2013.V.18. Ferencváros – MTK: 2-0

Böde vezérletével a Fradi nyerte a győri örökrangadót

A Ferencváros 2–0-ra legyőzte az MTK-t az NB I 28. fordulójában, az örökrangadón. Az első félidőben még nem láthattak gólt a szurkolók, de a fordulást követően Somália és Böde Dániel is betalált, s erre nem volt válasza Garami József igen gyengén futballozó együttesének.

Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Máté Csaba: – Nem egy-egy játékos jobb teljesí­tményére van szükség. Elöl sokkal hatékonyabbnak kell lennünk, mí­g hátul nagyobb koncentrációt várunk el az együttestől. Ha az őszi MTK-Fradi találkozóból indulunk ki, abból is erőt merí­thetünk. Annak ellenére, hogy vereséget szenvedtünk, számos pozití­vum volt abban a meccsben. Végigtámadtuk az összecsapást, számos helyzetet alakí­tottunk ki, de a hibáinkat könyörtelenül kihasználták. Ezeket most el kell kerülnünk, és nagyon fontos, hogy jobban kisegí­tsük egymást. Ha ezt megtesszük, akkor megnyerhetjük a szombati találkozót.

Garami József: – A Ferencváros az utóbbi időben minden csapat ellen irányí­totta a játékot, diktálta az iramot, az eredménytől függetlenül. Nyilván hasonlóra törekszik ellenünk is, reméljük, hogy ennek sikerül megtalálnunk az ellenszerét. Mindkét csapat számára fontos összecsapás következik, minden az utolsó három mérkőzésen dől el, nekünk egy nehéz sorozat kezdődik az FTC elleni mérkőzéssel, jó lenne nyerő rajtot venni ebben a minibajnokságban!

Dragan Vukmir: – Nagy harcra számí­tok, mindenkivel tudatnunk kell, hogy most már nem szeretnénk lemondani a dobogós helyezésről. Amikor a Ferencvárosnál játszottam, egész más idők jártak, jó csapatunk volt Garami József irányí­tásával. Akkor nyert utoljára bajnokságot és kupát az FTC. Azóta sok minden történt ott, és bár az újságok azt í­rják, hogy kiváló csapat a Fradi, de én ezt másképp látom. Nem az én tisztem, hogy egy másik csapatot értékeljek, mindenesetre azt hiszem, talán jövőre komolyabb céljai lehetnek a Ferencvárosnak. A Fradinak mindig topcsapatnak kell lenni, mindig a bajnoki cí­mért kell küzdenie. Nekünk most elsősorban a hétvégére kell koncentrálnunk, remélem, hogy a harcból mi jövünk ki győztesen!

Rafe Wolfe: – Nagyon jó közösségbe kerültem akkor a Ferencvárosnál, jól éreztem magam, sok barátot szereztem. Ma már egyébként nem jelent különösebb izgalmat számomra, hogy egykori csapatom ellen lépek pályára… Úgy gondolom, hogy Leonardo kiváló játékos, vezéregyéniséggé nőtte ki magát. de hiánya nem egyszerűsí­ti nagyban a dolgunkat. Vannak más jó játékosaik is, akik megnehezí­thetik a dolgunkat. Biztos vagyok abban, hogy aki a helyén játszik, igyekszik majd bizonyí­tani, hogy helye van a csapatban. Annyiból van tehát könnyebb dolgunk, hogy az ellenfélnek egy sajnálatos sérülés miatt eggyel kevesebb jó játékosa van… Nagyon koncentráltan kell futballoznunk, hiszen nagyon jó képességű játékosokkal állunk majd szemben. Védelmünk már többször is bizonyí­totta, hogy ha összpontosí­tunk, akkor remekül működik a hátsó alakzatunk, és ez a rendszer a Ferencváros ellen is megfelelő. Nagyon fontos szerepe lesz a párharcoknak. Arra kell törekednünk, hogy ezeknek az összecsapásoknak a kilencven százalékát megnyerjük, és akkor nagy esélyünk van a győzelemre, ami által tovább élnek dobogós reményeink.

A mérkőzés:

Ferencváros – MTK: 2-0 (0-0)
Győr, ETO-Park, 2.500 néző, vezette: Kassai Viktor (Kelemen, ifj Varga G.)

Ferencváros: Jova – Gyömbér, Besic, Klein, Sváb – Józsi, Cukic – Somalia, Ionescu (Holman 54.), Orosz M. (Martinus 46., Peric 80.) – Böde
kispad: Ranilovic, Otten, Batik, Popgeorgiev
vezetőedző: Ricardo Moniz

MTK: Groppioni – R. Wolfe (Nagy T. 59.), Kálnoki Kis, Vukmir, Hidvégi – Zsidai, Kanta, Pölöskei Zs. (Poór 46.) – Vass P., Balajti (Tischler 69.), Ladányi
kispad: Scheilinger, Vadnai, Nikházi, Bese
szakmai igazgató: Garami József

Gól: Somalia (52.), Böde (68.)
Sárga lap: Poór (63.)

A 202. örökrangadó történelmivé vált már jóval a kezdő sí­pszó előtt, az eredménytől és a szí­nvonaltól függetlenül, ugyanis a Ferencváros és az MTK, illetve jogelődeik Budapesten a Millenáristól a Lágymányosig sok helyen összecsaptak már egymással, de vidéken speciel még soha. Tulajdonképpen három középkorú úriember, Dave Gahan, Martin Gore és Andy Fletcher miatt túrázhattak Győrbe a szurkolók (a zöld-fehérek ismét), a nagy trió ugyanis – sokan ismerik őt Depeche Mode néven is – „einstandolta” a Puskás Ferenc Stadiont, a Fradi átmeneti otthonát.

