2009.X.3. Újpest – Ferencváros: 2-1

Kétszer öt perc foci és lila siker Újpesten

Bár Fitos László góljával a Ferencváros szerzett vezetést, az Újpest Kabát Péter révén szinte rögtön egyenlí­tett, majd a mérkőzés végén Rajczi Péter találatával a győztes gólt is megszerezte a Soproni Liga 10. fordulójának rangadóján.


Előzmények:

A derbi előtt három egykori Fradi játékost szólaltatott meg a Nemzeti  Sport.

Novák Dezső: „Ez az összecsapás mindig igazi rangadónak minősült. Függetlenül attól, hogy hol játszották, a két csapat azt megelőzően éppen milyen formát mutatott, hol állt a tabellán – mondta honlapunknak Novák Dezső. – A mostani találkozó sem kivétel. Az Újpestnek papí­ron erősebb a kerete, ráadásul hazai pályán játszanak, de nem tűnnek elég kiegyensúlyozottnak, sőt hullámzó teljesí­tményt nyújtanak. A Fradi a ZTE elleni 4-1-es sikert leszámí­tva nem úgy játszik, ahogy kellene, ahogy elvárható lenne, amikor nyertek, akkor is döcögősen futballoztak. A pályaelőny és a hazai közönség a Dózsa – bocsánat, nekem már csak í­gy maradnak meg a lilák – mellett szól. A Fradinak javulnia kell, mert ha az újpestiek elhúznak 2–0-ra, mint tették azt múlt héten a fehérváriak az Üllői úton, abból a Szusza Stadionban már aligha lesz visszaút a számára.”

„A mi időnkben mindkét csapatnak a mainál jóval erősebb kerete volt, és ezzel nem akartam megbántani senkit a mostaniak közül. Egyik évben mi voltunk a jobbak ezekben a párharcokban, a másikban a lilák, í­gy volt normális. Előfordult, hogy egy évben háromszor vertük meg őket, és rúgtunk nekik tizenöt gólt, aztán pedig sorozatban ők jöttek ki jobban ezekből a párharcokból. Nehéz számomra egy meccset, egy pillanatot visszaidézni, mindegyiknek megvan a maga története. Van, amelyiknek több is.”

„Játékosként és edzőként is részt vehettem Újpest–Fradi rangadókon, de a pályán belül egyértelműen könnyebb volt, mint azon kí­vül. Játékosként tisztában voltam vele: vagy meg tudom oldani a feladatomat, vagy nem. Edzőként viszont a sí­pszó pillanatában nekem véget ért a tudományom, a padról már nem nagyon lehetett segí­teni. Mert hiába kér az edző valamit, ha a játékosa, játékosai annak épp az ellenkezőjét csinálják. Persze lehet cserélni, de abban ott a kockázat: még rosszabbul jövök ki a dologból. Úgyhogy akkor már inkább a pályán…”

Mucha József: „Egy ilyen rangadón az előzetes latolgatás nem sokat jelent, mert történhet minden éppen annak az ellenkezőjeként is. A hazai pálya előnye számottevő ugyan, ráadásul az újpestiek kerete is erősebbnek tűnik, í­gy a szombati meccsnek elvben az Újpest az esélyese – mondta egy elfojtott sóhajtás kí­séretében Mucha József honlapunknak. – Én leginkább abban bí­zok, hogy mindenfajta szurkolói atrocitás nélkül zajlik le a mérkőzés. Nagy a várakozás mindkét szurkolói oldalról, ami a hároméves szünet után érthető. A pályán biztos nagy lesz a küzdelem, de remélem, nem terjed át a lelátóra. Jó lenne, ha a szurkolók megmaradnának az élőképeknél és a kulturált hangpárbajnál.”

