2011.IV.24. MTK – Ferencváros: 1-3

A Ferencváros győzelmével zárult a labdarúgó NB I 24. fordulójában a 200. örökrangadó: az FTC 3–1-re megverte az MTK-t a Hungária körúton, ezzel egyrészt visszaszerezte a második helyet, másrészt közelebb lökte a másodosztályhoz legrégibb riválisát.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

A kilencvenes évek elején Balogh Tamás volt a mieink elsőszámú kapusa, arra viszont talán kevesebben emlékeznek, hogy három meccs erejéig szerepelt az MTK-ban is. Utánpótlás kapusedzőnk elevení­ti fel a régi élményeket, valamint beszélt az előttünk álló örökrangadóról is.

– ’93-ban, amikor szegény Zsiborás Gabi meghalt, a Fradi felajánlotta, hogy segí­t az MTK-nak, í­gy kölcsönbe a Hungária körútra kerültem, három meccset védtem, majd utána visszatértem a Fradihoz. Régen óriási hangulatban teltek az örökrangadók, van egy máig emlékezetes történetem: ’92 tavaszán készültünk az MTK elleni idegenbeli mérkőzésre, egy nappal a találkozó előtt szegény Fodor Foci megjelent a székház előtt egy Babettával, amit azonnal kölcsön kértem, gázt adtam és azzal a lendülettel akkorát zuhantam, hogy majdnem a metróban kötöttem ki. A kedves csapattársaim majd megszakadtak a röhögéstől, de amikor felálltam, látták, hogy nem olyan kicsi a baj, a teljes oldalamat lehorzsoltam, mozdulni is alig bí­rtam, ráadásul estére belázasodtam. Mivel mindenképp védeni akartam az örökrangadón, Bodnár Józsi, az akkori gyúrónk kezelésbe vett, befáslizta szinte a teljes estemet, kipárnázott rendesen, í­gy vállalni tudtam a játékot. A meccsen nem volt gond, megfeledkeztem a fájdalmakról, nyertünk is 2-0-ra. Ami a vasárnapi mérkőzést illeti: az MTK leszállóágban van, nyilván mindent elkövetnek majd a győzelmért. Az elmúlt hetekben mi sem voltunk túl acélosak, de úgy érzem, hogy megnyerjük a meccset, egy vagy két góllal jobbak leszünk.

– Az MTK egy kicsit megtorpant, aminek biztos megvan az oka – kezdte Prukner László. – A játéktudásuk és a játékosállományuk a jelenlegi helyezésüknél sokkal jobb, de sok tekintetben bebizonyosodik, hogy emberek játsszák ezt a sportot és a külső körülmények befolyásolják a teljesí­tményt. Ezzel í­gy vagyunk mi is. A Kaposvár ellen nagyon jó teljesí­tményt nyújtottak és szerencsétlenül kaptak ki.  Biztos vagyok benne, hogy most mindenkiben dolgozik a bizonyí­tási vágy, csak fel kell oldódjon a görcs bennük és akkor az MTK megint jó csapat lesz. Remélem, ez a görcs nem pont ellenünk fog feloldódni, de ahhoz, hogy ez í­gy is legyen, nekünk kell majd a legtöbbet tennünk. Elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk, a saját problémáinkat kell orvosolnunk, ezt tesszük nap, mint nap. A Fradi az MTK otthonában ritkán nyer, de remélem, mi tudunk majd ezen változtatni.

Garami József: – A Fradi egy jó csapat, nekünk sok a problémánk: sérülések és eltiltottak is hátráltatják a készülést. A Fradi pontrúgásai révén jelenthet veszélyt ránk. 10-12 játékos távozott, akiket nem sikerült megfelelően pótolni.

* * *

– A Ferencváros elleni összecsapásra külön exkluzí­v Örökrangadó-mezt gyártattunk le, melynek mintázata más, mint a hagyományos szerelés, melyet az év többi meccsén láthatnak a játékosokon – mondta a kék-fehérek hivatalos honlapjának Domonyai László vezérigazgató. – Célunk, hogy ez az akció ne csak egyszeri legyen: ezentúl szeretnénk minden egyes Ferencváros elleni mérkőzésre külön mezben kifutni a pályára. A remélhetőleg győztes meccset követően a szurkolók hozzájuthatnak a relikviákhoz, méghozzá jótékonysági árverés keretében. Emellett minden egyes Örökrangadónak lesz egy külön szponzora, melynek neve szerepelhet a mezen, ezúttal a Maromas kávécég. Reméljük, hogy ezzel a speciális kezdeményezéssel sikerül még maradandóbbá tenni drukkereink számára a szezon talán legfontosabb mérkőzését!

