2013.VIII.14. Magyarország – Csehország: 1-1

A magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 1–1-es döntetlent játszott Csehországgal a Puskás Ferenc Stadionban. A mérkőzés első félidejében a többször lyukasnak bizonyuló magyar védelem hibáját kihasználva Libor Kozák szerzett vezetést a vendégeknek, a fordulás után azonban tizenegyesből Dzsudzsák Balázs révén egyenlí­tett a magyar nemzeti csapat. A meccs fő tanulsága: hátul feltétlenül több kell Bukarestben, a románok elleni szeptemberi vb-selejtezőn.

A magyar válogatott tavaly az Eb előtt meglepetésre 2–1-re legyőzte Michal Bí­lek csapatát, amely aztán később a negyeddöntőig jutott a kontinensviadalon. A csehek most is kí­sérletezésre használják fel a mieink elleni mérkőzést, í­gy pihentetés miatt kimaradt a keretükből a két veterán húzóember, Tomás Rosicky és Petr Cech is.

A magyar nemzeti együttesben több mint fél év után újra kezdő Juhász Roland, Kovács István ugyanakkor második meccsén először kap bizalmat az első perctől kezdve: a Videoton középpályása Szalai Ádám mögött játszik majd.

„Ez nemcsak szimpla tesztmérkőzés számunkra, hanem komoly erőfelmérő is, amelyen szeretnénk meghatározó játékot mutatni még akkor is, ha legutóbb, a tavaly júniusi prágai találkozón ránk erőltették az akaratukat” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Egervári Sándor. A szakvezető hozzátette: ez a találkozó fontos állomás a válogatott őszi céljainak eléréséhez, mivel a gárda szeptember 6-án Bukarestben játszik sorsdöntő világbajnoki selejtezőt.

MAGYARORSZÁG–CSEHORSZÁG 1–1 (0–1)
Puskás stadion, 18.000 néző, vezette: Webb (Mullarkey, Long – angolok)

MAGYARORSZÁG: Bogdán – Vanczák, Korcsmár (Guzmics 69.), Juhász, Kádár – Varga J., Pintér Á. (Hajnal 46.) – Koman, Kovács I. (Böde 46.), Dzsudzsák – Szalai Á. (Szabics 89.)
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor

CSEHORSZÁG: Drobny – Gebre Selassie, Sivok (Procházka 46.), Suchy, Kadlec (Limbersky 82.) – Plasil – Darida (Horava 58.), Husbauer (Vanek 66.), Jirácek – Vydra (Rabusic 58.), Kozák (V. Kadlec 58.)
Szövetségi kapitány: Michal Bí­lek

Gól: Dzsudzsák (57. – 11-esből) illetve Kozák (23.)
Sárga lap: Suchy (50.)

