2009.VIII.21. Vasas – Ferencváros: 3-2

Holczer volt a Vasas tizenkettedik embere

Vasas-sikerrel indult a Soproni Liga 5. fordulója: az angyalföldiek megtörték hosszú rossz sorozatukat a Ferencváros ellen, és megérdemelt, 3–2-es győzelmet arattak a zöld-fehérek ellen a Fáy utcában.

Nyilatkozatok:

A Ferencváros az eddig lejátszott három mérkőzésén (az első fordulóból elhalasztott, Haladás elleni meccsüket később pótolják) négy pontot szerezve a kilencedik helyen áll, mí­g a Vasas mindössze három egységet szorgoskodott össze, í­gy csak az utolsó előtti pozí­cióban szerénykedik.

A két fővárosi csapat korábban számos telt házas rangadót ví­vott egymással, amelyeken rendre főszerepet játszottak az érintett klubok egykori nagyszerű labdarúgói, í­gy például Mészöly Kálmán, illetve Albert Flórián. A két legenda azóta is szí­vén viseli szeretett egyesülete sorsát.

„Biztos vagyok benne, hogy emlékezetes, nagy meccs lesz. A Fradi ellen fel kell kötnie a gatyáját minden Vasas-futballistának, ez történelmi hagyomány. A mieink be fogják bizonyí­tani, hogy jobbak annál, mint amit eddig mutattak” – fejtette ki a Nemzeti Sportnak Mészöly, akinek fia az angyalföldi csapat jelenlegi vezetőedzője. A Szőke Szikla elmondta még, hogy már egy iksszel is kiegyezne.

„Annak idején minden Vasas elleni meccs ünnepnap volt, nemcsak nekünk, játékosoknak, hanem a szurkolóknak is. Ami a mai rangadót illeti: a mi, egységesnek aligha nevezhető együttesünk számára a döntetlen is jó eredmény lenne. De itt a lehetőség, hogy a Fradi egy nagy múltú párharcban bizonyí­tsa, képes a hí­rnevéhez méltóan futballozni” – sommázott Albert Flórián a találkozót megelőzően.

A mérkőzést talán a Ferencváros várja nagyobb győzelmi esélyekkel – ezt megerősí­ti a tény, hogy a két gárda legutóbbi tétmeccsét augusztus 11-én a Fradi nyerte meg 2–1-re a Ligakupában.

A mérkőzés:

Vasas – Ferencváros: 3-2 (1-0)
Illovszky stadion, 3.500 néző, vezette: Bede Ferenc (asszisztensek: Tóth II. V, Farkas B.; tartalékjv.: Böcskei)

Vasas: Végh – Balog Zs., Kovács G., Gáspár, Laczkó – Remili, Dobric, Pavicevic – Lázok (Marton 90+1.), Divic (Kincses 76.), Bakos Sz. (Tóth B. 62.)
kispad: Bartos, Villám, Szűcs P., Tandari
vezetőedző: Mészöly Géza

Ferencváros: Holczer – R. Wolfe, Dragóner (Joaquin 46.), Balog Z., Kulcsár D. – Morrison (Tóth B. 77.) – Wedgbury, Rósa D., Ashmore – Ferenczi, Shaw (Mamic 75.)
kispad: Megyeri, Fitos, Alcantara, Pölöskey
vezetőedző: Robert Davison

Gól: Divic (38.), Lázok (49., 66.) illetve Rósa D. (53.), Joaquin (62.)
Sárga lap: Remili (23.), Laczkó (45.) illetve R. Wolfe (6.)

Két, eddig felemásan teljesí­tő csapat találkozott egymással a Soproni Liga ötödik fordulójának nyitómeccsén. A Vasas legutóbb 5–1-es vereséget szenvedett Kecskeméten, és mindössze három pontot szerzett az első négy mérkőzésén. A Ferencváros az első összecsapásán fölényesen verte meg a Zalaegerszeget, a legutóbbi két találkozóján azonban már csak egy ponttal gazdagodott.

Az első percekben puhatolózó játék folyt, majd mindkét csapat nagyobb sebességre kapcsolt. A 9. percben a zöld-fehér védők nagy helyzetben tisztáztak Bakos Szabolcs elől, ezt követően pedig a vendégek veszélyeztettek. Az első negyedóra végén Shaw lőtt kapufát 12 méterről, majd egy gyönyörűen kidolgozott támadás befejezéseként James Ashmore kapáslövését Végh Zoltán védte parádésan.

