2015.X.8. EB selejtező, Magyarország – Feröer-szigetek: 2-1

20151008-feroer-bodeBöde kétszer jött – fordí­tottunk, a pótselejtező már biztos!

Juhász hatalmas hibája és a hideg zuhany után felállt a padlóról a magyar válogatott.
A magyar labdarúgó-válogatott Böde Dániel duplájával fordí­tott a Feröer elleni Eb-selejtezőn, ezzel bebiztosí­totta a (legalább) harmadik helyet az F-csoportban.

EB-selejtező mérkőzés
MAGYARORSZÁG – FERÖER-SZIGETEK 2-1 (0–1)
Groupama Aréna, 16.165 néző, vezette: Robert Schörgenhofer (Kolbitsch, Winsauer – osztrákok)

MAGYARORSZÁG: Király – Fiola, Juhász, Guzmics, Kádár – Nagy Á., Tőzsér (Németh K. 46.)  Bódi (Böde 46.), Gera, Dzsudzsák – Nikolics (Priskin 75.)
kispad: Dibusz, Bogdán, Lang, Vanczák, Osváth, Kalmár, Elek, Lovrencsics, Márkvárt
Szövetségi kapitány: Bernd Storck

FERÖER-SZIGETEK: G. Nielsen – Naes, A. Gregersen, Nattestad (Faerö 84.), V. Davidsen – R. Joensen (Sörensen 78.), S. Vatnhamar, Baldvinsson, Jakobsen (P. Justinussen 62.), Bartalsstovu – Edmundsson
kispad: Thosen, Gestsson, Holst, A. Olsen, Ar. Frederiksber, K. Olsen
Szövetségi kapitány: Lars Olsen

Gól: Böde (63., 71.) illetve Jakobsen (11.)
Sárga lap: Gera (36.) illetve Baldvinsson (18.), Gregersen (43., 90+4.)
Kiállí­tva: Gregersen (90+4.)

20151008-feroer-csapatkep

A mérkőzés előtt lehetett tudni, hogy  amennyiben Bernd Storck együttese itthon tartja a három pontot, már biztosan pótselejtezős helyen végez, de még számolgathat is, illetve nézheti a riválisok eredményeit. Adott esetben ugyanis megcsí­pheti az automatikus Eb-részvételt jelentő második helyet a csoportban, vagy lehet a csoportharmadikok legjobbja.

A keretből most kimaradó Szalai Ádám góljával a magyar válogatott – még Dárdai Pállal a kispadon – Feröeren 1–0-ra nyert a mezőnyben nálunk többet mutató házigazda ellen. A feröeriek viszont a sorozatban oda-vissza legyőzték Görögországot.

ÚJONC KEZDŐK, SOKK 12 PERC UTÁN

A mieinknél a kezdőcsapatban debütált Bódi Ádám, és először kezdett a nemzeti tizenegyben Nagy Ádám is. Nagy elánnal kezdtük a találkozót Gera Zoltán vezérletével, aki igyekezett a csapat élére állni. Egyrészt szavakkal, másrészt tettekkel: a 7. percben Nikolics Nemanjának adott kiváló labdát, ám a csatár kihagyta a ziccert – igaz, lesen is volt.

Öt perccel később jött a meglepetés. Nem a kellemes fajtából, hideg zuhany volt ez a javából. Juhász Roland passzolt nagyon rosszul Guzmics Richárd felé, ám Jóan Edmundsson lecsapott a labdára, egyből indí­totta Róaldur Jakobsent, aki lefordult a menteni igyekvő Juhászról és elegánsan a kapuba helyezte a labdát (0–1).

Teljes csönd lett az arénában. Senki sem akart hinni a szemének. Aztán Király Gábor hangját lehetett hallani, aki egyből igyekezte összeszedni a társait.

A gólig sem támadott sokat Feröer, ezt követően azonban még inkább visszaállt, átadta a területet a magyar válogatottnak, amely azonban nem tudott ziccerbe kerülni. A 22. percben Nagy Ádám próbálkozhatott kétszer, Tőzsér Dánielnek és Fiola Attilának volt egy-egy átlövése, de egyik sem jelentett igazi veszélyt.