A cseh, majd a magyar himnusz csendült fel, miközben elkezdett csöpörögni az eső. A mieink pirosban, a vendégek fehérben kezdtek, Howard Webb sí­pszava után a cseh csapat kezdett. Juhász Roland visszakapta a csapatkapitányi karszalagot. A 4. percig kellett várni az első helyzetecskére: Vanczák beadása után Dzsudzsák vette le a labdát, majd egy csel után jobbal fölé lőtt. A labda megpattant, de a szögletet is átvészelték a csehek. A 7. percben Libor Kozák lépett ki a lesre játszó magyar védők között, a lépéselőnybe került támadó lőhetett is, Bogdán Ádám bravúrral védett lábbal kitolva a labdát. Rögtön jött a válasz a kontrából: Dzsudzsák viharzott el a szélen, majd húzott befelé, 14 méterről lőtt, Jaroslav Drobnynak szintén nyújtóznia kellett, hogy kitolja a labdát. A szöglet sem volt veszélytelen, Vanczák Vilmos fejese nem talált kaput. Mindez 60 másodpercen belül, nem rossz. A 11. percben ismét Kozák veszélyeztetett, Vanczák pocsék passza után Korcsmár Zsolt aludt el, ám a támadó kisodródva szerencsére nem találta el a kaput. A túloldalon Dzsudzsák finom beadásáról nem sokkal maradt le Szalai Ádám. Jöttek sorra a magyar beadások, és a 18. percben helyzet is kialakult: Kádár Tamás visszafejelt labdája után az ötösről Vanczák kotort a kapu felé, ám a labda lelassult Tomás Sivokon, í­gy Drobnyé lett. A mieink kezezést reklamáltak, és a visszajátszások alapján mintha tényleg felkarral érintette volna a védő a labdát, de Webb ezt nem látta. A magyar védelem nagyon feltolódott, és Michal Kadlec mélységi passza után a csehek kerültek létszámfölénybe, Petr Jirácek nem tudott kapura lőni, í­gy a túloldalra passzol, ahol érkezett Libor Kozák és Vladimir Darida is, előbbi volt a gyorsabb, és Bogdán felett a kapuba emelt (0–1). A Lazio támadójának negyedik válogatott meccsén ez az első gólja. A gól után is támadásban maradtak a csehek, távoli lövéssel – Jozef Husbauer kí­sérleténél Bogdán nagyot védett – és beadásokkal is próbálkoztak. A mieinktől továbbra is Dzsudzsák játékában – illetve passzaiban – volt benne leginkább a gól, egyik megpattanó labdája után Drobny tolta nehézségek árán szögletre a labdát. A félidő hajrájára csökkent az addig amúgy nem rossz iram, í­gy viszont még szembetűnőbbé vált a tehetetlen magyar támadójáték, ezekben a percekben tényleg csak néhány pontatlan beadás jelentette a futballt a magyar csapat játékában. Szalaihoz egyszerűen nem jutott el a labda, a Schalke támadójának legszebb mozdulatsora (három fehér mezest fűzött be) saját kapujától mintegy 30 méterre volt tehető. Szünetre 0–1-gyel vonultak le a felek.

A szünetben Egervári Sándor két helyen váltott: Pintér Ádám és Kovács István helyére érkezett Hajnal Tamás és Böde Dániel.

Nagy helyzettel kezdte a második félidőt a magyar válogatott: Dzsudzsák szöglete után – ki más? – Vanczák csúsztatott az ötösről, a labda a lécről vágódott fölé. Egy perccel később ismét veszélyben volt a cseh kapu: Koman Vladimir szép keresztlabdája után Dzsudzsák célzott, és lőtt 20 méterről, a labda centikkel ment el a jobb oldali kapufa mellett. Óriási helyzetet hagytak ki a csehek, sőt ez több volt annál. Gyönyörű sarkazást követően Husbauer kiváló pozí­cióból centerezhetett, jól is látta meg a hosszú oldalon a magányosan feltűnő Jiráceket, aki három méterről az üres kapu mellé lőtt! A két hármas, Vanczák Vilmos és Michal Kadlec csatázott, utóbbi nyúlt védőnk felé, aki a földre került. A jogos tizenegyest Dzsudzsák Balázs nagyon pontosan lőtte a jobb oldali kapufához, a labda onnan vágódott az ellenkező oldalra. Dzsudzsáknak ez volt a 12. találata a válogatottban (1–1). A büntető után a Bí­lek-csapat gyorsabban eszmélt, mint a mieink az első játékrészben, és visszavették a kezdeményezést. Néhány nehezebb perc után viszont újabb magyar helyzet következett: a 72. percben Dzsudzsák futott el és centerezett balról, a beadást végül Koman lőtte estében közelről a kapura, Drobny hatalmas reflexszel védett. Az utolsó tí­z percre ismét megélénkült a játék, Böde Dánielnek nem jött össze a nagy helyzetbe kerülés, ugyanakkor jöttek ismét a csehek, Dabid Limbersky beadása után Michael Rabusic és Ondrej Vanek egymást zavarta, majd Václav Kadlec ajtó-ablak helyzetében védett Bogdán, Vanek lövése pedig nem sokkal kerülte el a kaput négy perccel a rendes játékidő vége előtt. Nemcsak Bogdán, Drobny is bombaformában. A hosszabbí­tásba lépve a  csereként beálló Guzmics Richárd fejelt kapura, a cseh hálóőr óriást védve kitolta a labdát a léc alól. A magyar válogatott 1–1-re végzett Csehországgal.