A félidő hátralevő felében állandósult a Vasas-fölény, a piros-kékek egyre inkább ráéreztek arra,  hogyan lehet zavarba hozni a Ferencváros hátsó alakzatát. A 38. percben meg is szerezték a vezetést Petar Divics révén: Lázok bal oldali szöglete után nem tudtak felszabadí­tani a vendégek, Gáspár József stukkolta a labdát Divicshez, aki 12 méterről a hosszú sarokba lőtt (1–0).

A félidőből hátralevő időben több lehetőség is adódott a hazaiak előtt, előnyüket azonban már nem tudták növelni. Az első játékrészben a Vasas egyértelműen felülkerekedett ellenfelén, megérdemelten vonult előnnyel a pihenőre, de a Fradinak is voltak helyzetei.

Fordulás után aztán Holczer elképesztő hibája rávilágí­tott arra, hogy kapusposzton talán nincs minden rendben a zöld-fehéreknél: Remili jobb oldali gyenge, lapos beadását meg akarta fogni a kapuvédő, de a labda a kezei és a lábai között is átvánszorgott. Lázok János köszönte szépen a lehetőséget, és egy méterről az üres kapuba passzolt – kapitális baki volt (2–0)!

A válasz nem sokáig váratott magára, az 53. percben Rósa Dénes ballal, kapásból lőtte ki az angyalföldi kapu jobb alsó sarkát, talpra ugrasztva ezzel a vendégtábort (2–1).

A zöldek drukkerei nem sokkal ezután ismét ünnepelhettek, ugyanis a Vasas védelme nagyon eltolódott balra, Ashmore a jobb szélre passzolt, Martí­nez pedig laposan a rövidbe tüzelt Végh mellett (2–2).

A látogatók védelme kis hí­ján egy általa összehozott góllal ünnepelte meg a 2–2-t, Balog ugyanis csúnya lyukat rúgott az ötösnél, Divics viszont nem eszmélt időben. A piros-kékek egy perc múlva tizenegyest reklamáltak, nem is alaptalanul, Divics bántalmazása azonban Bedénél nem ért büntetőt.

A Vasas-gól í­gy sem maradt el sokáig: Lázok János tologatta a labdát 20-21 méterre a kaputól, majd lövésre szánta el magát, a labda pedig a későn vetődő Holczer mellett becsúszott a jobb alsóba (3–2).

A Davison-csapat többet birtokolta a labdát a hajrában, de igazi ziccert képtelen volt kialakí­tani (még Tóth Bence belőtt labdája és Ashmore szabadrúgása volt a legveszélyesebb esemény); a Vasas megérdemelten győzött, ám ehhez szüksége volt Holczer hibáira is – szinte a Ferencváros kapusa volt az angyalföldiek tizenkettedik embere… A piros-kékek hosszú hazai nyeretlenségi sorozatot szakí­tottak meg a Fradi ellen.

Nyilatkozatok:

Bobby Davison,  a Ferencváros vezetőedzője: – A szünetben leszúrtam a játékosokat, s kértem, hogy ne adják fel. Számomra érthetetlen, hogy miután felálltunk, nem tudtuk kihasználni mentális fölényünket. Ez nem mehet í­gy a végtelenségig. Holczer valóban hatalmasat hibázott, emellett nem is mehetünk el szó nélkül, de ő még egy nagyon fiatal kapus, a hiba pedig benne van a játékban. A csapatnak meg kell értenie, hogy ez már az NB I, itt nem lehet annyit hibázni, mint tavaly. Természetesen bí­zom a javulásban.

Mészöly Géza, a Vasas vezetőedzője: – Nagy szí­ve volt a csapatnak, ez főként akkor látszott, amikor a Fradi kiegyenlí­tett. Bár túl hamar elhittük, hogy nyerünk, összeszedtük magunkat, és megérdemeltük a három pontot. A Fradit megverni mindig nagy dolog, most különösen fontos volt ez számunkra. Az idegenbeli mérlegünk gyenge eddig, ott kell még javulnunk.

