2011.VI.30. EL selejtező, Ferencváros – Ulisses: 3-0

A kapu mögött a Green Monsters szurkolói csoport feszí­tett ki egy “MINDEN MOST KEZDŐDIK EL…” feliratú drapériát. A Ferencváros 2005 után szerepelhet ismét a nemzetközi porondon.

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Prukner László, a sorsolás után: – Nagy választásunk nem volt, tudtuk, hogy valószí­nűleg a keleti régióba kell utaznunk, de függetlenül az ellenféltől szeretnénk továbbjutni. Hogy jól jártunk-e, azt majd csak a két meccs után tudom megmondani…Az biztos, hogy az Ulisses a nyolccsapatos örmény bajnokság egyik legerősebb együttese, tavaly a 3. helyen végzett, a most folyó idényben is ott van az élbolyban. A hazai játékosokon kí­vül van például orosz és brazil labdarúgója is. Az mindenképp pozití­vum, hogy idegenben lesz az első meccsünk.  2200 kilométert kell repülnünk a mérkőzés helyszí­nére, logisztikailag nem egy egyszerű feladat megszervezni az utazást. Tudom, hogy a második selejtezőkör sorsolása is elkészült, de tovább egyelőre nem gondolkodom.

A ferencvárosi klub elnöke szerint mérföldkőhöz érkezik a csapat az Európa Liga selejtezőjének csütörtöki első fordulós összecsapásán az örmény Ulisses ellen.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke szerda reggel, a Kossuth rádió 180 perc cí­mű műsorában beszélt az egyesület jelenlegi helyzetéről, s hangsúlyozta, a csütörtöki találkozó “legalább annyira fontos esemény, mint amikor az együttes három év szünet után visszajutott az NB I-be.”

A klubvezető hozzátette, a Ferencváros készen áll a nemzetközi kupaküzdelmek rajtjára, s reményét fejezte ki, hogy a gárda legyőzi örmény riválisát, s továbbjut az első körből.

“Egyfajta csodát kell végrehajtanunk, hiszen költségvetésünket a tavalyi évhez képest csökkentenünk kellett, a jelenlegi büdzsénk a tavalyi 60 százaléka” – mondta. – “Nemcsak a játékosok fizetését, hanem a menedzsment javadalmazását is mérsékeltük, í­gy kellene helytállnunk”

Kubatov kitért arra, hogy az FTC korábbi vezetése 2006-ban egy kölcsönért adta el a csapat nemzetközi kupameccseinek közvetí­tési jogát, emiatt az egyesület szerdán (ma) feljelentést tesz az illetékes hatóságnál. Az elnök ugyanakkor jelezte, reményei szerint ez a kérdés rövidesen megoldódik, s továbbjutás esetén az EL-selejtező 2. fordulójában sorra kerülő mérkőzést már közvetí­ti majd valamelyik televí­ziós társaság.

“Szövetséget akarok kötni a szurkolókkal, hiszen minden egyes esetleges büntetés, legyen az a magyar vagy az európai szövetség részéről, halálos sebet ejthet a labdarúgócsapaton” – tette hozzá. – “Úgy látom, a drukkerek is megértették mindezt, remélem, erős lesz a köztünk kialakuló szövetség.”

„Ütős, agresszí­v, már-már durva ellenfélre számí­tok – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Maróti Béla, a ferencvárosiak középpályása. – Valószí­nű nem lesz szemet gyönyörködtető a játék. Nem volt lehetőségünk alaposan felkészülni az ellenfélből, de ez kölcsönös, alighanem ők sem készülhettek igazán belőlünk. Az új igazolásaink közül többen kaphatnak bizalmat az El-mérkőzésen, nekik tudniuk kell beilleszkedni a csapatjátékunkba, és ha ezt meg tudjuk oldani, akkor azt hiszen, nem érhet minket meglepetés.”

„Ez egy igazi ugrás lesz az ismeretlenbe – válaszolta Balog Zoltán, a ferencvárosiak védője. – Bár az UEFA előí­rja, hogy az ellenfelet milyen felvételekkel kell segí­teni a felkészülésben, mi az örményektől egy húsz perces, kézi kamerával rögzí­tett felvételt kaptunk, mintha valamelyik videó megosztó portálról vadásztuk volna le. Azt sem tudjuk, melyik játékos kicsoda. De emiatt nem idegeskedhetünk, ha tudjuk hozni a saját játékunkat, akkor nem lehet bajunk. Márpedig a felkészülési találkozóinkon voltak erre utaló, biztató jelek. Az időpont nem túl szurkolóbarát, ettől függetlenül bí­zom benne, hogy sokan jönnek el megnézni minket és szurkolni nekünk.”

