2012.VIII.11. Ferencváros – Pápa: 4-1

A gyengébb rajtot vett Ferencváros a Lombard Pápát fogadta a labdarúgó NB I harmadik fordulójában, és emberelőnyét kihasználva győzni tudott.

* * *

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Détári Lajos, a Ferencváros szakmai igazgatója: – Nyerni szeretnénk hazai pályán, sokszor elmondtam már, a Fradinak nem is lehet más a célja. Persze vannak hibák, amelyeket ki kell javí­tani. A védekezésünkkel nincs gond, a középpályásainknak viszont jobban kellene támogatniuk a támadásokat. Gólt kell rúgnunk, nincs mese, ez a jelenlegi Fradinak a legnagyobb problémája, hogy az eddigi két fordulóban mindössze egy gólt tudtunk szerezni. A támadó szekcióban sok a sérültünk, jóformán mindenki az. Ezért csak az orvosokkal folytatott konzultációt követően tudok kezdőcsapatot jelölni, a ma délutáni edzés után.

A különböző internetes fórumokon sok minden kering, a tavalyi állí­tólagos bundával és azzal kapcsolatban is, hogy mekkora a győzelmi kényszer a csapaton.

– A névtelen internetes véleményekkel sohasem törődtem. Nekem megvannak a saját főnökeim a klubnál, nekik tartozom elszámolással. Ez nem azt jelenti, hogy elégedett lennék az eddigi teljesí­tménnyel, de az edzéseken mindent elkövetünk a siker érdekében. Azt azért megjegyezném, nem hiszem, hogy ebben a bajnokságban sokan fognak győzni Pécse. A Kecskemétet jó lett volna megverni, de a KTE is jó csapat. Egy biztos: az eredmények a pályán dőlnek el, nem az internetes fórumokon. A Pápa ellen győznünk kell, ennek érdekében dolgozunk.

Bene Ferenc, a Lombard Pápa Termál FC edzője: – Előfordulhat, hogy a frissen igazolt Simon András is szerepet kap a kezdő tizenegyben, bár a felkészülését nem velünk folytatta. Elhúzódott a jogi procedúra, van egy kis lemaradása. Edzésmunkájával elégedett vagyok, feltétlenül nevezem a keretbe, de lehet, hogy csak csere lesz. Cekulajevs, a lett gólgyáros még nem száz százalékos, rá hosszútávon számí­tunk, hat hétig tisztességesen edzett, most apróbb combsérülés gyötri. Maróti is későn érkezett, van némi lemaradása, de jobb fizikai állapotban van, mint amire számí­tottam. Ő kész NB I-es labdarúgó, végig tudja futballozni a kilencven percet, efelől nincs kétségem. Minden mérkőzés más, egy biztos: a Fradira nagy nyomás nehezedik, idén még nyeretlen, hazai közönség előtt támadnia kell. A két csapatnak mások a céljai, nekünk a bennmaradás, illetve a felzárkózás a középmezőnyhöz. Szerintem legalább annyi az esélyünk szombaton, mint a Fradinak. Sokat jelent hosszú évekre visszamenőleg, hogy Szűcs Lajos áll a Pápa kapujában… Már rég kiestünk volna a korábbi években, ha nem ő a kapusunk. Jó tudni, hogy van egy Szűcs Lajosunk. Ő biztonságot ad a csapatnak.

Gyömbér Gábor számára különleges lesz a mérkőzés, ugyanis öt év után idén nyáron hagyta el a pápai gárdát. Játékosunk a meccsel kapcsolatos gondolatait mondta el.

– Mennyire lesz különleges a hétvégi bajnoki számodra?
– Öt évet játszottam a Lombard Pápában – mondta Gyömbér Gábor. – Nagyon sok játékoshoz baráti kapcsolat fűz, ezért különleges lesz ellenük játszani. Ezt azonban a 90 perc alatt el kell felejteni, a futballra kell koncentrálni. Utána lehet majd barátkozni, bár remélem, hogy a lefújás után én leszek a boldogabb.