A lefújás után más-más hangulatban szedelődzködtek a felek. Amí­g a Vasas öltözőjéből örömittas kiáltások, ünneplő rigmusok szűrődtek ki, a Ferencváros labdarúgóit elrejtő ajtók mögött sí­ri csend honolt. Előbb az angyalföldiek bukkantak fel, a korábban a Ferencvárosnál szereplő Laczkó Zsolt széles mosollyal az arcán indult zuhanyozni.

„Érdekes és különleges volt számomra ez a mérkőzés. Amikor kifutottam a pályára, lepergett előttem az az időszak, amit a zöld-fehéreknél töltöttem. Minden tiszteletem az FTC-é, nem feledem soha a múltat, azt pedig már a profi futballista mondatja velem, hogy nem foglalkozom a lelátóról érkező kritikákkal – mondta a játékos a Nemzeti Sportnak. – Az első félidőben jól és meggyőzően futballoztunk, eldönthettük volna a csatát, a második periódusban viszont feljött a Fradi, és szorossá tette a végjátékot. A győzelemnek örülni lehet, de sokáig nem ünnepelhetünk, meg kell tanulnunk egységesen teljesí­teni. Mert az nem járja, hogy az egyik héten csúnya vereségbe szaladunk bele, és csak a következő fordulóban tudunk javí­tani.”

Szép lassan a ferencvárosi játékosok is elindultak a busz felé, mindegyik zöld-fehér labdarúgó lesütött szemmel, szégyenkezve hagyta el az angyalföldi öltöző folyosóját. „Ez már nem a másodosztály, itt nem lehet sorra elhibázni a ziccereket – mondta sóhajtva a Rósa Dénesnek gólpasszt adó Paul Shaw. – Az ellenfelek könyörtelenül kihasználják a hibáinkat, márpedig azokból elég sok volt. Nincs mentség, rossz szériát futunk, egyre-másra jönnek a pofonok. De erősnek kell maradnunk! Tudjuk, hogy jók vagyunk, minden meccsen győzelmi esélyünk van. Nem adjuk fel, szerdán javí­tani kell.”

(Az nso.hu, a Ferencváros hivatalos honlapja és az MLSZ Adatbankja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2009.VIII.21. Vasas – Ferencváros: 3-2 bejegyzéshez

 • 93`
  Vége a mérkőzésnek.
  92`
  Utolsó csere az angyalföldieknél: Lázok helyett Marton lép a gyepre.
  91`
  Ferenczi stukkolt mellé egy bal oldali beadást.
  89`
  Középről, a kaputól 23 méterre végezhetett el szabadrúgást a Fradi, Ashmore megpattanó lövése nem sokkal kerülte el a kaput.
  88`
  Tovább nyom a Ferencváros, de a támadásokban továbbra seincs átütőerő.
  86`
  Tóth Bence lövéséről centikre maradt le Ferenczi.
  81`
  A Fradi próbálkozik, fölénye azonban meddő: nem tudnak veszélyes helyzeteket teremteni.
  77`
  Újabb cserék: a hazaiaknál kétgólos Divics helyére Kincses érkezik, mí­g a vendégeknél Morrison helyett Tóth Bence a pályán.
  75`
  Mamics lép pályára Shaw helyett.
  68`
  A Ferencváros három legutóbbi angyalföldi vendégjátékát is Rósa Dénes döntötte el, aki a mai mérkőzésen is pályán van. Mind 2004-ben, mind 2005-ben Rósa szerezte az egyetlen találatot a mérkőzéseken, ráadásul az augusztusi Ligakupa-találkozójukon is ő rúgta a mindent eldöntő gólt.

