2010.XI.14. Ferencváros – Haladás: 2-1

A Ferencváros labdarúgócsapata 2–1-re győzte le a Haladást az NB I 14. fordulójának záró találkozóján. Marek Heinz és Maróti Béla találatára Oross Márton válaszolt, a lefújás után a játékvezetőt megsértő Kenesei Krisztián a kiállí­tás sorsára jutott.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Prukner László: – Nehéz mérkőzés lesz, hiszen ellenfelünk sokkal jobb játékoskerettel rendelkezik, mint amit a helyezése mutat. Mi azonban csak győzelemben gondolkodhatunk, el kell feledtetnünk a hétközi kupakudarcot. A csapatnak büntetésből végig kellett néznie a Siófok elleni találkozónkat, kielemeztük a hibákat, amiből volt egy pár. Nem könnyí­ti meg a dolgunkat, hogy Balog Zoli megsérült, rajta kí­vül Tutoricra sem számí­thatok, aki már elkezdte az edzéseket, egyelőre az NB II-es csapatban szerepel.

Aczél Zoltán: – Mindkét csapat egy sikertelen kupaszereplésen van túl. Persze mi már lezártuk a keddi meccset, és szerintem ők is próbáltak a fejekben rendet rakni. A Fradinak a 6. fordulóban, az Újpest ellen volt egy holtpontja, de utána összekapták magukat és az utóbbi időben megint hozták a meccseik nagy részét. Jó csapat, erős kerettel, technikailag képzett légiósokkal, mint például Schembri, Heinz vagy Andrezinho. Ráadásul mögöttük is egy remek szurkolótábor áll. Nagyon fontos lesz, hogy ne félve menjünk az Üllői útra, mert akkor nagyon megszórhatnak minket. Próbáljunk meg bátran futballozni. Játszanunk kell a futballt, sokat kell, hogy nálunk legyen a labda. Koncentrációra, hideg fejre és tiszta szí­vre van szükségünk. Hinni kell önmagunkban, és abban, amire már régóta készülünk, hogy idegenből is tudunk pontot, pontokat szerezni. Bravúr lenne, ha a Ferencvárost legyőznénk, de ebben a csapatban benne van a győzelem is. A Fradi rendre megnyomja a meccsek első 15 percét, állni kell a rohamokat. Ki kellene használnunk, hogy lassú, statikus a védelmük, ezért a széleken mögéjük lehet kerülni.

Jagodics Zoltán: – Nagyon jó érzésekkel térek vissza az Üllői útra. Rólam úgyis tudja mindenki, hogy a szí­vem egyik csücske a Haladásé, a másik pedig a Ferencvárosé. Volt idő, amikor a Fradi felé húzott inkább, de most természetesen a Haladás felé húz jobban. Jó meccset várok vasárnap. Úgy érzem, hogy van sanszunk akár pontot, akár pontokat elhozni az Üllői útról. Ehhez bátran kell játszanunk. Ellenfelünk kemény, hajtós, brusztolós focit játszik. A támadásra nagy hangsúlyt fektetnek, de otthon a szurkolóik ezt meg is követelik tőlük. A támadósoruk egész jó, Heinz személyében van egy nagyon jó csatáruk, viszont a védelmük sebezhető. Pár meccse egész jól összeálltak. Akkor még látszott, hogy rendezve vannak náluk az anyagi feltételek is. Most azonban az elmúlt két vesztes meccsükön már úgy láttam, hogy talán érződik a fejekben egy kis bizonytalanság. Csúnya dolog ilyet mondani, de meg kell próbálnunk ezt kihasználni.

* * *

A mérkőzés:

Ferencváros – Haladás: 2-1 (1-0)
Albert stadion, 5.000 néző, vezette: Szabó Zs. (Berettyán, Horváth R.)