Az első félidő ráadásában Dzsudzsák Balázs indí­tott el egy cselsorozatot, melynek végén a labda Bódi Ádám elé került, a válogatott újonca azonban erőtlenül találta el a labdát – ez volt a legnagyobb lehetőségünk az egyenlí­tésre a szünetig, azonban nem jött össze.

NÉGY TÁMADÓVAL A MÁSODIK FÉLIDŐRE

Böde DánielMerészet húzott Bernd Storck a második félidőre. Bódi és Tőzsér helyett pályára küldte az oda követelt Böde Dániel mellett Németh Krisztiánt is. Ezzel a csapat a Németh, Böde, Nikolics, Dzsudzsák négyessel rohamozta a feröeriek kapuját.

A második játékrész első negyedórájában beszorultak a vendégek, ám gólt nem tudtunk szerezni. Az ugyanakkor érezhető volt, hogy ezt a hatalmas nyomást nem bí­rja sokáig Feröer.

A 63. percben Nagy Ádámhoz került a labda. A vendégek beadásra számí­tottak, a középpályás azonban Kádár Tamáshoz passzolt a bal oldalra, aki ezúttal hibátlanul adott középre, ahol BÖDE JÖTT, és a kapus fölött a jobb felsőbe bólintotta a labdát (1–1)!

HÁLA AZ OSZTRÁKNAK, MAJD ÚJRA ROBBAN A STADION!

20151008-feroer-bode-2A 69. percben nem egy feröeri vagy egy magyar, hanem egy osztrák került főszerepbe, akinek nagyon hálásak lehetünk, hogy nem fújta be Guzmics szabálytalansága után a tizenegyest.

Két perccel később pedig újra felrobbant a stadion! Ismét Böde Dániel került ziccerbe, ám ezúttal lábbal kellett megoldania a helyzetet. Két csellel „beültette a hintába” védőjét, majd a léc alá bombázott (2–1)! Már a bemutatásnál is megőrült a szurkolótábor, ha Böde neve elhangzott, hát még ezután, hogy két gólt szerzett a csatár!

Storck ezúttal nem az eredmény tartására törekedett, mint Belfastban, amikor egy védőt, Vanczák  Vilmost cserélt be. Priskin Tamásnak adott lehetőséget most Nikolics helyén. A meccs végén a feröerieknek és nekünk is két-két nagy helyzetünk volt, ám Németh és Böde is kevéssel tévesztett, mí­g a szigetországiak beadása elsuhant mindenki előtt az ötösön.

A 93. percben kisebb csetepaté alakult ki, melynek végén Atli Gregersent második sárgával kiállí­totta a játékvezető. A végén már a vendégek kapusa is felment a felí­velésekre, ám csak eljött végre a hármas sí­pszó. Nyertünk, a harmadik helyünk már biztos! Lehet számolgatni…

További képek: mlsz.hu, fradi.hu, Farkas ZsoltSas Gábor

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-írország 9 6 2 1 15–7 +8 20
2. Románia 9 4 5 8–2 +6 17
3. MAGYARORSZÁG 9 4 4 1 8–5 +3  16
4. Finnország 9 3 2 4 8–9 –1 11
5. Feröer 9 2 7 6–14 –8 6
6. Görögország 9 3 6 3–11 –8 3

Nyilatkozatok:

„Nehéz mérkőzésre számí­tottunk, tudtuk, hogy Feröer ellen nem lesz könnyű. A meccs kezdetétől támadni akartunk, de nagyon nehéz helyzetbe kerültünk azzal, hogy az elején gólt kaptunk. A csapaton azonban látszott, hogy szeretnénk fordí­tani, mentek, küzdöttek a fiúk” – nyilatkozta Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

„Összességében ez bevált, mert nagyobb nyomást tudtunk gyakorolni Feröerre. Böde Dániel lőtt két fantasztikus gólt, ám az előkészí­tés is remek volt. Gratulálok a csapatomnak, hiszen remek munkát végzett, elértük a célt, a harmadik helyet. Még a legjobb harmadik helyre is van esélyünk, sőt akár a második pozí­cióba is odaérhetünk a csoportban” – fogalmazott a német szakember.

