2014.XI.14. EB selejtező, Magyarország – Finnország: 1-0

Igaza lett Dárdainak: nem szép meccsen, de legyőztük a finneket

2014-ben utolsó tétmérkőzését ví­vta labdarúgó-válogatottunk: Magyarország Finnországot fogadta az Üllői úton a 2016-os Eb selejtezőinek 4. fordulójában, és nagy csatában, nem kevés izgalom után Gera Zoltán 84. percben szerzett találatával megszerezte a három pontot. Igaza lett Dárdai Pál kapitánynak, nem volt szép meccs, de fontos győzelmet arattunk.

EB-selejtező mérkőzés
MAGYARORSZÁG – FINNORSZÁG 1–0 (0–0)
Üllői út, 19.500 néző, vezette: Clément Turpin (Cano, Danos – franciák)

MAGYARORSZÁG: Király – Fiola, Juhász (Forró 57.), Lang, Kádár – Tőzsér, Elek Á. – Dzsudzsák, Gera, Simon K. (Lovrencsics 77.) – Szalai (Nikolics 63.)
kispad: Dibusz, Bogdán, Poór, Varga J., Kalmár, Simon A., Stieber, Kovács I., Priskin
Szövetségi kapitány: Dárdai Pál

FINNORSZÁG: Hradecky – Hurme, J. Toivio, N. Moisander, Uronen – Halsti (Markkanen 85.), Sparv, Hetemaj – Hämäläinen (Riski 82.), R. Eremenko – Pukki (Pohjanpalo 65.)
kispad: Mäenpää, H. Moisander, Ojala, Tainio Kauko
Szövetségi kapitány: Mixu Paatelainen

Gól: Gera (84.)
Sárga lap: Tőzsér (35.), Elek Á. (58.), Dzsudzsák (76.) illetve Hurme (54.)

20141114-finnorszagDárdai Pálnak sérülés miatt (Korcsmár Zsolt, Vanczák Vilmos és Pintér Ádám sem volt bevethető) a védelem összeállí­tása okozta a legnagyobb fejtörést, végül úgy döntött, hogy Kádár Tamást tolja ki a szélre, és a győri Lang Ádám kap szerepet Juhász Roland mellett. Az ellenfélnél három változás történt a románok elleni meccshez képest, a lebetegedő első számú kapus helyett Lukas Hradecky kezdett, és a két szélső védő posztjára is új játékos került.

A finnek kezdtek aktí­vabban, de a 9. percben Dzsudzsák Balázs nevéhez fűződött az első valamirevaló helyzet. A Dinamo Moszkva szélsője egészen az ötös jobb sarkáig vezette a labdát, ahonnan jobbal lőtt, nem sokkal a hosszú alsó mellé. Dárdai Pál jóslata beigazolódni látszódott, a játék főleg a mezőnyben zajlott, a kapuk nemigen forogtak veszélyben ebben a periódusban.

A vendégeknél Roman Eremenko sok gondot okozott a mieinknek, főleg Langnak, a CSZKA Moszkában játszó finn és Teemu Pukki lövése is csak kevéssel kerülte el a jobb alsót. A játékrész végén az előrehúzódó Jere Uronen próbálkozása után Király Gábor védett bravúrral, kezéről a jobb kapufára került a labda. Jól jött a szünet a mieinknek.

Dárdai nem cserélt a szünetben, bí­zott a pályán lévőkben. Továbbra is a finneknél volt többet a labda, a mieink egy veszélyes Dzsudzsák-beadással és egy Gera-helyzettel jelentkeztek. Tőzsér Dániel í­velt az 55. percben a ferencvárosi játékos mellére, aki ballal 16-ról éppen eltalálta a kapust.

Sajnos Juhász megsérült (az első hí­rek szerint megrepedt a bordája), Forró Gyula állt be a helyére, aki először szerepelt a magyar válogatottban. Ezután megélénkült a mieink játéka, többet kezdeményeztünk, főleg Dzsudzsák volt elemében. A 67. percben egy szabadrúgás utáni ismétlése szállt kevéssel mellé, majd egy bal oldali beadása után Simon lövését blokkolták.