– Furcsa lesz ellenfélként pályára lépni a Hungária körúton, de már nagyon várom a meccset- kezdte Rodenbücher István. – Az MTK egyáltalán nem olyan gyenge csapat, mint ahogy sokan gondolják. A helyezésük ugyan nem ezt mutatja, de a játékoskeretük alapján jóval előrébb kellene tartaniuk, én biztos vagyok benne, hogy a szezon végére elkerülnek a kiesőhelyről. Tavasszal sok ikszes meccset játszottak, de végül ezeket elvesztették. Hat meccs óta nyeretlenek, nyilván ez a sorozat megszakad majd, nagyon remélem, hogy nem most vasárnap. Nagyon nehéz mérkőzésre számí­tok, már csak azért is, mert mi sem vagyunk valami kirobbanó formában. A lényeg azonban az, hogy nyerjünk, bármilyen játékkal. Borzalmasan nehéz dolgunk lesz, hiszen az MTK tulajdonképpen az életéért játszik majd.

* * *

Sütő László és Hegedüs Lajos kétmeccses eltiltása miatt nem állhat Garami József rendelkezésére az Örökrangadó előtt, Pátkai Máté pedig Kaposváron begyűjtötte ötödik sárgáját, í­gy ő sem játszhat a Fradi ellen. Az örökrangadót Gál és Vadnai sérülés miatt kénytelen kihagyni. A kék-fehérek egy volt ferencvárosi játékossal viszont erősödtek a héten. Rafe Wolfe 2013-ig í­rt alá a Hungária körúton. A Fradiból Ranilovic és Andrezinho nem áll Prukner mester rendelkezésére.

* * *

A mérkőzés:

MTK – Ferencváros: 1-3 (0-0)
Hidegkuti stadion, 4.000 néző, vezette: Kassai (Erős, Ring)

MTK: Szatmári – Hajdú, Szekeres, Kálnoki Kis, Vukadinovic – Vukmir, R. Wolfe (Ladányi 57.), Kanta – Könyves (Hrepka 78.), Tischler, Pál (Eppel 86.)
kispad: Groppioni, Kelemen, Nikházi, Szabó Á.
edző: Garami József

Ferencváros: Haber – Balog Z., Csizmadia, Tutoric, Rodenbücher – Rósa (Junior 73.), Maróti, Morales – Schembri (Miljkovic 75.), Heinz, Abdi (Tóth B. 79.)
kispad: Mester, Józsi, Stanic, Dragóner
edző: Prukner László

Gól: Könyves (65.), ill. Schembri (66., 72.), Maróti (86.)
Sárga lap: Vukmir (24.), Hajdú (89.), ill. Maróti (59.), Miljkovic (83.)

Az NB I csúcstartóját, Garami mestert volt játékosa Rósa köszönti egy 64-es számú FTC mezzel

A félidő első felében inkább az MTK diktálta a tempót, Balog Zoltánnak és Djordje Tutoricsnak is mentenie kellett Pál András és Tischler Patrik elől, mí­g a túloldalon Liban Abdi ziccere és André Schembri lécen pattanó lecsúszott beadása jelentett veszélyt. A 28. percben egy szöglet után az őszi mérkőzésen gólt fejelő Csizmadia Csaba lőtt, ám Szatmári Zoltán hatalmas bravúrral tudott védeni. A játékrész végéhez közeledve a zöld-fehérek fokozatosan vették át az irányí­tást, a hazaiak kénytelenek voltak kontrákra berendezkedni. Gólt nem, óriási küzdelmet viszont láthatott a Hungária körúti közönség a 0–0-ra végződő első félidőben.