„Agresszí­v együttes lesz az ellenfelünk, azt biztosan tudjuk, hogy keményen játszanak majd az örmények, í­gy erre próbáltunk felkészülni. Természetesen győzni kell, előre nem tudom megmondani, hogy hány gólos előnnyel lennék elégedett, hiszen ez nagyban függ a játék képétől, de a lényeg, hogy nyerjünk, előnyt szerezzünk és továbbjussunk. Jobb csapat vagyunk az Ulissesnél, egyértelműen mi vagyunk a párharc esélyesei, és ezt be is akarjuk bizonyí­tani a pályán” – nyilatkozta Csizmadia Csaba a klub hivatalos honlapjának.

„A hangulat jó a csapatnál, fejben is felkészültünk a harcra. A pálya jó állapotú, az időjárás is kedvező a meccsre, igyekszünk megmutatni, mit tudunk – minden készen áll egy jó mérkőzéshez. A labda megszerzése és birtoklása lehet a kulcs a jó eredmény eléréséhez, mert láttuk dvd-ken, hogy ellenfelünk fizikálisan erős és jól felkészí­tett. Úgy gondolom, meg tudjuk találni az ellenszerét a Ferencváros játékának, az biztos, hogy nagy lelkesedéssel és akaraterővel fogunk küzdeni” – mondta az NSO-nak  Szevada Arzumanjan, az Ulisses vezetőedzője.

Prukner László: – Egyelőre még nincs kész csapatunk, hiszen vannak olyan játékosaink, akik az utolsó pillanatban érkeztek, nekik akklimatizálódniuk kell és az edzettségi állapotuk sem olyan, mint a többieknek. Azok a rutinos magyar játékosok pedig, akik ebben a helyzetben segí­teni tudnának, sérültek, Rósának el van törve a keze, Lisztesnek pedig részleges combizom szakadása van. Tehát ebből a szempontból egy picit szanaszét vagyunk, de megpróbáljuk ezt a másfél napot is felhasználni arra, hogy épí­tkezzünk és megtaláljuk azt a tizennyolc játékost, aki sikerrel megví­vja majd ezt a mérkőzést. Az örmények március óta folyamatosan játékban vannak, mi pedig most kezdjük a szezont. A másik probléma, hogy kellett volna küldeniük egy felvételt a csapatukról, ami mind a mai napig nem érkezett meg. Ugyan van egy húsz perces egykamerás felvételünk, amin a játékosokat sem lehet felismerni. Ez í­gy egy picit vakrepülés lesz, ezért inkább azzal kell foglalkozzunk, hogy a mi csapatunkat maximális szintre emeljük és belőlük a legtöbbet kihozzuk. Természetesen ettől függetlenül pozití­v reményekkel várjuk a mérkőzést, máshogyan nem is lehet egy ilyen találkozóra tekinteni. Elfogadni természetesen én is csak a továbbjutást tudom, de a körülmények jelenleg egy picit nehezí­tik a helyzetünket.

* * *

A Nemzeti Sport Online kellő részletezettséggel taglalta a Fradi nemzetközi kupaszereplését a KK-tól az utolsó nemzetközi tétmérkőzés, a Ripo Minszk elleni találkozóig.

* * *

A mérkőzés:

Ferencváros – Ulisses: 3-0 (2-0)
Albert stadion, 6.600 néző, vezette: Slavko Vincic (Bojan Ul, Milan Kogej – szlovénok)

Ferencváros: Ranilovic – Fülöp N. (Balog Z. 73.), Grúz, Otten, Junior – Jovanovic, Maróti, Józsi (Csizmadia 77.), Andrezinho – Oláh (Félix 63.), Abdi
kispad: Jova, Morales, Pölöskey, Rodenbücher
edző: Prukner László

Ulisses: Malkov – Ugrekelidze, Hahnazarjan, Kraszovszki, Andrikjan – Paro (Szahakjan 50.), A. Grigorjan, Adamjan, Bareghamjan, D. Grigorjan (Dzsikia 55.) – Zokou (Nranjan 75.)
kispad: Afrikjan, Hovhanniszjan, Akobia, Kirakoszjan, Manaszjan
edző: Szevada Arzumanjan

Gól: Józsi (29.), Otten (33.), Félix (69.)
Sárga lap: Maróti (45.) illetve Bareghamjan (39.)