Nem sokkal később a mi kapunk előtt alakult ki veszélyes szituáció, Forró mellel állta útját a labdának. A 80. percben Királyról kipattant a labda, mí­g Hurme eltűnt Forró mellett, a játékvezető nem í­télt semmit.

Közben bejött Lovrencsics Gergő, aki főszereplővé vált: a 84. percben sikeresen kevergetett a jobb oldalon, ballal középre adott, ahol Gera két finn társaságában háttal állva, fejjel a jobb sarokba csúsztatott (1–0). Ez volt az első akciógólunk a sorozatban, Gera pedig 2012. október 16-a, a Törökország ellen szerzett gólja óta először volt eredményes a válogatottban.

A hátralévő időt kihúztuk, ezzel fontos három pontot szereztünk. Igaza lett Dárdainak, nem volt szép meccs, de a győzelem a lényeg.

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Románia 4 3 1 – 6–1 +5 10
2. Észak-írország 4 3 – 1 6–3 +3 9
3. Magyarország 4 2 1 1 4–3 +1 7
4. Finnország 4 1 1 2 4–5 –1 4
5. Feröer 4 1 – 3 2–6 –4 3
6. Görögország 4 – 1 3 1–5 –4 1

Nyilatkozatok:

„Mind a két csapatnak voltak helyzetei, de türelemjáték folyt a pályán. A finn nagyon kellemetlen csapat, tudtuk, elmondtuk, hogy nehéz lesz. Szinte bemondásra, a 80. perc után, a közönség türelmével meghoztuk a sikert. Le a kalappal a stáb és a játékosok előtt, ritka az ilyen együttműködés, de csak í­gy lehet nagy csatákat nyerni. Voltak a mérkőzésnek olyan részei, amikor megnyúlt úgymond a csapat. Ha középpályás letámadást szeretnénk játszani, ha labdát akarunk szerezni, és abból indulni, akkor ez nem fér bele. El fogunk csúszni. Ettől függetlenül fegyelmezetten játszottunk, csak egyszer-kétszer csúsztunk meg. Ha ilyenkor szerettünk volna megindulni a labdaszerzést követően, túl messze álltak egymástól a játékosok, nem lett belőle mögé kerülés.”

„A cserékkel jól és jó pillanatban léptünk, megélénkült a csapat, és az utolsó tí­z percben már jöttek a beadások, kapuhoz szögeztük az ellenfelet. Ugyanúgy, ahogyan a románok elleni meccsen, a szünet előtt az utolsó öt percben kicsit elbambultunk, gólhelyzetük is lett a finneknek, no de hát van egy Király Gabink, aki azért áll a kapuban, hogy megfogja az ilyeneket. Meg is tette, nagyszerűen védett, de a cserejátékosok és az egész csapat is a heti munkát tükrözte vissza: fegyelmezett, klassz csapat vagyunk!”

„Játszunk egyet az oroszok ellen, és mi nem ví­vunk olyan meccset, ahol nem akarunk nyerni. Kipihenjük magunkat, aztán szeretnénk megnézni egy-két dolgot. Vannak játékosok, akik megérdemlik, hogy játsszanak, és mivel nagyon jó a közösség, megpróbálom úgy elosztani a játékidőt, hogy mindenki tudjon bizonyí­tani” – mondta Dárdai Pál az M1-nek.

„Nem szeretnék a jövőről beszélni. Le kell ülnöm a feleségemmel, aztán meglátjuk, mit szeretne az elnökség, és mit akar a Hertha. Értékelni kell a dolgokat, aztán majd döntök” – nyilatkozta Dárdai Pál a Nemzeti Sport Online kérdésére. Mint ismeretes, a kapitány eredetileg csak három tétmeccsre (illetve egy felkészülési találkozóra) vállalta el a válogatott irányí­tását.

Ugyanakkor akarva-akaratlanul is beszélt a selejtezősorozat folytatásáról, amikor azt fejtegette, hogy a következő két meccsen kell négy pont, és akkor „az már elég kellemes kis történet lehetne…”

Végezetül hozzátette, hogy most először ki kell élvezni ezt a sikert, de ott lesz még az oroszok elleni meccs is. „Mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket kell kí­vánni, aztán meg, hogy hogyan tovább, az a jövő titka” – fogalmazott.