Ferencváros: Ranilovic – Csizmadia, Dragóner (Adriano 49.), Rodenbücher – Rósa, Józsi (Tóth B. 85.), Maróti, Stanic (Morales 38.), Andrezinho – Schembri, Heinz
kispad: Ranilovic, Miljkovic, Jakimovski, Kulcsár D.
edző: Prukner László

Haladás: Rózsa- Schimmer, Guzmics, Korolovszky, Tóth P. – Nagy G., Devecseri (Fodrek 67.), Simon Á., Sipos (Csontos 61.) – Kenesei, Oross
kispad: Mursits, Lengyel, Obric, Simon A., Rácz
edző: Aczél Zoltán

Gól: Heinz (40.), Maróti (61.) illetve Oross (84.)
Sárga lap: Maróti (52.) illetve Kenesei (9.), Nagy G. (41.), Oross (54.)
Kiállí­tva: Kenesei (90+2. a lefújás után)

A Haladás ahhoz a Ferencvároshoz látogatott, amelynek otthonában már nagyon hosszú ideje, 1982. április 10-e óta képtelen volt nyerni. Sőt a szombathelyiek 1996 áprilisa óta még a pontszerzésre is képtelenek voltak az Üllői úton.

A hazai csapat edzője, Prukner László – aki az 50. születésnapját ünnepelte – beállí­totta a kezdőbe azt a Dragóner Attilát, aki ebben a szezonban még nem lépett pályára bajnokin. Visszakerült a kapuba Marko Ranilovic is, aki a hibázó Justin Habert váltotta.

Ranilovic beállí­tása jó döntés volt, hiszen a szlovén kapus az első félidőben több nagy helyzetben is hatalmasat védett, a szombathelyi együttes ugyanis egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet, kontrákból többször is veszélyeztetett. A játék képe alapján í­gy némi meglepetés volt a Ferencváros gólja,de Marek Heinz ezúttal is bizonyí­totta, hogy remek rúgótechnikája van: a nyáron igazolt cseh légiós ugyanis 23 méterről tekert egy szabadrúgást a jobb sarokba (1–0). így a hazaiak egygólos vezetéssel vonultak pihenőre.

A második játékrészt a Haladás kezdte aktí­vabban, Oross Márton lövése bizony nem sokkal ment el a bal sarok mellett. Gólt azonban a Ferencváros ért el, méghozzá nem is akármilyet: Józsi György balról érkező szögletét követően az emberétől elmozgó Maróti Béla kapásból lőtt a jobb sarokba (2–0). Kenesei Krisztián lábában ottmaradt a szombathelyi gól, a volt válogatott támadó a 71. percben hatalmas ziccert hibázott. A 81. percben a Haladás szépí­tett, Kenesei fejese a lécről a gólvonal környékére pattant, a kipattanóért Oross és Csizmadia Csaba tusakodott, az asszisztens ekkor jelezte határozottan, hogy a labda áthaladt a gólvonalon (2–1). A Haladás egyenlí­teni nem tudott, í­gy Üllői úti rossz sorozata tovább tart. Ráadásul a csapat elveszí­tette Keneseit, aki a lefújás után megsértette Szabó Zsolt játékvezetőt, emiatt piros lapot kapott.

További képek itt és itt …

* * *

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Prukner László: – Többször előfordult már, hogy jól játszottunk, de a győzelem elmaradt, ezúttal gyengébb teljesí­tményt nyújtottunk, de megszereztük a három pontot. A legnagyobb probléma az volt, hogy a támadások befejezésénél rendre rossz megoldást választottunk. A legfontosabb azonban az, hogy a középmezőny elején maradtunk

Aczél Zoltán: – Gratulálok a Ferencvárosnak, de a saját csapatomnak is dicséret jár. Kissé megilletődötten kezdtünk, ám aztán egyenrangú ellenfelei voltunk a Fradinak, amely nem sok helyzetet tudott kidolgozni. Az első gólnál túl jó fiúk voltunk, a taktikai szabálytalanság után rutintalanul viselkedtünk. Ezt a futballt azonban, amit bemutattunk, szerintem el lehet fogadni.

Első gólját szerezte csapatunkban Maróti Béla, aki a Haladás ellen a győzelmet érő második találatot érte el: egy beadás után ballal lőtt a kapuba.

