleni keretnek Lipcsei Péter. A 37. születésnapját ünneplő középpályás visszatérése í­gy Bobby Davison döntése értelmében késik a hosszú sérülését követően. íme a mai kezdőcsapat: Holczer -- Lowton, Balog, W. Wolfe, R. Wolfe -- Tóth B., Ashmore, Morrison, Wedgbury -- Shaw, Ferenczi.
    A kispadon Hermány, Fülöp, Csiszár, Lamine, Robertson, Pölöskey és Márkus ül majd.
    .
    Csapatunk a 4. tavaszi fordulóban a BKV Előre együttesét fogadja. Ősszel 2-0-ra vertük ellenfelünket idegenben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