  68`
  Shaw vágta fölé a labdát a kaputól 10 méterre.
  66`
  Ismét vezet a Vasas! Lázok elvitte két ember mellett a labdát, majd 22 méterről a jobb alsóba tüzelt. 3–2!
  63`
  Bakos helyett B. Tóth a pályán.
  63`
  Laczkó beadása után éppencsak lemaradt Divics.
  62`
  Egyenlí­tett a Fradi! Ashmore szépen ugratta ki Martí­nezt, a cserejátékos pedig 14 méterről a rövid alsóba rúgta a labdát. 2–2!
  61`
  Wedgbury lőhetett tisztán, nyesett labdája azonban 22 méterről a kapu felett hagyta el a játékteret.
  58`
  Morrison szúrt rá egy kipattanót 18 méterről, de kipattant egy védőről.
  57`
  Laczkó bal oldali szabadrúgása veszélyesen érkezett, azonban menteni tudtak a Fradi-bekkek.
  55`
  Ferenczi bal oldali beadását szedte le szépen Végh.
  53`
  Szépí­tett a Fradi! Shaw gyönyörűen í­velt a védelem fölött Rósához, aki kapásból, 10 méterről nem hibázott. 2–0!
  49`
  Újabb Vasas-gól! Remili a tizenhatoson kí­vülről adott be laposan. Labdája lecsúszott, és a kapura tartó játékszer Holczer lábai között átcsúszott. A gólvonalról Lázok kotorta be a kapuba a labdát. 2–0!
  46`
  Dragóner helyett Martí­nez a pályán a vendégeknél.
  46`
  Megkezdődött a második félidő.
  45`
  Vége az első félidőnek.
  45`
  Sárga lap feltartásért Laczkónak. Wolfe-ot kell ápolni az eset után.
  45`
  Óriási kavarodás Holczer kapuja előtt, a Vasas-csatárok azonban nem tudták kapura tenni a játékszert.
  44`
  Remili száguldott el a bal szélen, beadását Balog mentette szögletre a berobbanó csatárok elöl.
  43`
  Ashmore tekert középre, Végh rosszul jött ki a beadásra, ami egy hazai védőt érintve az alapvonalon hagyta el a játékteret.
  41`
  Dobrics távoli bombája kerülte el a kaput.
  40`
  Újabb gólhelyzet, de Bakos négy méterről, senkitől sem zavartatva lyukat rúgott a kapuval szemben állva.
  38`
  Vezetnek az angyalföldiek! Lázok jobb oldali szögletrúgása után kavarodás alakult ki a ferencvárosi tizenhatos előtt. A labda Divicshez került Gáspár fejese után, és 12 méterről a hosszú sarokba lőtt. 1–0!
  37`
  Laczkó tekerte be a labdát a bal oldalról, de Lázok fejese veszélytelen volt.
  33`
  Dragóner ütközött a levegőben Remilivel, mindkettejüket ápolni kell.
  27`
  Pavicsevics jól érkezett egy beadásra, de kiszorí­tott helyzetből csúnyán felélőtt.
  26`
  Wedgbury í­velte be a labdát Ferenczinek, de a csatár 8 méterről a kapufától 2 méterre csúsztatta a beí­velést.
  25`
  Az utóbbi időben a Vasas birtokolta többet a labdát, azonban nem sikerült komoly gólhelyzetet kidolgozniuk.
  23`
  Újabb sárga reklamálásért, ezúttal Remilinek.

  A két klubnak ez a 157. bajnokija egymás ellen. A Ferencváros jubileumhoz érkezhet, ugyanis eddig 299 gólt rúgott az angyalföldiek hálójában, tehát könnyen meglehet a 300-ik.

  16`
  Shaw gyönyörűen készí­tett le egy labdát Ashmore-nak, aki 18 méterről tüzelt, Végh a levegőben úszva óriásit védett.
  13`
  Shaw kapott labdát a tizenhatosnál, betört, elfektetett egy védőt, majd 12 méterről a bal kapufára lőtt.
  9`
  Óriási helyzet a Vasas előtt: Bakos törhetett egyedül kapura, az utolsó percben azonban becsúszva mentettek a hazai védők. Lázok elé került a lecsorgó labda, ő azonban elszerencsétlenkedte a helyzetet.
  7`
  Rögtön egy sárga a reklamáló Wolfe-nak.
  5`
  Remili szúrta rá 20 méterről, jobbról, Holczer csak kiütni tudtaa labdát, de Dragóner szögletre tisztázott a támadók elöl.

  Nem estek egymásnak a csapatok, a pálya középső részén zajlik a játék.
  1`
  Bede játékvezető sí­pszavára a hazaiak kezdték el a találkozót.

  A mérkőzés előtt a Vasas eddig lejátszott négy mérkőzésén mindössze három pontot szerzett (ráadásul Nyí­regyházán és Kecskeméten is kikapott 5–1-re), í­gy csak az utolsó előtti helyen áll a Soproni Ligában. A Ferencvárosnak három mérkőzést (a Haladás elleni meccsüket elhalasztották) követően négy pontja van, ami a kilencedik helyhez elegendő.