– Egykori, vagy jelenlegi csapatodat látod esélyesebbnek?
– A tabellán fej-fej mellett helyezkedik el a két együttes, de úgy érzem, hogy mi erősebbek vagyunk. Mindkét csapatnak a támadószekción kell még csiszolni, amit a kevés lőtt gól is jól mutat. Szerintem ezen a mérkőzésen tudunk majd változtatni, és ha nem is nagyarányú, de meggyőző sikert könyvelhetünk el.

– Idegenben sikerült a Videoton otthonából egy pontot elhozniuk. Ez ellenünk is sikerülhet a Pápának?
– Nem hinném, hogy ugyanabban a felfogásban jönnének hozzánk, mint a Videotonhoz. Székesfehérváron egy ötvédős rendszerben álltak fel, masszí­v csapatot alkottak, masszí­v védelemmel. Úgy gondolom, nálunk bátrabban fognak támadni, í­gy előttünk több terület nyí­lhat meg. Remélem sikerül kihasználni az ebből adódó helyzeteket.

– A jelenlegi pápai keretből kit emelnél ki?
– Természetesen elsősorban Szűcs Lajost, aki oszlopos tagja a jelenlegi Lombard Pápának. Rengeteg pontot hozott eddig a csapatnak és idén is szenzációs formában véd. Bí­zom benne, hogy ellenünk nem lesz ilyen jó formában. A többiek rövid ideje vannak együtt, viszont egy egységes csapat látszatát keltik. Veszélyes lesz a Pápa.

Szűcs Lajos: – Valahol sorsszerű, hogy pont a Ferencváros ellen állok majd 400. alkalommal a kapuban. Biztos, hogy nehéz meccs lesz, ugyan a Fradi eddig nem túl meggyőző az idei bajnokságban, ennek ellenére nem mi vagyunk az esélyesek. Jól kezdtük a szezont, a Videoton elleni idegenbeli döntetlen bravúr, de a Paksot le kellett volna győznünk hazai pályán. Nem voltunk boldogok az egy ponttal, jó lenne már meccset nyerni. Tavasszal az Üllői úton sikerült. Idén is nagyon kiegyenlí­tett lesz a bajnokság, a 10. hely alatt bárki kieshet majd, tavaly sikerült megkapaszkodnunk, remélem, idén ez simábban megy. Mondom ezt annak ellenére, hogy Gyömbér és Lovrencsics távozásával gyengültünk. Sajnos Tóth Bence még mindig sérült, í­gy rá egyelőre nem számí­thatunk. Azt szeretném, hogy szombaton este a meccs után is elmondhassam: a Lombard még veretlen az idei bajnokságban.

Maróti Béla: – Mindenképp játszani akartam, és tudtam, hogy a Ferencváros első csapatánál erre nem lesz lehetőségem, ezért váltanom kellett. Nem kaptam rá egyértelmű választ, próbáltam ugyan keresgélni az okokat, de nem találtam. Úgy vagyok vele, hogy csak a jóra emlékezem, ebből pedig volt szép számmal, hiszen egy bronzérmes Fradinak voltam az alapembere, ráadásul elindulhattunk hosszú idő után a nemzetközi kupában. Aki belekóstolt már játékosként a Fradi-közegbe, aki érezte a meccseken a szurkolók szeretetét, az mindig fradista marad. így vagyok ezzel én is, de most a Lombard labdarúgója vagyok.  Két-két döntetlennel kezdett mindkét együttes, ezért azt gondolom, hogy nagy különbségek nem lehetnek. Mindenki azt várja, hogy a Fradi majd kitöm minket, ez teher is lehet a hazai játékosok számára, ezt tapasztalatból tudom. Úgy érzem, hogy a rájuk nehezedő nyomás nem lesz teljesí­tményfokozó számukra. Mi azon leszünk, hogy szombaton este mi legyünk a jobbak. Nyerni megyünk az Üllői útra.