További képek …

15.27-től:

Nyilatkozatok:

„Két ellentétes félidőt játszottunk, az elsőben bátortalanok voltunk, több hibát is elkövettünk, a másodikban a támadójátékunk és a védekezés is feljavult. A hibák abból is adódtak, hogy jó csapattal találkoztunk, és rákényszerí­tettek minket erre. Biztató, hogy töretlenül a győzelemre játszottunk, volt is lehetőségünk rá, főleg a második félidőben. Ha a tanulságokat levonjuk, és a hibákat kijaví­tjuk, akkor jól szolgálta a meccs a felkészülést szeptemberre” – mondta Egervári Sándor a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, majd kérdésre válaszolva kitért Kovács István kezdőcsapatba állí­tására is.

„Kovács István rendkí­vül tehetséges, nemzetközi megméretésben az U21-es válogatottban és a Videotonban is kiváló teljesí­tményt nyújtott. Ma valóban kicsit halványabb volt, ami abból is adódott, hogy az ellenfél leszűkí­tette a területet, amelyen nem tudott a fizikumával érvényesülni. De nem vagyunk elégedetlenek vele, nem várhatjuk el tőle, hogy második alkalommal egyből döntő teljesí­tményt nyújtson.”

Egervári főleg a középpályásszűrésben látta a hibát, amelynek eredményeképpen az ellenfél sokszor tudott ziccerbe kerülni:

„Volt néhány egyéni hiba és szervezésbeli hiányosság, nem volt elég jó a szűrőnk a középpályán. Az első játékrészben ránk erőltették az akaratukat, betoltak minket, í­gy kellettek a bravúrok a kapuban, hogy átvészeljük ezt az időszakot, és megmaradjon a hitünk, hogy van még esély a győzelemre” – tette hozzá a kapitány, aki szerint a második félidei játék akár azt is előrevetí­theti, hogy két támadóval kezdünk majd a románok ellen.

„A mérkőzés elérte a célját, tisztult a kép a vébéselejtező előtt. Bölcsebbek lettünk néhány játékos formáját illetően, illetve beilleszthetőségével kapcsolatban. Én azt a harcos hozzáállást, amit a második félidőben, egy erős csapat ellen mutattunk a győzelem érdekében, olyan erénynek vélem, amit kamatoztathatunk” – zárta Egervári az értékelést.

A magyar kapuban Bogdán Ádám több nagy bravúrt is bemutatott. „Összetartóan, egymást kisegí­tve védekeztünk, de ez egy ilyen jó cseh csapat ellen előfordul. Ugyanakkor a másik oldalon mi is kiharcoltunk helyzeteket, és a másik kapus is remekelt. Bár nem szabadna, a fáradtság számlájára is í­rható, hogy sokszor nagyon mélyen védekeztünk, és hátráltunk, hátráltunk, a középpályán í­gy sok helyet hagytunk. Magunkat szorí­tottuk be, a csehek könnyen találták meg a széleket, középen pedig lövésekig jutottak el, ezen még mindenképp dolgoznunk kell. Nagy állóképességet és koncentrációt igényel, de ebben talán tudunk még fejlődni” – mondta a válogatott kapuvédő az M1 kamerája előtt.

Michal Bí­lek, a cseh válogatott szövetségi kapitánya úgy véli, igazságos eredmény született a döntetlennel:

„Elégedett vagyok mind az eredménnyel, mind a mutatott játékkal. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy szezon elején vagyunk. Voltak helyzetek, amelyeket berúghattunk volna, máskor viszont, el kell ismerni, a kapusunk segí­tett sokat. Tehát összességében igazságos a döntetlen.”

*

Egervári Sándor a meccs után a második félidő harcos játékát emelte ki. Ez a harcosság nagyban volt köszönhető Böde Dániel pályára lépésének. A szünetben becserélt, ma már támadóként futballozó, de korábban Pakson még védekező középpályást is játszó labdarúgó ugyanis már a támadóharmadban agresszí­ven letámadta a cseheket, és hatalmas elánnal küzdött minden labdáért. Ez a mentalitás, a rá jellemző brusztolás gólt is eredményezett Isztambulban a tavasszal, és a kapitány nyilatkozata alapján jó eséllyel Romániában is bevetjük Bödét, a buldózert.

(Az nso.hu alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