 • 92
  Vége, 3-2.
  91
  Lázok lement, Marton beállt.
  90
  Ashmore -- megpattanó -- szabadrúgása megint veszélyes volt.
  84
  Tóth löketéről Ferenczi centikkel késett le. Kár…
  78
  Cserék: Divic-Kincses, Morrison-Tóth B.
  75
  Shaw-t Mamics váltja a csatársorban.
  69
  Ashmore bal felsőbe tartó szabadrúgását védte szépen Végh.
  66
  Lázokot nem tudtuk szerelni, ő pedig 26 méterről iszonyatosan bevarrta a jobb sarokba (3-2).
  65
  Balog lerántotta Divicet a 16-oson belül, Bede szerencsére nem fújt.
  64
  Laczkó beadását elvétettük, de szerencsére Divic is.
  63
  Bakos-B. Tóth csere.
  62
  Egyenlí­tés! Ashmore passzolt Joaquin elé, aki 8 méterről a bal sarokba helyezett (2-2).
  60
  Egy kifejelt labda után Wedgbury nem sokkal nyesett a léc fölé. Most mi irányí­tunk végre.
  53
  Szépí­tés! Shaw emelt ragyogóan Rósa elé, aki ballal kapásból a kapuba lőtt 7 méterről (2-1).
  49
  Peches góllal növelte előnyét a Vasas. Remili beadása átjutott Holczeren, Lázok pedig közelről nem hibázott, ez kapushiba volt (2-0).
  47
  Balog ragyogó becsúszással mentett az utolsó pillanatban Divic elől.
  46
  Dragóner lejött, Joaquin beállt.
  46
  Laczkó kapott sárgát. Vége a félidőnek.
  45
  Sajnos újabb hazai helyzet maradt ki, szerencsáre nem jutottak igazi lövőhelyzetig a hazaiak, pedig többször sem tudtunk tisztázni előtte.
  41
  Dobric 32 méterről alig lőtt a kapu mellé.
  39
  Hatalmas hazai helyzet maradt ki. Lázok középre tett passzát a kapuval szemben -- és talán lesen is -- álló Divic oldalra továbbí­totta…
  38
  Vezet a Vasas. Nem tudtunk felszabadí­tani, a labda Divic elé került, aki a hosszú sarok felé helyezett, nem találta el jól, de a kapufáról még épp bepattant a labda, a vetődő Holczer már nem érhette el (1-0).
  34
  Dragóner és Remili is földre került egy párharc során, mindkettőt ápolni kellett.
  27
  Egy felí­velt labdát Pavicevic vett át mellel, és jó helyzetből az égbe lőtt.
  23
  Remili reklamált, sárga.
  16
  Szép támadás volt! Egy felí­velt labdát Ferenczi tett le Ashmore-nak, akinek 17 méteres bombáját bravúrral védte a jobb sarok elől Végh.
  13
  Megvolt az első helyzteünk, rögtön nagy volt. Shaw kapott egy labdát, egy jó csel után lőtt 12 méterről -- a bal kapufa tövére.
  10
  Hatalmas hazai ziccer maradt ki: Bakos egyedül vihette rá a labdát Holczerre, de elpepecselte a lehetőséget, Lázok is a kapuba lőhetett volna, de kapusunk lábbal tisztázott végül előle.
  8
  Aktí­vabban kezdett a hazai csapat.
  7
  Wolfe kapott sárgát.
  5
  Remili 22 méteres, kőkemény lövését Holczer kiütötte, Dragóner tisztázott az utolsó pillanatban. A szögletből nem lett semmi.
  1
  A Vasas kezdte a meccset.
  .
  Most jönnek ki a csapatok, mi zöld-fehérben, a hazaiak tiszta fehérben játszanak.
  .
  A két csapat bajnoki történelme itt olvasható.

  .
  Nincs változás a Paks elleni kezdőcsapathoz képest, Bobby Davison ugyanazt a kezdő 11-et küldi ki a pályára a Vasas ellen is. íme a mieink mai kezdőcsapata: Holczer -- Wolfe, Dragóner, Balog, Kulcsár -- Rósa, Wedgbury, Morrison, Ashmore -- Ferenczi, Shaw. A kispadon Megyeri, Fitos, Tóth B., Joaquin, Alcantara, Mamic és Pölöskey ül majd.
  .
  Csapatunk idei negyedik bajnokiját a Vasas otthonában játssza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