Storck kérdésre válaszolva kifejtette, a szünetben nem sokat beszéltek, inkább csak a cserékről volt szó. Nem izgult, mert érezte a csapaton, hogy képes lesz fordí­tani.

„Nem lepett meg Nagy Ádám kiváló teljesí­tménye. Korábban is bizonyí­tott, az utánpótlásban a válogatottban és a klubjában is kiváló teljesí­tményt nyújtott, tudtam, mire képes. Fantasztikus labdarúgó, ma is nagyszerűen játszott.”

Storck hangsúlyozta, szerettünk volna támadni a meccs elejétől fogva, elsősorban a széleken, ám a korai gól keresztül húzta a számí­tásainkat. Ezt követően egy olyan játékosra volt szükségünk, mint Böde Dániel, aki akkor tud igazán érvényesülni, amikor a tizenhatoson belül nyomást tudunk gyakorolni az ellenfélre.

„Feröer nem lepett meg. Tudtam, hogy nagyon jó csapat, amely nem csak elrugdossa a labdát. Azt kaptam az ellenféltől, amit vártam” – reagált egy kérdésre Storck, aki a tizenegyesgyanús szituációra nem kí­vánt reagálni, újra meg kell néznie a helyzetet.

Megkérdeztük a kapitányt arról is, hogy bár a szélsőjáték fontosságát hangsúlyozta, mégis olyan védők játszottak, akiknek nem a szélső felfutások az erősségeik.

„Kevés játékosom van a bal szélen. Bosnjak megsérült, Leandro el volt tiltva. Tudtam, hogy Kádárnak nem ez az eredeti posztja, de a klubjában is játszott már balhátvédet, azért került erre a posztra.”

A Nemzeti Sport arról is kérdezte a szövetségi kapitányt, hiba volt-e Bödét kihagyni a kezdőcsapatból.

„Nem szeretnék külön egy játékossal foglalkozni. A csapatnak kell gratulálni.”

„Gyorsan elértük az egy nullás eredményt és ezután az első félidőben sikerült irányí­tani a meccset. Ezután voltak kisebb hibás bí­rói í­téletek, és a magyarok többet birtokolták a labdát. A második játékrészben főleg Böde Dánielnek köszönhetően fölénybe kerültek a magyarok, a fizikai fölényét is kihasználva két gólt szerzett” – nyilatkozta a mérkőzés után a feröeriek dán kapitánya, Lars Olsen.

A szakember elismerte, hogy a második félidőben megérdemelten fordí­tott a magyar csapat, és bár nekik is voltak helyzeteik, nem tudtak ezekkel élni. Olsen azt is elismerte, hogy Böde Dániel teljesen meglepte őket.

Olsen kérdésre válaszolva elmondta, a románok ellen is hasonló elánnal játszanak majd, és azon a meccsen azokra a játékosokra is számí­that majd, akik most eltiltás miatt nem szerepelhettek. (Amennyiben Feröer pontot szerez Románia ellen, mi pedig győzünk Görögországban, akkor 2. helyen továbbjutunk a csoportból.)

*

Böde Dániel:

“Madarat lehetne velem fogatni, hihetetlen erőt adott, hogy a szurkolók már a mérkőzés előtt az én nevemet skandálták, bí­zom benne, hogy sikerült meghálálnom a bizalmat” – mondta a Groupama Arénában a találkozót követően a csatár, aki a legutóbbi két Eb-selejtezőn még a keretbe sem kapott meghí­vót. “Amí­g korábban a televí­zióban nézhettem csak a mérkőzéseket, nem gondoltam volna, hogy esetleg Európa-bajnokságon játszhatok, bí­zom benne, hogy továbbra is számí­tanának rám”.

