2014.VII.24. EL selejtező, Ferencváros – HNK Rijeka: 1-2

A 40. percben hazaindult a Fradi-tábor – a Rijeka továbbment

A horvát csapat már az első félidőben 2–0-ra vezetett, végül 3–1-re nyerte meg a párharcot.
Az Európa-liga-selejtező második fordulójának visszavágóján a Ferencváros hazai pályán 2–1-es vereséget szenvedett a horvát HNK Rijeka ellen, í­gy kettős vereséggel búcsúzott a sorozattól.


Mérkőzés előtti nyilatkozatok:

Thomas Doll: – A támadásokra nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, mint tettük ezt az első mérkőzésen. Persze meg kell találnunk az egyensúlyt a védekezés és a támadás között, de azt sem szabad szem elől tévesztenünk, hogy egy bekapott gól akár végzetes is lehet, ezért a hátsó alakzatot jól meg kell szerveznünk. Szí­vből futballozó játékosokra van szükség, olyanokra, akik hisznek abban, hogy továbbjuthatunk.

Matjaz Kek: – Azért jöttünk Budapestre, hogy győzzünk. Persze, tisztában vagyunk vele, hogy a Ferencváros sokkal agresszí­vabban játszik majd ellenünk, mint tette azt legutóbb Horvátországban, de í­gy is bí­zunk a továbbjutásban. Sajnálatos, hogy már a selejtezők ilyen korai szakaszában két ilyen csapatnak találkoznia kellett egymással… Ismerjük a Ferencvárost, tudjuk például, hogy Gera Zoltán is a magyar szakmai stáb rendelkezésére áll. Ennek ellenére elsősorban nem a Fradival, hanem saját magunkkal foglalkozunk.

A mérkőzés:

Ferencváros – HNK Rijeka: 1-2 (0-2)
Puskás stadion, 5.147 néző, vezette: Paolo Valeri (Passeri, Meli – olaszok)

Ferencváros: Dibusz – Nalepa (Kukuruzovic 65.), Mateos, Pavlovic, Bosnjak – Dilaver, Gyömbér – Somalia, Gera (Böde 61.), Ugrai (Busai 79.) – Lauth
kispad: Jova, Bönig, Cukic, Havojic
vezetőedző: Thomas Doll

HNK Rijeka: Vargic – Tomecak, Samardzic, Leskovic, Leovac – Brezovec, Jugovic – Jajalo (Kvrzic 69.), Kramaric (Zlomislic 59.), Sharbini (Mitrovic 87.) – Krstanovic
kispad: Prskalo, Bertosa, Jahovik, Ajayi
vezetőedző: Matjaz Kek

Gól: Ugrai (65. – 11-esből) illetve Krstanovic (20. – 11-esből), Samardzic (37.)
Sárga lap: Mateos (49.), Lauth (58.), Ugrai (68.), Gyömbér (75.), Böde (79.) illetve Brezovec (30.), Jajalo (42.), Krstanovic (53., 54.), Leovac (64.), Samardzic (68.), Sharbini (85.)
Kiállí­tva: Krstanovic (54.)

20140724-rijeka-gera-lauthA Ferencváros–HNK Rijeka El-selejtező-visszavágó előtt a hazai szurkolókat két kérdés foglalkoztathatta leginkább. Az egyik, hogy tí­z év szünet után újra pályára lép-e a Fradiban a két hete ismét szerződtetett Gera Zoltán, a másik, hogy mikor lő először kapura a csapat, a Fiumében 1–0-ra elveszí­tett találkozón ugyanis kilencven perc alatt ez egyszer sem sikerült.

Nos, Gera visszatért, kezdőként lépett pályára a Rijeka ellen. 2004. július 27. után az SK Tirana elleni idegenbeli BL-selejtező után játszott ismét a Ferencváros szí­neiben (tí­z éve a nehezen kiharcolt 3–2-es győzelem alkalmával Gerának 86 perc játéklehetőség jutott).

Nagyjából ez volt minden öröme a hazai drukkereknek az első félidőben. A Fradi támadójátéka nagyon erőtlen volt, hiányzott belőle az elképzelés, miközben a vendégek Ivan Krstanovic révén előbb gólra váltották a David Mateos kezezése után megí­télt büntetőt, majd egy bal oldali szöglet után a 37. percben Miral Samardzic fejelt Dibusz Dénes kapujába.

A 2–0-s Rijeka-vezetés tudatában a ferencvárosi ultrák nagyobbik része hazaindult, úgy nagyjából a 40. percben…

így már nem mindegyikük láthatta az első ferencvárosi kapura lövést, amely Mateos nevéhez fűződött szabadrúgásból, de a horvát kapusnak nem okozott gondot. Emellett még Somáliának volt egy kí­sérlete, de az nem találta el a kaput.