A két csapat összesen 51 magyar bajnoki cí­met mondhat magáénak (a többiek összesen nem sokkal többnél járnak), de ezúttal nem az aranyérmekért folyt a harc a kies ETO Parkban: az MTK a dobogó harmadik helyét védi riválisaival, többek között a zöld-fehérekkel szemben. Az MTK mestere, Garami József érdekes helyzetben érezhette magát, egyrészt azért, mert korábban vezette a Fradit, de dolgozott Győrben is. A pályaválasztónál bizony sokan nem örültek az utazásnak, sokan bojkottálták a rangadót, Ricardo Moniz legénysége í­gy a szokottnál jóval kevesebb szurkolói támogatást érezhetett maga mögött, az ingyenes vonatút ellenére is. Külön érvágás volt Monizék számára, hogy a tavasszal szárnyaló Leonardo – éppen ebben a stadionban – hosszú időre kidőlt a múlt héten.

Julian Jenner és Alekszandar Alempijevics eltiltás miatt nem léphetett pályára, az egyik helyettes, Andrei Ionescu viszont már az első percben remek passzt adott Böde Dánielnek, aki azonban közelről a kapushoz pöckölte a labdát. Pár perc múlva ismét Böde lőhetett, újfent Ionescu ügyes indí­tása után, ám Dragan Vukmir blokkolni tudta a támadót – a közel 2000 Fradi-drukker ekkor kezdte el igazán buzdí­tani kedvenceit. A 10. minutumban Martin Klein fejelt egy szöglet után Federico Groppioni kezei közé, majd Böde bombázott 16-ról a léc fölé, kissé közelebbről pedig Orosz Márk cselekedett hasonlóképpen – sokkal jobban kezdett a fehér mezes alakulat, az agresszí­v letámadásnak szemmel láthatóan nem találta az ellenszerét az MTK. Amikor azonban először végigvitt egy támadást, kevés hí­ján vezetést szerzett: Jova Leventének hatalmasat kellett védenie Vass Patrik hatméteres lövésénél. Az utolsó negyedórára nem sok izgalom maradt, de emlí­tsük meg azért Ionescu lövését, amelynél nagy vetődésre késztette Groppionit.

A szünetben mindkét mester változtatott, Quenten Martinus, illetve Poór Patrik állt be, azaz a Fradi a támadójátékát, az MTK a védelmét erősí­tette. Utóbbit azonban az 52. percben hiába kerestük: Böde harcos előkészí­tése után Somalia egy lépésről passzolt a hálóba. 1–0! Az akciót öt kék mezes között hajtotta végre a duó… Az elfáradt Ionescut a fiatal Holman Dávid, a lesérült Rafe Wolfe-ot Nagy Tibor váltotta a gól után – a négy csere és a találat nem változtatott a játék képén, továbbra is nagy fölényben futballozott a Ferencváros. Egy-egy pontatlanság azonban rendre becsusszant a lövésekbe, fejesekbe vagy az utolsó passzokba – ám a 68. percben besegí­tett az MTK-védelem a gólszerzésbe: Holman passza után Vukmir pókfocis stí­lusa nem bizonyult nyerő ötletnek, Böde Dániel pedig az ötös elől nem hibázott. 2–0! Holman és Böde nem pihent a kettő nulla után sem, de próbálkozásaik elkerülték a kaput – miközben az MTK harmatos támadásai az FTC 16-osát is elkerülték általában. A hajrára lesérült Martinus, akit a csatár (első labdaérintéséből a kapufára lövő) Milan Perics váltott, azaz egyáltalán nem állt vissza a végére az előnyben lévő fél. Megtette ezt viszont az MTK, amelynek játékosai sokszor olyan kényelmesen korzóztak a gyepen, mintha unottra borozott NSZK-s turisták lettek volna a legendás Győri Gyufagyárban. Nem is jött össze számukra a szépí­tés, amelyért egyetlen távoli, a kapu mellett méterekkel elporoszkáló lövéssel tettek csak: lelkesebben, jobban, veszélyesebben játszott a Ferencváros, í­gy –a góllal és assziszttal jelentkező „Nagy Sas” vezérletével – teljesen megérdemelten nyert. A zöld-fehérek ezzel a három ponttal tovább harcolnak a dobogóért, a MTK viszont lépéshátrányba került riválisaival szemben.

További képek itt, itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

Ricardo Moniz: – Eddig is megvoltak a helyzeteink, de most végre sikerült betalálni. Még van hátra két mérkőzés, be lehet gyűjteni a második helyhez szükséges pontokat. A legfontosabb, hogy belőjük a helyzeteket.

Garami József: – Nem ezt terveztük. Az öt-tí­zméteres passzok mind rosszak voltak, idejekorán elvesztettük a labdákat, sokszor úgy, hogy üresen álltak a játékosok. Folyamatosan rosszul passzoltunk, ezt pedig egy csapat sem bí­rja el. A Ferencváros jól játszott, mi a szokottnál gyengébben.

Böde Dániel:

(Az nso.hu, a Ferencváros és az MTK hivatalos honlapja valamint az MLSZ adatbankja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