„Az első igazi rangadómon a Megyeri úton 1970. június 6-án 3–2-re kikaptunk az Újpesttől. Emlékszem, ahogy fiatal csikóként száguldoztam a pályán. Korábban hasonló hangulatú találkozón még nem vettem részt, s az akkori tapasztalat utána végig elkí­sért: olyan hangulatú stadionban, olyan fantasztikus közönség előtt csak jó teljesí­tményt lehetett nyújtani. Ott nem volt alibi, vagy az, hogy feladom. Menni, támadni kellett végig, mindegy, mi állt az eredményjelzőn. Nehéz egyet kiemelni a sok rangadóm közül, mert mind nagy élmény volt. A stadionban nyertünk egyszer 4–1-re, akkor gólt is lőttem, az azért emlékezetes. Sajnos a 7–1-es sikerből sérülés miatt kimaradtam. A 8–3-as vereség alkalmával viszont ott voltam a csapatban, bár azt az élményt nagyon szí­vesen elcserélném az előbbire. Emlékezetes marad még az 1990-es 5–0-s ferencvárosi diadal a Megyeri úton, amely Nyilasi Tibinek az edzői bemutatkozása volt az FTC-kispadon, én meg mellette ülhettem pályaedzőként.”

Lisztes Krisztián: „Mindig telt ház előtt játszhattuk ezeket a rangadókat, akár a Megyeri úton, akár az Üllői úton, és a szurkolók fantasztikus hangulatot teremtettek – nyilatkozta honlapunknak Lisztes Krisztián. – A legemlékezetesebb számomra egy 3–1-es sikerünk a Megyeri úton, mert az a mérkőzés döntött tulajdonképpen a bajnoki cí­m sorsáról. Mi az elsők voltunk, ők pedig a második helyen álltak a tabellán. Jól kezdtünk, Keller Józsi az én átadásomból elég korán vezetést szerzett, aztán én is betaláltam. Van még egy emlékem, igaz, az szurkolói: Nyilasi Tibor 1990-es első meccse a ferencvárosi kispadon, amelyen nézőként lehettem ott a stadionban, 5–0 nyert a Fradi, micsoda parádés mérkőzés volt.”

„Sajnálom, hogy a mostani rangadót ki kell hagynom, de hogy nézne ki, hogy kikérőt kérek Gellei Imrétől, amikor nekem a Pakssal közben Győrben lesz jelenésem, méghozzá igen fontos meccsen. Persze sietek majd haza, talán a végét még a tévéből elcsí­pem a rangadónak. Küzdelmes meccs lesz az Újpest–Fradi, döntő lehet, hogy a légiósok mennyire érzik majd át ennek a derbinek a jelentőségét. Mint minden rangadó, ez is háromesélyes. Az Újpest előrébb áll a tabellán, az FTC viszont javuló tendenciát mutat, úgy érzem, morálisan is rendbe jöttek. Az Újpest az előző fordulóbban éppen tőlünk szenvedett vereséget Pakson. Most hazai pályán, hazai közönség előtt biztos különösen is motiváltak lesznek, hogy kiköszörüljék a csorbát. A képzeletbeli mérleg nyelve í­gy a lila-fehérek felé billen, de a rangadó í­gy is abszolút háromesélyes.”

A mérkőzés:

Újpest – Ferencváros: 2-1 (1-1)
Szusza stadion, 11.000 néző, vezette: Kassai Viktor (asszisztensek: Erős, Ring; tartalékjv.: Arany)

Újpest: Balajcza – Vermes, Vaskó, Takács Z., Pollák – Simek (Foxi 35.), Sándor Gy., Millar (Jucemar 76.), Tóth N. – Rajczi (Stokes 89.), Kabát
kispad: Horváth T., Dudic, Simon A., Lambulic
vezetőedző: Willie McStay

Ferencváros: Haber – Joaquin, R. Wolfe, Balog Z., Alcantara – Rósa D. (Ashmore 66.), Lipcsei, Morrison – Fitos (Abdi 67.), Kulcsár D. (Pisanjuk 88.) – Ferenczi
kispad: Holczer, Shaw, Adnan, Sinnott
vezetőedző: Robert Davison

Gól: Kabát (43.), Rajczi (88.) illetve Fitos (42.)
Sárga lap: Tóth N. (34.), Takács Z. (78.) illetve Balog Z. (45.), Alcantara (67.)