A Fradi az előző szezonban is alkalmazott 4–2–3–1-es hadrendben állt fel. Némi meglepetésre az eredetileg belső védő Michal Nalepa jobbhátvédként kezdett, mí­g a védőként is bevethető Emir Dilaver a középpályán szűrőként.

A középpálya támadó szekciójában Gera Zoltán próbált irányí­tani (ez volt korábban Leonardo pozí­ciója), de még látszott rajta, hogy nem találja az összhangot a többiekkel. Az elöl árválkodó egy szem csatár, Benjamin Lauth pedig nem kapott labdákat a többiektől, márpedig anélkül elég nehezen tud érvényesülni egy csatár…

20140724-rijeka-ugraiA szünetben Bekő Balázs, a KTE vezetőedzője beszélt a Nemzeti Sport Online-nak a leendő ellenfél kapcsán, a Fradi az NB I 1. fordulójában vasárnap ugyanis Kecskeméten vendégszerepel. A szakembernek az volt a véleménye, hogy a Rijeka remekül összerakott csapat, amely tökéletes gépezetként működik, szinte hiba nélkül, egy európai középcsapat szintjén futballozik, miközben a Fradi látszólag még nem állt tökéletesen össze (a kecskeméti edző ugyanakkor azt is hangsúlyozta, számukra ettől függetlenül is nehéz meccs vár majd a zöld-fehérek ellen).

Ez egyébként már az első fordulóban a Sliema ellen is látszott, de most még jobban megmutatkoztak a hiányosságok. Ez igaz még akkor is, ha a második félidőben, miután a Rijeka egy kicsit visszább állt, a Fradi szépí­teni tudott.

Gera Zoltán helyére a 61. percben pályára lépett Böde Dániel, és négy perccel később őt buktatták a horvátok a tizenhatoson belül. A megí­télt büntetőt a két hete a Sliema ellen is betaláló Ugrai Roland értékesí­tette.

A Ferencváros ekkor már emberelőnyben játszott, az 54. percben ugyanis Ivan Krstanovic odaütött Mateosnak, ami után egyből piros lapot kapott. A zöld-fehérek emberelőnyben már fölényben futballoztak, kisebb-nagyobb helyzetekig is eljutottak a gól után, Ugrai Roland közel húszméteres szabadrúgásánál például bravúrra volt szüksége Ivan Vargic kapusnak. A Fradi játéka azonban ekkor sem duzzadt az erőtől, támadásai teljesen esetlegesnek tűntek.

A Ferencváros kettős vereséggel, 3–1-es összesí­téssel búcsúzott az Európa-ligától. A Rijekára az El-selejtező 3. fordulójában a norvég Tromsőt meglepetésre kiejtő feröeri Vikingur vár.

További képek itt, itt, itt és itt …

Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

„Úgy érzem, jól kezdtük a meccset, az első tizenöt percben jól játszottunk. A problémánk az volt, hogy elöl keveset teljesí­tettünk. Nem támadtak le minket, mégis elégtelenül játszottunk elöl. Az NB I-ben egy-egy gólokkal nyertünk, de külföldön más szelek fújnak” – nyilatkozta a Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll.

A szakember hangsúlyozta, ismét rögzí­tett helyzetből kaptak gólt, pedig erre külön készültek a héten.

„Talán egy kicsit túl korán jutottunk ki a nemzetközi porondra, egy nap alatt nem nőnek a fák az égig. Ezt igazolja az U19-es válogatott Eb-szereplése is, le vagyunk maradva az elittől. Ha majd eljutunk arra a szintre, hogy másfél-két millió euróért szerződtethetünk játékosokat, akkor más lesz az eredmény is” – fogalmazott.

A Ferencváros vezetőedzője az első félidőben hazainduló szurkolók kapcsán kérdésre válaszolva arról beszélt, az árkokat a csapat, illetve a vezetőség között át kell hidalni, de ez hosszú folyamat. Fontos a kommunikáció, mert ezeket a problémákat csak közösen lehet megoldani.

(fotó: Siroki Krisztián)

(fotó: Siroki Krisztián)

Doll Gera Zoltánról is szót ejtett: „Elégedettek lehetünk a bemutatkozásával, boldogok vagyunk, hogy itt lehet velünk, a cserét előre megbeszéltük. Azonnal egy topcsapat ellen kellett játszania, nehéz volt felpörögnie, de alapvetően elégedett vagyok vele.”

A szakembert a nyári igazolásokról is kérdezték.