20151008-feroer-nagya

„Nagyon nagy volt az ünneplés a mérkőzés után, nagyon remélem, hogy a szurkolók ugyaní­gy – természetesen normál keretek között, de – most kicsit »szétcsapják« magukat… Az első félidőre rányomta a bélyegét a dekoncentráltságból kapott gól. Utána kicsit rohantunk az eredmény után” – mondta Nagy Ádám a Nemzeti Sport Online-nak.

„A szünetben elhangzott az öltözőben, hogy nyugodjunk meg, kezdjünk el játszani. Hála istennek, ez sikerült is. Két góllal sikerült is ezt megmutatni a közönségnek… – folytatta Nagy, majd elnézést kért, hogy nem tudta befejezni a mondatát. Elismerte, nagyon elfáradt. – Az az igazság, hogy középen mindig robotolni kell, egy nemzetközi mérkőzésen pedig ez hatványozottan igaz.”

„A mérkőzés után még nem a kritikákon van a hangsúly, kicsit hagyni kell egy-két napot ülepedni a történteket. Az első félidőben még kevésbé vettem ki a részem a játékból, a másodikban már próbáltam konstruktí­vabb lenni. Ennek ellenére azért nem lehetek teljesen elégedett magammal, mert volt egy vagy két eladott labdám, amiből nagyobb veszély lehetett volna.”

„Elismerem, az utolsó tizenöt percben már figyeltem az órát, ilyenkor sokkal lassabban telik az idő. Nem szabad ilyenkor csak a hármas sí­pszóra várni, Észak-írország ellen ebben is hibáztunk, kapkodtunk, miután megszereztük a vezetést. Ezúttal úgy éreztem, kontrolláltabban, nyugodtabban játszottunk, próbáltuk tartani a labdát.”

„Nem lehet szó számolgatásról vasárnap, teljes erőbedobással vágunk neki a görögök elleni meccsnek. A holnap a regenerációról szól, azt követően pedig utazunk is.”

Hogy Storck azt mondta, fantasztikus labdarúgó vagyok?  Nagyon örülök neki, az ilyen elismerések természetesen jólesnek, ezekből merí­t az ember erőt, de azért nem szabad megelégedni…”

Gera Zoltán: – Érdekesen kezdődött a mérkőzés, hiszen kaptunk egy buta gólt, ami után görcsössé vált a játékunk. Bár kialakí­tottunk néhány helyzetet, nem játszottunk jól. A második félidőre remekül szálltak be a cserék, Németh Krisztián és Böde Dani is támadóan lépett fel. Az ellenfél vezetett, ezért reagálnunk kellett, és ezt jól meg is tette a csapat. A második játékrészt uraltuk, sok helyzetet alakí­tottunk ki, Böde pedig két nagyszerű gólt lőtt. Nagyon örülünk a sikerének. Nagyszerű volt ilyen hangulatban játszani, le a kalappal a szurkolók előtt.

Tőzsér Dániel:

“Nagyon nehéz mérkőzés volt, de volt tartása a csapatnak, Böde Dani remekül szállt be és gyakorlatilag ő döntötte el a találkozót” – mondta Tőzsér Dániel, aki annak ellenére kezdőként kapott lehetőséget, hogy csak a mérkőzés napjának reggelén tért vissza Angliából az együtteshez, mivel megszületett a gyermeke.

*

A JELENLEGI CSOPORTHARMADIK VÁLOGATOTTAK (A LEGJOBB PÓTSELEJTEZŐ NÉLKÜL KIJUT) 
Csoport  Válogatott  GY  GK  Csoporthatodik
F Magyarország 8 4 3 1 8–5 15 Görögország
C Ukrajna 7 4 1 2 11–3 13 Macedónia
G** Svédország 8 3 3 2 11–9 12 Moldova
D** írország 7 3 3 1 7–5 12 Gibraltár
H Horvátország 7 3 3 1 14–5 11 Málta
I** Albánia 7 3 2 2 7–5 11
E** Szlovénia 8 3 1 4 10–11 10 San Marino
B Izrael 6 2 1 3 6–8 7 Andorra
A Törökország 6 1 3 2 7–8 6 Kazahsztán
*: Horvátországtól egy pont levonva. 
**: ezek a csoportok már nem adhatják a legjobb harmadikat.
A csoporthatodik elleni eredmény kiesik. Az I-csoport ötcsapatos.
A legjobb csoportharmadik kijut, a többi nyolc pótselejtezőt játszik négy kiadó helyért.
„Egy kicsit sok ez, átestünk a ló túloldalára”³