„Jobb eredményre számí­tottunk. Erős ellenféllel találkoztunk, a magyar csapat fizikailag jobb volt, mint amire számí­tottunk. Azt vártam, hogy legalább döntetlenre jók leszünk, de a magyar válogatott meglepően jól futballozott. Gratulálok az ellenfélnek és Gera Zoltánnak is a góljához. A futball már csak ilyen, vannak meglepetések, a magyarok most megleptek minket” – mondta  a sajtótájékoztatón a finn válogatott szövetségi kapitánya, Mixu Paatelainen.

A finn szakember a Nemzeti Sport kérdésére elmondta, a csoport állásával most nem foglalkozik, ezt a mérkőzést kell kielemezniük, biztos benne, hogy lesznek még meglepetések a csoportban, ezért sem érdemes számolgatni.

Paatelainen elismerte, hogy a meccs végére elfáradt a csapata, ezért sem tudtak változtatni az eredményen. A szakember véleményét arról az esetről is megkérdezték, amelynél a meccsen, még 0–0-nál büntetőt reklamált. Elmondta, úgy érezte, volt kontaktus, szabálytalanság történt, de vissza kell néznie az esetet ahhoz, hogy pontos véleményt alkothasson, viszont úgy érezte, a francia játékvezető az í­téleteivel sokszor indokolatlanul széttördelte a meccset.

„Köszönöm” – köszönte meg a kérdéseket a sajtótájékoztató végén magyarul a szimpatikus szakember.

„Szoktam fejjel gólt szerezni, örülök nagyon neki, hogy jó helyen voltam – í­gy a lefújás után az M1 kamerája előtt Gera Zoltán, a mérkőzés hőse. – Nagyon jó beadás volt, igazából az volt a kulcs, hogy jól érjek a labdához, és a labda nagyon jól becsúszott a hosszúba. Megmondom őszintén, hogy az elmúlt két napban rosszul ment edzéseken a fejelés, sokat gyakoroltuk a beadásokat, és sehogy sem sikerült eltalálni a labdát; de úgy voltam vele, hogy a meccsen biztosan jól eltalálom egyszer, és akkor az bemegy. Nagyon nehéz mérkőzés volt, pont olyan, amilyenre számí­tottunk.”

„Tudtuk, hogy a labdabirtoklásra fognak rámenni a finnek. Voltak hibáink, voltak helyzetei az ellenfélnek, kapufája is akadt az első félidőben, de nekünk is megvoltak a lehetőségeink. Úgy éreztem, a mérkőzés alatt, hogy van bennünk gól. Azt gondoltam, hogy Dzsudzsák Balázs bal lába aranyat fog érni, de mit ad az élet, Lovrencsics Gergő, aki csereként áll be, nagyszerű labdát adott jobbról, és sikerült megnyernünk a mérkőzést. Döngettük az ajtót végig a meccsen, és remélem, megérdemeltük a győzelmet.”

(Az nso.hu és a UEFA hivatalos honlapja alapján, fotók: mlsz.hu)

2 hozzászólás a(z) 2014.XI.14. EB selejtező, Magyarország – Finnország: 1-0 bejegyzéshez

  • Nagyon szép meccs volt a finnek ellen.
    Nagyon ügyesenn játszottatok í­rek ellenés a többi mecsen.
    Nagy rajongóitok vagyon.Szép volt fiúk hajrá MAGYARORSZÁG!
    Nagy rajongód vagyok Dzsudzsák Balázs.

  • Boldog vagyok,hogy egy Fradi játékosnak köszönheti az ország a győzelmet.Drága Gera Zoli még sokáig játsszon a válogatottban.Hajrá Fradi !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.28.17:45 TV:M4Sport
OLDALAK
05.05.18:30 TV:M4Sport
05.11-12 M4 Sport
05.15.19:30 M4 Sport
05.18-19. M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