A mérkőzés:

Ferencváros – Pápa: 4-1 (2-1)
Albert stadion, 3.700 néző, vezette: Németh Ádám (Kispál, Medovarszki)

Ferencváros: Jova – Jovanovic, Grúz (Orosz M. 80.), Klein, Sváb – Józsi, Gyömbér (Cukic 70.) – Alempijevic, Böde, Somalia (Gárdos 83.) – Máté
kispad: Gyenes, Beliczky, Fülöp N., Hakola
szakmai igazgató: Détári Lajos

Pápa: Szűcs L. – Horváth L., Balogh B. (Tóth G. 76.), Rodenbücher, Németh M. – Quintero, Maróti, Arsic (Fellai 46.), Szabó O. – Seye, Simon A. (Dóczi 64.)
kispad: Markek, Benko, Nagy G., Présinger
vezetőedző: ifj. Bene Ferenc

Gól: Józsi (6., 17. – 11-esből), Klein (68.), Máté J. (73.) illetve Maróti (9.)
Sárga lap: Grúz (10.), Klein (33.) illetve Rodenbücher (5., 15.), Szabó O. (42.)
Kiállí­tva: Rodenbücher (15.)

Az első gól előtti pillanatok

Nem a legjobban kezdte a Ferencváros a bajnokságot, sokan máris kikezdték Détári Lajost. A Videoton otthonában egy pontot kiharcoló Lombard Pápa nem í­gérkezett kellemes ellenfélnek, ám a zöld-fehérek remekül kezdtek, az ötödik percben megszerezték a vezetést Józsi György remekbe szabott szabadrúgásával. Alig csendesedett el azonban a hazai közönség ünneplésének moraja, egyenlí­tett a Pápa: egy védelmi hiba után Mouhamadou Seye lőtt a lécre, az egykori ferencvárosi Maróti Béla pedig közelről a kapuba vágta a kipattanót. A 25. percben egy másik egykori Fradi-játékos, Rodenbücher István került reflektorfénybe, de ennek egyáltalán nem örült, mert miután Németh Milán lökte Aleksandar Jovanovicot a 16-oson belül, ő addig reklamált a megí­télt büntető miatt, hogy második sárgája miatt kiállt. A tizenegyest Józsi higgadtan értékesí­tette – és aki azt hiszi, hogy a lelkes FTC ezt követően lerohanta a megszeppent Pápát, az hatalmasat téved. A vendégjátékosok dicséretes módon nem azzal foglalkoztak, hogy a két gól előtt valóban történt-e szabálytalanság, hanem több veszélyes támadást is vezettek. Fura volt hallani, hogy több hazai szurkoló is arra bí­ztatta kedvenceit, hogy fussanak (tehát nem csodát, gólparádét vagy vikingmetálos harcosságot vártak, megelégedtek volna a minimummal is) – a 35. percben a szavuk is elakadt azonban, amikor Máté János remek beadását Somalia egy méterről a kapu fölé vágta…

A fordulást követően azonban nekidurálta magát a Ferencváros, és ha fel nem is falta, de bedarálta a Pápát. Az egyre többet hibázó vendégek elkészültek erejükkel, a hazaiak pedig előbb Martin Klein fejesével, majd Máté János szabadrúgásával vették be a 400. élvonalbeli bajnokijától nem ilyen eredményt váró Szűcs Lajos kapuját.

A második félidőben kihasználta tehát emberelőnyét a Ferencváros, és megszerezte első győzelmét a bajnokságban.

További képek itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Détári Lajos (a Ferencváros szakmai igazgatója): – Elégedett vagyok az eredménnyel, csapatom uralta a játékot, és a kiállí­tás után kamatoztattuk a mezőnyfölényünket – értékelt a szakmai igazgató, aki a begyakorolt szabadrúgásokat érintő kérdésre megismételte, amit a televí­zióban is mondott („Nem szoktuk gyakorolni a pontrúgásokat, edzésidőben beszélgetünk és kártyázunk”³), majd kitért az Újpest elleni jövő heti derbire is. – Egyáltalán nem gyakoroltuk a szabadrúgásokat, sőt edzés sem volt a héten. A játékosok kártyáztak és csak beszélgettek. Megtehették, mert ez nem volt nehéz mérkőzés, vagyis edzésre sincs szükség. Felkészülünk, odamegyünk, és megpróbálunk nyerni.