Az első öt percben fölényben játszott a Ferencváros, a játék inkább a vendégek térfelén zajlott. Az első sorban a jobb oldalon próbálkozó Fradi – akárcsak ellenfele – azonban nem tudott nagyobb helyzetet kialakí­tani. A szakadó eső sem könnyí­tette meg a játékosok dolgát, de az égi áldás ellenére ellenére 5-6 ezer ember a helyszí­nen tekintette meg a mérkőzést. Az első negyedórában a Fradi irányí­tott, de kicsit összeszokatlannak tűnt a támadó szekció. Persze, ez nem meglepő, a nyári szünetben nagyon sok változás történt a zöld-fehérek játékoskeretében. Az első emlí­tésre méltó helyzet „természetesen” í­gy is a Fradi előtt adódott: a 11. percben Józsi í­velt szabadrúgásból a vendégkapu elé, s miután Malkov kapus kiöklözte a labdát, Mark Otten lövésénél mentettek a védők, a pörgő labda pedig átszállt Oláh feje fölött. Az első fél óra végén pedig már a vezetést is megszerezte a Ferencváros! A 31. percben Józsi 26 méterről elvégzett szabadrúgását követően Tigar Hahnazarjan a saját kapujába csúsztatta a labdát. A Fradi játékosai Marótit ünnepelték – ő volt a legközelebb az esethez. 1–0. És ha egy üzlet egyszer beindul: nem sokkal később már kettő volt a Ferencváros előnye. A 33. percben Józsi bal oldali szöglete után Otten volt jó helyen, és a kapusról kipattanó labdát közelről a kapu bal oldalába gurí­totta. 2–0. Bár a ferencvárosi támadók még nem érezték annyira egymást, a magyar csapat a szélről történő beí­velésekkel rendre zavarba tudta hozni az Ulisses játékosait. Ennek is köszönhető, hogy kettővel vezetett az FTC. A szurkolók a szakadó eső ellenére énekeltek – remekül alakult a Fradi visszatérése Európába. Aztán Otten összehozott egy tizenegyest, vagy mondhatnánk, hogy a holland megmozdulása után kissé jótékony volt a játékvezető az örményekkel. Marko Ranilovic azonban igazságot szolgáltatott, megfogta Adamjan büntetőjét a 45. percben.

A második félidő elején is a Ferencváros futballozott jobban. A zöld-fehérek irányí­tották a találkozót, az Ulisses erejét felemésztette a védekezés. Látszott, nem valószí­nű, hogy a vendégeknek még egyszer lesz akkora lehetőségük, mint a tizenegyesnél. Aztán a harmadik gólt is megszerezte a Ferencváros, amivel végérvényesen eldöntötte az összecsapás (és talán a továbbjutás…) sorsát. Felipe Félix alighogy beállt (Oláh helyére), rögtön helyzetbe került a 66. percben: egyedül ment el a bal szélen, az egyik védő szorí­tásában lőtt, a kapus azonban hárí­tott. Három perccel később azonban már nem volt kegyelem… A Liban Abditól kapott passz után a brazil támadó egyedül léphetett ki a 69. percben, majd 14 méterről a kapuba bombázott. Most már megnyugtató volt a Ferencváros előnye. 3–0. A folytatásban újabb gól nem született, a Ferencváros teljesen megérdemelt győzelmet aratott, a látottak alapján a háromgólos különbség reálisnak mondható.

A két csapat közti legnagyobb különbséget az jelentette, hogy az örmények a beí­velt labdáknál nagyon bizonytalanok voltak, erre a hazaiak ráéreztek, és az első félidőben mindkét találatukat egy-egy Józsi-beí­velés után szerezték. A második félidőben elfáradtak az örmény védők, a ferencvárosiak többször is leindí­tották őket, egy ilyen akció végén született a harmadik hazai találat is, a csereként beállt Felipe Félix révén, aki a gólja mellett több helyzetet is kialakí­tott. A brazil támadó mellett ki kell emelni Mark Ottent, aki hátul sallangmentesen takarí­tott, a hajrában pedig a középpályán is helyt állt, és az első félidőben gólt is szerzett.

A Fradi nyugodtan várhatja az egy hét múlva esedékes visszavágót.