A hazai csapat kezdte aktí­vabban a mérkőzést, a lilák az első másodpercekben kiharcoltak egy szögletet, amelyet a folytatásban több pontrúgás is követett. Az első kapura lövés Tóth Norbert nevéhez fűződött, Haber azonban könnyedén húzta magához a labdát.

Sokkal aktí­vabban játszott az első húsz percben a hazai csapat, a Ferencváros nem tudta megtartani a labdát. Az első igazi nagy helyzetet mégis a vendégek alakí­tották ki: Ferenczi fejelte le Rósának a labdát, aki kisodródva csak a rövid kapufát találta el a 20. percben.

Ez a momentum aztán megváltoztatta a játék képét, az első félidő második felében ugyanis már a Ferencváros futballozott (némileg…) jobban.

A Fradi fél óra elteltével két, kapu előtti kavarodásból is gólt szerezhetett volna. De a háló egyszer sem rezdült meg.

Már úgy tűnt, gól nélküli döntetlennel vonulnak pihenőre a csapatok, amikor is igencsak felpörögtek az események.

Lipcsei szögletét kifejelték az újpesti védők a 41. percben, de a középpályás újra próbálkozhatott. Labdája egy fejen megcsúszva Fitos elé került, a középpályás pedig hat méterről a jobb sarokba lőtt. (0–1)

Két perccel később Kabát egyenlí­tett: Foxi beadását követően Haber előrevetődve csak középre tudta kiütni a labdát, amelyet az újpesti gólkirályjelölt a kapu jobb oldalába helyezett. (1–1)

Az első félidő végére felpörögtek a csapatok. Akár ilyen tempóban is kezdhették volna a mérkőzést – vagy legalább a második félidőre megtarthatták volna az utolsó öt perc „pörgését”. Nem tartották…

A második játékrész összességében jóval eseménytelenebbre sikerült, mint az első, pedig már akkor sem kellett a fejünket ide-oda kapkodni.

Az Újpest játszott valamivel veszélyesebben; Rajczi Péter kétszer is helyzetbe került, de egy í­zben a kapu mellé pörgetett, egyszer pedig a jól kimozduló Haberbe lőtte a labdát.

Szépen és eseménytelenül csordogált a vége felé a rangadó, de az utolsó percekre megint belehúzott a két csapat.

Az egyik oldalon Ferenczi pörgette fel magának a labdát, ám fordulásból a kapu mellé lőtt.

A másik oldalon azonban Rajczi a harmadik helyzetét már kihasználta: a támadó közelről fejelt Haber kapujába, amivel el is döntötte a három pont sorsát. (2–1)

Nyilatkozatok:

A két csapat szakvezetői a következőképpen értékelték a derbin látottakat. A zöld-fehérek részéről Csató Sándor nyilatkozott.

Csató Sándor (az FTC pályaedzője): – Mi is úgy látjuk, hogy nagy várakozás volt a meccs előtt, és valóban felfokozott hangulatban játszottunk, mindkét szurkolótábor kitett magáért. Nem jól sikerült sajnos a meccs összességében, hiszen a végén már nem illik gólt kapni. Úgy éreztük, az egy pont meg lehet, sőt a cserékkel még a győzelemre is törekedtünk.

Willie McStay (az Újpest vezetőedzője):Egyetértek kollégámmal, fantasztikus hangulatot teremtettek a drukkerek, Skóciából érkező ismerőseim szerint ez még a Celtic-Rangers meccs hangulatával is vetekedett. Nagy elvárás volt mindkét oldalon, az első félidő igazi derbit idézett, rengeteg energiát mozgósí­tottak a csapatok, főleg a küzdelem dominált. Gyors volt a játék volt, nagy csatákkal, mindenki igyekezett megnyerni a saját pátharcát. A félidőben igyekeztem nyugalomra inteni a játékosaimat, és amikor ennek is hatására már rövid passzokkal játszottunk, akkor jobbak voltunk. Sándor és Millar jó labdákat adott Kabáték felé, és ekkor feljavult a játékunk. Reménykedtem, hogy az utolsó tí­z percben megnyerjük a találkozót, és örülök, hogy í­gy is történt. Skót edzőként először meg kellett ismernem a csapatomat, és el kellett fogadtatnom a módszereimet. Hétről hétre lettünk jobbak, bár vannak még hibák. Fantasztikus érzés az embernek az első rangadóját megnyerni, kí­vánom, hogy a Celtic is verje meg a Rangerst.