Böde Dániel, Tőzsér Dániel:

(Az nso.hu és a UEFA hivatalos honlapja alapján)

4 hozzászólás a(z) 2015.X.8. EB selejtező, Magyarország – Feröer-szigetek: 2-1 bejegyzéshez

 • Amiért nagyon örömteli volt Böde Dani 2 gólja, mert az a mentalitás, a harcosság diadala volt!
  Ilyen stí­lusú focistákat hiányoltunk az utóbbi évtizedekben mindig, mint éppen Ő. Láttátok az arcán azt a szent őrületet? Azt a kőkemény elszántságot? Enélkül soha nem nyerhettünk volna!!
  És ezt a hozzáállást kell(ene) minden labdarúgónknak elsajátí­tani, aki valamilyen komoly sikert szeretne elérni a karrierje során! EZÉRT példakép Böde Dániel, és talán nem véletlen, hogy épp a Ferencváros futballistája:)

 • Aki azt mondja erről a dupláról, hogy “csak” Feröer ellen, annak nincs mit mondani. Aki (Storck pl.) azt hazudja, hogy nem csak Bödén múlt, az dilettáns. És aki ál szakértőként, a magyar foci egyik lepusztí­tójaként arról regél, hogy mindegy, hogy egy vagy három csatár, mert majd a szélsőhátvédek(…) hozzák a ziccereket, az a fellegekben jár és majmolja a Chelseat meg a Bayernt. Csak ne feledjük, hogy ahhoz a focihoz speciálisan képzett, klasszis szélsők kellenek és egy zseniális,center kell, amihez nincsenek Cafú-ink, Roberto Carlosaink, de Lewandowski és Drogba sincs… . Ébresztő, magyar “szagértőK”!!! Akkor volt szemernyi esélyünk utoljára, amikor 3 csatárral rohamoztunk, mert az VESZÉLYES helyzeteket is eredményezett, no meg gólokat…
  Ez a nemzeti sajátosságunk vált bizonyossá ezen a meccsen, meg az, hogy mekkora kóklerek osztják az észt ebben a leharcolt magyar futballban. Mi átvesszük az egycsatárost, a tolódásost, és közben elfelejtünk futballozni…Szerencsére Böde Dani, Németh Krisztián, Nagy Ádi és Gera Zoli visszacsempészte az esélyt, hogy egyszer, talán még mi is örülhetünk majd egy világversenyre kijutásnak! Nincs is oly messze talán… Herr Storck ellenére sem…

  • Ha kijutunk, minden szép lesz.
   Ha nem, akkor minden rossz.
   Pedig csak annyi történt, hogy, magyar futball-csapatnak ekkora szerencséje sosem volt (elsősorban a görögöknek köszönhetjük, mert mi az észak-í­rek, románok, görögök közül senkit sem vertünk meg).

   • A mázlink a görög betli, mert valljuk meg: a játékunk totálisan defenzí­v volt, még Dárdaival is, Mister X-szel meg pláne… Böde egy félidő alatt többet lött, mint bármelyik támadónk 8-9 meccsen:)
    Tény azonban, hogy vagy a legjobb harmadik jogán, vagy egy román betlivel juthatunk ki, mert a pótselejtező, ezzel a játékkal tuti betli lenne

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

VIII. Novák Dezső utánpótlás emléktorna 2024.01.20.
OLDALAK
12.03.17:45 FTC-Mezőkövesd és 12.06.19:30 Mezőkövesd-FTC TV:M4Sport
12.10.18:00 M4 Sport
EKL: 12.14.18:45 FTC-Fiorentina TV: M4Sport
Categories
12.17.16:00 M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