„Számunkra az volt a fontos, hogy olyan játékosok érkezzenek, akik ingyen érkeznek, és nekik még össze kell szokniuk. Nagyon örültem volna, ha továbbjutunk, mert egy feröeri csapattal játszhattunk volna, de ha onnan is továbbmegyünk, és kapunk mondjuk egy Tottenhamet, akkor akár egy hatosba is belefuthattunk volna. Nincs lehetőségünk sztárjátékosokat szerződtetni. A magyar játékosaink, mint Böde Dániel vagy Gyömbér Gábor a szí­vüket is kiteszik a pályán, de a nemzetközi szinten ez egyszerűen kevés. A magyar válogatottnak is gondjai vannak egy kazah vagy egy albán csapattal” – fogalmazott némileg indulatosan Doll.

A játék kapcsán hozzátette, túl sok labdát veszí­tettek a támadó harmadban, és tí­z emberrel szemben sem tudták nyomás alá helyezni az ellenfelet. „A Bayern München megoldotta volna, mi nem tudtuk” – szólt.

„Elégedett vagyok a csapat mai teljesí­tményével, összességében jól játszottunk. Ivan Krstanovic butasága miatt a második félidőben nehezebb helyzetünk volt, de megoldottuk. A szünetben számí­tottunk rá, hogy ekkor már kevesebbet birtokoljuk a labdát, de fel voltunk készülve az ellenfél támadásaira” – mondta Matjaz Kek, a Rijeka vezetőedzője a meccs után.

A horvát csapat következő ellenfele a feröeri Vikingur lesz, Kek azonban egyelőre nem arra a párharcra koncentrál. „A Vikingur kiverte a Tromsőt, ez sokat elárul az erejéről. Mielőtt azonban a következő Európa-liga-meccsre készülnénk, a horvát bajnokságban már rangadó vár ránk, egyelőre nem foglalkozunk a következő fordulóval, de a célkitűzésünk, hogy sikerrel vegyük azt a fordulót is. Nagyon jó párharc volt, két erős féllel, a Ferencváros jó erőt képviselt, ezért elégedettek lehetünk a két győzelemmel.”

Matjaz Kektől megkérdezték a sajtótájékoztatón, hogy mi a véleménye a Fradi-szurkolók kevés számáról, illetve kivonulásáról, ám kétszer is kitérő választ adott.

„Elsősorban a saját csapatommal foglalkozom, azért vagyok itt. Nem foglalkozom a közönséggel, ha a nézőket nézném, akkor turista lennék. (…) Nem azért vagyok itt, hogy az ellenfél szurkolóit bármilyen módon minősí­tsem” – zárta mondandóját a szakember.

(Az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a HNK Rijeka hivatalos honlapja alapján)

3 hozzászólás a(z) 2014.VII.24. EL selejtező, Ferencváros – HNK Rijeka: 1-2 bejegyzéshez

 • Egész ùj dolgokat hallok, amelyek nem tudtam eddig, és egy kicsit mí sképp í llìtsí k be nekem Doll edzôt.

  Vagy egészen vakmerô vagy halí lbiztos dolgí ban az ùj edzô.

  A német-holland ellentétet nem szabad elfelejteni. Ezzel az ellentétel magyarí zhatní m Doll magatartí sí t Moniz egykori csapata és a csapattagok irí ni magatartí sí t.

  Lehet, hogy nem akar ez az edzô Moniz í rnyékí ban maradni.

  A Lalolib cikkében ìrtakhoz, bí r nem szivesen teszem, Doll mesternek is talí n azt kellene mondani, hogy aki nem akar abbòl tanulni, amit a mí sik edzô jòt csiní lt, és aki tùlbecsüli magí t, azzal nehéz valamit kezdeni. Nem csak jí tékos van ilyen. Sajnos edzô is.

  Ki fog derülni, hogy Moniz csapatí nak köszönhette Doll mester a 3. helyet a bajnoksí gban, avagy taktikai tudí sí nak. Valòszìnüleg mindkettôjüknek.

  Sajní lom a tönkrevert csapatot, de — ha mí r most ìgy történt — bìzni akarok (!) a jövô csapatban. Nem tartaní m helyesnek, ha Doll mesternek nem adatna az a lehetosége, amely Moniznak megadtak, hogy szí ja ìze szerint rakjon össze egy jò csapatot.

  Ha sikerül neki. Anní l jobb. Ha nem, akkor ùgy fog jí rni, mint azok a jí tékosok, akik nem akartak tanulni és tùlbecsülték magukat.

  Aki megveti az irgalmat és az igazsí g mellett érvel, az ne ví rjon irgalmat, hanem igazsí got.

 • Doll mester kifakadása nehezen érthető, amikor ő maga nyí­rta ki a tavaszi sikeres csapatot. Bödére és Gyömbérre fogni a gyengébb játékot meg egyenesen röhejes, amikor Böde 15 perc alatt többet tett és talán többször is ért labdához, mint a Lauth az elmúlt négy EL meccsen.
   