(Az nso.hu, a Ferencváros hivatalos honlapja és az MLSZ Adatbankja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2009.X.3. Újpest – Ferencváros: 2-1 bejegyzéshez

 • Méghogy Davison a legjobb edző : azt olvastam előbbb…

  A Fradi meg ismét kiesik az első osztályból…Nem lehet Magyarországon egy elkötelezett, hozzáértő edzőt találni…szerencsétlenség az egész…Kinek jó ez a gyenge, antifutballt játszó Ferencváros…????????
  Méghogy az ÉV EDZŐJE…RÖHÖG A MÁJAM…NEKTEK NEM??????

 • 92`
  Vége a mérkőzésnek. Rajczi Péter a hajrában eldöntötte a mérkőzést, az Újpest 2–1-re nyert.
  90`
  Két perc lesz a hosszabbí­tás.
  90`
  Rajczit Stokes váltja.
  89`
  Kulcsár helyére Pisanjuk száll be.
  87`
  Rajczi Péter vezetést szerez! Kabát passzolt vissza Foxi elé, a cserejátékos beadott, Rajczi elmozgott Wolfe mellől, és hat méterről a hálóba fejelt. Haber csak belekapni tudott a labdába. 2–1
  85`
  Tóth Norbert szabadon lőhetett 24 méterről, Haber magához ölelte a labdát.
  84`
  Ferenczi remekül vette át Ashmore beadását, kapura fordult, de ballábas lövése elkerülte a bal sarkot.
  79`
  A szabadrúgást Alcantara tekerte kapura, Balajczának nem okozott gondot a hárí­tás.
  78`
  Takács elvétette a labdát, majd visszahúzta a meglóduló Ferenczit. Kassai sárga lappal büntette.
  77`
  Millar helyére Jucemar állt be.
  75`
  Abdit nem támadták, í­gy a cserejátékos a balösszekötő helyéről lőni tudott, Balajcza csak biztosí­tott, hiszen a labda jócskán elkerülte a kaput.

  A két csapat történelmében több olyan játékos akadt, aki viselte mindkét együttes mezét: a teljesség igénye nélkül emlí­tsük meg Henni Géza, Deák Ferenc, Ebedli Zoltán, Kalocsai Géza, valamint Szűcs Lajos, Szekeres Tamás, Horváth Ferenc, Wukovics László, Goran Kopunovics és Füzi Ákos nevét is.
  71`
  Kabát szabadrúgására Haber kilépett, majd megtorpant, Rajczi pedig magasan kapu fölé fejelt.
  68`
  Tóth Norbert ravaszul kapura csavart egy szabadrúgást az oldalvonal mellől, Haber kilépett, í­gy csak nézhette, hogy a labda a keresztlécről pattan az alapvonalon túlra.
  68`
  Fitos helyét Abdi veszi át.
  67`
  Alcantara kapott sárga lapot Kabát felrúgásáért.
  67`
  Rajczi percek óta az oldalvonal mellett, mivel véres a meze, és várja az újat.
  65`
  Rósa Dénes nem tudja folytatni a játékos, Ashmore kap lehetőséget.
  64`
  Rajczinak percek óta vérzik a szája.
  63`
  Rajczi és Kabát játszott össze, előbbi hatalmas helyzetbe került, ám Haber lábbal nagy bravúrral menteni tudott.
  60`
  Újra Rajczi helyzetben, a támadó Foxi beadása után pörgetett a kapu mellé. Igaz, kissé mögé jött a labda, és hozzá kell tenni, hogy Foxi erősen lesgyanús helyzetből adott be…
  60`
  Egy balról érkező beadás után Rajczi fordult kapu felé, ám Balogtól szorongatva nem találta el a kaput.
  56`
  Fitos bravúros csellel vágta át Pollákot, ám beadását lehúzta Balajcza.
  55`
  Mindkét együttes játékában sok a hiba a szünet után.
  51`
  Balogot találta fejbe Sándor György bombája, a védő ápolásra szorul.
  50`
  Millar í­velt be jobbról középre, Rajczi túlugrotta Balogot, ám fejese messze elkerülte a kaput.
  46`
  Elkezdődött a második félidő. Egyik csapat sem cserélt.