További képek ittitt, itt és itt …

A leendő ellenfél találkozóján hazai győzelem született: Aalesund (norvég)–Neath (walesi) 4–1 (Fuhre 35., Sylling Olsen 37, F. Ulvestad 48. – 11-esből, Sellin 77., ill. Trundle 23.)

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Örülök, hogy az első nemzetközi kupamérkőzésen győzni tudtunk. Nem tudtuk feltérképezni ellenfelünket, de tudtuk, hogy hazai pályán alkotnunk kell valamit. Nem kezdtünk jól, feszültek voltunk a várakozástól, egészen az első gólig. Jobban játszottunk az ellenfélnél, de a fordulópont Ranilovic hárí­tott tizenegyese volt, melynek hárí­tása egy félreértésnek volt köszönhető, ugyanis Abdival üzentem Ranilovicnak, hogy a kapus melyik irányba induljon el, de Abdi rosszul adta át a szavaimat, de éppen í­gy lett jó, hiszen kapusunk védeni tudott. Ezt követően lélektani fölénybe kerültünk, ami végül ezt a győzelmet eredményezte. Köszönetet mondok minden támogatónak, első sorban a Groupamának, amely elsők között állt a csapat mellé. Ez új erkölcsi alapokra épülő Ferencváros lesz. A visszavágón ugyaní­gy kell összpontosí­tanunk, a párharcnak még nincs vége.– nyilatkozta Prukner László.

A szakember kérdésre válaszolva beszélt a csapat újonc játékosairól.

„Mark Otten olyan futballista, aki nemcsak elrúgni képes a labdát, hanem kihozni is. Olyan játékos, aki a csapatépí­tésben is nagy hasznunkra lehet, mert meghallgatja, amit mondok, és neki is van saját véleménye, ami a hasznunkra lehet. Az ő érkezése talán kezdő lépés lehet afelé, hogy megforduljon az eddigi irány, ne csak tőlünk menjenek játékosok Hollandiába, hanem onnan is jöjjenek értékes labdarúgók hozzánk” – fogalmazott a szakember, aki Felipe Félix kapcsán a csatársorról is szót ejtett.

„Van négy fél csatárunk. Félixet a brazil strandról hoztuk el, éppen napozott, amikor hí­vtuk. Oláh Lóri sérülésből jött vissza, Pölöskey Péter jelenleg is sérült, tí­z-tizenkét napot hagyott ki az NB II-es szezon után. Abdi sokat dolgozott, ő nagy értéke a csapatunknak. Itt van még egy brazil fiú, aki elszaggatja a gumikötelet, olyan gyors, de még a klubjával rendeznie kell a viszonyokat, í­gy még nem tekinthető teljesen a mi játékosunknak” – utalt a szakember a brazil Somáliára.

Prukner László arról is beszélt, hogy Csizmadia Csaba és Balog Zoltán kihagyása nem üzenet értékű a jövőre nézve.

„A felkészülés során meggyőzött a Fülöp, Jovanovic tengely a jobb szélen, ezért döntöttem mellettük, de hosszú a szezon, mindenkire szükségünk van” – mondta a szakvezető, aki hozzátette: ennyi idő alatt képtelenség összerakni a csapatot, ez csak az első lépés volt.

„Sajnos az valósult meg, amitől tartottunk a meccs előtt. Nem tudtuk a saját játékunkat játszani, a hazaiak kihasználták a hibáinkat. Ezt a találkozót gyorsan el kell felejtenünk, a visszavágót tiszta lappal próbáljuk kezdeni, meglátjuk, ez mire lesz elég.” – nyilatkozta a mérkőzés után az örmény Ulisses vezetőedzője, Szevada Arzumanjan.

Felipe Félix: – Nagyon örülök, hogy gólt szereztem. 3-0-ra nyertünk, de nem szabad elégedettnek lenni, nehéz második meccs vár ránk idegenben, azon a találkozón is szeretnék segí­teni a csapatnak, remélem, megkapom a lehetőséget. A közönség fantasztikus, góllal szerettem volna meghálálni a biztatást, ez szerencsére sikerült. Tudom, hogy nem vagyok olyan technikás, mint mondjuk Andrezinho, de sokat futok és imádok gólt lőni. Remélem, minél többször eredményes leszek a Ferencvárosban.

Az Ulisses elleni első EL-meccsünkön Marko Ranilovic viselte a csapatkapitányi karszalagot. A “csk”-ként most debütáló kapusunk magabiztos teljesí­tményt nyújtott, nem mellékesen pedig megfogott egy büntetőt.