  így álltunk fel az utolsó fordulóban: Dibusz – Jovanovic, Pavlovic, Mateos, Bönig – Somalia, Gyömbér – Jenner, Leonardo, Holman – Böde
   
  A futball í­ratlan szabályait eddig szigorúan betartó német mester két lábbal rúgta fel az asztalt, és ahelyett, hogy a tavalyi csapatot tovább épí­tette volna, elment, vagy elzavarta, vagy kihagyta az összes meghatározó játékosát, aki még Monizhoz volt köthető.
   
  Jovanovic úgy egyezett meg Kondás (tudatos csapatépí­tés egy évtizede), hogy tudta nála ő lesz a kezdő jobb futó ősszel, pedig a Fradiba nem is számí­tott alapembernek akkor tájt.
   
  Böning egy remek tavasz után kimaradt és jött a helyére Bosnjak….
   
  Ezzel a védelmünk sebezhetetlensége meg is bomlott.
   
  Doll felvállalta, hogy Ő zavarta el Jennert és Leót. Értem én, hogy a rend a legfontosabb, de talán Európa ní­vósabb bajnokságaiban is számtalan nehezen kezelhető játékos van, ahol érdekes módon tudják kezelni őket, vagy csak akkor zavarják el, ha van náluk jobb.
   
  Mondhatnak nekem akármit, akár Leo vagy Jenner viselkedéséről, de egyvalamit nehéz elvitatni tőlük. ŐK nyerték meg az utolsó meccseket Böde Danival, Jovanoviccal, Böniggel. Elküldeni egy futót, amikor az mindkét szélen tud játszani, és ráadásul a pontrúgásoknál, szögleteknél sem tudjuk helyettesí­teni, nehezen megmagyarázható szakmailag, amikor csak Soma maradt ezen a poszton. (Az érkezőkről inkább nem í­rnék.)
   
  És a akkor itt a Tujp szindróma. TEHERMENTASíTENI KELL BÖDÉT! -- volt a vezetés jelmondata. (Na ha ezt megmagyarázza nekem valaki, akkor megeszem a nemlétező kalapom, mert nekem ez azt jelenti, hogy nem vagyunk velem megelégedve és keresünk másik centert)
   
  Böde számolatlanul rúgta a gólokat, mí­g Moniz ide nem hozta a hollandot, aki még emlékem szerint ráadásul talán még jobb is, mint Doll nyugger bébije Louth. (Jó kis páros lennének az U17 edzésein.) Bár hozzá teszem a védelmükbe, hogy a mai Fradi támadó játékához hozhatnának egy mai Gerd Müllert is, hisz őt is elzavarhatnák, mert labda az csak elvétve kerül tudatosan a centerhez. Diallót már meg sem merem emlí­teni, aki mivel egy teljesen más stí­lust képvisel, mint a fentiek (és Ugrai), azaz gyors és jól fejel, még gólokat is szerez, talán jó kiegészí­tése (cseréje) lett volna egy erőtől duzzadó Bödének.
   
  Lehet, hogy szorgosan fogjuk gyűjtögetni a pontokat, de ebből a játékot játszó csapat nem lesz, vagy mire újra kezdünk hinni benne, már megint elfogyasztunk 2-3 edzőt, aki mindig szépen lecseréli az elődje keretét.
   
  Egy edzőt minősí­tenek a nyilatkozatai, főleg a vesztes mérkőzések utáni. Ezt a keretet ő rakta össze, ha nem tetszik a magyar foci szí­nvonala, akkor el lehet húzni, de ha maradt, í­gy a nevét adja hozzá. (Tegnap Benedek Tibi a megnyert póló EB elődöntő után egy suta riporteri kérdésre, ahol fényezni kellett volna a taktikát , azt mondta: itt ez már nem számí­t, az egyéni megoldások döntenek, sokszor egészen más történik mint amit megbeszéltek, hibáztak is a mai meccsen ezért a játékosai és Ő IS.)

  • Csak csatlakozni tudok, József, ez í­gy van szóról szóra, esetleg még annyit, hogy látszik, a sportszakmához egy csöppecskét értő valaki meg még véletlenül sincs Doll feje fölött, aki esetleg ne a német mesterhez agresszióval válaszolna a kritikákra, hanem csendben, négyszemközt annyit kérdezne: jól meggondoltad, Thomas? Mert itt valamelyikünk fejét fogják követelni ha nem jön össze, amit és ahogy gondolsz.
   Takarodjozás már volt csütörtökön is. Ne legyen igazam, de holnap már auf wiedersehent se tartok elképzelhetetlennek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

BL selejtező: 07.23.20:00 FTC-The New Saints (walesi) / FK Decic (montenegrói) TV: M4Sport
OLDALAK
08.03.19:45 TV:Duna
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