– Nagyon vártam már az első ferencvárosi gólomat, volt már eddig is 1-2 lehetőségem, de azok még kimaradtak – mondta Maróti. – Már a meccs elején egy pontrúgásnál “rám jött ki a játék”, akkor picit erőtlenül értem a labdába, és voltak még egyéb zavaró tényezők is. Akkor már éreztem, hogy érdemes gyakran felmenni, nem titkolt szándékom volt, hogy a ZTE elleni csorbát valamelyest kiküszöböljem. Ez a második gól visszatekintve nagyon fontos lett, hiszen ez ért győzelmet. A héten próbáltam “nyomást gyakorolni” az edzőkre, hogy hadd mehessek minél többet fel, mert eddig inkább hátrébb volt szerepem, szerencsére bejött.

Maróti beszélt a mérkőzésről és a kapott lapjáról is.

– Ami a meccset illeti: hullámzó volt, tipikus “adok-kapok” mérkőzés volt, hol itt-hol ott voltak helyzetek, periódusonként változott az, ki került mezőnyfölénybe. A lapomat sajnálom, sajnos nekem gondolkodás nélkül egyből odaszórják. Most is összezártunk az esetnél Dinivel, mégis gondolkodás nélkül én kaptam a lapot, ezzel még véletlenül sem a csapattársam ellen beszélek, de jellemző, hogy a bí­róknál automatikusan nekem jár a lap.

A Haladás elleni győzelmünkben óriási szerepe volt Marek Heinznek, aki nem csak gólt szerzett, de váratlan megoldásaival, pontos passzaival nagyban hozzájárul a mieink sikeréhez.

– Nem vagyok maradéktalanul elégedett sem a magam, sem pedig a csapat játékával. Az igazság az, hogy a meccs napján folyamatosan fájt a gyomrom, szinte enni is alig tudtam, éreztem is a mérkőzésen, hogy gyengébb vagyok a kelleténél. Ennek ellenére megpróbáltam mindent kiadni magamból. A gól előtt láttam, hogy a kapus középre helyezkedik, ezért kinéztem magamnak a hosszú sarkot, sikerült is oda tekerni. Nem játszottunk jól, ennél képesek vagyunk hatékonyabb teljesí­tményre is, de az a legfontosabb, hogy nyertünk.

Marko Ranilovic bravúrokat is bemutatott a Haladás elleni meccsen, í­gy sokat tett a három pontért. A kapus bí­zik abban, hogy a következő meccsen még jobban teljesí­t.

– Jó eredményt értünk el, a három pont a lényeg. Ennél tudunk jobban is teljesí­teni, és ha tanulunk ezekből a hibákból, amiket most elkövettünk, akkor nem lesz probléma a folytatásban sem. Úgy érzem, tényleg voltak nagyobb bravúrjaim, de nem ez az összecsapás volt az eddigi legjobb, a legszí­vesebben a Videoton elleni mérkőzésre emlékszem. Pár napja a Siófok ellen nagyot hibáztam, akkor kommunikációs problémáink voltak, tanulnom kell abból a fatális hibából, mert nem szeretnék több ilyen gólt kapni. De nem szeretek visszafelé nézni, inkább azon vagyok, hogy a következő meccsen jól teljesí­tsek, és ha kellően koncentrálok, akkor ez sikerülhet. Tudok még jobban védeni, mint amit eddig mutattam, igazán elégedett azzal lennék, ha a következő meccsen is én védenék, méghozzá jól. Egyre több mindent megértek magyarul, folyamatosan tanulok, hogy könnyebben megértessem magam a társakkal, de nagyon nehéz a nyelv sajnos.

* * *

A Haladás elleni győztes bajnoki után a születésnapját ünneplő Prukner Lászlót munkatársai és a csapat köszöntötte. Először két kisfilm került levetí­tésre, az egyiken Prukner László legjobb Fradi pillanatai voltak, a másikon pedig a játékosok videoüzeneteit nézhette meg. Ezután Prukner László megköszönte az ajándékot:

– Nagyon meghatódtam, voltak szurkolók, akik már a mérkőzés előtt köszöntöttek, nagy köszönet a munkatársaknak, játékosoknak, akik igazi meglepetést szerveztek a meccs után. Nagyon jó érzés volt, köszönöm mindenkinek.

További képek …

(Az nso.hu, a Sport TV, a Ferencváros és a Haladás hivatalos honlapja valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