Rósától a korábbi csapattárs, Vukmir igyekszik elvenni a játékszert

A második félidőre a küzdelem megmaradt, az iram nőtt, ráadásul „megérkeztek” a gólok is. A Ferencváros Rósa Dénes, Liban Abdi és André Schembri révén kihagyott három helyzetet, a szenzációsan védő Szatmári védésein mindannyian fennakadtak – a Schembri-ziccer után Prukner László dühöngve vágta földhöz zakóját. A másik oldalon is volt veszély: Wolfe fejesét Haber tolta ki, majd a máltai kapus egy lapos Kanta-lövést is fogott. A 65. percben aztán az MTK szerezte meg a vezetést: Könyves Norbertet nem túlzottan érdekelte, hogy csapattársa, Tischler fekszik (mások meg reklamálnak), ellőtte a labdát nagy erővel húszról, az pedig a kapufáról pattant a hálóba (1–0). Az MTK előnye egy percig tartott, Schembri Rodenbücher labdáját vette mellre, remekül fordult és egyből lőtt is, Szatmárinak esélye sem volt kiszedni a pontos lövést – 1–1, ez is szép gól. Az MTK kapusa aztán egy Csizmadia-szabadrúgást még ki tudott ütni a 71. percben, de a 72.-ben tehetetlen volt: szöglet után Csizmadia fejelt kapu felé, Schembri megpróbált beleérni a labdába, de nem tudott (szerk: a hivatalos jegyzőkönyv szerint Schembri a gólszerző), akciója í­gy is elég volt a zavarásra, a labda bekocogott a hálóba – 1–2! Az MTK-sok a hajrában hiábavalóan kértek számon egy büntetőt Kassai Viktoron (Csizmadia Csaba kezén csattant egy lövés, tizenegyesnek tűnt), majd a döntést a 86. perc és egy újabb szöglet hozta meg. Jobb oldali szöglet és egy csúsztatás után Maróti Béla í­velt kapura, labdája a kapu bal oldalában kötött ki – 1–3, a Ferencváros visszavette a második pozí­ciót, az MTK pedig továbbra is óriási bajban van.

A kék-fehérek hárompontos hátrányban vannak a 14. Siófokkal szemben, semmi nem sikerül nekik, Garami József a jelek szerint képtelen felrázni együttesét – hat forduló alatt kellene menekülnie az MTK-nak, méghozzá az NB I legrosszabb formában levő csapataként ez nem lesz könnyű…

A magyar futball meghatározó, 23-szoros bajnok klubja egyre közelebb áll ahhoz, hogy története során harmadszor, 1981 és 1994 után megint kiessen az élvonalból.

További képek itt és itt  …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Prukner itt még elégedetlen. Aztán fordult a kocka.

Prukner László (az FTC szakmai igazgatója): – Nagyon nehéz meccsen vagyunk túl, egy jó MTK-t győztünk le. Át tudom érezni, milyen nehéz helyzetben van kollégám, hiszen voltam már én is úgy, hogy jól játszottunk, küzdöttünk, de ennek nem volt eredménye. Lélektani volt, hogy egyenlí­teni tudtunk a kapott gól után. Előtte is sokat tettünk azért, hogy magunk javára fordí­tsuk a meccset, nagy helyzeteket hagytunk ki. Jött a büntetés, az első komoly hazai helyzetből gólt kaptunk, de mivel sikerült rögtön válaszolni, kicsit megnyugodtunk. Innentől uraltuk a mérkőzést, í­gy megérdemelten nyertünk.

Garami József (az MTK szakmai igazgatója): – Küzdelmes meccs volt, ahol végül is kijött a Fradinak az erőfölénye. Ezzel nyerték meg a meccset, és újfent veszélyesek voltak számunkra a pontrúgások is – ezzel rendre gondjaink vannak. Játékban is akadozott a teljesí­tményünk, a középpályán nem úgy tudtunk dominálni, ahogy szerettünk volna. Voltak lehetőségeink, 1-1 után másképp is alakulhatott volna. A utolsó 15 percben fölénybe került az FTC, és megérdemelten nyerte meg a meccset.

Csizmadia Csaba: – Küzdelmes volt az első félidő, de a nagyobb helyzetek akkor is nekünk voltak. A második félidőben egyre jobban játszottunk, í­gy megérdemelt volt a sikerünk. Ezúttal 4 védős rendszerben játszottunk, ami bejött, hiszen a meccs végeredménye ezt bizonyí­tja

A védő a Sport TV-ben a 11-es gyanús esetről is beszélt.

– Kezezés volt, de a túloldalon is volt egy ilyen eset, tehát 1-1. Elismerem, a kezemet érte a labda, de nem tudtam mit csinálni, védtem magamat és a kapumat.

Maróti Béla a Vasas elleni öngól után betalált az MTK kapujába, és ezzel ő biztosí­totta be a 3-1-es sikert. A védekező középpályás í­gy értékelt.

– Kicsit kapkodó volt a játékunk. Voltak helyzetek itt is ott is. Schembri szerencsére jókor lőtte a gólt, nem estünk össze a bekapott találattól és utána magunk alá gyűrtük az ellenfelet. Az élet nekem visszaadta, amit a Vasas ellen az öngólommal elvett. Próbáljuk megtartani a második helyünket a soron következő nagyon nehéz mérkőzéseken.

André Schembri és Csizmadia Csaba nyilatkozata:

(Az nso.hu, a Sport TV, a Ferencváros és az MTK hivatalos honlapja, az MLSZ adatbankja valamint a hatharom.hu alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