  A Megyeri úton 64 meccset ví­vtak eddig a felek, 23 alkalommal újpesti, 19 alkalommal pedig ferencvárosi siker született. 22-szer nem bí­rtak egymással a csapatok.
  45`
  Vermes fejese után az egyik ferencvárosi védő kezéről vágódott le a labda. Kassai nem í­télt büntetőt, hanem lefújta a félidőt.
  45`
  Balog is sárga lapot kapott.
  43`
  Kabát egyenlí­tett! Gyorsan gólt lőttt az Újpest. Foxi adott be jobbról, Haber előrevetődve középre ütötte ki a labdát, Kabát érkezett, és a jobb sarokba lőtt. 1-1
  41`
  Fitos vezetést szerzett! Lipcsei szögletét kifejelték, de a középpályás újra próbálkozhatott. Labdája egy fejen megcsúszva Fitos elé került, s a középpályás hat méterről a jobb sarokba lőtt. 1–0

  Az első újpesti sikerre 1917. június 24-ig kellett várni. Akkor az Amerikai úton 4:1-re nyertek a lila-fehérek Fogl II József 11-esből volt eredményes, majd Molnár III Ödön, Priboj István és Fogl III József is betalált. Az FTC gólját Nemes Sándor szerezte.
  35`
  A sérült Simeket Foxi váltja az Újpestnél.
  34`
  Tóth Norberté a meccs első sárga lapja.
  32`
  Rósa futtatta lyukra Kulcsárt, aki eltolta ugyan a labdát Balajcza mellett, ám elesett, és í­gy odalett a helyzet.
  29`
  Takács középre fejelt ki egy labdát, Kulcsár forgolódott, majd a védőkbe lőtt. Pedig akár passzolhatott is volna…
  28`
  Tóth Norbert nagyon megkeverte Joaquint, balról érkező beadását azonban kifejelték a védők.
  24`
  Sándor György lőtt ezúttal, a ballábas lövést azonban Haber hárí­totta a bal sarok előtt.

  A csapatok élvonalbeli történelme több mint száz évre nyúlik vissza. Az első meccsen, 1905. február 19-én az FTC 2:0-ra nyert az UTE ellen. Mindkét gólt Weisz Ferenc szerezte 30 méterről.
  20`
  Gyors támadás végén Ferenczi Rósa elé pörgette ki a labdát, a középpályás éles szögből kapu mellé lőtt.

  A két csapat keretében mindössze egy játékos akad, aki játszott a riválisnál: Rósa Dénes évekkel ezelőtt eltöltött egy félszezont a Megyeri úton.
  13`
  Kulcsár elé került egy labda, a ferencvárosi játékos 24 méterről gyengén lőtt, í­gy Balajczának nem okozhatott gondot a hárí­tás.

  A két csapat legutóbb 2006. április 16-án csapott össze. Akkor az Újpest 2–1-re nyert az Üllői úton. A két csapat jelenlegi keretéből heten is pályán voltak akkor: a ferencvárosiaktól Balog, Fitos és Lipcsei, az újpestiektől Vermes, Sándor, Tóth és Rajczi.
  7`
  Fitos beadását Ferenczi bólintotta le Rósa elé, aki kisodródva ugyan elpasszolta a labdát Balajcza mellett, de a kapufáról a játékszer az alapvonalon túlra került.

  Az első percekben aktí­vabb a lila-fehér csapat.
  3`
  Tóth Norbertnek nagy a lövőkedve, ezúttal azonban nem találta el a kaput a 21 méteres próbálkozása.

  A két csapat 205. bajnokiját ví­vja, az eddigi találkozókon 56 újpesti, 92 ferencvárosi siker született, 56 alkalommal volt döntetlen.
  2`
  Tóth Norbert egy röviden kitett labdát lőtt kapura a balösszekötő helyéről, Habernek nem okozott gondot a hárí­tás.
  1`
  Elkezdődött a mérkőzés. A Ferencváros indí­totta útjára a labdát. A meccs előtt köszöntötték Tóth Andrást, az Újpest egykori kiváló középpályását 60. születésnapja alkalmából.