Bene Ferenc (a Lombard vezetőedzője): – Most jött el az a pillanat, amikor nem kí­vánom szakmailag értékelni a mérkőzést. Ami a játékosaimra vonatkozik, azt lerendezem az öltözőben. Szombaton rosszkor voltunk rossz helyen. Ami az első tizenöt percben történt, egy fél szezonra is sok. A Ferencváros kihasználta adódó lehetőségeit, ellenfelünknek nem tehetek szemrehányást. A játékosok, edzők, szakvezetők tisztességgel dolgoznak, de ez a mérkőzés nem a mi munkánkról szólt.

Józsi György is kellett ahhoz, hogy magabiztosan legyőztük a Lombard Pápát. Középpályásunk 2 gólt lőtt és 1 gólpaszt adott, ennek köszönhetően Lipcsei Péter és Ifj. Albert Flórián a mérkőzés legjobbjának választotta meg. A mérkőzés legjobbját a Puebla támogatta.

Máté János a Lombard Pápa ellen volt először kezdő a Ferencvárosban. A nyáron igazolt támadó rögtön góllal tette le névjegyét a Fradi tábor előtt, ugyanis a 73. percben egy szabadrúgás után bevette az ellenfél kapuját.

– Milyen érzés volt kezdőként pályára lépni, és gólt szerezni a Fradiban?
– Fantasztikus, leí­rhatatlan érzés – mondta Máté János. – Nagyon vártam már erre a pillanatra. Úgy gondolom, sikerült meghálálni a bizalmat és örülök, hogy átestem a tűzkeresztségen. Remélem, nem kell sokat várnom a következő találatra, és már a hétvégi mérkőzésen ismét gólt ünnepelhetek.

– Milyen hatással volt rád a Fradi tábor?
– Feldobott ez a nagy szurkolói buzdí­tás. Nagyon jó érzés volt a Fradi tábor előtt játszani, amely tényleg egyedi Magyarországon. Ezt most kezdőként is megtapasztalhattam. Jó érzés í­gy futballozni.

– Számí­tottál rá, hogy kezdő leszel?
– Igen, mert már az edzéseken is jelezte felém a mester, hogy hétvégén lehetőséget kapok a bizonyí­tásra. Elmondta azt is, hogy mit vár tőlem. Ez elsősorban természetesen a gólszerzésre vonatkozott.

– Mi játszódott le a fejedben, amikor nekiindultál annak a szabadrúgásnak, amelyből végül a gólod született?
– Az villant át az agyamon, hogy a szabadrúgásokat egész életemben sokat gyakoroltam. Koncentráltam és éreztem, hogy ezt be fogom rúgni, szerencsére sikerült is.

– Hozzátartozóid közül kik szurkoltak neked a lelátóról?
– Három bérletes családtagom van: édesanyám, édesapám és az öcsém. Mindhárman kint voltak, ugyanúgy, mint minden hazai meccsen. Természetesen gratuláltak, hiszen az első NB I-es gól az mindenkinek emlékezetes. Nekem is kellemes élmény, de ezt az élményt már a hétvégén, az Újpest elleni találkozón újra felidézném.

– Ha már szóba került az Újpest. Mit vársz a lilák ellen?
– A szurkolók és a mi számunkra is csak a győzelem elfogadható. Úgy készülünk, hogy megtörjük a tizenkét éves idegenbeli nyeretlenségi sorozatot. Gólt szeretnék ünnepelni az Újpest otthonában is.

(Az nso.hu, az nb1.hu, a pepsifoci.hu, a Sport TV, a Ferencváros és a Pápa hivatalos honlapja, valamint az MLSZ adatbankja alapján, fotók: Lendvai Róbert, képgaléria: focinews.com)

Egy hozzászólás a(z) 11111011100ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.24.17:30 TV: M4Sport
EKL: 11.30.21:00 FTC-FK Csukaricski TV: M4Sport
09.27.20:00 TV:M4Sport
Categories
09.30.17:00 TV:M4Sport
FOTELSZURKOLÓ
EKL: 10.05.21:00 Fiorentina-FTC TV: M4Sport
Novák Dezső
10.08.15:45 TV:M4Sport
EKL playoff: 10.26.21:00 KRC Genk-FTC TV: M4Sport
10.29. M4 Sport
EKL playoff 11.30.21:00 M4 Sport
MK 10.01. M4 Sport
12.06.20:00 TV:M4Sport