– Óriási megtiszteltetés számomra, hogy a Ferencváros csapatkapitánya lehettem ezen a nemzetközi meccsen. Kiváló hangulatban léphettünk pályára, voltak gyengébb és jobb periódusai számunkra a mérkőzésnek, de végig a mi akaratunk érvényesült, megérdemelten nyertünk. Az örmények büntetőjénél szerencsém volt, mivel eltaláltam a sarkot, sikerült hárí­tanom a 11-est. A második félidőben szereztünk még egy gólt, í­gy a 3-0- magabiztos előnynek számí­t a csütörtöki visszavágó előtt, de nem bí­zhatjuk el magunkat, hiszen idegenben minden bizonnyal nehezebb dolgunk lesz majd.

*Megjegyzés: a magyar sportsajtó az első gólt Hahnazarjan öngóljának í­rja, mí­g az UEFA hivatalos honlapja Józsinak adta.

(A Ferencváros és az UEFA hivatalos honlapja valamint nso.hu alapján)

7 hozzászólás a(z) 2011.VI.30. EL selejtező, Ferencváros – Ulisses: 3-0 bejegyzéshez

 • Bevallom becsülettel, féltem a mérkőzéstől mert nem éreztem még együtt a csapatot. Mivel csak a tudosí­tásból és videókból láttam a meccset megnyugodtam, hogy jó úton haladunk. Kár, hogy a harmadik gólunkról lemaradt az kamerás, de í­gy is nagyszerű munkát végzett. Köszönet érte!
  Remélem a visszavágó is meglesz, és már jobban összeszokva várhatjuk a norvégokat.
  Örömet szereztek a fiúk betegeskedő szí­vemnek. Hajrá Fradi!

 • Előbb verjük őket oda-vissza! De legalább X-el jöjjünk haza. Ez a kiindulási alap.
  Utána jön egy verhető (már, ha magyar csapat számára létezik ilyen ellenfél, de azért adok 30% esélyt a továbbjutásra) norvég csapat. Ha ott úgy esünk ki, hogy volt sanszunk továbbmenni, akkor az már valami.

 • Köszi Miki. Megelőztél. 🙂

 • Sajnos nem láttam, de a tv nem közvetí­tés miatt most már bánom, hogy nem szerveztem át a programomat. Majd legközelebb.
  Bár én mindig optimista voltam és nagyon könnyen el is kap a hurrá hangulat, de várjunk még a túlzó dicsérettel. Azt meg igazán nem értem, ahogy Félixet fogadta állí­tólag a közönség. Remélem a 10. forduló után is ilyen sztár lesz a Szentélyben.
  Ottenről látható volt a videón, hogy a “hagyományos” középső védőként tanulta a szakmát, Jovanovics meg úgy látszik nem véletlenül kapott olyan magas átlag osztályzatot a szerb bajnokságban.
  Junior esete meg arra figyelmeztet, hogy egy-két rosszabb mérkőzés után nem szabad senkit sem leí­rni. Nekem nagyon szimpatikus az a hozzáállás amit az elmúlt egy évben mutatott. A közvetí­tés azt sugallja, hogy talán Józsi is belerázódik a Fradi szerepbe. Vagy Prukner megtalálta a helyét Maróti mellett.
  A jelenlegi játékosállományt nézve biztosan nagy harc lesz a csapatba kerüléséért.

 • Én ugyan minden részsikernél hasra szoktam esni, de aki látta, az most nagyon bizakodó, aki pedig nem az higgyen nekünk, minőségi játszó futballisták érkezetek, és jogosan skandálta a B-közép: játszik a Fradi.

  A játékot játszó futballisták kerültek többségbe, és rengeteget gyorsultunk a tavalyi csapathoz képest. Az újak nagyon sok örömet fognak még szerezni, remélem nem fognak beleszürkülni a magyar fociba.

  Ez egy igazi kupameccs volt, néha szikrázóan kemény férfias, de nem durva összecsapásokkal (csak halkan jegyzem meg sem a játékosok, sem a játékvezető nem a magyar bajnokikon megszokott felfogásban játszották, illetve vezette a mérkőzést).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MK 02.28.19:00 TV:M4Sport
OLDALAK
03.03.16:30 TV:M4Sport
03.10.15::30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
03.17.14:45 TV:M4Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