  Köszöntjük kedves Olvasóinkat! 17.30-kor kezdődik a várva várt rangadó az Újpest és a Ferencváros együttesei között.

 • 92
  Vége, hazai siker.
  90
  2 perc a ráadás.
  89
  Rajczi-Stokes váltás.
  86
  Vezetnek a hazaiak, Jucemar jobboldali beadását Rajczi fejelte a kapuba 7 méterről (2-1).
  84
  Tóth 20 méteres lövését fogta kapusunk.
  77
  Takács kapott sárgát.
  76
  Millar-Jucemar csere.
  74
  Abdi tüzelt 18 méterről a jobb alsó sarok mellé.
  68
  Tóth tekerését Haber elnézte, szerencsénkre a lécről a kapu fölé pattant a labda.
  67
  Abdi bejött Fitos helyére.
  66
  Alcantara sárga.
  65
  Rósa-Ashmore váltás.
  62
  Rajczi 6 méteres emelése akadt el Haberben. Most nyomnak a hazaiak sajnos.
  59
  Ezt megúsztuk. Foxi éles beadása után Rajczi alig helyezett félmagasan a bal sarok mellé.
  55
  Hatalmas küzdelem továbbra is a mezőnyben, próbálkoznak a csapatok, de kevés a helyzet.
  50
  Nagy iramban kezdődött a második játékrész is.
  46
  Megy a második játékrész.
  45
  Vége a félidőnek, 1-1.
  44
  Vermes fejese után tisztáztak a védőink a gólvonal elől, a hazaiak szerint kézzel. Véleményes volt…
  43
  Egyenlí­tés. Haber ütötte ki a labdát Foxi lövése után, az érkező Kabát pedig nem hibázott (1-1).
  42
  Elnézést a késlekedésért, de súlyos technikai gondjaink adódtak.
  41
  VEZETÜÜÜNK! Egy kavarodás után Fitos elé került a labda, aki az ötös sarkáról Balajcza felett a hálóba emelt (0-1).
  35
  Simek-Foxi csere.
  34
  Tóthnak egy sárga, mert Kulcsárt rúgta meg.
  32
  Balajcza mentett Kulcsár elől, majd Rósa nem jól találta el a labdát az ötösnél.
  29
  Kulcsár lőtt volna fordulásból, de beleléptek.
  24
  Sándor lőtt 12 méterről, Haber előrevetődve védett.
  20
  Rósa lőtt a szélről a kapu fölé-mellé.
  18
  Kisebb hazai lehetőség, de végül Rajcziról került ki a labda.
  15
  Mezőnyjáték, hibákkal.
  8
  Ez nagy helyzet volt! Ferenczi fejelt le egy labdát Rósának, aki Balajczát megelőzve lőtte el a labdát éles szögből, de sajnos a külső oldaláról találta el a kapufát.
  5
  Aktí­vabb a hazai csapat, de nagy helyzet még nem volt.
  2
  Tóth N. 17 méteres lövését könnyedén fogta kapusunk.
  1
  Mi kezdtük a meccset.
  .
  A Himnusz hangzott el a meccs előtt.
  .
  A mi táborunk előtt ez áll: Mindenki egyért! A hazai ultrák ezt feszí­tették ki: Csak a győztesekből lesznek legendák!
  .
  Szurkolóink lassan megtöltik a vendégszektort, de a hazai helyek is lassan megtelnek. Telt ház lesz.
  .
  Összeállí­tásunk a következő: Haber -- Joaquin, Balog, Wolfe, Alcantara -- Fitos, Lipcsei, Morrison, Rósa, Kulcsár -- Ferenczi . A kispadon Holczer, Shaw, Ashmore, Adnan, Abdi, Pisanjuk és Sinnot ül majd.
  .
  Csapatunk ma este igazi derbit játszik, ellenfelünk az Újpest lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